OPINIONS

Αν η Εθνική γίνει μια γροθιά, θα ρίξει νοκ άουτ κάθε αντίπαλο

ÔÏÕÑÍÏÕÁ ÁÊÑÏÐÏËÉÓ 2017 / ÉÔÁËÉÁ - ÅËËÁÄÁ / ACROPOLIS TOURNAMENT 2017 / ITALY - GREECE (ÈÁÍÁÓÇÓ ÄÇÌÏÐÏÕËÏÓ / Eurokinissi Sports)
ÔÏÕÑÍÏÕÁ ÁÊÑÏÐÏËÉÓ 2017 / ÉÔÁËÉÁ - ÅËËÁÄÁ / ACROPOLIS TOURNAMENT 2017 / ITALY - GREECE (ÈÁÍÁÓÇÓ ÄÇÌÏÐÏÕËÏÓ / Eurokinissi Sports) EUROKINISSI SPORTS

Στο Eurobasket 2017 υπάρχουν τουλάχιστον 12 ομάδες που ονειρεύονται κάτι σπουδαίο. Στην Ελλάδα, λίγοι πλέον ελπίζουν σε ένα μετάλλιο. Μπορούν οι διεθνείς να πάνε κόντρα στο... κύμα; Ναι, αρκεί να παλέψουν, να γίνουν μια γροθιά και να ρίξουν νοκ άουτ κάθε αντίπαλο. Γράφει ο Σπύρος Καβαλιεράτος.

Δύο μεγάλους μπασκετικούς έρωτες έχουν οι απανταχού Ελληνες φίλαθλοι. Τα Eurobasket και τα final four της EuroLeague. Πουθενά αλλού στην Ευρώπη δεν υπάρχει τόση προσμονή γι αυτά τα δύο ραντεβού της πορτοκαλή μπάλας, στην Ελλάδα ισχύει η φράση ότι... ζει και αναπνέει για τα μεγάλα παιχνίδια που έρχονται. Ειδικά από τη στιγμή που οι ομάδες μας έχουν τους πρωταγωνιστικούς ρόλους.

Το Eurobasket 2017, λοιπόν, αρχίζει και παρά την όποια παγωμάρα που προέκυψε μετά το όχι των Μπακς για τον Γιάννη Αντετοκούνμπο και το διπλό επεισόδιο (Μπουρούσης - Παππάς, Παπανικολάου - Αγραβάνης) που ήταν συνέπειας της όλης κατάστασης που δημιουργήθηκε, οι Ελληνες περιμένουν πως και πώς να συντονιστούν με την ΕΡΤ για να παρακολουθήσουν τα παιχνίδια. Κι ας υπάρχουν μπόλικες απουσίες και τούτη τη φορά σε όλες τις ομάδες. Για τους Ελληνες, το Eurobasket θα είναι πάντα Eurobasket.

Βέβαια σε κάθε διοργάνωση εδώ στη χώρα μας έχουμε ως απαίτηση το χρυσό μετάλλιο, δεν κοιτάμε ούτε τους αντιπάλους, ούτε τα πραγματικά δεδομένα κάθε διετίας. Από το 1987 και μετά, το μπάσκετ στην Ελλάδα μεγάλωσε και λογικά ο πήχης τοποθετείται ψηλά. Ομως στο πέρασμα των χρόνων και το ίδιο το άθλημα μεγάλωσε στην Ευρώπη, οι πρώτες θέσεις δεν αποτελούν υπόθεση 4-5 χωρών, όλοι μπορούν να πετύχουν κάτι καλό.

ÔÏÕÑÍÏÕÁ ÁÊÑÏÐÏËÉÓ 2017 / ÉÔÁËÉÁ - ÅËËÁÄÁ / ACROPOLIS TOURNAMENT 2017 / ITALY - GREECE (ÈÁÍÁÓÇÓ ÄÇÌÏÐÏÕËÏÓ / Eurokinissi Sports)
ÔÏÕÑÍÏÕÁ ÁÊÑÏÐÏËÉÓ 2017 / ÉÔÁËÉÁ - ÅËËÁÄÁ / ACROPOLIS TOURNAMENT 2017 / ITALY - GREECE (ÈÁÍÁÓÇÓ ÄÇÌÏÐÏÕËÏÓ / Eurokinissi Sports) EUROKINISSI SPORTS

Δεν θα είναι έκπληξη, δηλαδή, να διεκδικήσει μετάλλιο η Λετονία του Πορζίνγκις και του Στρέλνικς και η Σλοβενία του Ντράγκιτς, του Ράντολφ και του Ντόνσιτς. Να κάνει κάτι καλό η Ιταλία του Μπελινέλι και του Ντατόμε, η οικοδέσποινα της τελικής φάσης Τουρκία, η Ρωσία, η Γερμανία, το Μαυροβούνιο. Και ποιος ξέρει ποια άλλη θα ξεπεταχθεί, όπως έκανε η Τσεχία το 2015 στην Γαλλία.

Και δεν μιλάμε για τα μεγάλα φαβορί του Eurobasket 2017. Την Ισπανία, την Σερβία, τη Γαλλία, την Κροατία, τη Λιθουανία... Με άλλα λόγια, στην Ελλάδα δεν καταδεχόμαστε να κοιτάμε τους άλλους, όμως το έργο κανενός δεν είναι εύκολο. Η Ελλάδα δεν είναι φαβορί για την πρωτιά, δεν είναι καν φαβορί για το μετάλλιο, αν δείτε και τις στοιχηματικές εταιρείες θα καταλάβετε. Η Stoiximan.gr δίνει απόδοση 11 να πάρουμε χρυσό (πίσω από Ισπανία, Σερβία, Γαλλία) και 3 να πάρουμε μετάλλιο, πίσω από τις ίδιες ομάδες και μαζί με τη Λιθουανία.

Όμως η καταμέτρηση δείχνει πως τουλάχιστον 12 ομάδες κάνουν όνειρα για κάτι καλό στο Eurobasket της Τουρκίας. Και ποιος ξέρει ποια άλλη μπορεί να μπει... σφήνα. Είναι μία από τις πλέον αμφίρροπες διοργανώσεις και με τον τρόπο που διεξάγεται, όλα μπορούν να συμβούν. Διότι τα νοκ άουτ αρχίζουν από τη φάση των "16". Και όσες προβλέψεις κι αν γίνουν, όλα μπορούν να ανατραπούν μέσα σε ένα βράδυ. Ακόμα και μία ήττα στην πρώτη φάση από ένα φαβορί, ίσως αλλάξει όλο το Eurobasket 2017. Φανταστείτε να κάνει μια ήττα η Ισπανία ή η Σερβία κι από εκεί που όλοι τις θεωρούσαν δεδομένα πρώτες στον όμιλό τους, να βρεθούν δεύτερες. Ολο το bracket πάει περίπατο...

ÔÏÕÑÍÏÕÁ ÁÊÑÏÐÏËÉÓ 2017 / ÅËËÁÄÁ - ÃÅÙÑÃÉÁ / ACROPOLIS TOURNAMENT 2017 / GREECE - GEORGIA (ÂÁÃÃÅËÇÓ ÓÔÏËÇÓ / Eurokinissi Sports)
ÔÏÕÑÍÏÕÁ ÁÊÑÏÐÏËÉÓ 2017 / ÅËËÁÄÁ - ÃÅÙÑÃÉÁ / ACROPOLIS TOURNAMENT 2017 / GREECE - GEORGIA (ÂÁÃÃÅËÇÓ ÓÔÏËÇÓ / Eurokinissi Sports) EUROKINISSI SPORTS

Το ταξίδι, λοιπόν, της Εθνικής στο άγνωστο δεν μοιάζει με κανένα άλλο... Με εξαίρεση το 2011 που η Ελλάδα είχε βρεθεί αποδυναμωμένη στη Λιθουανία και είχε ως στόχο το Προολυμπιακό - γι αυτό και η 6η θέση ήταν επιτυχία - καμία άλλη φορά η ελληνική ομάδα δεν ξεκινούσε Eurobasket δίχως να κοιτάζει το μετάλλιο. Βέβαια σε 14 προσπάθειες μετά το 1987, πήρε ένα χρυσό (2005), ένα ασημένιο (1989) και ένα χάλκινο (2009), αλλά ποιος τα λογαριάζει αυτά.

Τώρα όμως τα όνειρα δεν περισσεύουν. Στην αρχή όλοι έλεγαν δίχως φόβο ότι στόχος είναι το μετάλλιο, στην πορεία τα δεδομένα άλλαξαν. Και πλέον ελάχιστοι πιστεύουν σε αυτή την ομάδα... Ακόμα και όσοι τολμούν να μιλήσουν για μετάλλιο ή ακόμα και για πρωτιά, ακούγονται τρελοί. Δεν πειράζει. Μπορεί να είναι καλό αυτό. Και το... τρελοκομείο που λέγεται Εθνική ομάδα μπάσκετ, να πάει κόντρα σε κάθε λογική και να μας βγάλει στους δρόμους. Όποιος φοβάται, άλλωστε, κάθεται σπίτι και κοιμάται.

Και μπορεί η Ελλάδα να κουβαλάει όλες τις μπασκετικές αμαρτίες που υπάρχουν, αλλά τουλάχιστον θα έχει 12 παίκτες στο Eurobasket που δεν φοβούνται: να παλέψουν, να ρίξουν νοκ άουτ τον αντίπαλο και στο τέλος να γίνουν μια γροθιά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ