OPINIONS

Τον βόλεψε ο μπακ Βιεϊρίνια

SUPERLEAGUE / ΚΕΡΚΥΡΑ - ΠΑΟΚ / / (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΚΑΤΑΠΟΔΗΣ / EUROKINISSI)
SUPERLEAGUE / ΚΕΡΚΥΡΑ - ΠΑΟΚ / / (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΚΑΤΑΠΟΔΗΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Ο Κώστας Πετρωτός γράφει για το μυστικό του σερί νικών του ΠΑΟΚ, τον οπισθοφύλακα Βιεϊρίνια που έδωσε την ισορροπία που έψαχνε ο Λουτσέσκου (και το δείχνει στην διαχείριση του Αζεβέντο), το στοίχημα με τον Μαουρίσιο και την... extreme διαχείριση του Πρίγιοβιτς.

Τρία γκολ, ένα δοκάρι με τον Μαουρίσιο, ένα παρ’ ολίγο γκολ της χρονιάς από τον Πέλκα και ουσιαστικά μία φάση απειλής, με τον Τουράμ να μην μπορεί να νικήσει τον Πασχαλάκη που διατηρεί ένα τρομερό ρεκόρ, κρατώντας το μηδέν παθητικό στα επτά πρώτα παιχνίδια του κάτω από την εστία του ΠΑΟΚ.

Αυτά και μόνο αρκούν για να περιγράψουν την ευκολία με την οποία ο ΠΑΟΚ πέρασε από την Κέρκυρα το μεσημέρι της Κυριακής (14/1) και του έδωσε το δικαίωμα να φτάσει στις οκτώ το σερί νικών του. Αν κερδίσει τον Απόλλωνα στην Τούμπα την άλλη Κυριακή θα τις κάνει εννιά και θα σπάσει το περσινό ρεκόρ του Ίβιτς, κι αν έρθει μία ακόμη στο Αγρίνιο αμέσως μετά, τότε θα πιάσει το ρεκόρ όλων των εποχών με δέκα σερί, που κρατά από τη σεζόν 1972-73.

Όλα μοιάζουν ιδανικά αυτή την περίοδο για τον ΠΑΟΚ, αφού μετά το 2-2 στην Νέα Σμύρνη με τον Πανιώνιο, δεν έχει δεχθεί ούτε γκολ σε πέντε ματς πρωταθλήματος και, από την άλλη, έχει βάλει συνολικά 16.

Είναι, όμως, ακριβώς έτσι τα πράγματα; Μία ματιά στο πρόγραμμα που είχε και σ’ αυτό που ακολουθεί στις επόμενες αγωνιστικές, δείχνει ότι για τον ΠΑΟΚ τα μεγάλα τεστ έρχονται στις αμέσως επόμενες εξόδους του από την Θεσσαλονίκη.

Στο Αγρίνιο και τα Γιάννινα, αφού παίξει πρώτα την άλλη Κυριακή με τον Απόλλωνα στην Τούμπα και μετά από ένα ακόμη εντός έδρας ματς με την ΑΕΛ, στο ταξίδι στη Λαμία. Όταν θα έρθει το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό, η ομάδα του Ραζβάν Λουτσέσκου θα έχει δώσει παιχνίδια που θα αποτυπώνουν το πραγματικό μέταλλο της, φέτος.

ΕΧΕΙ ΛΟΓΟ ΝΑ ΜΗΝ ΒΙΑΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΖΕΒΕΝΤΟ

Μέχρι να έρθουν αυτά τα παιχνίδια, ας επιχειρήσουμε να καταγράψουμε ορισμένα πολύ σημαντικά στοιχεία για τον τρόπο που λειτουργεί ο ΠΑΟΚ αυτή την περίοδο (και προφανώς σχεδιάζει για να συμβαίνει αυτό ο Λουτσέσκου):

Ο Βιεϊρίνια είναι άκρως κομβικός παίκτης για τον ΠΑΟΚ. Προσθέτει πολλή προσωπικότητα και εμπειρία στο παιχνίδι της ομάδας του και την ισχυροποιεί σε πολύ μεγάλο βαθμό στις εκτελέσεις των στημένων φάσεων. Φάνηκε και στο γκολ του Μάτος (αλήθεια είναι δυνατό να μην μαρκάρει κανείς παίκτης της Κέρκυρας ένα από τους πιο επικίνδυνους ποδοσφαιριστές του πρωταθλήματος σε στημένες φάσεις;).

Είναι προφανές, επίσης, ότι ο Ρουμάνος κόουτς του ΠΑΟΚ έχει βολευτεί με τον Πορτογάλο σε ρόλο αριστερού μπακ. Καλύπτει άριστα την θέση και του δίνει την δυνατότητα να εκμεταλλεύεται και έναν ακόμη από τους πολύ αξιόλογους εξτρέμ που διαθέτει ο ΠΑΟΚ. Γι’ αυτό και δεν βιάζεται με τον Αζεβέντο και με άνεση δηλώνει ότι μετά από 3-4 εβδομάδες θα τον εντάξει στο πλάνο του.

Προφανώς, η δήλωσή του εξηγεί γιατί ο ΠΑΟΚ επέλεξε έναν παίκτη ανέτοιμο για το αριστερό άκρο της άμυνας και δεν κινήθηκε, όπως στην περίπτωση Μολέντο, για έναν ποδοσφαιριστή που βρίσκεται σε φουλ δράση: Τον καλύπτει σε πρώτη φάση να είναι και μπακ-απ του Βιεϊρίνια, αφού έτσι μπορεί να έχει ταυτόχρονα στην ενδεκάδα ΚΑΙ Λημνιό ΚΑΙ Κάμπος (και φυσικά τον Πέλκα).

Ο ΜΑΟΥΡΙΣΙΟ ΕΙΝΑΙ-ΤΩΡΑ-ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ

Υπάρχει και ένα ακόμη πολύ σοβαρό συμπέρασμα μετά και από το ματς στην Κέρκυρα, αφού ο Λουτσέσκου δεν μίλησε τυχαία για λάθη και για τις πολλές επαφές που είχαν με την μπάλα οι παίκτες του στο ματς. Έμμεσα αποκάλυψε τον προβληματισμό του για την λειτουργία των μέσων της ομάδας.

Του Τσίμιροτ και, κυρίως, του Μαουρίσιο. Ο Βραζιλιάνος μετά τον τραυματισμό του δεν έχει έρθει στο επίπεδο που βρισκόταν στο ματς με τον Αστέρα, για παράδειγμα, όταν είχε σημειώσει και δύο τέρματα. Δίνει ορισμένες μόνο ποιοτικές στιγμές στην ομάδα του (η κάθετη στον Κουλούρη στο πρώτο μέρος και το δοκάρι με φάουλ στο φινάλε του αγώνα, για παράδειγμα) και όχι μπόλικα ποιοτικά λεπτά σε κάθε ματς.

Με αντιπάλους τον Λεβαδειακό και την Κέρκυρα, ακόμη και αυτό το δείγμα είναι αρκετό, στα δύσκολα ματς όμως, ο ΠΑΟΚ έχει ανάγκη συνολικά από έναν καλό Μαουρίσιο. Κι αυτόν περιμένει να δει από εδώ και στο εξής, ο 48χρονος προπονητής.

ΜΕ ΤΕΣΣΕΡΑ ΓΚΟΛ ΣΕ ΔΥΟ ΜΑΤΣ ΔΕΝ ΜΕΝΕΙΣ ΣΤΟΝ ΠΑΓΚΟ

Και κάτι τελευταίο. Πριν το παιχνίδι, στο ρεπορτάζ για το πώς σχεδίασε το αγωνιστικό πλάνο του ο Λουτσέσκου καταγράφαμε το δίλημμά του για το ποιος θα ήταν ο βασικός φορ: Πρίγιοβιτς ή Κουλούρης. Ο Ρουμάνος κόουτς επέλεξε -τελικά- τον νεαρό Έλληνα γιατί του κάνει πολύ καλύτερα την γύρω-γύρω δουλειά.

Πρεσάρει, καλύπτει περισσότερους χώρους, έχει μεγαλύτερη κίνηση και ανοίγει διαδρόμους. Δεν μέτρησε, όμως, την κυρίως δουλειά ενός φορ. Το γκολ. Και έχω την αίσθηση ότι μάλλον θα είναι προβληματισμένος ακόμη για το αν έκανε καλά που δεν έριξε βασικό τον Πρίγιοβιτς που είχε τέσσερα γκολ στα δύο τελευταία ματς.

Είναι ξεκάθαρο ότι αυτή η ιστορία αγχώνει και τους δύο φορ της ομάδας. Και τον Κουλούρη που έχει την πίεση να σκοράρει κι αυτός για να μην γίνεται συνεχώς σύγκριση με τον Πρίγιοβιτς σ’ αυτό το θέμα και τον Σέρβο που παραμένει ακόμη χωρίς τέρμα μακριά από τη Θεσσαλονίκη (στην Κέρκυρα φέρει μεγάλη ευθύνη γι’ αυτό και ο Μακ με τον τρόπο που λειτούργησε στη φάση του 87’).

Μετά τον αγώνα, προσωπικά εκτιμώ, ότι μάλλον δεν του βγήκε η επιλογή, γιατί και ο Κουλούρης φάνηκε πάλι εκτεθειμένος στα μάτια του κόσμου και ο Σέρβος δεν είχε περισσότερο χρόνο να σκοράρει.

Όπως και να ‘χει, το συγκεκριμένο θα μας απασχολεί σε κάθε εκτός έδρας ματς.

Photo credits: EUROKINISSI

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ