OPINIONS

Ο Ιβάν Σαββίδης βάλθηκε να γεμίσει τα γήπεδα

Ο Ιβάν Σαββίδης βάλθηκε να γεμίσει τα γήπεδα
INTIME SPORTS

Ο Κώστας Πετρωτός γράφει για το... αγύριστο ποντιακό κεφάλι που έχει βάλει στόχο να πετύχει ό,τι έχουν ξεχάσει οι παραδοσιακοί ποδοσφαιροπαράγοντες της χώρας.

Πονάει κεφάλι, κόβει κεφάλι. Απλή και αποτελεσματική λογική με την οποία έχουμε μάθει να ζούμε τα τελευταία χρόνια όσοι ασχολούμαστε με τον επαγγελματικό αθλητισμό και ιδιαίτερα με το ποδόσφαιρο. Το ότι είναι και απόλυτα μίζερη, λίγο μας νοιάζει.

"Έλα μωρέ τώρα που θα κάτσουμε να ασχοληθούμε αν τα μεγάλα ντέρμπι σ' αυτή τη χώρα γίνονται παρουσία μόνο των οπαδών της γηπεδούχου ομάδας... Μπελά στο κεφάλι πάμε να βάλουμε; Να έχουμε επεισόδια και τραυματίες και να μπλέξουμε;". Δεν είναι παράλογη αυτή η σκέψη των περισσότερων παραγόντων. Μόνο που συνιστά κρύψιμο του προβλήματος κάτω από το χαλάκι και όχι λύση του.

Κάπως έτσι, με τα χρόνια συσσωρεύτηκε πολλή βρωμιά και πλέον έχουμε συνηθίσει στην εικόνα. Δεν μας νοιάζει που το χαλάκι μοιάζει πλέον με μικρό λοφίσκο. Την ησυχία μας να έχουμε.

Είναι, μάλλον, περιττό να αναλύσω ότι όλο αυτό συμβαίνει γιατί ως Έλληνες έχουμε μάθει να μην αναλαμβάνουμε τις ευθύνες που μας αναλογούν. Ότι έχουμε πλέον αναγάγει σε μέρος της κουλτούρας μας το να βρίσκουμε τις εύκολες λύσεις και όχι να παλεύουμε για να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες που ορθώνονται μπροστά μας για να χτυπάμε στη ρίζα τα προβλήματα.

Τα ίδια δεν κάνουμε παντού; Ψάχνουμε να βρούμε "έξυπνους φόρους" για να συντηρήσουμε μία άρρωστη κατάσταση στην κοινωνία μας και δεν κάνουμε καμία σοβαρή συζήτηση, με γενναίες δόσεις αυτοκριτικής για το πώς θα αλλάξουμε τη χώρα μας και τις παθογένειες της οικονομίας και της καθημερινότητάς μας. Όχι, δεν είναι πολιτική σφήνα αυτή, είναι η καρδιά του προβλήματος.

Τι ψάχνει τώρα ο Σαββίδης;

Κάτω από αυτό το πρίσμα, πραγματικά "ξενίζει" η επιμονή που δείχνει το τελευταίο διάστημα ο Ιβάν Σαββίδης να θέλει να αλλάξει... κατεστημένες καταστάσεις στο ποδόσφαιρο της χώρας μας, οι οποίες λένε πως οι οπαδοί μιας ομάδας δεν πάνε σε καμία έδρα παραδοσιακού αντιπάλου της. Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει και νόμος με το περιβόητο "απαγόρευση των οργανωμένων μετακινήσεων", κάτι που μάλλον σε περιόδους Χούντας παραπέμπει, αλλά δεν μας ενοχλεί. Είπαμε. Ποιος θέλει μπελά στο κεφάλι του;

Ο μεγαλομέτοχος του ΠΑΟΚ έθεσε πολύ επιτακτικά στην πρόσφατη συνάντησή του με τον ισχυρό άνδρα του Ηρακλή, Σπύρο Παπαθανασάκη, το θέμα της παρουσίας οπαδών του Δικεφάλου στο ντέρμπι με τον Ηρακλή στο Καυτανζόγλειο και συμφώνησε μαζί του να γίνει και το αντίστροφο, δηλαδή οι οπαδοί του Γηραιού να πάνε στην Τούμπα στο δεύτερο γύρο.

Πληροφορούμαι, μάλιστα, ότι ο 56χρονος επιχειρηματίας έχει διάφορες επικοινωνίες με πολιτικούς παράγοντες για να δείξει ότι είναι έτοιμος να αναλάβει την ευθύνη της μετακίνησης 7000 ΠΑΟΚτσήδων στο Καυτανζόγλειο και εγγυάται ότι θα κυλήσουν όλα ομαλά.

Ξέρω... Πολλοί σκέφτεστε: "Καλά, μπορεί κάποιος να εγγυηθεί ότι δεν θα βρεθούν πάλι 100-200 ανάμεσα στους ΠΑΟΚτσήδες να δημιουργήσουν εντάσεις;". Έχει συμβεί στο παρελθόν, πρόσφατο και παλιότερο και επί ημερών Σαββίδη, και είναι κατανοητό να υπάρχει φοβία.

Δείτε, όμως, από μία διαφορετική οπτική γωνία. Ένας άνθρωπος, κόντρα στην κάθετα αρνητική εισήγηση της Αστυνομίας και τις επιφυλάξεις του Σταύρου Κοντονή που σήμερα θα πάρει την τελική απόφαση, δηλώνει έτοιμος να προχωρήσει στο εγχείρημα. Να δείξει ότι έχει πλέον τη γνώση, μαζί με τη δύναμη, να "σετάρει" έναν πολύ μεγάλο όγκο οπαδών, όπως είναι αυτοί του ΠΑΟΚ και να οργανώσει με τέτοιο τρόπο τη μετακίνησή τους στο Καυτανζόγλειο, έτσι ώστε να ζήσουμε, επιτέλους, ποδοσφαιρική ατμόσφαιρα χωρίς ακρότητες.

Για το να το θέσω κάπως διαφορετικά. Βρέθηκε, επιτέλους, ένας ποδοσφαιρικός παράγοντας, να αναλάβει πλήρως την ευθύνη που του αναλογεί και να μην κρυφτεί πίσω από φθηνές δικαιολογίες, του τύπου "θέλω κάλυψη της Αστυνομίας, υπήρξαν προκλήσεις κ.α.".

Φυσικά και υπάρχει ο κίνδυνος να εκτεθεί και ο Σαββίδης και ο γράφων που υποστηρίζει ότι το ντέρμπι της Κυριακής είναι μία καλή ευκαιρία να δοκιμάσουμε την επιστροφή στον ποδοσφαιρικό πολιτισμό. Εκτιμώ, όμως, με βάση τους προβληματισμούς που ακούω να αναπτύσσονται από τους ανθρώπους της ΠΑΕ ΠΑΟΚ ότι, πλέον, έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για να φύγουμε από τη μιζέρια των τελευταίων χρόνων.

Για παράδειγμα, άκουσα με χαρά στελέχη του Δικεφάλου να λένε "αν ο Κοντονής απαγορεύσει οριστικά τη μετακίνηση για το ντέρμπι το πρώτο μέλημά μας θα πρέπει να είναι να πείσουμε τους οπαδούς μας να μην πάνε μεμονωμένα όλη την εβδομάδα στο Καυτανζόγλειο για να προμηθευτούν εισιτήρια".

ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός με κόσμο

Κλείνοντας, καλό είναι όλοι να γνωρίζουν ότι ο Σαββίδης δεν έχει σκοπό να... σταματήσει στο Ηρακλής-ΠΑΟΚ. Στόχος του είναι να φθάσει στο σημείο να πείσει την Πολιτεία ότι μπορούν να κατέβουν ξανά ΠΑΟΚτσήδες στο Καραίσκάκη και να φιλοξενηθούν Ολυμπιακοί στην Τούμπα. Ακούγεται άκρως τολμηρό, αλλά για τον Σαββίδη-όπως έχει εκμυστηρευθεί σε συνεργάτες του- "είναι αδιανόητο να γίνονται ντέρμπι στην Ελλάδα χωρίς παρουσία οπαδών και των δύο ομάδων. Αυτό δεν είναι ποδόσφαιρο".

Αυτό είναι ένα προσωπικό στοίχημα για τον μεγαλομέτοχο του ΠΑΟΚ-και επιβεβαίωση της δυναμικής του ονόματός του αν θέλετε την οποία θα εισπράξει σε κύρος και δημοφιλία-και ως γνήσιος Πόντιος που είναι θα κάνει τα πάντα για να το κερδίσει.

Ας μην βιάζονται ορισμένοι να προδιαγράψουν την αποτυχία του. Όπως λέει και ο ίδιος ο 56χρονος επιχειρηματίας: "Κανείς δεν πίστευε ότι θα ανοίγει μόνιμα η Παναγία Σουμελά στην Τραπεζούντα κάθε Δεκαπενταύγουστο. Το πέτυχα, όμως, όταν μετέφερα 2500 Χριστιανούς, χωρίς να συμβεί το παραμικρό, στην Τουρκία το 2010".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ