OPINIONS

Σαν τον ΠΑΟΚ δεν έχει

Σαν τον ΠΑΟΚ δεν έχει
Μακ Σκόνδρας Τούντορ INTIME SPORTS

Ο Κώστας Πετρωτός γράφει για τον γεμάτο παράδοξα θρίαμβο του ΠΑΟΚ στο Ντόρτμουντ και εξηγεί γιατί μπορεί να αποδειχθεί η πιο καταλυτική νίκη της εποχής Σαββίδη.

Αντί οποιασδήποτε άλλης εισαγωγής, ας προσπαθήσουμε να καταγράψουμε τι ακριβώς πέτυχε ο ΠΑΟΚ χθες το βράδυ στο Σίγκναλ Ιντούνα Παρκ και συνολικά στον όμιλο του στοEuropaLeague:

- Κατάφερε να κερδίσει ένα από τα φαβορί για την κατάκτηση της φετινής διοργάνωσης, κάνοντας ροτέισιον (ο Κλάους δεν έπαιξε καθόλου, ο Ροντρίγκες μπήκε το τελευταίο τέταρτο και ο Μακ αποσύρθηκε νωρίς-νωρίς για να έχει δυνάμεις για το επόμενο ματς) έχοντας δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα στο παιχνίδι πρωταθλήματος που ακολουθεί με τον Λεβαδειακό.

- Σε δύο ματς στον όμιλό του, πήρε τέσσερις βαθμούς(που θα μπορούσαν να είναι και έξι αν δεν έτρωγε ένα «φθηνό» γκολ στην Τούμπα) από τον πιο ισχυρό από τους αντιπάλους του και όμως κατάφερε να αποκλειστεί από την φάση των «32».

- Μαζί με την Μπεσίκτας (που αποκλείστηκε στην “κόντρα” από την Σπόρτινγκ Λισαβόνας) έγιναν οι δύο ομάδες που έχασαν μόλις ένα ματς στον όμιλό τους και δεν πέρασαν στους “32”, ενώ η ομάδα που τους προσπέρασε (όπως οι Πορτογάλοι έτσι και η Ντόρτμουντ) έκανε δύο ήττες.

- Κατάφερε να πετύχει γκολ απέναντι σε μία από τις κορυφαίες σεpassing gameκαι δημιουργία ομάδες του κόσμου, ακολουθώντας το δικό της τρόπο. Πριν η μπάλα καταλήξει στον Μακ και κάνει το υπέροχο πλασέ προηγήθηκαν εννιά εναλλαγές της μπάλας μεταξύ παικτών του ΠΑΟΚ.

- Πέτυχε την πιο μεγάλη νίκη επί εποχής Σαββίδη σε μία βραδιά που, όπως και ο περισσότερος κόσμος, ο μεγαλομέτοχός του πολύ δύσκολα θα περίμενε να συμβεί κάτι τέτοιο (γι’ αυτό το κομμάτι θα επανέλθουμε γιατί είναι και το πιο σημαντικό κατά τη γνώμη μου).

Η εξήγηση για το διπλό που “κούφανε” την Ευρώπη

Τελικά, μπορεί κανείς να πει «απλά έτυχε» και να επικαλεστεί την τύχη για να δικαιολογήσει ένα αποτέλεσμα που συζητιέται σε ολόκληρη την Ευρώπη;

Σίγουρα η τύχη έπαιξε τον ρόλο της. Η Ντόρτμουντ είχε ευκαιρίες να πετύχει τουλάχιστον ένα γκολ και να αποφύγει την ήττα, όμως, σ’ αυτές τις περιπτώσεις συνήθως η τύχη πάει με εκείνον που έχει προσπαθήσει περισσότερο:

Με τον Μυστακίδη που έπαιξε αριστερός μπακ-χαφ και δεν καταλάβαινε κανείς ότι είναι μία θέση την οποία δεν έχει ξαναπαίξει και το αριστερό είναι το κακό του πόδι (η ασίστ στο γκολ του Μακ είναι απλά αριστουργηματική).

Με τον Γλύκο που έκανε το ματς της ζωής του και έφτασε στο σημείο να παίζει στο τέλος με ένα πόδι, χωρίς καν να μπορεί να κλοτσήσει τη μπάλα μακριά. Λεπτομέρεια που ελάχιστοι πρόσεξαν: Δεν είναι μία η φορά που δέχθηκε τη μπάλα στα... γεννητικά όργανα (στο σουτ του Μκιταριάν). Το ίδιο συνέβη και στην προθέρμανση σε σουτ που του έκανε ο Όλσεν.

Με τον Μακ που δικαίωσε τον Τούχελ που τον υπολόγιζε τόσο πολύ, λόγω της εμπειρίας του από τη Μπουντεσλίγκα και τον εκτέλεσε δύο φορές σε ισάριθμα ματς. Μάλλον, ο Σλοβάκος θα είχε κίνητρο το «γαμώτο» του αγώνα στην Τούμπα, όταν και το φοβερό τέρμα που σημείωσε δεν έδωσε νίκη λόγω μίας στιγμιαίας αδράνειας και είπε να βάλει ένα ακόμη πιο όμορφο χθες.

Και σίγουρα και με τον Τούντορ που έψαχνε κι αυτός ένα μεγάλο κοουτσάρισμα για να πείσει ότι κάτι κάνει κι αυτός με τους συνεργάτες του όλους αυτούς τους μήνες που βρίσκεται στην Τούμπα.

Βάλτε και λίγο από Τσίμιροτ που έδειξε εξαιρετικά στοιχεία «στην πιο σημαντική νίκη της καριέρας του» όπως είπε (μεγάλη υπόθεση για τον ΠΑΟΚ δίπλα στο πνευμόνι Κάτσε να έχει και ένα ακόμη που συν τις άλλοις δείχνει πώς διαθέτει εξαιρετικό κουβάλημα μπάλας), από την σταθερότατη τριάδα στην άμυνα και τον πυλώνα στα χαφ που λέγεται Τζιόλης και μπολιάστε τον χαρακτήρα και το μέταλλο που διαχρονικά κουβαλά ο ΠΑΟΚ και έχετε την απάντηση στο γιατί συνέβη ό,τι συνέβη χθες.

Ο ΠΑΟΚ είναι η ομάδα που ποτέ δεν φοβήθηκε μεγάλο αντίπαλο και τις μεγάλες στιγμές της ιστορίας του τις γράφει όταν δεν είναι φαβορί και βάζει επικό χαρακτήρα στο παιχνίδι του.

Ο Σαββίδης πρέπει να πείστηκε ότι αξίζει να επενδύει

Όλα αυτά αν δεν τα ζήσεις δεν μπορείς να τα καταλάβεις, γι’ αυτό και το μεγαλύτερο όφελος από μία τέτοια βραδιά σαν τη χθεσινή για τον ΠΑΟΚ είναι ότι ο ο Ιβάν Σαββίδης βίωσε την ομάδα στην οποία έχει επενδύσει με τα καλύτερα στοιχεία του χαρακτήρα της. Ήταν κάτι που και ο ίδιος έψαχνε πολύ, μανιωδώς θα μπορούσε να πει κανείς, στα σχεδόν 3,5 χρόνια που βρίσκεται στο τιμόνι της ομάδας και του ήρθε σε ανύποπτο, αλλά τόσο μα τόσο κρίσιμο χρονικό σημείο.

Ο μεγαλομέτοχος του Δικεφάλου θα πρέπει να κατάλαβε χθες για τα καλά ότι οι μεγάλες επενδύσεις, χρειάζονται και μεγάλη υπομονή. Ότι τα χρήματα που ξόδεψε το καλοκαίρι για να κάνει μεταγραφές και να ακολουθήσει το πλάνο που του παρουσίασε ο Φρανκ Άρνεσεν δεν μπορούν να θεωρηθούν πεταμένα, ούτε οι παίκτες που αποκτήθηκαν «παλτά». Ο Τσίμιροτ, για παράδειγμα, λόγω του τραυματισμού του δεν είχε προλάβει να προσφέρει στην ομάδα. Πλέον, μετά και το πιο αξιόπιστο μέχρι σήμερα τεστ με τη Ντόρτμουντ, δείχνει ότι μπορεί να ανεβάσει επίπεδο τη μεσαία γραμμή και κατά συνέπεια συνολικά την ομάδα του ΠΑΟΚ.

Ακόμη, θα συνειδητοποίησε ότι και ο νεαρός προπονητής τον οποίο εμπιστεύτηκε, όσο καλύτερα μαθαίνει το υλικό του, τόσο περισσότερα θετικά στοιχεία βγάζει και εκείνος στη διαχείριση της ομάδας. Μπορεί, όντως, αυτό να του στοίχισε και την περαιτέρω παρουσία του ΠΑΟΚ στο EuropaLeague, όμως, από τη στιγμή που αποφάσισε να πάει σε μοντέλο κόουτς που θα μεγαλώσει μαζί με την ομάδα του, θα πρέπει να το στηρίξει.

Υ.Γ. Τρομερό θέμα για τοPAOK TVκαι παρακαλείται αν κανείς από τους παίκτες το κατέγραψε στο κινητό του να το παραδώσει στους ανθρώπους του γραφείου Τύπου για να το δει όλος ο κόσμος: Όταν ο τραυματίας Γλύκος μπήκε στα αποδυτήρια οι συμπαίκτες του τον υποδέχθηκαν με ένα ζεστό χειροκρότημα!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ