OPINIONS

Ο Άρης ξεΛΑΣΚΑΡΗσε εκπέμποντας σεβασμό

Ο Άρης ξεΛΑΣΚΑΡΗσε εκπέμποντας σεβασμό
Ομαδική Άρης ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ο Πάρης Τσελεπίδης εξηγεί γιατί τα χρόνια της υπομονής πέρασαν και μπορεί και ανεπιστρεπτί για τον Άρη με τον Αυτοκράτορα του ελληνικού μπάσκετ να δείχνει καθημερινά πως ετοιμάζεται να διεκδικήσει... τον επόμενό του τίτλο.

Λίγες ώρες πριν από την βραδιά των Όσκαρ στο Λος Άντζελες ο Άρης κέρδιζε την ΑΕΚ με την εύστοχη βολή του Τζαμέλ Χάγκινς και το άστοχο τρίποντο του Τορίν Γκριν στην εκπνοή σε μία ακόμη ανατροπή της ομάδας του Δημήτρη Πρίφτη στην κατάμεστη Nick Galis Hall και επιβεβαίωση ότι η έλευση του Νίκου Λάσκαρη έχει φέρει τον δικό του αέρα.

Ο Άρης μετά το πέρασμά του από την Euroleague για δύο συνεχόμενες αγωνιστικές περιόδους ταλαιπωρήθηκε για δεύτερη φορά μετά την έλευση του 2000. Σε αυτήν όμως δεν έφθασε στο χείλος του γκρεμού και να κινδυνεύει ακόμη και με υποβιβασμό με το βάρος της φανέλας του και τη στήριξη του μπασκετικού του κοινού να το απέτρεψε.

Η ΓΕΝΕΣΙΣ, ο τελικός και το πλεονέκτημα

Η παρουσία της παρέας των φιλάθλων με οικονομική άνεση που συγκρότησαν την ΓΕΝΕΣΙΣ οδήγησαν τον Άρη εκτός της κατάκτησης του Κυπέλλου στο Final Four της Λαμίας πριν από 12 χρόνια, στις 29 Φεβρουαρίου του 2004, στην Euroleague με επικεφαλής των αποφάσεων της συγκρότησης της ομάδας τον Γιάννη Δαμιανίδη. Λίγο όμως η απώλεια του Κυπέλλου από τον Παναθηναϊκό στον τελικό του Λίντο το 2005, που θα σήμαινε την διατήρησή του στο Αλεξάνδρειο, και λίγο η απώλεια της πρόκρισης στον τελικό των playoffs κόντρα στον Ολυμπιακό παρά το πλεονέκτημα της έδρας την περίοδο 2007-2008 δεν επέτρεψαν στην ομάδα της Θεσσαλονίκης να προκαλέσει επιπλέον ταρακούνημα στη δομή του ελληνικού μπάσκετ.

Από το καλοκαίρι του 2010 όταν και ο Άρης δεν μπόρεσε να αποκλείσει το Μαρούσι στα προκριματικά της Euroleague ακολούθησαν σχεδόν 5 δύσκολα χρόνια εξαιτίας του οικονομικού ανοίγματος που είχε δημιουργηθεί με αποκορύφωμα την απαγόρευση μεταγραφών παικτών από τη FIBA που το letter of clearance τους δεν βρισκόταν στα χέρια της ΕΟΚ. Ακόμη και Ελλήνων. Παρόλα αυτά με πρόεδρο της ΚΑΕ τον Λευτέρη Αρβανίτη και προπονητή τον Βαγγέλη Αγγέλου έφθασε πριν από δύο χρόνια το 2014 στον τελικό του Κυπέλλου και πάλι στο Ηράκλειο αλλά στα "Δύο Αοράκια" όπου κόντραρε τον Παναθηναϊκό για δύο δεκάλεπτα.

Το Ηράκλειο μπορεί να ήταν ο κοινός παρονομαστής αλλά από εκείνη την χρονιά είχε φανεί πως κάτι είχε αρχίσει να κινείται. Αποκορύφωμα η επίτευξη της συμφωνίας του Λευτέρη Αρβανίτη με το Νίκο Λάσκαρη σχεδόν έναν χρόνο μετά και της παρουσίας του στα playoffs του 2015. Η έλευσή του στα κοινά της ΚΑΕ αποτέλεσε τον βασικό της χρηματοδότη αναλαμβάνοντας μάλιστα ως βασικό του μέλημα να τακτοποιήσει εκκρεμότητες που βρήκε και θα έπρεπε να διευθετηθούν. Από εκείνο το σημείο ο Άρης είχε αρχίσει να ξελασκάρει με τον απαιτητικό του κόσμο να το αναγνωρίζει και να το δείχνει στην πράξη.

Ο Άρης ξεΛΑΣΚΑΡΗσε εκπέμποντας σεβασμό
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Όσκαρ για την ατμόσφαιρα

Η άνοδος του μπάτζετ το περασμένο καλοκαίρι εκτίναξε βέβαια τις απαιτήσεις, το όνειρο της διεκδίκησης του Κυπέλλου... έσβησε στη δύση του 2015 στο ΟΑΚΑ κόντρα στον Παναθηναϊκό όπως και η πρόκριση στους 16 του Eurocup παρά το ότι η Nick Galis Hall αποτέλεσε πρώτης τάξης φρούριο . Ακόμη και κόντρα σε ομάδες που ήρθανε στη φάση του ομίλου του Last 32 από την Euroleague. Τις Άλμπα Βερολίνου και Αρμάνι Μιλάνο που αμφότερες υπέκυψαν με την μη κάλυψη της διαφοράς της ήττας στο Βερολίνο ή του κακού τελευταίου δίλεπτου στη Λιθουανία κόντρα στη Νεπτούνας απέτρεψαν την πρόκριση.

Ο κόσμος ήταν εκεί σε κάθε ραντεβού της ομάδας στη Nick Galis Hall. Την καλύτερη έδρα της Ευρώπης που έχει μετατραπεί σε απόρθητο φρούριο. Όπως φαίνεται από το γεγονός ότι μόνο ο Παναθηναϊκός έχει καταφέρει να αντέξει στην πίεση που του ασκήθηκε από την ατμόσφαιρα και των παικτών του Δημήτρη Πρίφτη που δεν είχε στη διάθεσή του τον Τζαμέλ Χάγκινς. Είχε προηγηθεί η πρόκριση επί της ΑΕΚ στο νοκ άουτ προημιτελικό του Κυπέλλου επί της ΑΕΚ και έχουνε ακολουθήσει 18 συνεχόμενες νίκες σε 11 παιχνίδια της BAsket League ΣΚΡΑΤΣ και οχτώ του Eurocup.

Κι αν ο δρόμος προς τον τελικό του Κυπέλλου δεν έφθασε στο τέλος του όπως και αυτός του Eurocup προς τους διπλούς τελικούς και την εξασφάλιση του εισιτηρίου για τη Euroleague της επόμενης αγωνιστικής περιόδου αυτός στο πρωτάθλημα της Basket League ΣΚΡΑΤΣ συνεχίζεται με τον Άρη. Το σύνολο του Δημήτρη Πρίφτη απέδειξε όμως για ακόμη μία φορά στη νίκη επί της ΑΕΚ το μέταλλο νικητή που έχει χτιστεί καθημερινά από την πρώτη μέρα της προετοιμασίας τους σε συνδυασμό με την συμπαράσταση των φιλάθλων τους και απομένει και κάτι ακόμη για τη διεκδίκηση του κλικ του κάτι παραπάνω. Η πραγματοποίηση ανάλογων εμφανίσεων και εκτός έδρας κόντρα σε Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό.

Ο Άρης της καμίας αλλαγής, με τον Σλαβεν Τσουπκοβτς της αμφισβήτησης να παραμένει και να βοηθάει σε καθημερινή βάση είτε με το καθοριστικό του τρίποντο στην έκτος έδρας νίκη επί του ΠΑΟΚ και όχι μόνο, επέστρεψε από το -11 κόντρα στην ΑΕΚ παίρνοντας ώθηση από τους φιλάθλους του και με την βολή του Τζαμέλ Χάγκινς πανηγύρισε τη νίκη. Αυτή που ουσιαστικά του δίνει την 3η θέση της κανονικής διάρκειας της Basket League ΣΚΡΑΤΣ και το Όσκαρ στον Δημήτρη Πρίφτη για την επιμονή του και τον Νίκο Λάσκαρη που έχει ξε-Λασκάρη τον Άρη από τα δύσκολα. Όπως φυσικά και στους φιλάθλους του για την ατμόσφαιρα που δημιουργούν στις κερκίδες της - ανανεωμένης από χρωματικής άποψης - Nick Galis Hall.

Ο Άρης ξεΛΑΣΚΑΡΗσε εκπέμποντας σεβασμό
Λάσκαρης ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Το θέλω για την κατάκτηση ενός τίτλου

Το ελληνικό πρωτάθλημα εξάλλου χρειαζόταν πάντα τον Άρη δυνατό όπως και η Euroleague την έδρα του για την ατμόσφαιρα που ξέρουνε να δημιουργούνε οι φίλαθλοί του. Κάτι εξάλλου που είχε αποδειχθεί στο χρονικό διάστημα των βίντεο εν όψει των κληρώσεων του ΤΟΡ 16 που ήταν για μερικά δευτερόλεπτα μεγαλύτερο των υπολοίπων. Οι παραδοσιακοί φίλαθλοι του Άρη λοιπόν συνεχίζουν να δίνουνε το παρών στις γνώριμες θέσεις τους από την εποχή του Γκάλη με την φανέλα του να κοσμεί την οροφή πάνω από το κέντρο της Nick Galis Hall δίνοντας το δικό της στίγμα μαζί με τους 21 τίτλους. Αυτούς που μέχρι στιγμής κοσμούν την τροπαιοθήκη της ομάδας και ο Νίκος Λάσκαρης ανυπομονεί να προσθέσει τον επόμενο. Τον πρώτο επί της δικής του παρουσίας με αργά και σταθερά βήματα έχοντας θέσει μάλιστα ως προτεραιότητα την τακτοποίηση των εκκρεμοτήτων του παρελθόντος παράλληλα με το χτίσιμο μίας δυνατής ομάδας.

Ο ισχυρός άνδρας της ΚΑΕ Άρης μόνο δικαιωμένος μπορεί να αισθάνεται με την επιλογή της παραμονής του Δημήτρη Πρίφτη "κλείνοντας" τα αυτιά του στις όποιες σειρήνες υπήρξαν μετά τις τέσσερις συνεχόμενες ήττες σε Basket League ΣΚΡΑΤΣ και Eurocup. Ο Ελληνας τεχνικός εξάλλου δεν κοίταξε σε καμία περίπτωση να εκμεταλλευτεί το "θέλω" του μεγαλομετόχου για την απόκτηση ενός παίκτη και μόνο για να αποκτηθεί αντί του Σλάβεν Τσούπκοβιτς. Μπορεί να έγινε προσπάθεια για τον Κώστα Παπανικολάου και τον Εστεμπάν Μπατίστα και ίσως κι όχι μόνο αλλά σε καμία περίπτωση μία κίνηση με το στανιό για να γίνει. Για αυτό και ο Νίκος Λασκαρης εκτιμά και θέλει τον Δημήτρη Πρίφτη για πολλά ακόμη χρόνια στον Άρη. Για να συνεχίσουν στην ίδια λογική του ότι έχει αρχίσει να χτίζεται. Εξάλλου τη στιγμή αυτή έχουνε μπει μόλις οι πρώτες βάσεις και ο δρόμος είναι ακόμη πολύ μακρύς.

Ο Άρης ξεΛΑΣΚΑΡΗσε εκπέμποντας σεβασμό
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Το αήττητο που κρίνει 3η θέση, πρωτιά... και υπέρβαση

Ο Άρης με οδηγό την έδρα του, την κατάμεστη Nick Galis Hall, οδεύει ολοταχώς για την 3η θέση της φετινής Basket League ΣΚΡΑΤΣ αν διατηρήσει το αήττητο σε αυτήν μέχρι τέλους. Τόσο στην κανονική διάρκεια και στα άλλα δύο παιχνίδια με Ολυμπιακό - ενδεχόμενη ήττα των "ερυθρολεύκων" μπορεί να αποτελέσει και απώλεια της 1ης θέσης της κανονικής διάρκειας και του πλεονεκτήματος της έδρας - και Κολοσσό Ρόδου όσο και στα playoffs που θα ακολουθήσουνε. Εκεί όπου μία εκτός έδρας νίκη θα ισοδυναμεί με εκτίναξη πρόκρισης στους τελικούς των playoffs και συνάμα της απόλυτης φετινής υπέρβασης.

Επειδή όμως μέχρι τότε υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος στον Άρη έχουνε κάθε λόγο να απολαμβάνουν τη νίκη επί της ΑΕΚ και το διπλό της Όσκαρ. Του πλεονεκτήματος προς την 3η θέση και της μοναδικής ατμόσφαιρας σε μία μπασκετική έδρα όπου η ΑΕΚ αποχώρησε χωρίς να έχει το παραμικρό παράπονο όπως και από την φιλοξενία. Για αυτό και επειδή με τα ΑΝ δεν μπορεί να γίνει τίποτα - εξαίρεση η πετυχημένη ταινία του Χριστόφορου Παπακαλιάτη - για αυτό και στην ομάδα της Θεσσαλονίκης παραμένουν ταπεινοί θέλοντας να κάνουνε ταμείο στο τέλος. Όπως και πρέπει έχοντας κερδίσει και πάλι τον σεβασμό όλων εντός και εκτός συνόρων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ