OPINIONS

Αλλο Super Cup, άλλο πρωταθλητής

Αλλο Super Cup, άλλο πρωταθλητής

Το Basketball Champions League παίρνει συνολικά εξαιρετικό βαθμό οργανωτικά, αλλά η απόφαση για το Final 8 τον Οκτώβρη είναι υγιής, αλλά καθόλου μπασκετική. Γράφει ο Σπύρος Καβαλιεράτος.

Το ότι η FIBA δείχνει μεγαλύτερο σεβασμό στο μπάσκετμπολ, τους θεσμούς και τους παίκτες σε σχέση με την EuroLeague είναι κάτι που δεν μπαίνει σε συζήτηση. Όμως το γεγονός ότι δεν υπάρχει σύγκριση, δεν καθιστά αυτόματα ολόσωστη την απόφαση να γίνει Final 8 στο Champions League τον Οκτώβρη . Το αντίθετο θα λέγαμε.

Εννοείται πως από την πρώτη στιγμή η Παγκόσμια Ομοσπονδία ενήργησε ακριβώς όπως άρμοζε στον νούμερο ένα θεσμο του αθλήματος. Τα έκλεισε όλα αμέσως, δίχως να βάλει κανέναν σε κίνδυνο. Το είχε αποφασίσει πριν καν το ανακοινώσει το ΝΒΑ, είχε σταματήσει τους αγώνες πριν από όλους. Δεν βρέθηκε καμία ομάδα στο αεροπλάνο, δεν έφτασε κανείς μια ανάσα από το ταξίδι στη Βόρεια Ιταλία, ακόμα και η FIBA Europe είχε προλάβει μέρες πριν να στείλει δύο ματς EuroLeague γυναικών που ήταν προγραμματισμένα στη Σλοβενία. Αλλο που κακώς απέκλεισε τις δύο φιλοξενούμενες ομάδες που ορθώς αρνήθηκαν να αγωνιστούν. Βέβαια στο τέλος της ακυρώθηκε όλη η σεζόν, οπότε μικρό το κακό.

Επειδή, λοιπόν, στην FIBA και στο Basketball Champions League θέλουν να μπαίνουν σε σύγκριση με την EuroLeague και τον Μπερτομέου, είναι σαφώς πιο γρήγορες και σωστές οι μέχρι τώρα αποφάσεις... Και γενικά όλη η λογική στην διοργάνωση είναι ορθή, απλά το BCL υστερεί στα εμπορικά ονόματα. Οχι στην φερεγγυότητα όμως. Και σίγουρα ο άνθρωπος μπαίνει πάνω από το χρήμα.

Πάμε παρακάτω και ας δούμε λίγο τη σημερινή απόφαση , που αποδεικνύεται πάντως ότι δεν ήταν σημερινή. Ήταν κάτι προαποφασισμένο. Αλλάζουν, λοιπόν, τα πάντα, δεν θα γίνουν προημιτελικά με αβαντάζ έδρας των ομάδων που είχαν πάει καλύτερα στην κανονική διάρκεια, αλλά Final 8, αφού προκριθούν και όσοι έχουν ακόμα υποχρεώσεις στους "16". Και οι 8 που θα μείνουν θα βρεθούν σε ένα γήπεδο και ο πρωταθλητής θα αναδειχθεί τον Οκτώβρη του 2020.

Διασφαλίζεται συνεπώς η υγεία, όχι μόνο λόγω κορονοϊού, αλλά και γιατί δεν θα τραυματιστεί κανένας αθλητής. Διότι δεν γίνεται μετά από τόσο μεγάλη διακοπή, να μπουν οι παίκτες στο γήπεδο και να μην έχουν πρόβλημα.

Από εκεί και πέρα όμως, το αποτέλεσμα που θα βγει στις 4 Οκτώβρη δεν θα έχει καμία σχέση με τη σεζον 2019-20. Οι ίδιοι σύλλογοι θα είναι στους "8", άλλες ομάδες όμως θα εμφανιστούν στο παρκέ. Αλλωστε κάθε χρόνο οι περισσότεροι αλλάζουν μεγάλο κομμάτι του ρόστερ, συνήθως αλλάζουν και οι προπονητές, οπότε εδώ υπάρχει μια τεράστια αδικία. Αλλοι θα έχουν φτάσει ως την 8αδα, άλλοι θα διεκδικήσουν την κούπα. Με διαφορετικά δεδομένα αφού ακυρώνεται σε ένα βαθμό και η πορεία στην κανονική διάρκεια...

Επίσης υπάρχουν πολλά προβλήματα μπροστά. Αλήθεια, πόσο δύσκολο θα είναι για έναν πρόεδρο να διαθέσει το μεγαλύτερο μέρος του μπάτζετ του για ένα μήνα; Να φτιάξει ένα ρόστερ πάρα πολύ δυνατό για τα δεδομένα του BCL με στόχο τον τίτλο. Και εν συνεχεία να αφήσει τους ίδιους παίκτες να φύγουν για την EuroLeague ή για την Κίνα ή για όπου αλλού θέλουν.

Κάτι άλλο σημαντικό. Τα πριμ ποιος θα τα πάρει; Οι προηγούμενοι ή επόμενοι; Κάποιος που έπαιζε πχ στην ΑΕΚ και μεταγραφεί στην Χάποελ πώς ακριβώς θα αισθάνεται; Μήπως θα τον συμφέρει περισσότερο να το πάρει η ΑΕΚ με βάση το συμβολαιό του; Επίσης, πώς θα ζητηθεί από παίκτες που βρίσκονται τώρα στο ρόστερ να μην πληρωθούν ως το τέλος, αφού η σεζόν θα είναι ακόμα σε εξέλιξη και οι ίδιοι θα έχουν παίξει καθοριστικό ρόλο στην ως τώρα πορεία;

Αν η απάντηση είναι πως το ίδιο συμβαίνει με τα super cup και τα Διηπειρωτικά, καλύτερα να μην το συζητήσουμε καθόλου. Θα χάσει αυτομάτως την αίγλη της η διοργάνωση. Το μόνο που έχει διασφαλιστεί είναι ότι αποκλείεται να υπάρξει πρόβλημα αν κάποιος αποφασίσει να φύγει για το EuroCup του Μπερτομέου. Τούτο το κενό καλύπτεται από το γεγονός ότι είναι 12 οι ομάδες που δεν έχουν αποκλειστεί. Ε, δεν γίνεται να φύγουν 5. Θα είναι φιάσκο.

Αντί επιλόγου: πρόκειται για μια εξαιρετική απόφαση για την εικόνα της FIBA, αλλά μέχρι εκεί. Είναι υπέρ της υγείας των παικτών, αλλά και όχι και των συμβολαίων τους. Και από τη στιγμή που η υγεία μπήκε σωστά τόσο ψηλά στην ατζέντα, δεν χρειαζόταν μια απόφαση που θα προκαλέσει πολλά μπασκετικά προβλήματα και αδικίες το Φθινόπωρο. Ας έληγε εδώ η σεζόν. Τίποτα πιο σωστό και δίκαιο δεν θα υπήρχε απ' αυτό...

Photo credits: FIBA

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ