OPINIONS

No Berg, no party

No Berg, no party
Μπεργκ

Ο Γιάννης Σκόκας γράφει για τις κακές μέρες του Μάρκους Μπεργκ και πως έχει επηρεάσει η απόδοση του την εικόνα του Παναθηναϊκού.

Εξαρχής γνωρίζαμε ότι ο Μάρκους Μπεργκ θα αποτελούσε το άλφα και το ωμέγα στον εφετινό Παναθηναϊκό. Η ποδοσφαιρική ποιότητα του Σουηδού άλλωστε και οι παραστάσεις του στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο αποτελούσαν εγγύηση για μιαsafeμεταγραφική επιλογή το περασμένο καλοκαίρι, όσο κι αν κάποιοι τη θεωρούσουν ως ρίσκο λόγω της πτώσης που είχε στην καριέρα του την περασμένη διετία.

Γι’ αυτό και ο Γιάννης Αναστασίου τον ήθελε σαν τρελός στο Τριφύλλι. Ηξερε τι μπορούσε να προσφέρει ο Μπέργκ και ήταν βέβαιος ότι δεν θα τον απογοήτευε. Και δικαιώθηκε πολύ γρήγορα και με χειροπιαστά αποτελέσματα. Οχτώ γκολ στις πρώτες 15 συμμετοχές στο ελληνικό πρωτάθλημα «έγραψε ο λογαριασμός» του 28χρονου φορ, που κάποιες φορές ξεχωρίζει σαν τη μύγα μες στο γάλα στα μίζερα ελληνικά γήπεδα.

Το παιχνίδι του με τη μία, η κίνησή του στον χώρο, το ομαδικό πνεύμα που τον διακατέχει, η αίσθηση του γκολ και ορισμένα «μαγικά» αγγίγματα, σου δίνουν την εντύπωση ότι αδικείται να παίζει σε ένα πρωτάθλημα σαν το δικό μας και ότι του αξίζει κάτι πολύ καλύτερο και πολύ μεγαλύτερο. Μην μου πείτε ότι ο Σκανδιναβός δεν έχει θέση (ως βασικός κιόλας) σε ομάδες της Πρέμιερ Λιγκ, της Μπουντεσλίγκα, της Πριμέρα ή της Σέριε Α; Εύκολα νομίζω, διότι στην καλή του ημέρα είναι ικανός να αναστατώσει οποιαδήποτε αντίπαλη άμυνα, στις αντεπιθέσεις είναι «φωτιά» και στον κενό χώρο δύσκολα αντιμετωπίσιμος.

Επειτα από έναν εξαιρετικό α’ γύρο όμως, ήρθαν και οι κακές ημέρες για τον «Μάρκους τον τρομερό» όπως τον αποκαλούσαν οι Σουηδοί στο ξεκίνημα της καριέρας του. Από τις αρχές του 2014 και με εξαίρεση το παιχνίδι στη Βέροια (3-1), όπου ήταν και πάλι καταπληκτικός (μοίρασε δυο ασίστ και πέτυχε ένα γκολ), ο Μπεργκ κάθε άλλο παρά τρομερός είναι. Σε έξι παιχνίδια πρωταθλήματος έχει σκοράρει μόνο μια φορά, ενώ και η συνολική αγωνιστική παρουσία του δεν θυμίζει τον παίκτη του α’ γύρου.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Μπορεί να διανύει απλά μια περίοδο ντεφορμαρίσματος και αφλογιστίας όπως συμβαίνει κατά καιρούς με όλους τους επιθετικούς, μπορεί ακόμη να είναι επηρεασμένος από τον τραυματισμό που τον άφησε εκτός δράσης στα τελευταία ματς του 2013, μπορεί να έμαθαν να τον αντιμετωπίζουν καλύτερα οι αντίπαλες άμυνες, μπορεί να φταίει το γεγονός ότι όταν οι υπόλοιποι Πράσινοι αδυνατούν να δημιουργήσουν τον ψάχνουν με γεμίσματα, μπορεί να υπάρχει κάτι άλλο που δεν ξέρουμε; Το μόνο βέβαιο είναι ότι ο Μπεργκ δεν είναι καλά.

Το διαπιστώσαμε και στις τρεις εκτός έδρας γκέλες του Παναθηναϊκού με Παναιτωλικό (1-0) , ΟΦΗ (1-1) και Αστέρα Τρίπολης (1-0) αλλά και στις δύο εντός έδρας «φτωχές» (1-0) νίκες με Πανιώνιο και Πλατανιά, απέναντι στους οποίους πραγματοποίησε μέτριες ως κακές εμφανίσεις, παρασύροντας μαζί του και την υπόλοιπη ομάδα.

Οταν άλλωστε δεν βρίσκει δίχτυα ο Μάρκους Μπεργκ, το σκοράρισμα γίνεται δύσκολη υπόθεση γενικότερα για τους Πράσινους, ιδίως στη μετά Φιγκερόα εποχή που λείπει το εύκολο γκολ. Προσέξτε όμως μια διαφορά: Οταν ο Μπεργκ παίζει στην ενδεκάδα και δεν είναι καλός εντοπίζεται το πρόβλημα του Παναθηναϊκού, διότι όταν απουσιάζει (όπως συνέβη λόγω τραυματισμού στα ματς με Λεβαδειακό και Ξάνθη) η ομάδα προσαρμόζει το παιχνίδι της, είναι προετοιμασμένη ότι δεν θα τα περιμένει όλα απ’ αυτόν και αποδίδει καλά δίχως να φαίνεται η έλλειψη του Σουηδού. Κάπως έτσι προέκυψαν τα έξι γκολ με Λεβαδειακό (0-4) και Ξάνθη (2-1), χωρίς βεβαίως αυτό να σημαίνει ότι χωρίς τον Μπεργκ είναι καλύτερα.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Ο Μπεργκ είναι ό,τι καλύτερο διαθέτει ο Παναθηναϊκός στο ρόστερ του αλλά δίχως υποστήριξη από έναν ακόμη επιθετικό κρούσης, κι όχι απ’ τον τον Κλωναρίδη ή τον Καρέλη που εξ ανάγκης βαφτίζονται φορ όπως παραδέχθηκε και ο Γιάννης Αναστασίου, σιγά σιγά θα πνίγεται στις μαζικές, δυνατές και ενίοτε σκληρές άμυνες των αντιπάλων.

Γι’ αυτό και ο Αναστασίου «φλέγεται» να έρθει η ώρα και η στιγμή που θα είναι ετοιμοπόλεμος ο Μλάντεν Πέτριτς, διότι γνωρίζει ότι αυτομάτως θα «λυθεί» και ο Μπεργκ στο παιχνίδι του. Αλλωστε και για την αντίπαλη άμυνα, άλλο πράγμα είναι να έχει να τα βάλει μόνο με τον Μπεργκ κι άλλο με το δίδυμο Μπεργκ-Πέτριτς.

Ούτως ή άλλως πάντως, επιμένω ότι ακόμη ο Παναθηναϊκός βρίσκεται στο στάδιο της προετοιμασίας για το… πραγματικό πρωτάθλημα που θα αρχίσει με τα πλέι οφ. Εκεί θα παιχτούν όλα κι εκεί θα πρέπει να είναι στην καλύτερη δυνατή κατάσταση η ομάδα του Αναστασίου. Τουλάχιστον όμως μέχρι τότε, καλό θα είναι να ελαχιστοποιήσει τις γκέλες και τα… δωράκια για να μπορέσει να μπει στα πλέι οφ με διαφορά μικρότερη των τριών βαθμών από τον ΠΑΟΚ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ