OPINIONS

Βασίλης Σπανούλης: Η πιο μεγάλη απόφαση

EUROLEAGUE / ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ - ΟΣΦΠ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI)
EUROLEAGUE / ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ - ΟΣΦΠ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Ο Παντελής Βλαχόπουλος γράφει για τη σχέση του Ολυμπιακού με τον Βασίλη Σπανούλη, τον τραυματισμό και πόσο επηρεάζει το μέλλον του στην ομάδα. Το διαχρονικό ενδιαφέρον για τον Τεόντοσιτς, το οικονομικό που παραμένει άλυτο και η ανακοίνωση που δεν ήρθε.

Ο Βασίλης Σπανούλης είχε μάθει πριν αρχίσει ο αγώνας με τη Ζαλγκίρις, ότι τίθεται εκτός "μάχης" από το υπόλοιπο της σεζόν. Και μάλιστα γνώριζε ότι η αποθεραπεία του μετά το χειρουργείο, ενδεχομένως να διαρκέσει έως και έξι μήνες. Οι εκφράσεις του, η στάση του σώματός του και η διάθεσή του, μαρτυρούσαν τη σοβαρότητα της κατάστασης.

Μετά από λίγο και ενώ ο Ολυμπιακός δεχόταν ακόμη ένα εντός έδρας πλήγμα, επιβεβαιώθηκε επίσημα ότι χάνει τη χρονιά. Το οξύμωρο είναι ότι στις 25 Μαρτίου, ο ίδιος έλεγε ότι ήταν καλύτερα και ότι θα μπορούσε να παίξει στο ματς-τελικό για τους "ερυθρόλευκους" με τον κακό "δαίμονα" από τη Λιθουανία. Κάτι το οποίο αποδείχτηκε με την ομάδα του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους, να χτυπάει εκ νέου στις χτυπητές αδυναμίες του Ολυμπιακού, εντός και εκτός ρακέτας.

O Βασίλης Σπανούλης πέρασε την πόρτα του χειρουργείου τη Δευτέρα (1/4/2019) και σε λίγες ημέρες αναμένεται να ξεκινήσει το μεγάλο δρόμο της αποθεραπείας. Ο αρχηγός του Ολυμπιακού, ο οποίος τραυματίστηκε στον περονιαίο τένοντα του δεξιού του ποδιού στον αγώνα με την Αρμάνι Μιλάνο, χειρουργήθηκε για περίπου τρεις ώρες και πήρε εξιτήριο την Τρίτη (2/4/2019).

Παίκτης και ομάδα πλέον πρέπει να πάρουν σημαντικές αποφάσεις:

Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΠΑΝΟΥΛΗ

Ο Kill Bill, σαφώς δεν φανταζόταν να έχει τόσο άδοξο τέλος η φετινή χρονιά. Τόσο για εκείνον όσο και για την ομάδα του. Στην Ελλάδα με απόφαση της διοίκησης, η κατάσταση είναι μετέωρη αλλά και στην Ευρωλίγκα η εικόνα της ομάδας είναι απογοητευτική τους τελευταίους δύο μήνες. Ανεξάρτητα από το πόσο θα μείνει εκτός δράσης, ο 37χρονος παίκτης (7 Αυγούστου 1982) θα κληθεί να πάρει σημαντικές αποφάσεις για το μέλλον του στο μπάσκετ. Πριν από μερικούς μήνες είχαμε γράψει ότι "ο Σπανούλης θέλει να γίνει ο Τζινόμπιλι της Ευρώπης".

Το ίδιο ισχύει και τώρα. Ο τραυματισμός του δεν είναι σοβαρός, δύσκολη και χρονοβόρα είναι η αποθεραπεία. Μ' αυτά τα δεδομένα, ο αρχηγός του Ολυμπιακού θα αγωνιστεί τουλάχιστον ακόμη ένα χρόνο, καθώς το σώμα του και η ζωή που έχει κάνει τόσα χρόνια, του δίνουν το δικαίωμα να συνεχίζει να βρίσκεται εντός αγωνιστικών χώρων. Αυτό που ήθελε, θέλει και θα θέλει όταν έρθει η ώρα των διαπραγματεύσεων με τους ανθρώπους που θα έχει απέναντί του, είναι να σεβαστούν την ιστορία του στο ευρωπαϊκό μπάσκετ και στον σύλλογο. Τα πράγματα, πάντως, είναι αρκετά πιο δύσκολα από την πλευρά του Ολυμπιακού.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ

Τα ερωτήματα που αφορούν στη λειτουργία του Ολυμπιακού από τη νέα περίοδο είναι πολλά:

  • Σε ποια λίγκα θα αγωνίζεται του χρόνου ο Ολυμπιακός;
  • Θα μείνει ο Μπλατ στην ομάδα;
  • Τι σημαίνει για τους Αγγελόπουλους το #mexritelous
  • Πόσα χρήματα θα δαπανήσουν για το νέο ρόστερ
  • Ποια θα είναι η πρόταση στον Βασίλη Σπανούλη
  • Θα μείνουν ή όχι οι Παναγιώτης και Γιώργος Αγγελόπουλος στην ομάδα;

Αυτά και άλλα τόσα ερωτήματα, πλανώνται στην οροφή του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας. Και όσο οι ιδιοκτήτες της ΚΑΕ δεν τοποθετούνται σε μία σειρά από ζητήματα -οικονομικά προβλήματα, ηχητικό Πρίντεζη, Αδριατική λίγκα, πανό- τόσο θα επικρατεί αβεβαιότητα στις τάξεις των φιλάθλων. Συνεπώς και στο θέμα του Βασίλη Σπανούλη, το τοπίο είναι θολό.

Αν επικρατούσαν άλλες συνθήκες, πιο ομαλές, η λογική θα ήταν ο Σπανούλης να υπογράψει νέο συμβόλαιο συνεργασίας μετά την ανακοίνωση ότι χάνει τη σεζόν. Σε ένδειξη εκτίμησης, σεβασμού και συμπαράστασης. Όμως η επικρατούσα κατάσταση δεν μπορεί να κάνει αυτή την κίνηση εφικτή. Οι Αγγελόπουλοι ήθελαν να προτείνουν στον αθλητή να συνεχίσει για ακόμη ένα χρόνο στο "λιμάνι" και η λογική λέει ότι θα το κάνουν -εάν μείνουν στην ομάδα- το καλοκαίρι. Με μειωμένες απολαβές σε σχέση με το υπάρχον συμβόλαιο.

Σ' αυτή τη διάσταση μπαίνει και η παράμετρος Ντέιβιντ Μπλατ. Ο 60χρονος coach αναμένεται να πάρει σκληρές και δύσκολες αποφάσεις, ώστε να γυρίσει τον διακόπτη και να διαφυλάξει τη φήμη του ονόματός του.

Οι διοικούντες σε συνεργασία με τον Μπλατ, θα πρέπει να συνυπολογίσουν πλέον τρεις άξονες: α. το συμβόλαιο β. τον ρόλο γ. την κατάσταση μετά τον τραυματισμό του. Βάσει αυτών των τάσεων, λοιπόν, η απόφαση της παραμονής του Βασίλη Σπανούλη στον Ολυμπιακό μόνο εύκολη δεν είναι. Όσον αφορά στον προπονητή, η παραμονή του εξαρτάται από τον ίδιο. Θα φύγει μόνο αν φέρει πρόταση από το ΝΒΑ, έως τα μέσα του καλοκαιριού. Σε αντίθετη περίπτωση θα ενεργοποιηθεί αυτόματα η επέκταση της συνεργασίας για ακόμη ένα χρόνο (900.000 €).

ΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΝΟ ΣΤΟ ΣΕΦ

Τα οικονομικά ζητήματα στον Ολυμπιακό συνεχίζονται και δεν έχει δοθεί ακόμη καμία λύση. Κάποιοι παίκτες -κυρίως ξένοι- έχουν πάρει μέρος των χρημάτων τους με κινήσεις εκ των έσω, ωστόσο τα προβλήματα είναι υπαρκτά και στην παρούσα φάση άλυτα.

Το γεγονός αυτό κάνει τα αποδυτήρια του Ολυμπιακού να είναι εύθραυστα και ευάλωτα. Οι παίκτες δεν έχουν καμία εμπιστοσύνη στις υποσχέσεις, το κλίμα μετά το ηχητικό Πρίντεζη είναι ψυχρό παρά το video του Πρίντεζη και εικόνα της ομάδας μέσα στο παρκέ, μοιάζει με μια ακούρδιστη μηχανή χωρίς αρχή και τέλος.

Την ίδια ώρα οι ιδιοκτήτες του Ολυμπιακού συνεχίζουν να ανέχονται συμπεριφορές στο ΣΕΦ, όπως αυτή στο ματς με τη Ζαλγκίρις. Για τα πανό της ντροπής δεν υπήρξε ούτε ένα σχόλιο, ούτε μια τοποθέτηση και εννοείται ούτε μία ανακοίνωση στην οποία θα καταδίκαζε τον "θρίαμβο της Παιανίας". Είναι αδιανόητο πώς οι άνθρωποι της ομάδας δεν προστάτευσαν όλους όσοι και είναι πάρα πολλοί, ένιωσαν το λιγότερο αηδία και ντροπή γι' αυτή την πράξη.

Η διοίκηση αδυνατεί να ελέγξει το γήπεδό της, με αποτέλεσμα ενίοτε να γίνεται έρμαιο -ευτυχώς λίγων- που το μόνο που θέλουν είναι να ευχαριστήσουν τις οπαδικές διαστροφές τους. Είναι κρίμα για τους υπόλοιπους φίλους του Ολυμπιακού, μια μικρή μερίδα να αμαυρώνει την ιστορία του συλλόγου. Και σ' αυτή την περίπτωση οι πρόεδροι δεν έχουν καμία δικαιολογία.

* Το ενδιαφέρον για τον Τεόντοσιτς υπήρχε και όταν αποχώρησε από τους Κλίπερς, έστω και αν όλοι ήξεραν ότι τα οικονομικά στο "λιμάνι" ήταν σε άσχημη κατάσταση. Τα χρήματα που ζητούσε έτσι κι αλλιώς ήταν πάρα πολλά. Βρέθηκε πάρα πολύ κοντά να υπογράψει στην Εφές, αλλά πάλι το οικονομικό και η διάθεση του παίκτη για να (μην) παίξει μπάσκετ χάλασαν τη μεταγραφή. Το καλοκαίρι αναμένεται να αποτελέσει τον πρώτο στόχο, όπως και να έχουν τα πράγματα στα διοικητικά.

** Ο Σάρας με μικρό μπάτζετ και χωρίς σταρ έχει δημιουργήσει ένα σύνολο που έχει τα τρία βασικά στοιχεία για να πετύχει: πίστη στο πλάνο, δουλειά και αυτονομία. Οι παίκτες της Ζαλγκίρις αποτυπώνουν τη σκέψη του προπονητή με τέτοια ακρίβεια στο παρκέ, κάτι που αποδεικνύει πόσο ισχυρή προσωπικότητα είναι ο Γιασικεβίτσιους.

*** Τελικά η λανθασμένη επιλογή και η μεγαλύτερη αστοχία του Μπλατ δεν ήταν ο Γιάνις Τίμα. Αν και ο Λετονός αποκτήθηκε μετά την άρνηση του Πιέρια Χένρι (!). Το μεγαλύτερο πρόβλημα του Ολυμπιακού λέγεται Γκος και είναι διττό. Αφενός γιατί ο προπονητής εμπιστεύτηκε τον ρόλο του leader σε έναν παίκτη με μηδαμινή εμπειρία στην Ευρωλίγκα και αφετέρου γιατί οι εσωτερικές αναταραχές στον Ολυμπιακό, τον επηρέασαν περισσότερο από κάθε άλλο παίκτη.

**** Μας ρωτάτε σχεδόν κάθε μέρα στην εκπομπή "Είναι να γελάει κανείς" (16:00-18:00) στον Sport24 Radio 103.3 αν ο Γιώργος Μπαρτζώκας μπορεί να καθίσει ξανά στον πάγκο της ομάδας. Η απάντηση είναι σύνθετη: ο Ολυμπιακός αυτή τη στιγμή έχει έναν από τους μεγαλύτερους προπονητές στην ευρωπαϊκή ιστορία του αθλήματος. Λογικά δεν ψάχνει αντικαταστάτη. Σε δεύτερο επίπεδο, όμως, αν ο Μπαρτζώκας επέστρεφε στο ΣΕΦ -εκεί που κάποιοι δεν τον προστάτεψαν εντός και εκτός γηπέδου- θα έβαζε τους δικούς του όρους που θα άλλαζαν τα πάντα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ