OPINIONS

Ολυμπιακός - Μπέτις: Ένας βαθμός σε δέκα σημεία

EUROPA LEAGUE / ΟΣΦΠ - ΡΕΑΛ ΜΠΕΤΙΣ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΤΑΚΗΣ ΣΑΓΙΑΣ / EUROKINISSI)
EUROPA LEAGUE / ΟΣΦΠ - ΡΕΑΛ ΜΠΕΤΙΣ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΤΑΚΗΣ ΣΑΓΙΑΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Ο Γιώργος Περπερίδης γράφει για τους κόντρα ρόλους σε θέσεις - κλειδιά της ενδεκάδας του Ολυμπιακού απέναντι στη Μπέτις, την προκλητικά επιθετική φιλοσοφία των Ισπανών και γιατί η κουβέντα στο Λιμάνι θα φτάσει γρήγορα στον Ναουέλ.

Ο Ολυμπιακός ζορίστηκε στην πρεμιέρα του στο Europa League, απέναντι σε μια Μπέτις που έμοιαζε μια ταχύτητα πάνω, αλλά πέρασε χέρι χέρι με τους Πειραιώτες την γραμμή του τερματισμού. Ένα 0-0 που έχει κερδισμένο, ένας βαθμός για κάθε ομάδα που απαντάται σε δέκα σημεία.

1. ΕΝΔΕΚΑΔΑ ΓΙΑ ΚΑΤΟΧΗ

"Δεν διαβάσαμε καλά κάποια πράγματα", είπε στη συνέντευξη Τύπου ο Μαρτίνς. Βάζοντας προφανώς στην εξίσωση και τον εαυτό του. Ορθά έπραξε και η παραδοχή του λάθους είναι το σημαντικότερο βήμα για να το διορθώσεις.

Ο Πορτογάλος τεχνικός παρέταξε μια ενδεκάδα για ένα ματς που αναμένεται να υπάρχει κατοχή μπάλας που ξεπερνά το ποσοστό του 60% - 65%. Αυτό το έκανε η Μπέτις (69%). Μοιραία ο Ολυμπιακός βρέθηκε να έχει στην ενδεκάδα του παίκτες με κόντρα ρόλο, από αυτό που απαιτούσαν οι ανάγκες της αναμέτρησης.

Για παράδειγμα, δεν γίνεται να κυνηγάς μπάλα ή να πιέσεις τα αντίπαλα στόπερ με τον Χάσαν. Δεν μπορείς να ματσάρεις την ταχύτητα των Λο Σέλσο και Γκουαρδάδο με τον Μπουχαλάκη, πολύ περισσότερο όταν ο αντίπαλος βγάζει και έξτρα παίκτη στον άξονα (συνήθως ήταν ο Χοακίν που κινούνταν διαρκώς στο κενό ανάμεσα σε στόπερ και κεντρικούς μέσους).

Ούτε μπορείς να περιμένεις από τον Φετφατζίδη να σταματήσει στο "1 vs 1" παίκτες όπως οι Τέγιο ή Μπαραγκάν, καταστάσεις που έψαχνε και δημιουργούσε με συνέπεια η Μπέτις στον αγωνιστικό χώρο. Η ενδεκάδα του Ολυμπιακού μπορούσε να είναι αποτελεσματική αν έκλεινε τον αντίπαλο στο μισό του γηπέδου. Στην πράξη συνέβη το αντίθετο και γι' αυτό οι Πειραιώτες υπέφεραν σε μεγάλα διαστήματα του αγώνα.

2. ΤΖΟΓΟ ΑΛΛΑ ΜΕ ΠΛΑΝΟ

Η φιλοσοφία της Μπέτις δεν είναι απλά επιθετική. Είναι προκλητικά επιθετική. Σε ένα σχήμα με μόλις... δύο (!) κανονικούς αμυντικούς. Γιατί ναι μεν η διάταξη είχε τρεις στόπερ, ωστόσο ο τρίτος της παρέας είναι ανασταλτικός μέσος. Ο Χάβι Γκαρθία με θητεία σε Ρεάλ Μαδρίτης, Μπενφίκα, Μάντσεστερ Σίτι και Ζενίτ έχει γυρίσει μέτρα στο γήπεδο και είναι ο ball playing defender, που θα αμυνθεί στον χώρο και θα αναλάβει να συνδέσει την πίσω γραμμή με τους χαφ.

Οι παίκτες της πλευράς απέχουν παρασάγγας από αυτό που λέμε μπακ-χαφ. Είναι φύση επιθετικοί ποδοσφαιριστές. Εξαίρεση για τις ανάγκες του ροτέισον στο ματς με τον Ολυμπιακό, η τοποθέτηση του Μπαραγκάν στην δεξιά πλευρά. Αριστερά έπαιζε ο κλασικός εξτρέμ, Τέγιο.

Με τη μπάλα στα πόδια της ανεβάζει οκτώ παίκτες πάνω από τη μεσαία γραμμή και χαμηλά μέχρι την περιοχή του αντιπάλου. Προφανώς και αφήνει χώρους που την κάνουν ευάλωτη σε ανοιχτό γήπεδο, αλλά με μια σημαντική λεπτομέρεια που καμουφλάρει αυτό το χάντικαπ: Αναγκάζει τον αντίπαλο να χάσει τόσα πολλά μέτρα στο γήπεδο, που για να εκμεταλλευθεί το λάθος της θα πρέπει να διανύσει περισσότερα από 40-50 μέτρα στο γήπεδο...

Η Μπέτις ξεκάθαρα είναι μια ομάδα που τζογάρει. Αλλά το κάνει με πλάνο, όχι στο "πάμε και ό,τι γίνει".

3. Η ΔΙΑΦΟΡΑ ΔΥΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΩΝ ΣΕ ΕΝΑ ΜΑΤΣ

Ένα άλυτο πρόβλημα που παραδοσιακά αντιμετωπίζουν οι ελληνικές ομάδες όταν αντιμετωπίζουν συλλόγους από προηγμένα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα: ο ρυθμός και η διάρκεια στην ένταση.

Δεν χρειάζεται ιδιαίτερη ανάλυση. Και δεν είναι καν ανάγκη να μπουν στην εξίσωση ομάδες όπως οι Ρεάλ Μαδρίτης, Μπαρτσελόνα, Ατλέτικο Μαδρίτης. Για να κοντράρει (πολύ περισσότερο να κερδίσει) η Μπέτις ομάδες όπως οι Αθλέτικ Μπιλμπάο, Σοθιεδάδ, Βιγιαρεάλ, Βαλένθια, Εσπανιόλ και πάει λέγοντας, οφείλει να παίξει στο 100% τουλάχιστον στα 3/4 του αγώνα, αν όχι σε όλο το 90λεπτο.

Στην Ελλάδα η απόσταση των "μεγάλων" από τους υπόλοιπους είναι ιδιαίτερα σημαντική, ξέχωρα από το στυλ των "μικρών" που δεν βοηθάει στο να παιχτεί ποδόσφαιρο. Το αποτέλεσμα είναι αυτή η μεγάλη διαφορά ρυθμού και έντασης που παρατηρείται στα ευρωπαϊκά ματς.

4. Η ΑΛΛΗ ΟΨΗ ΤΟΥ ΦΟΡΤΟΥΝΗ

Με το παιχνίδι στο Φάληρο να έχει πάρει διαφορετική μορφή από αυτή που περίμεναν στον Ολυμπιακό, ο Μαρτίνς δεν είχε παρά να προσαρμόσει κάποια πράγματα στην τακτική της ομάδας του με τη λήξη του ημιχρόνου.

Οι Πειραιώτες ουσιαστικά έπαιξαν σε διάταξη 4-3-3 στο δεύτερο μέρος, με τον Φορτούνη να αφήνει τον αγαπημένο του ρόλο και να γίνεται εσωτερικός χαφ αριστερά στην τριάδα. Με αυξημένες ανασταλτικές αρμοδιότητες, στις οποίες και ανταποκρίθηκε ικανοποιητικά.

Ειδικά μετά την αποβολή του Τσιμίκα και τον Τοροσίδη να συγκλίνει στο κέντρο άμυνας ελέγχοντας τις κάθετες κινήσεις των αντιπάλων, ο Φορτούνης πολλές φορές κάλυψε τον χώρο ευθύνης του αριστερού μπακ. Δεν είχε συνηθίσει την ομάδα του σε τέτοια τακτική προσήλωση ο Φορτούνης και μάλιστα μακριά από τον τρόπο παιχνιδιού του, στοιχείο που καταγράφεται στα θετικά των Πειραιωτών από την αναμέτρηση.

5. ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΜΙΑ ΟΛΟΚΑΙΝΟΥΡΙΑ ΟΜΑΔΑ

Το ξεκίνημα της σεζόν για τον Ολυμπιακό ήταν πολύ καλύτερο από ότι θα φανταζόταν και ο πλέον αισιόδοξος οπαδός του. Τα θετικά αποτελέσματα δημιούργησαν γρήγορα προσδοκίες, ωστόσο δεν επιτρέπεται να διαγράψουν το γεγονός ότι ο Ολυμπιακός ήταν, είναι και παραμένει μια ολοκαίνουρια ομάδα που άλλαξε 20 παίκτες και προπονητή το καλοκαίρι.

Οι "ερυθρόλευκοι" ακόμη είναι στην διαδικασία απόκτησης χημείας, ομοιογένειας, αγωνιστικής ταυτότητας, αφομοίωσης των παικτών στα θέλω του προπονητή. Επειδή κέρδισε ματς παίζοντας καλό ποδόσφαιρο στις πρώτες του υποχρεώσεις, δεν σημαίνει ότι πρέπει να αντιμετωπίζεται ως μια έτοιμη ομάδα. Και έχει ακόμη δρόμο μέχρι να φτάσει εκεί.

6. ΜΑΤΣ ΠΟΥ ΕΧΑΝΕ ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΑ

Ένα θετικό νέο για τους Πειραιώτες μετά το 0-0 με την Μπέτις είναι και το γεγονός πως στο πρόσφατο αλλά και το πιο μακρινό παρελθόν, ο Ολυμπιακός έχανε πανηγυρικά, με κάτω τα χέρια, παιχνίδια που του "στράβωναν".

Ματς που αλλιώς τα υπολόγιζε και αλλιώς του έβγαιναν στο χορτάρι, δεν είχε τρόπο να τα σώσει. Απέναντι στους "βερδιμπλάνκος" το κατάφερε, κατακτώντας έναν βαθμό που μπορεί να αποδειχθεί "χρυσός" φτάνοντας στο ματς της 6ης και τελευταίας αγωνιστικής απέναντι στη Μίλαν στο Φάληρο... Ένα δείγμα στροφής προς το καλύτερο και στη νοοτροπία των "ερυθρολεύκων".

7. Η ΚΟΥΒΕΝΤΑ ΘΑ ΦΤΑΣΕΙ ΣΤΟΝ ΝΑΟΥΕΛ

Το... ματσάκι για την ώρα παίζεται στο Μπουχαλάκης vs Γκιλιέρμε (ή Νάτχο και έρχεται η ώρα του Τουρέ) και το Μεριά vs Ρόντερικ. Η κουβέντα δεν θα αργήσει να φτάσει στον Ναουέλ. Σε παιχνίδια όπως αυτό με την Μπέτις θα κάνεις δύο, άντε τρεις φάσεις για να σκοράρεις. Αν δεν τα καταφέρεις, το μέγιστο κέρδος θα είναι ένα 0-0.

Ποντένσε και Φετφατζίδης σπατάλησαν φτηνά τις κλασικές ευκαιρίες που τους παρουσιάστηκαν στο ματς και η αλήθεια είναι πως κανείς από τους δύο δεν έχει στο ρεπερτόριο του το εύκολο γκολ. Αμφότεροι είναι περισσότερο δημιουργοί, παρά εκτελεστές.

Με μοναδικό ακραίο που σκοράρει με συνέπεια τον Χριστοδουλόπουλο, ο Ολυμπιακός είναι δεδομένο πως θα χρειαστεί έξτρα λύσεις στη διάρκεια της σεζόν. Δεν μπορεί να βασιστεί αποκλειστικά στον 32χρονο Λάζαρο. Και μοιραία η συζήτηση θα καταλήξει στον Ναουέλ. Από την ικανότητα του Ισπανού εξτρέμ να πατήσει περιοχή και να απειλήσει ευθέως την αντίπαλη εστία, θα διαμορφωθεί ο φόρτος εργασίας των Φορτούνη και Χριστοδουλόπουλου στον τομέα του γκολ.

8. ΧΑΘΗΚΕ ΤΟ ΜΟΜΕΝΤΟΥΜ ΣΕ ΕΝΑ ΛΕΠΤΟ

Ήταν και ψιλογκαντέμης ο Ολυμπιακός. Στο 70' όλο το γήπεδο ακολούθησε το πέταλο των οργανωμένων και πήρε "φωτιά" για να εμψυχώσει τους παίκτες. Στο 71' η είσοδος του Λάζαρου έδωσε ένα επιθετικό όραμα και στο 72' ο Ρόμπλες "απογειώθηκε" για να βγάλει το σουτ του Καμαρά. Και πάνω που οι "ερυθρόλευκοι" έχτιζαν μομέντουμ, ήρθε στο 73' η αποβολή του Τσιμίκα να τους... προσγειώσει.

9. "ΕΥΤΥΧΩΣ ΔΕΝ ΠΑΘΑΜΕ ΚΑΙ ΤΙΠΟΤΑ"

Έτσι όπως πήγε το ματς από την αρχή ως το τέλος, η ισοπαλία είχε κερδισμένο και αυτός ήταν ο Ολυμπιακός. Ίσως ο τίτλος του αγώνα να ήταν το "Ευτυχώς δεν πάθαμε και τίποτα", από το γνωστό ανέκδοτο.

- Γεια σου, πατριώτη.

- Γεια σου κι εσένα. Στο χωριό πας;

- Ναι, εσύ;

- Στο χωριό πάω, έλα μέσα να μην τυραννιέσαι εκεί έξω στη ζέστη.

Καθ' οδόν πετιέται στη μέση του δρόμου ένας σκύλος και μοιραία επήλθε η σύγκρουση. Ο σκύλος όμως δεν πέθανε αλλά έμεινε να χαροπαλεύει στη μέση του δρόμου. Κατεβαίνοντας ο οδηγός, βγάζει ένα δίκανο και "αποτελειώνει" τον άτυχο σκύλο μπροστά στα μάτια του έκπληκτου συγχωριανού.

- "Για να μην τυραννιέται το καημένο!"

Ξαναμπαίνουν στο αυτοκίνητο και σε μια στροφή πετιέται στη μέση του δρόμου ένα πρόβατο. Από τη σύγκρουση το ζωντανό χαροπαλεύει στη μέση του δρόμου.

Κατεβαίνει ο οδηγός με το δίκανο και πυροβολεί το πρόβατο.

- "Για να μην τυραννιέται το καημένο", λέει πάλι στον τρομαγμένο συγχωριανό του.

Σε μια στροφή πιο πάνω ο οδηγός χάνει τον έλεγχο του αυτοκινήτου με αποτέλεσμα αυτό να βγει από τον δρόμο και να καταλήξει αναποδογυρισμένο μέσα σε ένα χωράφι.

Ο οδηγός, χωρίς να πάθει τίποτα, καταφέρνει να βγει από το αυτοκίνητο και τρέχει να βοηθήσει τον συνεπιβάτη του.

- Φίλε μου, είσαι καλά, έπαθες τίποτα; Θεέ μου, παραλίγο να μας σκοτώσω!

Και ο συγχωριανός, προσπαθώντας να βάλει τα άντερά του μέσα στην κοιλιά του, να κρύψει το σπασμένο του πόδι και γεμάτος αίματα παντού, απαντάει:

- Ευτυχώς που δεν πάθαμε και τίποτα!

10. ΞΕΚΑΘΑΡΙΣΜΑ ΣΤΟ "ΔΙΠΛΩΜΑ"

Λίγο πολύ τα δεδομένα του έκτου ομίλου είναι ξεκάθαρα. Η Ντουντελάνζ μοιάζει με τον αδύναμο κρίκο, η Μίλαν έχει το όνομα, η Μπέτις τη χάρη και ο Ολυμπιακός θα παλέψει να ξεπαστρέψει έναν εκ των δύο. Σε κάθε περίπτωση η εικόνα θα ξεκαθαρίσει μετά τα παιχνίδια της 3ης και 4ης αγωνιστικής.

Εκεί όπου ο Ολυμπιακός δεν έχει κανένα περιθώρια να αφήσει οτιδήποτε στα ματς με την Ντουντελάνζ και η Μίλαν με την Μπέτις θα παίξουν δύο κολλητά μεταξύ τους. Από την έκβαση αυτών των τεσσάρων αγώνων θα είναι σαφές ποια φόρμουλα θα ψάχνουν οι Πειραιώτες τις δύο τελευταίες αγωνιστικές για να πάρουν το εισιτήριο για τους "32" της διοργάνωσης.

Photo credits: eurokinissi

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ