OPINIONS

Στηρίγματα στον killer ίσον τίτλος

SUPERLEAGUE / ΠΑΟΚ - ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ / SUPERLEAGUE / ΠΑΟΚ - ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ / ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΟ ΠΡΙΓΙΟΒΙΤΣ / (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: MOTION TEAM) / (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: MOTION TEAM)
SUPERLEAGUE / ΠΑΟΚ - ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ / SUPERLEAGUE / ΠΑΟΚ - ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ / ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΟ ΠΡΙΓΙΟΒΙΤΣ / (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: MOTION TEAM) / (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: MOTION TEAM) EUROKINISSI

Η εξίσωση για την κατάκτηση του πρωταθλήματος από τον ΠΑΟΚ μετά από 33 χρόνια είναι ξεκάθαρη και κάθε ματς "φωνάζει". Ο Κώστας Πετρωτός αναλύει τα πορίσματα που βγήκαν και από την κόντρα με τον ΠΑΣ Γιάννινα.

Καλά το είπε ο Γιάννης Πετράκης μετά τον αγώνα της Τούμπας. "Ο ΠΑΟΚ έχει και την ποιότητα και το χρήμα, όλες τις προϋποθέσεις που απαιτούνται για να φτάσει μία ομάδα στην κορυφή".

Για να μην μιλάμε θεωρητικά. Ο Δικέφαλος διαθέτει έναν από τους καλύτερους τερματοφύλακες στο ελληνικό πρωτάθλημα. Αν ένας σκάουτ μεγάλου ευρωπαϊκού συλλόγου αναζητήσει καλό γκολκίπερ στη χώρα μας θα πέσει σίγουρα πάνω του (όπως και στον Βλαχοδήμο του Παναθηναϊκού).

Μπορεί να καυχιέται ότι έχει αξιόπιστο, για τα ελληνικά δεδομένα, δίδυμο στόπερ με Σαμπράνο και Βαρέλα ή Κρέσπο. Ο Περουβιανός μόλις στο δεύτερο παιχνίδι του με την "ασπρόμαυρη" φανέλα έστειλε το μήνυμα ότι ήρθε να γίνει ο ηγέτης της και άρχισε κάνοντας… σκούπα τα πάντα.

Ο Λέο Μάτος είναι λίρα εκατό. Μάλλον ο καλύτερος δεξιός μπακ στο πρωτάθλημα και ο άνθρωπος που γνωρίζει όσο κανείς πώς να μετατρέπει σε εκτελεστή από αέρος τον Πρίγιοβιτς. Ο Τσίμιροτ είναι πνευμόνι… ΑΑ, ο Μαουρίσιο ο χαφ που όταν βρει ρυθμό θα ανεβάσει ταχύτητα στο επιθετικό παιχνίδι του ΠΑΟΚ και ο Ελ Καντουρί έχει στοιχεία που τα συναντάς σε πρωταθλήματα από Serie A και πάνω. Ο Βιεϊρίνια χρειάζεται 3-4 ματς μόνο για να αρχίσει να παίζει και "ένας εναντίον ενός" που το απέφευγε σήμερα με αντίπαλο τον Μπουκουβάλα, ενώ ο Πέλκας έχει βάλει πλώρη για να πάει σύντομα στην Εθνική και κάποια στιγμή μάλλον και σε ένα μεγάλο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα.

Αυτός ο ΠΑΟΚ έχει την πολυτέλεια να κρατά τον Μακ αναπληρωματικό, διαθέτει ένα από τα καλύτερα ταλέντα στη χώρα μας τον Λημνιό και παίκτες που σε άλλες ομάδες θα ήταν βασικοί (Μπίσεσβαρ, Κάμπος, Κάτσε, Κάνιας, Σάχοβ, Μαλεζάς, Κουλούρης).

ΒΑΣΙΚΟ ΖΗΤΟΥΜΕΝΟ ΝΑ ΒΡΕΙ ΚΙ ΑΛΛΟΥΣ ΣΚΟΡΕΡ

Τα έχει όλα, αλλά αυτό από μόνο του δεν αρκεί, όπως είπε και ο Πετράκης. Χρειάζεται υπομονή, την οποία ανέφερε, αλλά και έμφαση σε λεπτομέρειες που θα κάνουν την διαφορά. Αυτές είναι που στέλνουν μία ομάδα από τις θέσεις 2-3 μέχρι αυτή του πρωταθλητή (στέκομαι μόνο στο αγωνιστικό γιατί αν πάμε σε άλλες παραμέτρους που πάντα απασχολούν έντονα όπως η διαιτησία θα χαθούμε…).

Πρώτη και βασικότερη λεπτομέρεια είναι ο νέος ΠΑΟΚ να "γεννήσει " και άλλους σκόρερ. Καλά είναι τα σερί του Πρίγιοβιτς το "15 γκολ σε 29 ματς", αλλά θα έρθει και η στιγμή που δεν θα σκοράρει. Είτε γιατί δεν θα φτάνει η μπάλα σε εκείνον, είτε γιατί δεν θα έχει ρέντα. Τότε είναι που ο ΠΑΟΚ θα πρέπει ήδη να βρει εναλλακτικές λύσεις. Να αποδείξει ότι διαθέτει και άλλους σκόρερ, όχι περιστασιακούς, αλλά με συχνή επαφή με τα αντίπαλα δίχτυα. Ο Πέλκας μπορεί να γίνει ένας τέτοιος και, μάλιστα, να ανταγωνιστεί τον Σέρβο αν βελτιώσει την τελική ενέργειά του. Είναι το μόνο που του λείπει, αφού, φαντάζομαι όλοι το έχετε παρατηρήσει, ότι σε κάθε παιχνίδι τελευταία έχει ορισμένες "κραυγαλέες" ευκαιρίες να σκοράρει.

SUPERLEAGUE / ΠΑΟΚ - ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ / ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΟ ΠΡΙΓΙΟΒΙΤΣ / (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: MOTION TEAM)
SUPERLEAGUE / ΠΑΟΚ - ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ / ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΟ ΠΡΙΓΙΟΒΙΤΣ / (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: MOTION TEAM) MOTIONTEAM

Ο ΠΑΟΚ θέλει γκολ από τους ακραίους του Βιεϊρίνια, Μακ, Λημνιό, σίγουρα περιμένει πολλά και από τον Ελ Καντουρί και σήμερα και ο Μαουρίσιο απέδειξε ότι πατά εύκολα στην αντίπαλη περιοχή και άρα θα έχει τις ευκαιρίες του να πανηγυρίσει γκολ. Μην ξεχνάμε, άλλωστε, ότι στην καλύτερη σεζόν του στην Τέρεκ Γκρόζνι είχε ανακηρυχθεί πρώτος σκόρερ της ομάδας. Ο Μάτος, επίσης, έχει αποδείξει ότι αν το σημαδεύουν στις στημένες φάσεις έχει τρομερή ικανότητα με το κεφάλι, ενώ ως δεύτερος φορ, πρέπει και ο Κουλούρης να κάνει πέντε γκολ και άνω. Η αλήθεια, όμως, είναι ότι πρέπει να δουλέψει πολύ στο τελείωμά του.

Και φυσικά μπορεί να βρει λύσεις και από τον πάγκο σε παίκτες που έδωσαν λύσεις σ' αυτόν τον τομέα πέρυσι όπως ο Σάχοβ και ο Μπίσεσβαρ.

ΣΤΗΜΕΝΕΣ ΦΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΕΡΑΜΥΝΑ

Άλλες προϋποθέσεις τίτλου είναι οι στημένες φάσεις. Όσο πιο αποτελεσματικός γίνει ο ΠΑΟΚ σ’ αυτό τον τομέα αμυντικά και επιθετικά, τόσο πιο κοντά στον τίτλο θα έρθει. Και φυσικά, θα πρέπει να αποδείξει ότι βρίσκει λύσεις στην αεράμυνα, μία μεγάλη αδυναμία του πέρυσι. Κόντρα στον ΠΑΣ αυτή φάνηκε μόνο στην κεφαλιά του Κοζορώνη στο πρώτο ημίχρονο, όμως, η αλήθεια είναι ότι θα υπάρξουν ματς στο μέλλον, ειδικά εκτός έδρας, που ο ΠΑΟΚ θα πιεστεί πολύ και θα πρέπει να αποδείξει ότι με Σαμπράνο έχει ενισχυθεί και σ’ αυτόν τον τομέα.

Το θετικό είναι, βέβαια, είναι στο αμυντικό τρανζίσιον η βελτίωση του ΠΑΟΚ είναι τεράστια σε σχέση με τα πρώτα φιλικά προετοιμασίας που ο Στανόγεβιτς είχε παρουσιάσει ένα σύνολο που έμπαζε από παντού.

Είναι στο χέρι του Λουτσέσκου και των συνεργατών του να πετύχουν όλα τα παραπάνω αφού η μαγιά είναι εμφανές ότι υπάρχει. Ο Ρουμάνος τεχνικός έχει στα χέρια του το καλύτερο υλικό των τελευταίων ετών, ειδικά επί Σαββίδη και δεν μπορεί να παραπονιέται για το οτιδήποτε.

Θα ήταν παράλειψη να μην αναφέρω και μία ακόμη προϋπόθεση που θα παίξει κι αυτή τον ρόλο της στην κούρσα πρωταθλητισμού του ΠΑΟΚ. Η συμπεριφορά του κόσμου όταν επιστρέψει στις κερκίδες. Μέχρι σήμερα στην άδεια Τούμπα, ο Λουτσέσκου και οι παίκτες, ακόμη και σε κακές εμφανίσεις, είχαν το καθαρό μυαλό να βρουν τη λύση για να πάρουν τις νίκες. Ας βρει το σωστό τρόπο και ο κόσμος να ωθεί και όχι να αγχώνει την ομάδα, γιατί έχουμε δει στο παρελθόν την Τούμπα να γίνεται τόσο πύρινη που να μην την αντέχει ακόμη και η ίδια η ομάδα του ΠΑΟΚ. Βέβαια, θα αντικρούσει κανείς λέγοντας: "Αυτή είναι η διαφορά των μέτριων με τους μεγάλους παίκτες. Οι μεν λυγίζουν, οι δε… φτιάχνονται". Και δεν αποκλείεται τελικά η επιστροφή του κόσμου να απογειώσει τον Δικέφαλο.

Υ.Γ. Συνειδητά επέλεξα να μην αναφέρω το όνομα του Λέοβατς μεταξύ των παικτών που δίνουν αίσθηση πληρότητας στον φετινό ΠΑΟΚ. Σέβομαι τα 88 ματς που έχει κάνει με τη φανέλα του Δικεφάλου. Δεν υπάρχει, όμως, πλέον κανείς λόγος αυτός να είναι βασικός και ο Δεληγιαννίδης αναπληρωματικός. Αντιλαμβάνομαι τους λόγους διαχείρισης που τίθενται από πλευράς του Λουτσέσκου και των συνεργατών του, όμως, κανείς από αυτούς δεν μπορεί να ξεπεράσει την ωμή αλήθεια: Ο πιτσιρικάς, ακόμη και μέσα στην απειρία του, είναι καλύτερος τη δεδομένη περίοδο από τον Κροάτη.

Photo Credits: Eurokinissi

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ