OPINIONS

Τόσος πολιτισμός δεν αντέχεται

Τόσος πολιτισμός δεν αντέχεται
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ο Θοδωρής Ρούσσος γράφει για την ανάγκη να αναγάγουμε σε πολιτισμό το αυτονόητο, που έκαναν οι άνθρωποι του Ολυμπιακού και για τον "ποδοσφαιρικό πολιτισμό" που έδειξαν κάποιοι οπαδοί του ΠΑΟΚ, γυρνώντας τους την πλάτη.

Ας ξεκινήσουμε με χιούμορ, σημειώνοντας ότι ο Ρομπέρτο έγινε την Κυριακή (4/10) ο πρώτος άνθρωπος με κίτρινη φανέλα, που πλησιάζει τόσο πολύ τη Θύρα 4 των οργανωμένων οπαδών του ΠΑΟΚ.

Κανείς άλλος δεν θα το έκανε, ούτε κατά διάνοια (με κίτρινη, πράσινη ή κόκκινη φανέλα), αν δεν υπήρχε αυτή η τραγική αφορμή και συγκυρία.

Η συμπλήρωση 16 χρόνων από τον άδικο χαμό των 6 φιλάθλων του Δικεφάλου στα Τέμπη, έφερε μετά από χρόνια Ολυμπιακό και ΠΑΟΚ κοντά. Εστω και με αυτόν τον τρόπο. Εστω για λίγα δευτερόλεπτα.

Μέχρι δηλαδή να φτάσουν οι ερυθρόλευκοι στο σημείο, όπου υπήρχε ένα πανό με τα σκίτσα και τα ονόματα των 6 νεαρών φιλάθλων του ΠΑΟΚ, προκειμένου να καταθέσουν ένα στεφάνι και ανθοδέσμες στη μνήμη τους.

Μια κίνηση αυτονόητη, που στις μέρες μας έχουμε την ανάγκη να την αναγάγουμε και να την αναδείξουμε ως κίνηση πολιτισμού. Αντε και να το δεχθούμε. Ο πολιτισμός, όμως, τελείωσε εκεί. Από εκείνο το σημείο και έπειτα κοντέψαμε να πάθουμε πολιτισμικό σοκ.

Και γι' αυτό ευθύνεται ο "ποδοσφαιρικός πολιτισμός". Γενικότερα του Έλληνα οπαδού και εν προκειμένω αυτών του ΠΑΟΚ. Ολων αυτών που γύρισαν την πλάτη τους, σε 20 ανθρώπους που πήγαν να τιμήσουν τη μνήμη των φίλων / αδερφών / παιδιών τους.

Αυτός είναι χειρότερος "πολιτισμός" από τα τσιμέντα και τις κροτίδες που πέφτουν σε εκείνο το κόρνερ, σε κάθε ντέρμπι. Και για να συνεννοηθούμε στη γλώσσα του "πετάλου", η μαγκιά αυτή είναι. Να μείνεις εκεί και να το αντιμετωπίσεις. Αν δεν θέλεις να το χειροκροτήσεις, μην το κάνεις. Αλλά μένεις εκεί. Να το δεις. Να το νιώσεις.

Να νιώσεις ένα πρωτόγνωρο συναίσθημα, στο οποίο -δυστυχώς- μια άσχημη συγκυρία, σε υποχρεώνει να αφεθείς. Και να βαδίσεις στα ανθρώπινα και όχι στα οπαδικά σου όρια. Για τα αδέρφια, βρε αδερφέ. Μη φοβάσαι, δεν πονάει.

Και μην σπεύσει κανείς να δικαιολογήσει την κίνηση, λέγοντας ότι στο συγκεκριμένο σύνθημα οι οπαδοί του ΠΑΟΚ γυρίζουν πλάτη. Ας μείνουμε πολιτισμένοι, πανάθεμά μας...

Διαβάστε ακόμα στο SPORT 24:

Το υπέροχο μήνυμα του Ρομπέρτο για όσα έζησε στην Τούμπα

Με την αύρα του Stoiximan.gr

Η κριτική των παικτών του Ολυμπιακού

Η πανηγυρική φωτογραφία από τα αποδυτήρια της Τούμπας

Τόσο έξυπνα, τόσο μάγκικα!

Έφτανε μισή ώρα στον Ολυμπιακό για το 2-0 στην Τούμπα

Ο πανηγυρισμός του Ιντέγιε στην Τούμπα

Οι παίκτες του Ολυμπιακού κατέθεσαν στεφάνι στην Τούμπα

Ο βασικός κορμός του Τούντορ

Ο Ολυμπιακός τον στέλνει στον ΠΑΟ!

Η κριτική των παικτών του ΠΑΟΚ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ