OPINIONS

Το κλειδί είναι στο πνεύμα, όχι στα πόδια

ÊÕÐÅËËÏ / ÏÓÖÐ - ÁÅÊ / / (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI)
ÊÕÐÅËËÏ / ÏÓÖÐ - ÁÅÊ / / (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI) EUROKINISSI

Σε ένα ντέρμπι που θα μετρήσει το πώς και όχι το ποιος, όπου κόσμος και παίκτες δεν πρέπει να πέσουν στην παγίδα της σφυρίχτρας, ο Ολυμπιακός έχει πολλά αλλά και ένα ξεχωριστό κίνητρο για τη νίκη. Γράφει ο Γιώργος Περπερίδης.

Από την αναμέτρηση με την Ξάνθη κιόλας, σε εκείνο το νικηφόρο 3-0 στο Φάληρο στις 21 Γενάρη, ο Ολυμπιακός έχει μπει σε ένα μονοπάτι συνεχόμενων υποχρεώσεων και με ζόρικα ματς.

Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι οι Πειραιώτες δεν μπήκαν και με τις ιδανικότερες συνθήκες σε αυτό το βαρύ αγωνιστικό πρόγραμμα. Με παίκτες - κλειδιά να έχουν τραυματισμούς και έναν καινούριο προπονητή (τρίτο στη σεζόν) να μαθαίνει τα κατατόπια στη νέα του επαγγελματική περιπέτεια, τη στιγμή που η πίεση για το αποτέλεσμα αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας στο Αθλητικό Κέντρο Ρέντη. Δεν είναι εύκολα πράγματα αυτά στο ποδόσφαιρο - αν ήταν δεν θα το συζητούσαμε καν.

Φυσικά η σεζόν έχει φτάσει σε ένα τόσο κρίσιμο σημείο που κάθε κουβέντα περί λαθών που έχουν προηγηθεί σε οποιοδήποτε επίπεδο, αγωνιστικό ή μη, μοιάζει άκαιρη, άτοπη, δίχως αντίκρισμα. Ο Ολυμπιακός είναι μέσα στους εγχώριους στόχους του, αν και μοιάζει δύσκολο να καταφέρει να τους εκπληρώσει και τους δύο.

Το πρωτάθλημα φυσικά ήταν και παραμένει η προτεραιότητα των "ερυθρολεύκων", εκεί θα πέσει το μεγαλύτερο βάρος, ακόμη κι αν τρεις μέρες μετά το ντέρμπι του Φαλήρου με την ΑΕΚ ακολουθεί η ρεβάνς του Κυπέλλου με τον "Δικέφαλο" στο ΟΑΚΑ. Εξάλλου και ο Όσκαρ Γκαρθία την λέξη "πρωτάθλημα" άκουγε όταν τον πλησίασαν οι άνθρωποι του Ολυμπιακού, επομένως ο Ισπανός τεχνικός εκεί στοχεύει πρωτίστως.

ΘΑ ΜΕΤΡΗΣΕΙ ΤΟ ΠΩΣ ΟΧΙ ΤΟ ΠΟΙΟΣ

Οι ώρες φεύγουν και πλησιάζοντας στο ντέρμπι, οι ερωτήσεις για την ενδεκάδα και το σχήμα που θα επιλέξει ο Γκαρθία μονοπωλούν το ενδιαφέρον. Ότι υπάρχουν διλήμματα, υπάρχουν. Το ίδιο και ερωτήματα που δεν μπορούν να έχουν απάντηση, παρά μόνο στην πράξη.

Η ετοιμότητα του Οτζίτζα, η απουσία ρυθμού του Ομάρ, η καταπόνηση των Ρομαό και Κούτρη, είναι κάποια από τα δεδομένα που καλείται να ζυγίσει στη σκέψη του ο Ισπανός τεχνικός, προσπαθώντας να βρει την καλύτερη δυνατή φόρμουλα νίκης.

Τα τεχνικά ζητήματα φαίνεται να προκαλούν ένα άγχος γενικότερα, αλλά δεν θα έπρεπε. Πριν τα πόδια ο Ολυμπιακός οφείλει να προετοιμαστεί στο πνεύμα και το μυαλό. Ο προπονητής θα πάρει τις αποφάσεις που είναι να πάρει, θα αναλύσει τον αντίπαλο, θα ζητήσει συγκεκριμένα πράγματα στην τακτική, θα επιλέξει τα πρόσωπα. Τίποτα από αυτά δεν παίζει σημασία όμως, αν πρώτα οι "ερυθρόλευκοι" δεν παρουσιαστούν αποφασισμένοι για όλα στον αγωνιστικό χώρο.

Η συγκέντρωση, το πάθος, η θέληση για τη νίκη, η ταχύτητα σκέψης, το αγωνιστικό θράσος, η τόλμη, η ψυχραιμία, είναι στοιχεία προαπαιτούμενα σε τέτοια παιχνίδια. Χωρίς αυτά κανένα σχέδιο νίκης δεν μπορεί να εκτελεστεί στον αγωνιστικό χώρο.

Πολύ περισσότερο όταν μιλάμε για ένα ματς που κάλλιστα μπορεί να κρίνει το υπόλοιπο της σεζόν για τους Πειραιώτες. Μετά το ντέρμπι του "Γ. Καραϊσκάκης" έρχεται αυτό του ΟΑΚΑ, ακολουθεί το Περιστέρι και ο Πανιώνιος είναι η τελευταία ομάδα που χωρίζει τον Ολυμπιακό από τον ΠΑΟΚ και την Τούμπα. Σε μια περίοδο συνεχόμενων μαχών, που κανείς δεν περισσεύει...

ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΓΙΔΑ ΤΗΣ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑΣ

Σίγουρα οι Πειραιώτες θα μπουν με ορμή στο ματς. Θα πιέσουν την ΑΕΚ για ένα γρήγορο γκολ, το οποίο και θα τους δώσει το πάνω χέρι στην αναμέτρηση. Όχι, δεν θα πάρουν όλα τα ρίσκα από το πρώτο λεπτό, δεν υπάρχει και λόγος. Αν πρέπει να αποφύγουν οπωσδήποτε κάτι από την αρχή; Να χάσουν το μυαλό τους με οποιαδήποτε διαιτητική απόφαση του Παπαπέτρου. Όχι μόνο οι παίκτες αλλά και ο κόσμος.

Ο Ολυμπιακός έθιξε το θέμα των διαιτητών μεσοβδόμαδα (είναι κάτι που πάντα μπορεί να γυρίσει και μπούμερανγκ), η ΑΕΚ απάντησε με επιθετικό ύφος σε κάτι που η ίδια είχε πράξει πριν τον τελικό Κυπέλλου του 2016 (δίνοντας το δικαίωμα στον οποιονδήποτε να υποθέσει ότι πρόκειται για έμμεση παραδοχή του "Δικεφάλου", πως με αυτόν τον τρόπο είχε επηρεάσει την διαιτησία στο συγκεκριμένο ματς...) και η ΕΠΟ στο ίδιο μήκος κύματος χαρακτήρισε προκλητική την επιστολή της πειραϊκής ΠΑΕ (μιλάμε για τους ίδιους ανθρώπους που "χειροκροτούσαν" την πρακτική της ΑΕΚ πριν τον τελικό του 2016 - το απόλυτο θέατρο του παραλόγου).

Από τη στιγμή λοιπόν που ξέρουν τι μπορεί (αφού καλό είναι να μην προτρέχουμε) να περιμένουν οι "ερυθρόλευκοι" το βράδυ της Κυριακής, πρέπει να προετοιμαστούν αναλόγως πνευματικά. Και επειδή τα θέματα αυτά είναι καθαρά στην αρμοδιότητα της εκάστοτε διοίκησης, τότε οι ποδοσφαιριστές καλό είναι να μην μπουν στο άνευ σημασίας παιχνίδι της διαμαρτυρίας αν και όταν θεωρούν πως αδικήθηκαν.

Χάνουν χρόνο και το μυαλό τους, δεν κερδίζουν τίποτα αφού η απόφαση δεν αλλάζει ποτέ. Ο Γκαρθία έχει φροντίσει να αφήσει κάθε τέτοια κουβέντα εκτός Αθλητικού Κέντρου Ρέντη.

Ωφέλιμο θα ήταν και ο κόσμος να κινηθεί στο ίδιο μήκος κύματος, αφού ο εκνευρισμός της εξέδρας μεταφέρεται άμεσα και στους παίκτες. Κάτι που φυσικά δεν ευνοεί ποτέ τον εκάστοτε γηπεδούχο και φαβορί του ντέρμπι.

ΑΠΟ ΚΙΝΗΤΡΑ ΑΛΛΟ ΤΙΠΟΤΑ

Μιλάμε εξάλλου και για ένα ντέρμπι που οι παίκτες του Ολυμπιακού μπαίνουν με ένα σωρό κίνητρα. Και είναι προφανή, αν και στην ουσία θα έφτανε μόνο ένα. Το Σάββατο τελέστηκε το ετήσιο μνημόσυνο των θυμάτων της Θύρας 7, την 8η Φλεβάρη του 1981. Σύσσωμη η ποδοσφαιρική ομάδα ήταν εκεί, ακόμη και όσοι δεν ήξεραν, τώρα σίγουρα γνωρίζουν. Για την μεγαλύτερη τραγωδία του ελληνικού αθλητισμού, που κανείς ποτέ δεν τιμωρήθηκε...

Αλίμονο αν θα έφτανε μια νίκη ακόμη και σε ένα ντέρμπι, για να απαλύνει τον πόνο των συγγενών των θυμάτων. Ωστόσο δεν θα πάψει ποτέ να είναι ιερή υποχρέωση του συλλόγου να αγωνίζεται σε κάθε παιχνίδι, κάθε τμήματος και για αυτά τα παιδιά. Ειδικά στα παιχνίδια που είναι τόσο κοντά χρονικά με αυτή τη μέρα και η συγκίνηση έκδηλη όταν γίνεται η κατάθεση στεφάνων μπροστά από τη Θύρα 7.

Απόψε το βράδυ λοιπόν στο Φάληρο, οι Πειραιώτες έχουν έναν ακόμη -ξεχωριστό- λόγο να κάνουν κατάθεση ψυχής και δυνάμεων στον αγωνιστικό χώρο του "Γ. Καραϊσκάκης".

Photo credits: eurokinissi

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ