OPINIONS

Πήρε "σκονάκι" για το ντέρμπι

SUPERLEAGUE / ÐÁÏÊ - ËÁÌÉÁ / / (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: MOTION TEAM)
SUPERLEAGUE / ÐÁÏÊ - ËÁÌÉÁ / / (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: MOTION TEAM) MOTIONTEAM

Ξεκάθαρα μηνύματα ενόψει Ολυμπιακού έστειλε στον ΠΑΟΚ η… τεσσάρα που έριξε στη Λαμία. Ο Κώστας Πετρωτός γράφει για τις κάθετες του Μαουρίσιο και την παρέα γύρω από τον εκτελεστή Πρίγιοβιτς και βάζει ένα δύσκολο ερώτημα για τον Ελ Καντουρί.

Αν κάποιος θελήσει να υποτιμήσει την αξία που έχει το 4-0 του ΠΑΟΚ κόντρα στη Λαμία-σ’ αυτή την καλά οργανωμένη αλλά αργή Λαμία του Μπάμπη Τεννέ-ας σκεφτεί μόνο τι θα γινόταν αν η ομάδα του Ραζβάν Λουτσέσκου έχανε βαθμούς ή κέρδιζε μίζερα, όπως είχε κάνει στα ματς με τον Παναιτωλικό και τα Γιάννινα.

Ο Ρουμάνος τεχνικός δεν είναι και ο πιο δημοφιλής άνθρωπος στα πέριξ της Τούμπας και μη έχοντας «προίκα» πειστικές εμφανίσεις, θα ήταν αναγκασμένος να βιώσει μία πολύ πιεστική και γεμάτη κριτική εβδομάδα πριν από το πολύ μεγάλο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό.

Προφανώς, οι επικριτές δεν έχουν μετατραπεί σε θαυμαστές του επειδή ο ΠΑΟΚ-επιτέλους-έπαιξε γρήγορα και πέτυχε μαζεμένα γκολ-τουλάχιστον, όμως, μπορεί να σχεδιάσει το πλάνο για το μεγάλο ματς στο "Καραισκάκη" εν μέσω ηρεμίας.

Ο ίδιος μίλησε για εντελώς διαφορετικό παιχνίδι την ερχόμενη Κυριακή σε σχέση με το απογευματινό στην άδεια Τούμπα-παρεμπιπτόντως η απουσία του κόσμου δεν έχει στοιχίσει καθόλου στον ΠΑΟΚ ως τώρα και αυτό είναι κάτι που πρέπει να προβληματίσει όσους έχουν δει τον Δικέφαλο να γκελάρει με γεμάτες τις κερκίδες στο «σπίτι» του- όμως αν κανείς μελετήσει καλά τα συμπεράσματα του αγώνα που πέρασε θα βγάλει ένα πολύ συγκεκριμένο συμπέρασμα:

Αυτός ο ΠΑΟΚ έχει δεδομένα ατού και, επίσης, δεδομένα ερωτηματικά στα οποία πρέπει να βρει απαντήσεις.

Όπως φάνηκε και σήμερα (15/10):

-Ο Πρίγιοβιτς είναι ο ορισμός του σκόρερ. Ξέρει που πρέπει να βρίσκεται ανά πάσα στιγμή όταν η μπάλα «παίζεται» στην περιοχή του αντιπάλου. «Μυρίζει» το γκολ και αυτό φαίνεται από την πιο εύκολη (όπως οι δύο κόντρα στη Λαμία) μέχρι την πιο δύσκολη εκτέλεση.

-Ο Μαουρίσιο εξελίσσεται σε παίκτη βαρόμετρο. Τα δικά του καλά διαστήματα είναι και τα καλύτερα του ΠΑΟΚ και όποιος αμφιβάλλει ας βάλει τα highlights των ματς στα οποία συμμετείχε ο Βραζιλιάνος για να το διαπιστώσει. Ειδικά, κόντρα στην ομάδα της Φθιώτιδας οι δύο τόσο απλές, αλλά παράλληλα τόσο δύσκολες, κάθετες πάσες στις φάσεις των δύο πρώτων γκολ ήταν το… μισό ματς.

-Υπάρχουν παίκτες σταθερές πλέον στον ΠΑΟΚ: Ο Ρέι που δεν σταματά να ουρλιάζει στους αμυντικούς όταν βλέπει τη μπάλα να περνά το μισό του γηπέδου προς την περιοχή του, ο Μάτος που βρίσκεται με τα μάτια με τον Μπίσεσβαρ (όταν πλέον μπαίνει ως αλλαγή) και τον Πρίγιοβιτς (η φάση του τέταρτου γκολ είναι βγαλμένη από το περσινό πρωτάθλημα) αλλά όταν πρέπει μπορεί να παίξει και άμυνα, ο Πέλκας που σε κάθε ματς γίνεται ολοένα και καλύτερος και ανταποδίδει με συνεχή βελτίωση την εμπιστοσύνη που του δείχνει ο Λουτσέσκου σε ρόλο εξτρέμ-κρυφού φορ (φανταστικό το γκολ που σημείωσε). Ακόμη, ο Βιεϊρίνια που δεν είναι ακόμη σε φόρμα αλλά ξέρει πολύ καλά σε ποια ομάδα έχει έρθει και πόσο μεγάλη είναι η φετινή ευκαιρία για τίτλο.

Αν τους μετρήσετε όλους τους παραπάνω, είναι 6/11. Αυτοί που στην παρούσα φάση δημιουργούν σταθερές για τον ΠΑΟΚ και τον Λουτσέσκου. Ξέρει πάνω-κάτω τι περιμένει να πάρει από τον καθένα τους.

Θα μπορούσε κανείς να προσθέσει έναν ακόμη. Τον Σαμπράνο. Ο Περουβιανός δείχνει να διαθέτει όλες τις προδιαγραφές για να γίνει ηγέτης στην άμυνα. Πρέπει, όμως, να τον δούμε σε μεγάλα ματς και κυρίως σε ματς που ο ΠΑΟΚ θα δεχθεί πίεση. Όπως θα είναι το ντέρμπι στο "Καραϊσκάκη". Είναι απόλυτο crash test που θα μας επιτρέψει να τον βάλουμε άμεσα στην παραπάνω κατηγορία.

ΤΟ ΠΙΟ ΜΕΓΑΛΟ ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟ ΝΤΕΡΜΠΙ Ο ΕΛ ΚΑΝΤΟΥΡΙ

Αν γινόταν ένα γκάλοπ για την ιδανική ενδεκάδα του ΠΑΟΚ στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό οι παραπάνω 7 θα συγκέντρωναν ποσοστά Κιμ Γιονγκ Ουν σε εκλογές στη Βόρεια Κορέα. Το ζητούμενο είναι ποιοι θα είναι οι άλλοι 4.

Από τις επιλογές του Λουτσέσκου θα κριθούν πάρα πολλά:

-Το Βαρέλα ή Κρέσπο ως παρτενέρ του Σαμπράνο θα είναι το ένα δίλημμα.

-Το ποιος θα επιλεγεί σε ρόλο "εξαριού", το δεύτερο και ίσως πιο μεγάλο. Ο Λουτσέσκου δήλωσε μετά το ματς με τη Λαμία, ότι επιλέγει ανάλογο με τον αντίπαλο και τις ανάγκες του εκάστοτε παιχνιδιού. Με άλλα λόγια είπε ότι στη συγκεκριμένη θέση δεν υπάρχει ένας παίκτης επιπέδου Μαουρίσιο για να είναι κατάλληλος για κάθε τύπο παιχνιδιού. Ο Τσίμιροτ, ο Σάχοβ ή ο Κάνιας που έχει και καιρό να αγωνιστεί; Σπαζοκεφαλιά που μάλλον θα κλείσει προς την πλευρά του Βόσνιου αν ερμηνεύσουμε καλά το πώς διαχειρίζεται μέχρι σήμερα τους μέσους του ο Ρουμάνος προπονητής.

-Παρότι δεν έχει μεγάλες συμπάθειες στην πλατιά μάζα των οπαδών του ΠΑΟΚ δεν τίθεται δίλημμα για τον Λέοβατς στο μυαλό του κόουτς της ομάδας. Τον χαρακτήρισε καλύτερο παίκτη στα τελευταία ματς, με τη Λαμία σκόραρε κιόλας, οπότε αν είναι απολύτως υγιής (οι ενοχλήσεις του στους προσαγωγούς δεν μοιάζουν τόσο ανησυχητικές) θα είναι ο αριστερός μπακ της ομάδας. Σε διαφορετική περίπτωση θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε αν θα ποντάρει στο χαρτί Βιεϊρίνια, όπως έκανε για 25 λεπτά σήμερα, με τον Πορτογάλο να θυμάται έναν ρόλο που τον έμαθε στη Βόλφσμπουργκ.

-Ούτε για τον Ελ Καντουρί φαίνεται να υπάρχει ερωτηματικά στα μάτια του Λουτσέσκου. Τουλάχιστον, αυτό προκύπτει από τη διαχείριση που κάνει με τον Μαροκινό. Τον εμπιστεύεται απόλυτα, προφανώς περιμένει πολλά από αυτόν, προς το παρόν, όμως, ο πρώην παίκτης της Νάπολι δεν τα δίνει. Την υψηλή τεχνική του την καταλαβαίνει κανείς από τη στιγμή που αγγίζει τη μπάλα, όμως, μέχρι στιγμής η ουσία δεν είναι ανάλογη και-κυρίως-δεν δείχνει να ανταποκρίνεται σε συνθήκες αγώνα με αρκετή δύναμη. Και στο "Καραϊσκάκη", το ντέρμπι θα έχει μπόλικη από δαύτη. Αν ανταποκριθεί, αυτό πιθανόν θα αποδειχθεί το μεγάλο αυτού του ΠΑΟΚ για ένα θετικό αποτέλεσμα.

Υ.Γ. Συνειδητά επέλεξα να γράψω το κείμενο πριν ολοκληρωθεί το ματς της Ξάνθης με την ΑΕΚ. Δεν αλλάζει ούτε λέξη σ’ αυτά που γράφω το αν ο ΠΑΟΚ θα ήταν ΤΩΡΑ πρώτος ή δεύτερος στη βαθμολογία. Έχει ξαναπάει πρώτος και μάλιστα κέρδισε κιόλας στο "Καραϊσκάκη". Το θέμα είναι η διάρκεια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ