OPINIONS

Γκιλιέρμε, Χασάν και τώρα υπέρβαση

Γκιλιέρμε, Χασάν και τώρα υπέρβαση

Ο Ολυμπιακός έκανε την οικονομική του υπέρβαση με τον Γκιλιέρμε, έφερε τον Χασάν να κοντράρει τον Γκερέρο και πλέον θα ψάξει την αγωνιστική του υπέρβαση απέναντι στην Μπέρνλι των 188 εκατ. ευρώ. Γράφει ο Γιώργος Περπερίδης.

Τη στιγμή που είχε μπροστά του τα δύο ματς του 3ου προκριματικού γύρου στο Europa League κόντρα στη Λουκέρνη, ο Ολυμπιακός εξακολουθούσε να βρίσκεται σε φάση ανοικοδόμησης του ρόστερ.

Με τον Πέδρο Μαρτίνς να έχει ως απόλυτη προτεραιότητα την ενίσχυση στον άξονα της μεσαίας γραμμής και τη διοίκηση να επιχειρεί προς αυτή την κατεύθυνση. Η δουλειά με τον Μπίμπαρς Νάτχο έγινε στα γρήγορα, αυτή με τον Γκιλιέρμε τράβηξε σε μάκρος αλλά ο στόχος επετεύχθη. Έστω κι αν για να φτάσουμε στο αίσιο τέλος χρειάστηκε τελικά να βάλει το χέρι βαθιά στην τσέπη ο Ολυμπιακός.

Η Λα Κορούνια είχε καταλάβει πως οι Πειραιώτες "καίγονταν" για τον παίκτη και το έπαιζε... τρελίτσα, ακόμη κι αν εδώ και πολλές μέρες η καλύτερη πρόταση που είχε για τον Βραζιλιάνο ήταν από τον Ολυμπιακό.

Οι Γαλιθιάνοι έδιναν την εντύπωση πως ήταν διατεθειμένοι να περιμένουν μέχρι και την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου για να πάρουν ό,τι περισσότερο μπορούν για τον παίκτη, οι "ερυθρόλευκοι" από την άλλη δεν είχαν την πολυτέλεια του χρόνου. Έτσι έσπρωξαν συνολικά (άμεση καταβολή, μπόνους επίτευξης στόχων, προμήθειες) 4 εκατ. ευρώ στο τραπέζι και απέσπασαν το "si" της Ντεπορτίβο. Με τον Γκιλιέρμε δεν χρειάστηκαν επιπλέον κουβέντες, τα είχαν βρει από νωρίς.

Τη στιγμή λοιπόν που ο Λάζαρος έκανε τα δικά του κόντρα στη Λουκέρνη και ο Ολυμπιακός έπαιρνε το εισιτήριο της πρόκρισης ντουμπλάροντας τις νίκες του στη ρεβάνς της Ελβετίας, ο Πέδρο Μαρτίνς έβλεπε με ευχαρίστηση να ολοκληρώνεται το παζλ στον άξονα της μεσαίας γραμμής.

Γκιλιέρμε και Νάτχο σταδιακά θα αποτελέσουν ένα πολλά υποσχόμενο δίδυμο στο κέντρο του γηπέδου, με τους Μπουχαλάκη, Καμαρά και Ανδρούτσο σε υποστηρικτικό ρόλο, ενώ ο Μαρτίνς έχει κάνει τις δοκιμές του με τους Χατζισαφί - Τοροσίδη ως κεντρικούς χαφ για ώρα ανάγκης.

ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΜΙΑΣ ΠΡΟΑΝΑΓΓΕΛΘΕΙΣΑΣ ΑΦΙΞΗΣ

Λίγη ώρα μετά το τέλος της αναμέτρησης στο "Luzern Arena", ο Ολυμπιακός ενημέρωσε και για την άφιξη του Αχμέτ Χασάν στην χώρα μας, προκειμένου να υπογράψει συμβόλαιο συνεργασίας με τους "ερυθρόλευκους".

Δεν ήταν μια αναπάντεχη είδηση για τους φίλους των Πειραιωτών, αφού ο Άχμετ Χάσαν Κόκα (η ακριβής προφορά του ονόματος του) έπαιζε στο ρεπορτάζ της ομάδας τους εδώ και πολύ καιρό. Ακόμη και όταν στις 26 Ιουλίου ο Ολυμπιακός έστελνε το μήνυμα του στον "πολύ" Ζόρζε Μέντες, ξεκόβοντας κάθε συζήτηση για τον Αιγύπτιο φορ και τον Μαυροβούνιο χαφ Βούκτσεβιτς, εκφράζοντας παράλληλα μια δυσφορία για την έως τότε παρουσία του Ρόντερικ Μιράντα.

Ήταν ξεκάθαρο ότι ο Ολυμπιακός ήταν μεν διατεθειμένος να συνεργαστεί με τον Πορτογάλο super agent, αλλά όχι και να χορέψει στους ρυθμούς του. Δικαιώθηκε η τακτική των "ερυθρολεύκων", κρίνοντας από την εξέλιξη των πραγμάτων και την άφιξη του Κόκα στην Ελλάδα τα ξημερώματα της Παρασκευής (17/8). Με τον Πέδρο Μαρτίνς να κερδίζει το δικαίωμα μιας ακόμη επιλογής μετά το πειστικό πρόσωπο που εμφάνισε ο Ολυμπιακός στις δύο αναμετρήσεις με τη Λουκέρνη. Γιατί προφανώς, όλα παίζουν τον ρόλο τους.

Braga's Ahmed Hassan, front on the pitch, celebrates after scoring the opening goal during the Europa League group F soccer match between SC Braga and FC Groningen at the Municipal stadium in Braga, Portugal, Thursday, Oct. 1, 2015.  (AP Photo/Paulo Duarte)
Braga's Ahmed Hassan, front on the pitch, celebrates after scoring the opening goal during the Europa League group F soccer match between SC Braga and FC Groningen at the Municipal stadium in Braga, Portugal, Thursday, Oct. 1, 2015. (AP Photo/Paulo Duarte) AP PHOTO/PAULO DUARTE

AP Photo/Paulo Duarte

Τι σημαίνει πρακτικά η προσθήκη του Χασάν στο ρόστερ; Σίγουρα όχι ότι θα πάρει φανέλα βασικού με το "γεια σας, ήρθα". Ο Γκερέρο έχει κερδίσει πολύ κόσμο στο Αθλητικό Κέντρο Ρέντη και με το σπαθί του αυτή τη στιγμή διατηρεί το προβάδισμα για το αρχικό σχήμα. Τρία γκολ σε 160 λεπτά επίσημων αγωνιστικών υποχρεώσεων δεν είναι και λίγα, πέρα από την πολύπλευρη προσφορά του στο χορτάρι.

Ο Χασάν έρχεται για να κοντράρει τον Ισπανό φορ. Αν θα τον περάσει στην ιεραρχία, είναι ένα ερώτημα που θα απαντηθεί προϊόντος του χρόνου. Με τη λογική να λέει πως με την προσθήκη του Αιγύπτιου φορ στο ρόστερ, ανοίγει ο δρόμος της παραχώρησης του Καρίμ Ανσαριφάρντ. Μετά την περσινή σεζόν, μοιάζει δύσκολο να συμβιβαστεί ο Ιρανός φορ με οποιονδήποτε άλλο ρόλο πέραν του βασικού φορ. Σε κάθε περίπτωση όλες οι απορίες θα λυθούν στις επόμενες δύο εβδομάδες μεταγραφικής δραστηριότητας που απομένουν, μέχρι να κλείσει το παράθυρο του καλοκαιριού.

Η ΜΠΕΡΝΛΙ ΑΠΑΙΤΕΙ ΥΠΕΡΒΑΣΗ

Κάθε τοποθέτηση που μπορεί να εμπεριέχει τη φράση "έλα μωρέ, ποια Μπέρνλι..." κρίνεται εκτός ποδοσφαιρικής πραγματικότητας. Η 7η ομάδα στην κατάταξη της περσινής Premier League αποτελεί ένα εμπόδιο που απαιτεί αγωνιστική υπέρβαση από τον Ολυμπιακό, για να ξεπεραστεί.

Φέτος έχει ξεκινήσει τις επίσημες υποχρεώσεις της χωρίς να δεχτεί τέρμα στα τρία πρώτα παιχνίδια της και συνολικά για 300 λεπτά... Απέκλεισε την Μπασακσεχίρ στην παράταση με το συνολικό 1-0, ενώ απέσπασε "λευκή" ισοπαλία στην εκτός έδρας πρεμιέρα της στο πρωτάθλημα με τη Σάουθαμπτον.

Ας δούμε και τι έκανε πέρσι. Τερμάτισε πίσω στις Σίτι, Γιουνάιτεντ, Τότεναμ, Λίβερπουλ, Τσέλσι και Άρσεναλ, με απολογισμό 36 γκολ υπέρ και 39 παθητικό. Τα 24 από τα γκολ που δέχθηκε ήταν στα 12 συνολικά παιχνίδια απέναντι στις ομάδες της πρώτης εξάδας. Στα υπόλοιπα 26 παιχνίδια με ομάδες από την 8η θέση και κάτω, δέχθηκε μόλις 15 τέρματα.

Με τον Σον Ντάιτς στον πάγκο της εδώ και μια εξαετία (από τις 30/10/2012) είναι προφανές πως διατηρεί μια ξεκάθαρη φιλοσοφία στο χορτάρι: εκνευριστικά συμπαγής, εξαιρετικά δυσκολοκατάβλητη, αφοσιωμένη τακτικά, με απόλυτη ομοιογένεια (Χαρτ, Γκίμπσον, Βίντρα οι προσθήκες - δεν επηρέασε κανείς από τους τέσσερις αποχωρήσαντες), στηρίζεται στο physical game και όλοι καταλαβαίνουν τι σημαίνει αυτό για μια αγγλική ομάδα.

Burnley's head coach Sean Dyche gives instructions to his players during the Europa League qualification soccer match between Istanbul Basaksehir and Burnley, at the Fatih Terim stadium in Istanbul, Thursday, Aug. 9, 2018. (AP Photo)
Burnley's head coach Sean Dyche gives instructions to his players during the Europa League qualification soccer match between Istanbul Basaksehir and Burnley, at the Fatih Terim stadium in Istanbul, Thursday, Aug. 9, 2018. (AP Photo) AP PHOTO

AP Photo

Επιθετικές αρετές δεν έχει μεγάλες ως σύνολο, ωστόσο ατομικά παίκτες όπως οι Ιρλανδοί Χέντρικ (κεντρικός μέσος), Μπρέιντι (εξτρέμ), ο Ισλανδός Γκούντμουντσον (εξτρέμ), οι έμπειροι Λένον (εξτρέμ), Ουόλτερς (εξτρέμ), ο Αυστραλός Γουντ (φορ) και ο Τσέχος Βίντρα (φορ), μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα.

Ο βαθμός προσήλωσης στον τρόπο παιχνιδιού που έχει καθιερώσει ο Σον Ντάιτς, φαίνεται και από την ανάγνωση των αναμετρήσεων εντός κι εκτός έδρας. Στην Premier League 2017-2018, η Μπέρνλι είχε 7 νίκες, 5 ισοπαλίες και 7 ήττες στο "Turf Moor" με απολογισμό 16 γκολ υπέρ και 17 κατά. Εκτός έδρας οι "Clarets" μέτρησαν 7 νίκες, 7 ισοπαλίες και 5 ήττες με 20 γκολ ενεργητικό και 22 παθητικό. Τα επίπεδα ισορροπίας, προφανή.

Έχει δέκα ποδοσφαιριστές με χρηματιστηριακή αξία στα +10 εκατ. ευρώ, ενώ το total market value της Μπέρνλι αποτιμάται στα 188 εκατ. ευρώ... Για να αντιληφθεί κάποιος τα μεγέθη, αρκεί να δει ότι οι ομολογουμένως σημαντικές επιτυχίες των ΑΕΚ και ΠΑΟΚ στον 3ο προκριματικό του Champions League, έγιναν απέναντι στην Σέλτικ των 68 εκατ. ευρώ και τη Σπαρτάκ των 124 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.

Με το σύνολο των παραπάνω στοιχείων ως δεδομένα που θα βρει μπροστά του στα playoffs αντιμετωπίζοντας τη Μπέρνλι, είναι η κοινή λογική που επιτάσσει πως ο Ολυμπιακός θα πρέπει να κάνει δύο πολύ μεγάλα παιχνίδια κόντρα στους "Clarets", για να πετύχει την είσοδο του στους ομίλους του Europa League.

Photo credits: eurokinissi

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Ανακοίνωσε τον Γκιλιέρμε ο Ολυμπιακός
Οι 12 παίκτες που πρέπει να "διώξει" ο Ολυμπιακός σε 14 μέρες
Βόγλης: Όταν παίζεις στην ομάδα που γουστάρεις
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ