OPINIONS

Πέλκας, ο ηγέτης της νέας εποχής

SUPERLEAGUE / ÐÁÏÊ - ÐÁÏ / / (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: MOTION TEAM)
Πέλκας MOTIONTEAM

Ο Κώστας Πετρωτός γράφει για τον θρίαμβο του ΠΑΟΚ στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό και τον ηγέτη που γεννιέται στην Τούμπα και δίνει συνέχεια στην παράδοση που χτίζει εδώ και χρόνια ο Δικέφαλος.

Υπάρχουν διάφορες οπτικές γωνίες από τις οποίες μπορεί να προσεγγίσει κανείς τον θρίαμβο του ΠΑΟΚ επί του Παναθηναϊκού. Μπορεί να μιλήσει για την «καυτή» Τούμπα που έδωσε επιπλέον ώθηση στους παίκτες του Ραζβάν Λουτσέσκου. Μπορεί να εστιάσει στην τραγική κατάσταση του Παναθηναϊκού, στο έλλειμμα ψυχικών δυνάμεων που έχουν οι παίκτες του Ουζουνίδη αποκαμωμένοι από τα πολλά διοικητικά προβλήματα.

Όπως κι αν το δει, όμως, θα καταλήξει σε ένα όνομα: Δημήτρης Πέλκας. Ο 24χρονος μεσοεπιθετικός από τα Γιαννιτσά ήταν αυτός που έκανε την διαφορά. Σε ρόλο εκτελεστή αυτή τη φορά. Μία φωτοβολίδα και μία ενέργεια που δείχνει ότι διαθέτει το ένστικτο του σκόρερ ήταν όλο το ντέρμπι. Απλά αποδείχθηκε και γενναιόδωρος και… επέτρεψε σε Κουλούρη και Πρίγιοβιτς (φοβερό γκολ, ο Σέρβος, απάντηση σε όσους τον αμφισβητούν) να του κλέψουν λίγη από τη δόξα.

Όχι όμως τον τίτλο του ηγέτη του ΠΑΟΚ που δικαιωματικά αρχίζει να ψιθυρίζεται από τα χείλη όλων για εκείνον. Η αλήθεια είναι ότι η μεγαλύτερη εμφάνιση του Πέλκα (στην πιο ευρεία νίκη του ΠΑΟΚ επί του Παναθηναϊκού στην ιστορία, σε επίπεδο Πρωταθλήματος) κρύβει έντονο συμβολισμό. Ο Γιαννιτσιώτης μεσοεπιθετικός ξέρει πολύ καλά ότι μεγάλος παίκτης γίνεσαι όταν μπορείς και βάζεις τη σφραγίδα σου σε μεγάλα παιχνίδια. Και χθες ήταν ένα τέτοιο, ανεξάρτητα από την κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι «πράσινοι». Αν το καλοσκεφτεί κανείς, θα διαπιστώσει ότι ουσιαστικά ο 24χρονος άσος έδωσε απλά συνέχεια στην εμφάνιση που είχε κάνει στην περσινή ρεβάνς των ημιτελικών του Κυπέλλου. Τότε που και πάλι είχε ανοίξει τον δρόμο για μία θτριαμβευτ8ική πρόκριση στον τελικό του Βόλο με ένα υπέροχο γκολ-φάουλ στο 14ο λεπτό.

ΠΑΝΤΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΗΓΕΤΕΣ ΣΤΙΣ ΜΕΓΑΛΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΤΟΥ ΠΑΟΚ

Φυσικά, ο Πέλκας δεν μπορεί ακόμη να συγκριθεί με μεγάλους ηγέτες του παρελθόντος στον ΠΑΟΚ. Είναι πολύ νέος για να συμβεί κάτι τέτοιο. Όμως, δημιουργεί την προοπτική μετά από τον ΠΑΟΚ του Κούδα και του Σαράφη, την ομαδάρα του Σκαρτάδου, να αρχίζουμε να φτάσουμε κάποια στιγμή να λέμε ο ΠΑΟΚ του Πέλκα. Αν καταφέρει να συνεχίσει σ’ αυτές τις πτήσεις και ο Δικέφαλος να πάρει τον τίτλο μετά από 33 χρόνια, τότε θα έχει καταφέρει να πετύχει κάτι που δεν άγγιξαν ο Σαλπιγγιδης και ο Αθανασιάδης.

Παρενθετικά: Ο πρώτος είχε την δικαιολογία γιατί είχε την ατυχία να αναδειχθεί σε μία περίοδο που ο ΠΑΟΚ βίωνε πολλά διοικητικά και οικονομικά προβλήματα. Ο δεύτερος, όμως, όχι, γιατί θα μπορούσε να είναι παρών και στον τωρινό ΠΑΟΚ, αν δεν είχε επιλέξει να βάλει ταβάνι στην δική του καριέρα.

ΠΑΝΗΓΥΡΙΖΟΥΝ ΠΙΟ ΠΟΛΥ ΟΙ ΑΚΑΔΗΜΙΕΣ ΤΟΥ ΠΑΟΚ

Ας μην κλέβουμε, όμως, την δόξα του Πέλκα (τον οποίο και ο Ουζουνίδης χαρακτήρισε αγαπημένο του). Αυτή είναι η βραδιά του, όπως είναι και η βραδιά των Ακαδημιών του ΠΑΟΚ. Των δεκάδων παιδιών που κάθε μέρα τρέχουν σε διάφορα γήπεδα όλης της Ελλάδας (ας μην ξεχνάμε ότι ο ΠΑΟΚ διαθέτει ένα τεράστιο δίκτυο συνεργαζόμενων Ακαδημιών) , κουβαλώντας το όνειρο μία μέρα να γίνουν παίκτες του μεγάλου ΠΑΟΚ και να γεμίζει η Τούμπα για πάρτη τους.

Σε όλα αυτά τα παιδιά, λοιπόν, ο Πέλκας έστειλε το μήνυμα: «Πιστέψτε το. Αν έχετε το ταλέντο και δουλέψετε σκληρά μπορείτε να τα καταφέρετε». Θα έλεγε κανείς ότι με την εμφάνισή του λύνει και τα χέρια των προπονητών όταν ψάχνουν το παράδειγμα για να ζητήσουν το κάτι παραπάνω από τους πιτσιρικάδες. Φυσικά και στον Ιβαν Σαββίδη να συνεχίσει να ρίχνει μπόλικο χρήμα στα τμήματα υποδομής κι ας μην είναι ο Πέλκας προϊόν της δικής του εποχής. ‘

Και κάτι ακόμη για τον Πέλκα. Προσωπικά μ’ αρέσει που βάζει τον πήχη πολύ ψηλά. Που ψάχνει τα παραδείγματα από το ανώτερο επίπεδο και προσπαθεί να τα προσεγγίσει. Γι’ αυτό και χαμογελώ διάπλατα όταν διαβάζω δηλώσεις του όπως η παρακάτω: «Μου αρέσει πολύ να παρακολουθώ ποδόσφαιρο, τη Μπαρτσελόνα, μεγάλες ομάδες… Φέτος που παίζω πιο πολύ αριστερά, παρακολουθώ πολύ τον Ινσίνιε της Νάπολι. Να δω πως το κάνει αυτό το πλασέ... Θέλει πολλή δουλειά, πολλές επαναλήψεις, πολύ χρόνο. Έχουμε χρόνο εμείς οι ποδοσφαιριστές αλλά με συνεχόμενα ματς δε μπορείς να δώσεις πολλά, γιατί πρέπει να είσαι έτοιμος στο παιχνίδι".

Υ.Γ. Δεν είναι λαοφιλής ο Λουτσέσκου. Το έρεισμά του στις τάξεις των οπαδών του ΠΑΟΚ δεν γίνεται ευρύ και μάλλον θα πρέπει να περιμένει να κατακτήσει το πρωτάθλημα για να δει τα επίπεδα δημοφιλίας του να ανεβαίνουν. Το προκαλεί και ο ίδιος όλο αυτό. Γιατί επικοινωνιακά δεν επιδιώκει να εκμεταλλευτεί καμία στιγμή, Ούτε καν κι όταν έχει μπροστά του ένα ιστορικό 4-0 (το μεγαλύτερο σκορ σε επίπεδο πρωταθλήματος) επί του Παναθηναϊκού. Επιμένει να λέει τα ίδια πράγματα, με τον ίδιο μονότονο τρόπο. Και ίσως τελικά κι αυτό να αποδειχθεί ένα από τα «μυστικά» σε μία πορεία πρωταθλητισμού. Θα το δείξει ο χρόνος.

Photo credits: Eurokinissi

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ