OPINIONS

Ο Ίβιτς παίζει τα ρέστα του

ΣΟΥΠΕΡΛΙΓΚΑ / ΠΑΟΚ - ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ
ΣΟΥΠΕΡΛΙΓΚΑ / ΠΑΟΚ - ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ MOTIONTEAM

Ο Κώστας Πετρωτός αποκρυπτογραφεί την επιλογή του Βλάνταν Ίβιτς να "καυτηριάσει" δημόσια την αγωνιστική συμπεριφορά μερίδας παικτών του και εξηγεί γιατί η χθεσινή βραδιά σηματοδοτεί την έναρξη μίας νέας εποχής στον ΠΑΟΚ όπου ο λόγος των ποδοσφαιριστών δεν θα είναι πάνω απ' όλα.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο Βλάνταν Ίβιτς αιφνιδίασε τους πάντες χθες στην Τούμπα με τις δηλώσεις του. Μετά το θρίαμβο στη Φλωρεντία, ακόμη κι αν το χαστούκι από τον Ατρόμητο ήταν πολύ "ηχηρό", κανείς δεν θα μπορούσε να προβλέψει ότι ο προπονητής του ΠΑΟΚ θα απηύθυνε δημόσιο κατηγορώ σε βάρος ορισμένων παικτών του. Μία πρώτη ανάγνωση λέει ότι αυτή η επιλογή ήταν απόρροια του εκνευρισμού που κουβαλούσε ο νεαρός κόουτς λίγη ώρα μετά την τρομερή ανατροπή από 3-1 σε 3-4.

Ακούγοντας, όμως, προσεκτικά τα όσα είπε στη συνέντευξη Τύπου, αντιλαμβάνεται ότι στριφογύριζαν πολύ καιρό στο μυαλό του οι σκέψεις που αποκάλυψε δημόσια. Ο 39χρονος τεχνικός, ξεκάθαρα, αποφάσισε να τραβήξει μία γραμμή και να βάλει τέλος σε μία περίοδο ισορροπιών από δικής του πλευράς. Η παραδοχή ότι τελευταία στιγμή άλλαξε την ενδεκάδα του αγώνα με τον Ατρόμητο αυτό ακριβώς δείχνει. Ότι οι επιλογές έγιναν (και) με γνώμονα να μη θιγούν ορισμένοι.

Προφανώς δεν ήταν και η πρώτη φορά που συνέβη κάτι τέτοιο (δεν είναι τυχαία η αναφορά στο διάστημα πριν από 20 μέρες και η έμμεση παραδοχή ότι... μειωμένη απόδοση υπήρχε και σε άλλο ματς πρωταθλήματος). Είναι, όμως, η πρώτη φορά που ο Ίβιτς είπε μέσα του "δεν πάει άλλο έτσι".Το "τρελό" 3-4, η ολικά αρνητική εξέλιξη ενός ματς που ο ΠΑΟΚ έλεγχε απόλυτα, τον οδήγησε στη σκέψη ότι αν συνεχίσει η σεζόν όπως μέχρι σήμερα, αργά ή γρήγορα θα έρθει και το δικό του τέλος από τον ΠΑΟΚ.Και αποφάσισε να ρίξει τη δική του γροθιά στο τραπέζι.

Με απλά λόγια, ο Ίβιτς παίζει τα ρέστα του και το κάνει με τέτοιο τρόπο που να πολλαπλασιάσει όσο το δυνατό περισσότερο τις πιθανότητες να μπει στο παιχνίδι με τους δικούς του όρους. Δεν είναι τυχαία η επιλογή του να πει δημόσια αυτά που θα μπορούσε να είχε πει κατ' ιδίαν στον Σαββίδη. Ο Ίβιτς ήξερε ότι ο κόσμος θα πάει με το μέρος του, αφού έχει κουραστεί, επί Σαββίδη, να βλέπει τους προπονητές να κουβαλούν μόνο αυτοί την ευθύνη για την πορεία της ομάδας και στο τέλος να αποχωρούν.

Μέτρησε σωστά το κλίμα της εποχής και κατάφερε να συντάξει την πλειοψηφία του κόσμου στο πλευρό του.Έτσι, ουσιαστικά οδήγησε τον Σαββίδη εκεί ακριβώς που ο ίδιος επιζητούσε. Να του δώσει για κάποιο χρονικό διάστημα τα κλειδιά του ποδοσφαιρικού τμήματος. Οι πληροφορίες που έχω στη διάθεσή μου διαφέρουν κάπως από την επίσημη θέση της ΠΑΕ.

Ο Σαββίδης δεν είπε απλά σε Ίβιτς-Μίχελ: "Κάντε ό,τι εσείς νομίζετε σωστό", αλλά έβαλε τον Ίβιτς μπροστά. "Εσύ αποφασίζεις και ο Μίχελ το υλοποιεί". Κι από τη στιγμή που ο μεγαλομέτοχος του ΠΑΟΚ δεν δέχθηκε να δει Τζαβέλλα, Γλύκο, Βελλίδη ως εκπρόσωποι των παικτών, που περίμεναν στην Τούμπα, ουσιαστικά αναγόρευσε σε απόλυτο κυρίαρχο των εξελίξεων στην Τούμπα τον Βλάνταν Ίβιτς.

Κρίσιμο το διάστημα ως το τέλος του χρόνου

Φυσικά, τα πράγματα δεν είναι καθόλου εύκολα για τον προπονητή του ΠΑΟΚ. Από χθες το βράδυ (28/11) ο κόσμος έχει κάνει φύλλο και φτερό τις φάσεις των γκολ του Ατρομήτου και βγάζει ευθυνόμετρο. Άλλος τα βάζει με τον Τζαβέλλα και τον Λέοβατς, άλλος με τον Βαρέλα ή τον Μάτος (ελάχιστοι είναι αυτοί), κάποιοι ακόμη και με τον Γλύκο γιατί έφυγε νωρίς από το παιχνίδι. Το τοπίο που έχει διαμορφωθεί είναι απόλυτα πρόσφορο για να καλλιεργηθεί και να... ανθίσει άμεσα ο καρπός της εσωστρέφειας στην οποία ο ΠΑΟΚ είναι παραδοσιακά επιρρεπής.

Επομένως, έχει πολύ μεγάλη σημασία ποιες ακριβώς κινήσεις από εδώ και στο εξής θα επιλέξει να κάνει ο Σέρβος τεχνικός (η πρώτη είναι ο υποβιβασμός του Τζαβέλλα στη β' ομάδα), αλλά και οι παίκτες που νιώθουν ότι θίγονται και τι αντίκτυπο θα έχουν στην ομάδα, γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι υπάρχουν συνεχόμενα παιχνίδια. Την Πέμπτη (1/12) για το Κύπελλο στα Τρίκαλα, την Κυριακή στη Λεωφόρο με τον Παναθηναϊκό. Οι επόμενες μέρες θα είναι άκρως ενδιαφέρουσες, καθώς αναμένεται και νέα επικοινωνία του Ίβιτς με τον Σαββίδη για να του καταθέσει λίστα με συγκεκριμένες ενέργειες που έχει αποφασίσει.

Αλλάζει εποχή ο ΠΑΟΚ

Υπάρχει, τέλος, και μία άλλη "ανάγνωση" του χθεσινού ξεσπάσματος του Ίβιτς. Πώς ό,τι κι αν γίνει, ο ΠΑΟΚ από χθες αλλάζει σελίδα. Είτε μείνει για πολύ καιρό ο Ίβιτς, είτε όχι, οι ποδοσφαιριστές του ΠΑΟΚ έχουν μπει πλέον πολύ έντονα στο κάδρο των ευθυνών και από εδώ και πέρα δεν θα μένουν στο απυρόβλητο. Ο ΠΑΟΚ από ομάδα που οι παίκτες είχαν τον πιο ισχυρό λόγο τα τελευταία χρόνια, θα μετατραπεί σε ομάδα που πλέον κι αυτοί θα μπαίνουν κάτω από την ιεραρχία, χωρίς να έχουν τεράστιο στήριγμα από τον κόσμο. Κι αυτό θα αλλάξει σε σημαντικό βαθμό τη φυσιογνωμία του ΠΑΟΚ.

Υ.Γ. Και δύο λόγια για την απόφαση του Σαββίδη να μην πάει στην Τούμπα (άγνωστο για πόσο). Το γεγονός ότι αποστασιοποιείται μπορεί να φέρει μία ισορροπία που ο ΠΑΟΚ δεν είχε. Τι θέλω να πω. Καλώς ή κακώς ο Σαββίδης δεν διέθετε τον απαιτούμενο χρόνο για τον ΠΑΟΚ και από τη στιγμή που δεν έχει, πλέον, τη διάθεση να αφιερώσει και αυτό τον λίγο που του απομένει για να έρχεται που και που στην Τούμπα, ίσως βρει έναν-δύο ανθρώπους που θα τους εμπιστευτεί απόλυτα και θα τους στηρίξει για εύλογο χρονικό διάστημα με την ανάλογη οικονομική ενίσχυση, χωρίς να μπλέκεται σε κάθε απόφασή τους. Έτσι, μπορεί να βρεθεί το αποτελεσματικό μοντέλο διοίκησης που ψάχνει εδώ και χρόνια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ