OPINIONS

Ο θρίαμβος των κρυφών φορ!

SUPERLEAGUE / ÐÁÏÊ - ÐÁÏ (MOTION TEAM)
SUPERLEAGUE / ÐÁÏÊ - ÐÁÏ (MOTION TEAM) MOTIONTEAM

Ο Κώστας Πετρωτός εξηγεί γιατί ο ΠΑΟΚ και ο Ίβιτς «κυνήγησαν» την επιβλητική νίκη κόντρα στον Παναθηναϊκό και αποτιμά τα οφέλη, ψυχολογικά και αγωνιστικά, από το 3-0 που δημιούργησε η «παρέα» των… μασκαρεμένων σκόρερ του "δικέφαλου".

Παθιασμένα κυνήγησε ο ΠΑΟΚ τον μεγάλο θρίαμβο επί του Παναθηναϊκού κι αυτό φάνηκε πριν ακόμη αρχίσει το κατ΄ ευφημισμόν, όπως αποδείχθηκε, ντέρμπι. Το «φώναζε» η ενδεκάδα χωρίς καθαρόαιμο κόφτη-παρότι υπήρχαν διαθέσιμοι και ο Κάνιας και ο Κάτσε- που επέλεξε ο Βλάνταν Ίβιτς.

Ήταν αυτό το στοιχείο που προσπάθησε να εκμεταλλευτεί ο Παναθηναϊκός στα πρώτα λεπτά του παιχνιδιού, όπως ορθώς επεσήμανε ο Ουζουνίδης μιλώντας για την ευκαιρία του Μπουμάλ.

Οι «πράσινοι» έμειναν, όμως, μόνο σ’ αυτή την απόπειρα κι αυτό παρά το γεγονός ότι ο Σάχοβ έπαιζε με κίτρινη κάρτα από το 2’.

Στη συνέχεια και μετά το δώρο του Χουχούμη (μαζί του Τελάντερ και του Στιλ) στον Ενρίκε, παρασύρθηκαν από την ορμητικότητα των «11» του Δικεφάλου. Ορμητικότητα που δεν βγήκε σε αυτό και μόνο το παιχνίδι, αλλά αποτελεί έμφυτο χαρακτηριστικό οκτώ παικτών του βασικού σχήματος που επέλεξε ο προπονητής του ΠΑΟΚ.

Μάτος, Λέοβατς, Σάχοβ, Ουάρντα, Πέλκας, Ενρίκε, Αθανασιάδης, έχουν μάθει να πατούν πολύ συχνά στην αντίπαλη περιοχή και να κυνηγούν το γκολ με καλές πιθανότητες, ενώ από πίσω τους υπάρχει και ένας Τσίμιροτ που είναι μαέστρος στο να ανεβάζει ψηλά τις γραμμές της ομάδας του και να φέρνει τη μπάλα κοντά στην αντίπαλη εστία. Όλοι αυτοί είχαν κέφια χθες και την... πλήρωσε ο Παναθηναϊκός.

Ο ΠΑΟΚ δήλωσε εμφατικά την επιθετικότητά του, προφανώς γιατί είχε πολλούς λόγους να το κάνει και δεν ήταν απλά και μόνο η ανάγκη να κερδίσει τους τρεις βαθμούς στο ντέρμπι.

Η επίδειξη δύναμης την οποία επιδίωξαν οι γηπεδούχοι με την καθοδήγηση του Βλάνταν Ίβιτς, κρύβει από πίσω αρκετούς σοβαρούς λόγους:

-Φάνηκε η διαφορά βάθους στο έμψυχο δυναμικό των δύο ομάδων (ο Παναθηναϊκός έπαιζε με τη δεύτερη ενδεκάδα του, αλλά και ο ΠΑΟΚ είχε έξι αλλαγές σε σχέση με το Περιστέρι και απόντες του Πρίγιοβιτς, Μυστακίδη). Ο Σαββίδης για τα χρήματα που δαπανά και το δίδυμο Μίχελ-Ίβιτς για τις επιλογές τους, έχουν δεχθεί αρκετές φορές κριτική για το αν το υλικό του ΠΑΟΚ είναι το κατάλληλο για να οδηγήσει την ομάδα στην κορυφή. Φάνηκε περίτρανα ότι ο ΠΑΟΚ μπορεί να μην διαθέτει έναν Μπεργκ, αλλά έχει δύο-και τρεις αξιόλογες εναλλακτικές λύσεις σε κάθε θέση. Και στη διάρκεια μιας σεζόν αυτό το στοιχείο μπορεί να κάνει τη διαφορά.

-Ο Δικέφαλος κυνήγησε το «τρία στα τρία» στην έδρα του επί των βασικών αντιπάλων του. Είχε να το κάνει εδώ και 33 χρόνια και προφανώς το ότι το πέτυχε φέτος αποτελεί απόδειξη προόδου και ισχύος. Ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς Ολυμπιακό, ΑΕΚ και Παναθηναϊκό αλλά και τον κόσμο του ότι «ήρθε η ώρα να γίνω εγώ το αφεντικό». Αν, μάλιστα, κατάφερνε να πετύχει και την μεγαλύτερη σε εύρος νίκη στην ιστορία των αναμετρήσεών του με τον Παναθηναϊκό θα άγγιζε το τέλειο.

Έβαλε φόβο στον αντίπαλό του κι ας μην το παραδέχεται

Πάμε και στον τελευταίο και πιο σημαντικό, αυτή την περίοδο, λόγο που ο ΠΑΟΚ ΚΑΙ ήθελε ΚΑΙ έκανε επίδειξη ισχύος κόντρα στον Παναθηναϊκό. Είναι τοmindgameενόψει των δύο ημιτελικών. Οι παίκτες του ΠΑΟΚ πήραν ψυχολογικό προβάδισμα έναντι εκείνων του Παναθηναϊκού, .όσο κι αν ο προπονητής των «πρασίνων» θεωρεί ότι αυτή η ήττα μπορεί να φέρει… δημιουργικό θυμό στην ομάδα του.

Δεν αποκλείει κανείς να συμβεί κάτι τέτοιο (αν το επιτρέψει, βέβαια, ο ΠΑΟΚ με την απόδοση του), όμως, είναι σίγουρο ότι από το αποψινό ντέρμπι και έπειτα ο Δικέφαλος γέννησε έντονο προβληματισμό στα αποδυτήρια της Λεωφόρου.

Παράλληλα, τόνωσε το «πιστεύω» των οπαδών του προς την ομάδα του. Ακόμη κι αν χάσει την Μεγάλη Τετάρτη ο ΠΑΟΚ, είναι βέβαιο ότι αρκετοί οπαδοί του θα επικαλεστούν το 3-0 για να πείσουν ότι στη ρεβάνς θα γίνει η ανατροπή.

Το μήνυμα για τη διαιτησία δεν είναι άκαιρο, είναι στο κατάλληλο τάιμινγκ

Τέλος, δεν πρέπει να αφήσουμε ασχολίαστη την, φαινομενικά, άκαιρη αναφορά του Ίβιτς και του Σαββίδη στη διαιτησία. Προφανώς, ο Στυλιαράς, παρότι δεν συνηθίζεται να δίνεται κάρτα στο πρώτο φάουλ ενός ντέρμπι όπως έκανε εκείνος με τον Σάχοβ, δεν επηρέασε την εξέλιξη του ματς, ούτε φρέναρε έναν διασυρμό του Παναθηναϊκού. Αυτόν θα μπορούσαν να τον πετύχουν οι παίκτες του ΠΑΟΚ αν ήταν πιο εύστοχοι (Πέλκας, Κλάους, Μάτος, Ουάρντα) σε κλασικές ευκαιρίες που έχασαν.

Όμως, ήταν η τελευταία στροφή πριν την κρίσιμη τελική ευθεία. Πριν από τα μεγάλα ματς που θα κρίνουν τους κόπους μιας χρονιάς. Και στην Τούμπα έχουν ήδη δείγματα από όλη τη σεζόν μέχρι σήμερα ότι μπορεί και να μην έχει… εξυγιανθεί εντελώς η διαιτησία. Οπότε, ιδιοκτήτης και προπονητής ορθά χτύπησαν το καμπανάκι.

Καλά έκαναν, όσο μπορούν και το κρατούν σ΄ αυτά τα επίπεδα. Γιατί αν το… τριπάκι της διαιτησίας παρεισφρήσει στα αποδυτήρια τότε κινδυνεύει να χάσει τον δρόμο της η ομάδα που δείχνει ότι έχει μεγάλες αντοχές (λόγω των πολλών επιλογών) και σε ενδεχόμενο κύμα πολλών καρτών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ