OPINIONS

Τα ωραία και το… μπαρούτι του ΠΑΟΚ

Τα ωραία και το… μπαρούτι του ΠΑΟΚ
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ο Κώστας Πετρωτός γράφει για το καλό φεγγάρι στο οποίο ο ΠΑΟΚ απέδειξε ότι βρίσκεται (και) κόντρα στον Αστέρα, αλλά και τη "νάρκη" της διαιτησίας που πρέπει ο Τούντορ και οι παίκτες του να αποφύγουν να πατήσουν ενόψει Ολυμπιακού.

Καιρό είχε να ζήσει τόσο ήρεμη και όμορφη, για τους φίλους του ΠΑΟΚ, βραδιά η Τούμπα. Ο Δικέφαλος έκανε ένα, κατά γενική ομολογία, καλό παιχνίδι κόντρα στον Αστέρα Τρίπολης (δεν ήταν πάντως ο αντίπαλος που δικαιολογούσε αήττητο 40 μηνών, είναι αλήθεια). Σημείωσε δύο ωραία γκολ, είχε δοκάρι, δημιούργησε ευκαιρίες, δεν απειλήθηκε, έβγαλε ενέργεια και διάθεση μέσα στον αγωνιστικό χώρο.

Τι άλλο μπορεί να ζητήσει κανείς από μία ομάδα που είχε χορτάσει σκοτσέζικα ντους τον κόσμο της; Και ειδικά αυτή την εποχή, με τόσες απουσίες και με όλα όσα έχουν προηγηθεί. Ρητορικό το ερώτημα, όπως αποδεικνύει και το ζεστό χειροκρότημα του κόσμου που βρέθηκε στην Τούμπα, στο φινάλε της αναμέτρησης.

Τα μηνύματα που έστειλε ο νεανικός ΠΑΟΚ, όπως και στην Λεωφόρο, έτσι και στην Τούμπα το βράδυ του Σαββάτου ήταν άκρως ενθαρρυντικά. Τόσο για το άμεσο όσο και για το μακροπρόθεσμο μέλλον. Η παρέα του Μυστακίδη, του Πέλκα, του Τσίμιροτ και των άλλων (μικρών ή μεγαλύτερων όπως ο Μακ) παιδιών φρόντισε να αποδείξει ότι δεν είχε άδικο ο προπονητής της που την παραμονή του αγώνα δήλωσε "είμαστε σε καλή κατάσταση".

Ο Μυστακίδης δείχνει τι σημαίνει επιμονή

Κάνω μία παρένθεση εδώ και στέκομαι λίγο παραπάνω στον Γιάννη Μυστακίδη, τον οποίο δεν μνημόνευσα τυχαία πρώτο. Ο νεαρός μεσοεπιθετικός αποτελεί το απόλυτο παράδειγμα επίμονου παίκτη. Νεαρού που έχει βάλει στόχο να αρπάξει από τα μαλλιά την ευκαιρία ζωής που του δίνει ο ΠΑΟΚ και δεν την αφήνει με τίποτα να πάει ανεκμετάλλευτη. Ο «Μύστα», όπως τον αποκαλούν οι συμπαίκτες του στην Τούμπα, άρχισε τη σεζόν ως… συμπληρωματικός στο ρόστερ και έχει καταφέρει να γίνεται αυτός οMVP.

Αυτό τα λέει όλα, για έναν παίκτη που τα έχει όλα: Ταλέντο, χαρακτήρα, ποδοσφαιρική παιδεία, δίψα. Το παράδειγμά του καλό είναι να το έχουν στο μυαλό τους όλοι οι πιτσιρικάδες που θέλουν να παίξουν ποδόσφαιρο. Και οι μπαμπάδες τους επίσης, που αν ήταν στη θέση του πατέρα του Μυστακίδη, μάλλον θα είχαν προκαλέσει… μικρή επανάσταση όταν στο καλοκαιρινό φιλικό με τη Βέροια ο Τούντορ έδιωξε τον Μυστακίδη μέσα από το γήπεδο για μια λάθος επιλογή του μέσα στο παιχνίδι.

Μυρίζει μπαρούτι, θέλει προσοχή!

Επανέρχομαι στα συμπεράσματα που αφορούν συνολικά στον ΠΑΟΚ. Και αφού εξαντλήσαμε τα ωραία, να πάμε και σε κάτι δύσκολο. Στο κομμάτι της διαιτησίας που απαιτεί διαχείριση. Είναι προφανές, όχι άδικα σε μεγάλο βαθμό, ότι υπάρχει μεγάλη προκατάληψη για την αντιμετώπιση που θα έχει από την… σφυρίχτρα ο ΠΑΟΚ την Τετάρτη κόντρα στον Ολυμπιακό. Το αποδεικνύει και η δήλωση του Τούντορ στη συνέντευξη Τύπου:

"Εύχομαι να μην υπάρχει η διαιτησία όπως υπήρχε στο ματς με την Άντερλεχτ. Να μην υπάρχουν τέτοια σφυρίγματα...".Ο Κροάτης έχει μπει για τα καλά στο κλίμα που υπάρχει και εκδηλώθηκε με τις αποδοκιμασίες σε βάρος του Αρετόπουλου που στο ματς με τον Αστέρα δεν έκανε σοβαρά λάθη, για να είμαστε δίκαιοι.

Η ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα στα τέλη του πρώτου μέρους, επηρέασε και τους παίκτες του. Οι κάρτες του Κίτσιου και του Λέοβατς θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί, αφού προήλθαν από αντιδράσεις εκνευρισμού και χωρίς συμμετοχή σε κάποια φάση.

Στο δεύτερο μέρος, οι παίκτες ηρέμησαν, αλλά ο κίνδυνος παραμένει. Το ματς της Τετάρτης με τον Ολυμπιακό μοιάζει με… μπαρούτι που ο ΠΑΟΚ δεν πρέπει να το... ωθήσει στο να προκαλέσει έκρηξη. Και για να μη βάλει φωτιά στο φιτίλι, χρειάζεται προσοχή απ’ όλους. Η κερκίδα είναι σίγουρα ότι θα αντιδρά ανάλογα και με το πώς θα φέρονται οι παίκτες και ο Τούντορ. Άρα ο προπονητής και οι ποδοσφαιριστές είναι αυτοί που θα πρέπει να δείξουν περίσσεια ωριμότητα.

Και να σκεφτούν ότι αν ένας διαιτητής έρθει για να σφυρίξει υπέρ του αντιπάλου, εκείνοι δεν θα κερδίσουν τίποτα με το να διαμαρτύρονται, να μπαίνουν σε κοκορομαχίες και να βγάζουν εκνευρισμό.

Στέκομαι και στη συνέχεια της δήλωσης του Τούντορ για το θέμα της διαιτησίας. Είπε ο Κροάτης:

"Η διαιτησία δεν είναι προτεραιότητα. Αλλά είναι ένα κομμάτι του ποδοσφαίρου. Δεν μου αρέσει να ακούω προπονητές που λένε πως δεν σχολιάζουν την διαιτησία όταν ένας διαιτητής έχει κρίνει μια αναμέτρηση.

Υπάρχουν καλοί και κακοί διαιτητές, άλλοι είναι σε μια μέση κατάσταση. Δεν πρέπει να ασχολούμαστε με αυτό (σ.σ. το κομμάτι της διαιτησίας) αλλά κάποιες φορές σου απορροφά κομμάτι της ενέργειάς σου".

Ε, ακριβώς εδώ είναι το σημείο που ο ίδιος πρέπει να βάλει φρένο. Όλη η ενέργεια, η δική του και των παικτών του, πρέπει να αφιερωθεί στο αγωνιστικό σκέλος του παιχνιδιού και μόνο σ’ αυτό.

Διαφορετικά, η ομάδα του ίσως πάρει τη νίκη, αλλά αυτή θα είναι πύρρειος όπως είχε συμβεί το 2014 όταν ο ΠΑΟΚ πήγε στον τελικό, αλλά έχασε το Κύπελλο πριν καν κατέβει στο ΟΑΚΑ, αφού δεν είχε στη διάθεσή του δύο παίκτες που είχαν αποβληθεί (Κατσουράνη και Νάτχο) και τον Κλάους που είχε συμπληρώσει κάρτες.

Υ.Γ. Δεν έχω τίποτα με τον Δημήτρη Τερεζόπουλο και μακάρι να πάει πολύ καλά στον πάγκο του Αστέρα. Αλλά νομίζω ότι στην προσπάθειά του να καλύψει την κακή εμφάνιση της ομάδας του, μάλλον έκανε την άστοχη δήλωση της αγωνιστικής: "Η ομάδα μας τουλάχιστον μέχρι το σημείο που δεχθήκαμε το πρώτο γκολ, νομίζω ότι δεν αντιμετώπισε ιδιαίτερα προβλήματα".Για όσους δεν το πρόσεξαν το γκολ μπήκε μόλις στο 17΄.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ