OPINIONS

Ο Χάρης μεγάλωσε και ήρθε η ώρα του

Ο Χάρης μεγάλωσε και ήρθε η ώρα του
Μαρκόπουλος ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ο Πάρης Τσελεπίδης εξηγεί γιατί ο Χάρης Μαρκόπουλος μετά από μία διετία στον Κόροιβο Αμαλιάδας πέρασε τις εξετάσεις και είναι έτοιμος να κάνει το άλμα στην προπονητική του καριέρα.

Όπως ο μπαμπάς του έτσι και αυτός είναι γνωστός περισσότερο με το μικρό του όνομα. Όπως ο Σούλης Μαρκόπουλος ως Σούλης σε όλα τα χρόνια της προπονητικής του καριέρας έτσι και ο γιος του Χάρης Μαρκόπουλος ως Χάρης που βαδίζει στα χνάρια του ρητού... το μήλο κάτω από τη μηλιά.

Πιο συγκεκριμένα αμφότεροι είναι γνωστοί στον κόσμο με τα υποκοριστικά των ονομάτων τους που βαφτίστηκαν. Ο Αναστάσιος Μαρκόπουλος ως Σούλης ακόμη και σήμερα στα 67 του χρόνια και ο Χαραλάμπης Μαρκόπουλος ως Χάρης στα 34 του έχοντας προλάβει ωστόσο να αποκτήσει σημαντική εμπειρία από το πρώτο πρωτάθλημα της χώρας. Τόσο ως βοηθός του πατέρα του στον ΠΑΟΚ για μία πενταετία κάνοντας σημαντική και αθόρυβη δουλειά κυρίως συμβάλλοντας στην επιλογή και προσέγγιση των παικτών όσο και τη τελευταία διετία ως πρώτος προπονητής στον Κόροιβο Αμαλιάδας.

Η παρουσία του Χάρη Μαρκόπουλου στον Κόροιβο Αμαλιάδας αποτέλεσε... το καλύτερο στοίχημα για τον ίδιο εν όψει της επόμενης μέρας της προπονητικής του καριέρας. Ειδικά η φετινή δεύτερή του χρονιά σε ένα πρωτάθλημα, αυτό της Basket League ΣΚΡΑΤΣ, που αποδείχθηκε πιο δυνατό από το περσινό. Στην πρώτη του χρονιά στον Κόροιβο Αμαλιάδας συνέλεξε 11 ροζ φύλλα αγώνα και πανηγύρισε πρόωρα την παραμονή της ομάδας σε αντίθεση με τη δεύτερη όπου χρειάστηκε τη τελευταία αγωνιστική όπου με την 8η νίκη του και συνδυασμό άλλων δύο αποτελεσμάτων για να καταφέρει. Επειδή όμως όλοι κρίνονται εκ του αποτελέσματος κανείς δεν θα το θυμάται αυτό αλλά ότι έβγαλε σε πέρας την αποστολή του.

Ο Χάρης Μαρκόπουλος πέτυχε στον πάγκο της ομάδας της Ηλείας, διαδεχόμενος τον Βασίλη Νεπεργιάλη, να πετύχει δις αυτό που του είχε ζητηθεί. Να τη διατηρήσει στη μεγάλη κατηγορία ξεπερνώντας κάθε εμπόδιο που βρήκε μπροστά του. Ειδικά στη φετινή χρονιά όπου ο στόχος ήταν σαφώς πιο δύσκολος. Τόσο στη συγκέντρωση του απαιτούμενου αριθμού νικών για την επίτευξη του στόχου της παραμονής όσο και σε προβλήματα που κλήθηκε να τα λύσει αλλά και να τα ξεπεράσει. Και πάλι όμως τα κατάφερε.

Ο Κόροιβος Αμαλιάδας στην πρώτη του παρουσία στο πρώτο τη τάξη πρωτάθλημα της χώρας πέτυχε 11 νίκες αποτελώντας αντικείμενο συζήτησης όντας η ευχάριστη έκπληξη ως νεοφώτιστος. Κάτι που ήρθε μέσα από τα αποτελέσματά του καθώς στην Αμαλιάδα νίκησε κατά σειρά τους ΑΕΚ, Άρη και ΠΑΟΚ. Την πρώτη - και μοναδική μέχρι σήμερα - φορά δηλαδή που ο Χάρης Μαρκόπουλος νίκησε τον πατέρα του Σούλη Μαρκόπουλο.

Το ρόστερ της ομάδας της Ηλείας όμως το καλοκαίρι άλλαξε ολοκληρωτικά με εξαίρεση τον Αμερικανό γκαρντ Ντουέιν Ντέιβις και το ρόστερ μειώθηκε. Παρόλα αυτά ο ανερχόμενος Έλληνας τεχνικός δεν πτοήθηκε και μπόρεσε με τις επιλογές του μέχρι και εν όψει της προτελευταίας αγωνιστικής να τα καταφέρει. Να κοουτσάρει το σύνολό του ώστε να κατακτήσει τα απαιτούμενα όπως αποδείχθηκαν 8 ροζ αλλά χρυσά φύλλα αγώνα για το στόχο της παραμονής. Ακόμη και το τελευταίο επί του Λαυρίου έχοντας το συγκεκριμένο ρόστερ στα χέρια του για 8 μόλις ημέρες.

Σε ένα πρωτάθλημα που μπορεί να ξεκίνησε με την εντός έδρας ήττα σοκ από τα Τρίκαλα, αλλά ακολούθησαν τέσσερις συνεχόμενες εκτός έδρας νίκες, και μετά τη νίκη επί του Άρη βρέθηκαν να έχει 5 νίκες μετά την 7η αγωνιστική και να φιγουράρει στην 5η θέση. Μετά όμως τη νίκη κλειδί επί του Αρκαδικού στην Τρίπολη με 88-89 που ουσιαστικά του έδωσε και την παραμονή στο φινάλε του 2015 για την 11η αγωνιστική στις επόμενες 15 είχε μόλις μία αυτή επί της Κηφισιάς μετά από έξι συνεχείς ήττες και άλλες εφτά με χαρακτήρα αυτοκτονίας μετά το δεύτερο δεκάλεπτο στην Αμαλιάδα. Σε ένα διάστημα που ήταν τραυματίας ο Ντουέιν Ντέιβις, που αποχώρησε ο Όμπι Τρότερ μετά το "ΟΚ" της διοίκησης της ΚΑΕ στην πρόταση της ιταλικής Μπρίντιζι και όχι μόνο.

Ο Χάρης Μαρκόπουλος όμως ακόμη και έτσι δεν το έβαλε κάτω. Ακόμη και όταν έφθασε... στο αμήν όπως κυκλοφορούσε στη μπασκετική πιάτσα. Δεν τα βρόντηξε όμως, ή ακόμη και αν το έκανε δεν το υποστήριξε γιατί έχει μάθει να μην τα παρατάει. Όπως ο πατέρας του Σούλης Μαρκόπουλος και να μένει παλεύοντας μέχρι τέλους. Ακόμη και αν πέρασε δύο από τις πιο δύσκολες εβδομάδες της ζωής του. Η μία πιο δύσκολη από την επόμενη. Η πρώτη γιατί την προτελευταία αγωνιστική έπρεπε να κερδίσει τον πατέρα του στο PAOK Sports Arena κόντρα στον ΠΑΟΚ μετά την εντός έδρας ήττα από τον Αρκαδικό που ουσιαστικά θα σφράγιζε την παραμονή του και τη δεύτερη να κερδίσει το Λαύριο, η ΑΕΚ τον Αρκαδικό και τα Τρίκαλα τον Απόλλωνα Πατρών. Σενάριο που έγινε πράξη και πλέον είχε κάθε λόγο να αισθάνεται δικαιωμένος.

Ο Χάρης Μαρκόπουλος για όσους τον έχουν ζήσει ως τεχνικό δύσκολα να θυμούνται ένα πράγμα. Να τον έχουνε δει να χαμογελάει, με εξαίρεση ίσως τη φωτογραφία του στην ιστοσελίδα του ΕΣΑΚΕ. Ακόμη και μετά από μεγάλες νίκες. Ακόμη και μετά από νίκη παραμονής όπως ήταν αυτή επί του Λαυρίου . Με τον τρόπο αυτό ενδεχομένως να θέλει να αντιμετωπίσει τους παίκτες του. Να τους διατηρήσει σε απόσταση κερδίζοντας τον σεβασμό τους όπως και το έχει πετύχει ακόμη και μεγαλύτερων από αυτών σε ηλικία αλλά και των διαιτητών.

Μόνο που ο Χάρης Μαρκόπουλος μεγάλωσε. Και από πλευράς ηλικίας. Έφθασε ήδη τα 34 του αλλά και εμπειρίας στο πρώτο τη τάξη πρωτάθλημα της χώρας μας. Τόσο ως δεύτερος τεχνικός του ΠΑΟΚ, ως άμεσος συνεργάτης του πατέρα του Σούλη για μια πενταετία, όσο και στη διετία ως πρώτος στον Κόροιβο Αμαλιάδας όπου έκανε δις πράξη τον στόχο της παραμονής στη Basket League ΣΚΡΑΤΣ. Επειδή όμως όλα τα ωραία έχουν ένα τέλος αλλά και για όλα υπάρχει το πλήρωμα του χρόνου φαίνεται πως ήρθε η ώρα να κάνει το βήμα παραπάνω στην προπονητική του καριέρα. Αυτό που δεν έγινε αν ο πατέρας του θα πήγαινε τελικά είτε στον Παναθηναϊκό είτε στον Ολυμπιακό ως βοηθός του όμως και εκεί. Ήρθε η ώρα να κάνει το επόμενο βήμα στην καριέρα του.

Δεν είναι τυχαίο εξάλλου ότι το όνομά του Χάρη Μαρκόπουλου είχε κυκλοφορήσει στη διάρκεια της αγωνιστικής περιόδου και κατά την αναζήτηση του διαδόχου του Ντράγκαν Σάκοτα στον πάγκο της ΑΕΚ. Τυχαίο ή όχι ποτέ δεν θα το μάθουμε. Εγώ ωστόσο λέω όχι τυχαίο. Δείγμα της αναγνώρισης της αξίας του όπως και το τετ α τετ που είχε ακολουθήσει μετά το τέλος του παιχνιδιού στο ΟΑΚΑ με τον τζένεραλ μάνατζερ της ΚΑΕ ΑΕΚ Ντάγκαν Σάκοτα και η γνωριμία του με τον πρόεδρο και μεγαλομέτοχό της Μάκη Αγγελόπουλο στο διάδρομο των αποδυτηρίων.

Όπως να και έχει ένα είναι το σίγουρο μετά το αποχαιρετιστήριο γεύμα της διοίκησης του Κόροιβου σε όλη την ομάδα λίγες ώρες μετά την οριστικοποίηση της παραμονής στη Basket League ΣΚΡΑΤΣ για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά υπό τις οδηγίες του Χάρη Μαρκόπουλου. Πως όποια και αν είναι η επιλογή του για την επόμενη χρονιά έχει δείξει τα διαπιστευτήριά του και ότι είναι έτοιμος με τον επαγγελματισμό που τον διακρίνει για το άλμα του εντός των συνόρων είτε ακόμη και εκτός αυτών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ