OPINIONS

ΠΑΟΚ μάθεκαι πάλι… άμυνα

SUPERLEAGUE / ÐÁÏÊ - ÐÁÍÉÙÍÉÏÓ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: MOTION TEAM)
SUPERLEAGUE / ÐÁÏÊ - ÐÁÍÉÙÍÉÏÓ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: MOTION TEAM) EUROKINISSI SPORTS

Ο Σάββας Τζιομπάνογλου γράφει για τη νίκη του ΠΑΟΚ επί του Πανιωνίου που ήρθε με πολύ κόπο και ιδρώτα, δείχνοντας στους πρωταθλητές πως όσο δεν ανακτούν την αξιόπιστη ανασταλτική λειτουργία θα δίνουν μάχες.

O αγώνας του ΠΑΟΚ με τον Πανιώνιο σε καμία περίπτωση δεν μπορούσε να κλείσει τις πληγές που δημιούργησε ο αποκλεισμός από τη συνέχεια του Europa League την προηγούμενη εβδομάδα.

Το θέμα για τον ΠΑΟΚ απέναντι σε μια ομάδα την οποία παραδοσιακά νικάει στην Τούμπα -η τελευταία νίκη του Πανιωνίου στη Θεσσαλονίκη ήταν πριν από 35 ολόκληρα χρόνια και μάλιστα στο Καυτανζόγλειο- ήταν να κερδίσει το παιχνίδι για να μην ανοίξουν και άλλες πληγές. Να πάρει τους τρεις βαθμούς και να μπορεί να εκμεταλλευτεί τη διακοπή του πρωταθλήματος για να δουλέψει με τη μεγαλύτερη δυνατή ηρεμία και να διορθώσει τα κακώς κείμενα.

ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΚΑΘΑΡΟ 4-4-2

Ότι ο ΠΑΟΚ ήταν επηρεασμένος από τον αποκλεισμό του δεν χωράει συζήτηση. Το γεγονός άλλωστε πως ο προπονητής του επέλεξε να αφήσει στον πάγκο και τον Πέλκα και τον Μπίσεσβαρ και να παίξει χωρίς "δεκάρι" με δύο καθαρόαιμα εξτρέμ δείχνει ότι ο Φερέιρα είναι αποφασισμένος να εφαρμόσει χωρίς… εκπτώσεις το αγαπημένο του 4-4-2.

Το όποιο έλλειμμα δημιουργικότητας προέκυψε καλύφθηκε από την κάθετη πάσα του Γιόζιπ Μίσιτς στον Άκπομ στη φάση με την οποία ο ΠΑΟΚ άνοιξε το σκορ και φάνηκε να απλοποιεί τα πράγματα. Το θέμα είναι αν ο Πορτογάλος τεχνικός επιμείνει στο σχήμα αυτό, τουλάχιστον όταν η ομάδα του αντιμετωπίζει αντιπάλους που θεωρητικά πάντα δείχνουν χαμηλότερης δυναμικότητας.

Ο Πανιώνιος εμφανίστηκε πάντως διαβασμένος με τον Άκη Μάντζιο να χρησιμοποιεί σε ειδικό ρόλο το Βασίλη Ρέντζα. Ο Ρέντζας, λοιπόν, ακολουθούσε όλα τα ανεβάσματα του Γιαννούλη καλύπτοντας το δεξί άκρο της άμυνας του επιτρέποντας τον Παπαγεωργίου να γίνεται τρίτος στόπερ και ως ένα βαθμό κατάφερε να μπλοκάρει τα άκρα του Δικέφαλου.

Ακόμη πάντως και στα δύσκολα, όταν δηλαδή ο Πανιώνιος ισοφάρισε, με τον ΠΑΟΚ να δέχεται και πάλι γκολ στην πρώτη φάση που του δημιουργεί ο αντίπαλος, ο Φερέιρα δεν άλλαξε την τακτική του. Πέρασε στον αγώνα Μπίσεσβαρ και Πέλκα αλλά τους έστειλε στα δύο άκρα να παίξουν σε ρόλο εξτρέμ.

ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΟΥ

Αν ο ΠΑΟΚ πήρε ένα μάθημα από το σημερινό παιχνίδι είναι ότι κανένα ματς δεν θα είναι εύκολο όσο δεν ανακτά την αξιοπιστία και την σταθερότητα του στην άμυνα. Όσο καταφέρνει να δέχεται γκολ στην πρώτη τελική του αντιπάλου του τόσο περισσότερο θα πρέπει να κοπιάζει για να φτάνει στις νίκες. Πολύ περισσότερο όταν και επιθετικά δεν βρίσκει τα πατήματά του. Το θετικό για τον ΠΑΟΚ είναι ότι πλέον έχει άπλετο χρόνο για να δουλέψει όχι μόνο στη διακοπή αλλά και ενδιάμεσα στα παιχνίδια πρωταθλήματος. Αυτή την πικρή… πολυτέλεια του την έδωσε ο άδοξος αποκλεισμός του από την Ευρώπη.

Η ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΤΟΥ ΜΠΡΑΝΚΟ ΚΑΙ Ο ΦΕΡΕΪΡΑ

Το ζήτημα που προέκυψε το βράδυ του αποκλεισμού από την Σλόβαν Μπρατισλάβας ήταν ο Μάριο Μπράνκο. Ο Πορτογάλος τεχνικός διευθυντής του ΠΑΟΚ έθεσε στη διάθεση του Ιβάν Σαββίδη την παραίτηση του, αναλαμβάνοντας την ευθύνη για την αποτυχία στην Ευρώπη.

Ο Μπράνκο ίσως και να ήθελε να προλάβει τις εξελίξεις με την κίνηση του αυτή με τη λογική ότι ο Σαββίδης δύσκολα απομακρύνει κάποιον από την ομάδα και όταν το κάνει θέλει να είναι δική του η απόφαση. Τις παραιτήσεις στελεχών του, δύσκολα τις αποδέχεται και ούτε στην περίπτωση του Μπράνκο αν σκεφτεί λογικά θα κάνει εξαίρεση. Γιατί; Μα, πολύ απλά εξαιτίας της διάθεσης που δείχνει να στηρίξει τον Αμπέλ Φερέιρα.

Όταν στηρίζεις τον προπονητή δεν μπορείς να του στερήσεις τον άνθρωπο που στην ουσία τον έφερε στην ομάδα. Ο Φερέιρα ήταν επιλογή του Μπράνκο που έτρεξε και με επιτυχία και το δύσκολο έργο της απόκτησης του από την Μπράγκα. Ο ΠΑΟΚ ρώτησε πολλούς στην Πορτογαλία για τον Αμπέλ Φερέιρα και οι γνώμες που πήρε ήταν αυτές που τον έκαναν να ανοίξει τα ταμεία της ΠΑΕ και να τον φέρει στη Θεσσαλονίκη.

Από τη στιγμή που είναι αποφασισμένος να στηρίξει την επένδυση του σε αυτόν και όσο τη στηρίζει δεν μπορεί να κάνει αποδεκτή την παραίτηση του Μπράνκο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ