OPINIONS

Απροβλημάτιστος προς τον τίτλο

SUPERLEAGUE / ΟΣΦΠ - ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ / / (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)
SUPERLEAGUE / ΟΣΦΠ - ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ / / (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Το πρώτο μισό της σεζόν πέρασε από 40 κύματα για τον Ολυμπιακό, που έφτασε σε ένα μίνι άθλο κλείνοντας στην κορυφή το 2017 και θα είναι αυτός που δεν θα έχει κανένα απολύτως πρόβλημα ακόμη κι αν δεν πάρει τον τίτλο. Γράφει ο Γιώργος Περπερίδης.

Με το κλείσιμο του πρώτου μισού της τρέχουσας αγωνιστικής περιόδου, ο Ολυμπιακός πρόσφερε τα πάντα στους φίλους της ομάδας. Ενθουσιασμό, πρόκριση στους ομίλους του Champions League, προβληματισμό, τσαντίλα, αλλαγή προπονητή και για το τέλος την κορυφή της βαθμολογίας του πρωταθλήματος.

Σύμφωνοι, το τελευταίο δεν συνιστά και καμιά είδηση για τους "ερυθρόλευκους". Συνηθισμένοι είναι εδώ και πολλά χρόνια. Ωστόσο με τον τρόπο που έχουν κυλήσει τα πράγματα από τον Αύγουστο και μετά, αυτή η πρωτιά στο κλείσιμο του πρώτου γύρου συνιστά έναν μικρό άθλο. Γιατί ο Ολυμπιακός κλήθηκε να ξεπεράσει μια σειρά από εμπόδια που πρωτίστως ο ίδιος έβαλε στον εαυτό του, ξέχωρα από τις τρικλοποδιές που ήρθαν από εξωγενείς παράγοντες.

OΙ ΠΑΡΑΠΛΕΥΡΕΣ ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΤΟΥ CHAMPIONS LEAGUE

Με τις αλλαγές στα προκριματικά να κάνουν εξαιρετικά δύσκολο το μονοπάτι για τους ομίλους από την επόμενη σεζόν, ο Ολυμπιακός ήξερε ότι φέτος όφειλε να βάλει τα δυνατά για να μην χάσει την ευκαιρία να επιστρέψει στην διοργάνωση και φυσικά να γεμίσει τα ταμεία του.

Το πέτυχε, αλλά με το ανάλογο τίμημα. Η πρόκριση κόντρα σε Παρτίζαν και Ριέκα έφερε τους Πειραιώτες στους ομίλους, μαζί όμως έφερε και έναν εφησυχασμό, λες και η ομάδα είχε ολοκληρώσει την αποστολή της για την τρέχουσα αγωνιστική περίοδο. Ειδικότερα ποδοσφαιριστές που είχαν έρθει στη μεταγραφική περίοδο με το δέλεαρ της συμμετοχής τους στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση, στα ματς του πρωταθλήματος έμοιαζαν να μην έχουν ανάλογο ενθουσιασμό.

Το προβληματικό ξεκίνημα στη Super League, σε συνδυασμό με την ήττα του Φαλήρου από την Σπόρτινγκ Λισσαβώνας που έθεσε από νωρίς νοκ-άουτ τους "ερυθρόλευκους", σκόρπισε προβληματισμό στο στρατόπεδο του Ολυμπιακού. Κορυφή του παγόβουνου ο τρόπος που ήρθε η ήττα από την ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ, με τον Χάσι να "χαιρετάει", τον Λεμονή να επιστρέφει για 4η φορά στον πάγκο της ομάδας και την αντίστροφη μέτρηση να αρχίζει για κάμποσους παίκτες του Ολυμπιακού.

ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΝΘΟΥΣΙΑΣΜΟ ΣΤΟ ΑΝΑΘΕΜΑ

Βούκοβιτς, Καρσελά, Εμενίκε, Μίλιτς, Ένχελς, Τζούρτζεβιτς, Οτζίτζα Οφόε, Ζιλέ, Ταχτσίδης, ήταν κάποιες από τις μεταγραφές του Ολυμπιακού που είχαν δημιουργήσει ενθουσιασμό το καλοκαίρι, καθώς εννέα στους δέκα παραδέχονταν ότι ήταν προσθήκες έγκαιρες ως επί το πλείστον και αναγκαίες για το ρόστερ.

Δυστυχώς για τον Ολυμπιακό η πραγματικότητα αποδείχθηκε διαφορετική, αφού τα "βαριά χαρτιά" αποδείχθηκαν... άνθρακας για τον έναν ή τον άλλο λόγο.

Καρσελά και Εμενίκε υποτίθεται πως θα έπαιρναν στις πλάτες τους την γραμμή κρούσης - αμφότεροι ουσιαστικά είναι παρελθόν για τον σύλλογο. Ο Βούκοβιτς ήρθε ως... Υπουργός Άμυνας και στο πρώτο μισό της σεζόν δεν ακούμπησε. Ο Μίλιτς εξελίχθηκε σε φάντασμα στο Αθλητικό Κέντρο Ρέντη, με τα πάνω και τα κάτω τους οι υπόλοιποι, που τουλάχιστον έδωσαν πράγματα στο πρώτο μισό της σεζόν.

ΤΟ ΔΙΚΙΟ ΚΑΙ Η ΠΑΓΙΔΑ ΤΗΣ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑΣ

Στην... βελτίωση της διαιτησίας αποδόθηκε η μάχη της κορυφής ανάμεσα σε Ολυμπιακό, ΠΑΟΚ, ΑΕΚ και Ατρόμητο στο πρώτο μισό της σεζόν. Βολική εκδοχή, αν αναλογιστεί κανείς ότι όχι μόνο δεν έχουν γίνει λάθη ισομερώς, αλλά γενικότερα οι διαιτησίες στα ματς ανεξαιρέτως αντιπάλων, είναι κάκιστες.

Ο Ολυμπιακός έχει δίκιο να διαμαρτύρεται για σφυρίγματα σε δικά του ματς, που ενδεχομένως του στέρησαν την δυνατότητα να έχει μεγαλύτερη βαθμολογική διαφορά από τους διώκτες του, από αυτή που έχει στο κλείσιμο του πρώτου γύρου. Σε κάποια από τα ματς που "ερυθρόλευκοι" έχασαν βαθμούς (Ξάνθη, Ατρόμητος, Αστέρας Τρίπολης) είχαν καραμπινάτες εις βάρος τους αποφάσεις, κάτι που συνέβη και σε παιχνίδια που κέρδισαν (Λαμία, ΠΑΟΚ, Κέρκυρα, Απόλλων Σμύρνης, ΠΑΣ Γιάννινα).

Την ίδια στιγμή ωστόσο πέταξαν βαθμούς σε παιχνίδια που είτε εμφανίστηκαν σημαντικά κατώτεροι των περιστάσεων (ήττα στην Λεωφόρο από τον Παναθηναϊκό), είτε είχαν το πάνω χέρι και απέτυχαν να τα "κλειδώσουν" (ήττα με 3-2 από 0-2 στο ΟΑΚΑ κόντρα στην ΑΕΚ, 1-1 με την Ξάνθη εκτός).

Αυτό που οφείλουν να κυνηγήσουν πρωτίστως στο Λιμάνι είναι την βελτίωση της ομάδας εντός των τεσσάρων γραμμών του γηπέδου, αφού αν η κουβέντα για τη διαιτησία κυριαρχήσει στο μυαλό των παικτών, τότε το πουλάκι θα πετάξει. Φυσικά και οι Πειραιώτες αντιλαμβάνονται τα εξωαγωνιστικά τερτίπια (όχι μόνο στο κομμάτι της διαιτησίας), γνωρίζοντας πως πρέπει να κινηθούν για να προασπίσουν τα αγωνιστικά τους συμφέροντα. Απλά αυτό το κομμάτι πρέπει να μείνει έξω από την καθημερινότητα στο Αθλητικό Κέντρο Ρέντη.

ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ Ο ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ

Το πολυαναμενόμενο βούλευμα εκδόθηκε, προκάλεσε πανηγυρισμούς που γρήγορα εξελίχθηκαν σε... error 404, page not found και η υπόθεση της φερόμενης ως εγκληματικής οργάνωσης έγινε μια μακρινή ανάμνηση, όπως άλλωστε προέβλεπαν άνθρωποι με στοιχειώδεις νομικές γνώσεις.

Αυτό ουδόλως προβλημάτισε το μέτωπο που θέλει εκτός παιχνιδιού τον Πειραιώτη εφοπλιστή και το ποδόσφαιρο αποτελεί απλά το προπέτασμα καπνού. Πολιτικό είναι το παιχνίδι και γίνεται εύκολα κατανοητό: ο ΔΟΛ, οι εκλογές που αργά ή γρήγορα θα έρθουν, η αποστροφή του Μαρινάκη για τη νυν κυβέρνηση, έχουν φέρει σε μια άτυπη "ομηρία" τον ιδιοκτήτη της πειραϊκής ΠΑΕ, που πριν τον Ολυμπιακό και την ενασχόληση του με τα ΜΜΕ, ουδέποτε απασχόλησε τις αρχές. Τα "κόλπα" συνεχίζονται και εκτός ποδοσφαίρου, ωστόσο για όλα αυτά θα αποφασίσει στο τέλος η ελληνική δικαιοσύνη.

Από την στιγμή που μιλάμε για θέματα που έπαιζαν στον Τύπο, ήταν ένα ζητούμενο ο βαθμός που θα επηρέαζαν την ομάδα. Ο Βαγγέλης Μαρινάκης παρέδωσε την προεδρία στον Γιάννη Μώραλη και μόνο τυχαία δεν ήταν η παρουσία του στο Αθλητικό Κέντρο Ρέντη στις αρχές Νοέμβρη, όπου ζήτησε από τους παίκτες να κλείσουν τα αυτιά τους και να αφοσιωθούν στη μάχη του τίτλου.

ΔΕΝ ΘΑ ΕΧΕΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Συνυπολογίζοντας όλα τα παραπάνω δεδομένα, μοιάζει με έναν μικρό άθλο το γεγονός ότι ο Ολυμπιακός έκλεισε την χρονιά στην κορυφή της βαθμολογίας, μετά από ένα σερί έξι νικών με το κλείσιμο του πρώτου γύρου στο πρωτάθλημα.

Στο Λιμάνι κάνουν ήδη κινήσεις για την άμεση ενίσχυση της ομάδας, τσεκάρουν στόχους για το καλοκαίρι, αλλά πρωτίστως θέλουν τον φετινό τίτλο. Και το ερώτημα του ενός εκατομμυρίου είναι το εξής: ποιος θα έχει το πραγματικά μεγάλο πρόβλημα αν δεν κατακτήσει το φετινό πρωτάθλημα;

Ο Ολυμπιακός δεν πρόκειται να αντιμετωπίσει ζητήματα οικονομικής φύσεως, διοικητική σταθερότητα θα έχει ανεξαρτήτως εξελίξεων που αφορούν προσωπικά τον ιδιοκτήτη του (έχει φροντίσει γι' αυτό ο ίδιος ο Μαρινάκης με τον τρόπο που έχει επιλέξει να λειτουργεί η ΠΑΕ) και κάνει ήδη διορθωτικές κινήσεις στο ρόστερ του (άμεσες αλλά και με ορίζοντα την επόμενη σεζόν), που θα είναι άκρως ανταγωνιστικό τουλάχιστον για τις εγχώριες διοργανώσεις ό,τι κι αν συμβεί.

Την ίδια στιγμή οι αντίπαλοι των "ερυθρολεύκων" έχουν επενδύσει τα πάντα -επικοινωνιακά και όχι μόνο- στην κατάκτηση του φετινού τίτλου, απλώνοντας όλα τους τα όπλα στην μάχη του πρωταθλήματος.

Μια απλή ανάγνωση των δεδομένων δίνει την απάντηση στο παραπάνω ερώτημα. Και σίγουρα δεν είναι ο Ολυμπιακός.

Καλή χρονιά σε όλο τον κόσμο και στο τέλος της ημέρας ας θυμόμαστε πάντα ότι μιλάμε για ποδόσφαιρο. Κάτι πολύ όμορφο, αλλά σίγουρα όχι το σημαντικότερο πράγμα στη ζωή.

Photo credits: EUROKINISSI

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ