OPINIONS

Ο Μουλέν και το στοίχημα Λουτσέσκου με τους μέσους

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΩΝ ΤΙΜΠΟ ΜΟΥΛΕΝ ΚΑΙ ΜΑΡΚΟ ΜΙΧΟΓΕΒΙΤΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΕ ΠΑΟΚ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: MOTION TEAM)
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΩΝ ΤΙΜΠΟ ΜΟΥΛΕΝ ΚΑΙ ΜΑΡΚΟ ΜΙΧΟΓΕΒΙΤΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΕ ΠΑΟΚ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: MOTION TEAM) MOTIONTEAM

Ο Κώστας Πετρωτός αναλύει γιατί η μεταγραφή του Τιμπό Μουλέν μπορεί να αποτελέσει το κλειδί για την κατάκτηση του τίτλου από τον ΠΑΟΚ.

Δεν είναι εύκολο να... ξηλώσεις έναν μέσο από μία ομάδα μεσούσης της περιόδου. Κινδυνεύει, σαν το πουλόβερ που ξεχειλώνει από μία άκρη του και πρέπει να το ξεπλέξεις για να το ξαναπλέξεις από την αρχή. Ο ΠΑΟΚ επέλεξε να πουλήσει τον Γκόικο Τσίμιροτ στην Σταντάρ Λιέγης.

Αφησε να φύγει ο έκτος παίκτης του σε χρόνο συμμετοχής στο πρωτάθλημα (1202 λεπτά), ο δεύτερος στις πάσες (100) πίσω απ΄τον Λέο Μάτος και ο πρώτος, μαζί με τον Βραζιλιάνο, σε κλεψίματα (36). Δεν ήταν μία εύκολη απόφαση, όμως, στην Τούμπα έκριναν ότι τα 2.500.000 ευρώ που πρόσφερε η Σταντάρ Λιέγης ήταν πολύ κοντά στο "ταβάνι" του στον ΠΑΟΚ.

Αμέσως γεννήθηκε η ανάγκη για την απόκτηση ενός μέσου "με χαρακτηριστικά Τσίμιροτ", όπως τον περιέγραψε ο Λουτσέσκου. Τελικά, μετά από διάφορες ανατροπές στην υπόθεση Κουρμπέλη, ο ΠΑΟΚ βρήκε τον αντικαταστάτη του Βόσνιου στο πρόσωπο του 28χρονου Γάλλου Τιμπό Μουλέν. Για να τον πάρει, πλήρωσε 1.300.000 ευρώ στη Λέγκια, ενώ ο Γάλλος πήρε συμβόλαιο 600.000 ευρώ.

Η ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΤΣΙΜΙΡΟΤ-ΜΟΥΛΕΝ

Η ομοιότητα εμφανής σε πολλά σημεία: 1.78μ. ο Τσίμιροτ, 1.74μ ο Μουλέν. Όπως και ο Βόσνιος στον ΠΑΟΚ, έτσι και ο Γάλλος στη Λέγκια ήταν ο παίκτης που η μπάλα περνούσε περισσότερη ώρα από τα πόδια του (ειδικά την περσινή περίοδο, στην οποία είχε και 83% ακρίβεια στις πάσες). Υπάρχει όμως και διαφορά. Πιο συντηρητικός ο Τσίμιροτ, πιο επιθετικογενής ο Μουλέν. Παίζει περισσότερο κάθετα, πατά πιο πολύ στην αντίπαλη περιοχή, εκτελεί στημένες φάσεις. Γι' αυτό και πέρυσι, σε 45 ματς είχε 3 γκολ και 7 ασίστ, ενώ ο Τσίμιροτ, πρόπερσι, σε 50 ματς ούτε μία ασίστ.

Ο Βόσνιος τον κερδίζει" στις προσωπικές μονομαχίες που είναι πιο αποτελεσματικός και μάλλον επιβεβαιώνει αυτό που πολύς κόσμος πιστεύει ότι ο ΠΑΟΚ είχε μέσο που έγερνε περισσότερο σε εξάρι και τώρα πάει σε ένα καθαρόαιμο οκτάρι που ενίοτε στη Λέγκια έπαιζε και στην θέση "δέκα".

Σε καμία περίπτωση, πάντως, εξάρι και αυτό είναι που γνωρίζουν πολύ καλά άπαντες στον Δικέφαλο. Ο ΠΑΟΚ διαθέτει πλέον -μετά και την μετακίνηση του Έργκους Κάτσε στον Παναθηναϊκό- μοναδικό καθαρόαιμο κόφτη τον Κάνιας, ο προπονητής του όμως έχει εξηγήσει πως προτιμά να εφαρμόζει το 4-2-3-1 με δύο οχτάρια που δίνουν παράλληλα και αμυντικές καλύψεις και τον τόνο στην οργάνωση παιχνιδιού.

Το σκεπτικό του Λουτσέσκου, όπως το έχει εξηγήσει στους συνεργάτες του, είναι μάλλον ξεκάθαρο και με μπόλικη δόση λογικής. "Από τη στιγμή που στην Ελλάδα το 80% με 90% των ελληνικών ομάδων μένουν στο μισό γήπεδο και περιμένουν τον αντίπαλο, πρέπει να έχω δύο κεντρικούς χαφ να 'χτίζουν' σωστά τις επιθέσεις από πίσω".

ΓΙΑΤΙ ΔΥΟ "ΟΧΤΑΡΙΑ";

Αν ρίξει κανείς μια ματιά στο πρόγραμμα του ΠΑΟΚ στις τελευταίες έντεκα αγωνιστικές, με εξαίρεση τα ντέρμπι με Ολυμπιακό και ΑΕΚ στην Τούμπα και τον Ατρόμητο, είναι δύσκολο να βρεθούν αντίπαλοι που θα επιχειρήσουν να παίξουν στα ίσα τον ΠΑΟΚ. Θυμίζω ότι μετά τα Γιάννινα, ο ΠΑΟΚ έχει να αντιμετωπίσει την ΑΕΛ (εντός), την Λαμία (εκτός), τον Ολυμπιακό (εντός), τον Αστέρα τρίπολης (εκτός), την ΑΕΚ (εντός), τον Ατρόμητο (εκτός), τον Πανιώνιο (εντός), την Ξάνθη (εντός), τον Παναθηναίκό (εκτός) και τον Πλατανιά (εντός).

Η ανάλυση του 48χρονου κόουτς δεν είναι καθόλου κακή, πρέπει όμως να σημειώσουμε ότι ουσιαστικά αποτελεί μία πρόκληση για τον ίδιο τον Λουτσέσκου. Ο ΠΑΟΚ διαθέτει πλήρες υλικό σε όλες τις γραμμές, σε κάθε θέση υπάρχουν δυο και τρεις εναλλακτικές λύσεις, οπότε έχει μεγάλη αξία η δική του διαχείριση υλικού.

Πάρτε για παράδειγμα, τα χαφ. Εκτός από τον Μουλέν που θα είναι διαθέσιμος μετά από δύο εβδομάδες, όταν θα έχει ενταχθεί πλήρως στο ομαδικό πρόγραμμα προπονήσεων και τον Μαουρίσιο που θα είναι η μία από τις δύο βασικές επιλογές, υπάρχουν παίκτες όπως ο Κάνιας και ο Σαχοβ. Μας έχουν αποδείξει ότι ανάλογο με τον αντίπαλο μπορεί ο καθένας από τους δύο να προσφέρει περισσότερα. Αν, όμως, ο Λουτσέσκου δεν κάνει τις σωστές επιλογές αγώνων για τον καθένα θα θέσει σε κίνδυνο την πορεία της ομάδας ως προς την κατάκτηση του τίτλου.

Αν, όμως, ο Ρουμάνος στοχεύσει σωστά, τότε θα γευτεί πρώτος τα μπράβο του Σαββίδη και θα σχεδιάσει με μεγαλύτερη άνεση τη νέα σεζόν.

Προς το παρόν, η καλύτερη συζήτηση των οπαδών του ΠΑΟΚ είναι το πλάνο ενδεκάδας κάθε Κυριακής ("είναι καλύτερη η τριάδα Μαουρίσιο-Κάνιας-Πέλκας ή να επιλέξει τον Σαχοβ δίπλα στον Βραζιλιάνο";).

Photo Credits: Eurokinissi

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ