OPINIONS

Ολυμπιακός: Ο φόβος επέστρεψε στα μάτια των αντιπάλων του

SUPERLEAGUE / ΟΣΦΠ - ΛΑΜΙΑ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΤΑΚΗΣ ΣΑΓΙΑΣ / EUROKINISSI)
SUPERLEAGUE / ΟΣΦΠ - ΛΑΜΙΑ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΤΑΚΗΣ ΣΑΓΙΑΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Ο Γιώργος Περπερίδης γράφει για όσα έχει ήδη καταφέρει να κερδίσει ο Ολυμπιακός φτάνοντας στα μισά της σεζόν, τι σημαίνει το ματς - ορόσημο με τη Μίλαν και την αξία της δήλωσης του Μάκη Χάβου.

Χρειάστηκε αυτή η μυθική νίκη - πρόκριση επί της Μίλαν για να πιστέψουν πολλοί. Κακώς αλλά συμβαίνει. Συνηθίζουμε στην Ελλάδα να απαιτούμε το "εδώ και τώρα", σπανίως κάποιος είναι διατεθειμένος να δει τη μεγάλη εικόνα. Η κοντόφθαλμη λογική επικρατεί, μαζί με την άρρωστη του "εγώ τα ξέρω όλα".

Μετά το... χτικιό της περσινής σεζόν, ο Ολυμπιακός αποφάσισε πως είχε έρθει η ώρα των αλλαγών σε πολλά επίπεδα. Αρχικά στον τρόπο σκέψης και φιλοσοφίας του οργανισμού, ειδικά στις βάσεις πάνω στις οποίες έπαιρνε σημαντικές αποφάσεις.

Ο Καρεμπέ πήρε πάνω του το θέμα του προπονητή και επέλεξε τον Μαρτίνς. Οι μεταγραφές έγιναν σε διαφορετική λογική και πρωτίστως με γνώμονα τις ανάγκες της ομάδας. Φυσικά και θα υπήρχαν αστοχίες, δεν θα μπορούσε να γίνει αλλιώς όταν αλλάζουν 20 πρόσωπα σε ένα καλοκαίρι!

Ο Μαρτίνς κέρδισε χρόνο βγάζοντας νοκ άουτ Λουκέρνη και Μπέρνλι, ωστόσο γρήγορα ήρθε αντιμέτωπος με την γκρίνια και την καφενειακή κριτική. Ήταν... υποχρεωμένος βλέπετε να παρουσιάσει σε δύο μήνες μια ομάδα που θα διέλυε στο διάβα της κάθε αντίπαλο. Εγχείρημα εύκολο σε μια παιχνιδομηχανή, αλλά εκτός λογικής, στα όρια της παράνοιας, ως απαίτηση στην πραγματική ποδοσφαιρική ζωή.

Δεν μπορείς να μπεις στο κεφάλι του καθένα και να πατήσεις το οπτικό του νεύρο, μπας και καταλάβει τι συμβαίνει. Ο τρόπος με τον οποίο δούλευε η ομάδα όλο αυτό το διάστημα, οι διαρκείς αναζητήσεις του προπονητή σε πρόσωπα, δίδυμα και τακτική, η βελτίωση που ερχόταν -δυσκοίλια είναι η αλήθεια γιατί σκάλωνε στην αδυναμία του εύκολου γκολ- από παιχνίδι σε παιχνίδι, ήταν πράγματα ορατά αλλά χωρίς διάθεση αναγνώρισης.

Έπρεπε να φτάσουμε στο ματς της Πέμπτης και αυτό το 3-1, σε ένα παιχνίδι που αποτύπωσε την πλήρη αλήθεια της φετινής σεζόν: ο Ολυμπιακός αλλάζει ταχύτητα και μάλιστα έχει βάλει βάσεις - εξπρές, είναι πολύ πιο μπροστά από το χρονοδιάγραμμα. Από το ναδίρ του περασμένου Μάη, έφτασε τον Δεκέμβρη να παίζει σε τρομακτικά υψηλή -για ελληνική ομάδα- ένταση απέναντι στη Μίλαν και να την αποκλείει σε μια αναμέτρηση που ουσιαστικά είχε τον χαρακτήρα του νοκ άουτ και όχι αγώνα ομίλων.

Απόλυτα αξιόπιστο δείγμα της δουλειάς που γίνεται στο Αθλητικό Κέντρο Ρέντη όλο αυτό το διάστημα, καθώς μιλάμε για ένα σύνολο που ακόμη δεν έχει αφομοιώσει στο 100% την φιλοσοφία του προπονητή, ακόμη ψάχνει αυτοματισμούς σε διάρκεια, ακόμη έχει θέσεις στο γήπεδο που χρειάζονται ποιοτική αναβάθμιση.

Ένας Ολυμπιακός που αναγκάζει σιγά σιγά τον έναν μετά τον άλλο αντιπάλους προπονητές, να παραδέχονται πως πρόκειται για την ομάδα που παίζει το καλύτερο ποδόσφαιρο στην Ελλάδα. Το γιατί δεν βρίσκεται στην κορυφή είναι μια άλλη συζήτηση και βασίζεται πάνω σε μια κατάσταση που ουδεμία σχέση έχει με το άθλημα. Αλλά γι' αυτό θα έχουμε κάμποσες ευκαιρίες να συζητήσουμε στη διάρκεια της σεζόν.

Το βράδυ της Κυριακής μετά το 3-0 επί της Λαμίας ήταν η σειρά και του Μάκη Χάβου, να υποκλιθεί στην ανωτερότητα των ερυθρολεύκων. Και μπράβο του, αφού είναι δύσκολο να λες ακόμη και τα αυτονόητα στην Ελλάδα. Ανεξάρτητα από το πώς θα κυλήσει και θα ολοκληρωθεί η τρέχουσα αγωνιστική περίοδος, στο Λιμάνι θα πρέπει να έχουν έναν και μόνο στόχο: να συνεχίσουν στην επόμενη σεζόν αυτό που ξεκίνησαν φέτος το καλοκαίρι.

Φτάνοντας στον Δεκέμβρη, ο Ολυμπιακός έχει ήδη κερδίσει πάρα πολλά. Την χαμένη του αυτοπεποίθηση, τον φόβο που αρχίζουν να νιώθουν ξανά οι αντίπαλοι του, πολλούς (γιατί πάντα θα υπάρχουν οι αμετανόητοι κυνηγοί φαντασμάτων) από τους δύσπιστους οπαδούς του, την αγωνιστική του ταυτότητα, το εξαιρετικό κλίμα στα αποδυτήρια, την πείνα για διάκριση, τις κινήσεις πανικού στις οποίες αναγκάζει τους "άρχοντες" του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Το μεσημέρι της Δευτέρας θα περιμένει και τον αντίπαλο του στους "32" του Europa League, με την ελπίδα το φετινό ευρωπαϊκό του ταξίδι να κρύβει κι άλλες βραδιές "Μίλαν". Συνεχίζοντας στον γνώριμο ρόλο του τα τελευταία χρόνια, ως η μοναδική ελληνική ομάδα που προσφέρει βαθμούς με συνέπεια στην χώρα, κερδίζοντας μεταξύ άλλων τις Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Άρσεναλ, Ντόρτμουντ, Γιουβέντους, Ατλέτικο Μαδρίτης, Μπενφίκα, Άντερλεχτ, Μαρσέιγ...

Με τις κινήσεις ενίσχυσης να μοιάζουν δρομολογημένες για τον Ιανουάριο, ο Ολυμπιακός δείχνει τη διάθεση και να συνεχίσει τη βελτίωση του και να διεκδικήσει το καλύτερο που μπορεί από τη φετινή σεζόν. Αρκεί να διατηρήσει την ηρεμία του σε ό,τι εμπόδια κι αν συναντήσει, μένοντας πιστός στο πλάνο του εκπόνησε το καλοκαίρι. Και πάνω σε αυτό να συνεχίσει.

Photo credits: eurokinissi

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Ολυμπιακός: Professor Μαρτίνς!
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ