OPINIONS

Το συμβόλαιο του Σπανούλη με τον Ολυμπιακό και ο νέος ρόλος του

ÅÕÑÙËÉÃÊÁ / ÏÓÖÐ - ÌÐÁÑÔÓÅËÏÍÁ / EUROLEAGUE / OLYMPIAKOS - BARCELONA (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI)
ÅÕÑÙËÉÃÊÁ / ÏÓÖÐ - ÌÐÁÑÔÓÅËÏÍÁ / EUROLEAGUE / OLYMPIAKOS - BARCELONA (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Ο Παντελής Βλαχόπουλος γράφει για τον Ολυμπιακό που σεβάστηκε τον Βασίλη Σπανούλη με την επέκταση της συνεργασίας τους. Ποιο είναι το πλαίσιο στο ποσό του συμβολαίου, ποια ήταν η ανησυχία του "Kill Bill" πριν το ραντεβού και ποιος θα είναι ο ρόλος του στην ομάδα.

Ο Βασίλης Σπανούλης ήταν, είναι και θα είναι η σημαία του Ολυμπιακού. Ένας αρχηγός που έμεινε αναλλοίωτος στη φθορά του χρόνου -όσον αφορά στην έννοια του leader- σ' έναν οργανισμό όπως είναι οι "ερυθρόλευκοι".

Ο Ολυμπιακός τού ανανέωσε το συμβόλαιο και σεβάστηκε την ιστορία του στην ομάδα, όπως έπρεπε και όπως του άξιζε. Ο Βασίλης Σπανούλης είναι ο θρύλος μέσα στον ίδιο τον θρύλο και θέλει να ολοκληρώσει την καριέρα του στο "λιμάνι".

Η διοίκηση τού έδωσε το συμβόλαιο που ήθελε. Ο αρχηγός της ομάδας δεν θα δεχόταν καμία προσφορά που να ήταν κάτω από τα 600.000 ευρώ. Οι Παναγιώτης και Γιώργος Αγγελόπουλος το ήξεραν και του προσέφεραν το ποσό που θα τον έκανε να νιώσει καλά έως και επόμενο καλοκαίρι. Ήταν ένα ποσό που ικανοποίησε και τις δύο πλευρές. Τα ακριβή νούμερα που αναγράφονται στο συμβόλαιο τα ξέρουν οι τρεις τους και ο μάνατζερ του Σπανούλη, Μίσκο Ραζνάτοβιτς. Όπως και στη περυσινή συμφωνία. Η ουσία είναι ότι ο παίκτης παρότι δεν γελάει στη φωτογραφία της συμφωνίας, πήρε αυτό που ήθελε. Να μείνει στον Ολυμπιακό. Και να μείνει με τον δικό του τρόπο. Ανεξάρτητα τι γράφουν τα χαρτιά.

Όπως έγραψε και ο Σπύρος Καβαλιεράτος στο άρθρο του "Ένα λιοντάρι με μαγιό και δύο παπούτσια πάνινα", η συμφωνία ήρθε σε ελάχιστα λεπτά. Οι σχέσεις εμπιστοσύνης που έχουν αποκτήσει εδώ και εννιά χρόνια, τους κάνει πιο ευέλικτους με τις αποφάσεις τους.

Γεγονός είναι ότι το ραντεβού είχε αργήσει. Ο Σπανούλης είχε ανησυχήσει, όχι για την μη επίτευξης της συμφωνίας, αλλά επειδή θέλει να γίνονται τα πράγματα με τον δικό του τρόπο. Ίσως είναι και η πρώτη χρονιά εφέτος που έχει πει τόσα ανοιχτά την άποψή του για την ομάδα στους ιδιοκτήτες. Έχει επισημάνει τα κακώς κείμενα της περυσινής χρονιάς και έχει πει ευθαρσώς τη γνώμη του για την νέα αγωνιστική περίοδο.

Οι τηλεφωνικές επαφές με τους προέδρους όλο αυτόν τον καιρό ήταν συχνές και ενημερωνόταν για όλες τις κινήσεις της ΚΑΕ και του προπονητή. Προφανώς δεν παρεμβαίνει στο έργο του Ντέιβιντ Μπλατ, αλλά λόγω της εμπειρίας του και του ταλέντου του, εκφράζει ανοιχτά όλα όσα έχει μέσα στο -ευφυές- μπασκετικό μυαλό του.

Έτσι κι αλλιώς, στο πίσω μέρος του κεφαλιού του έχει ταυτίσει το μέλλον του και το επόμενο βήμα της καριέρας του, με την επόμενη ημέρα του Ολυμπιακού. Είτε σε ρόλο GM είτε σε μία θέση στην οποία θα έχει συμμετοχή στον σχεδιασμό της ομάδας. Ήδη αυτό το πρότζεκτ έχει συζητηθεί με τους ιδιοκτήτες και είναι το πιθανότερο να γίνει πράξη. Όχι άμεσα όμως.

Ο Σπανούλης θεωρεί λόγω κράσης και ζωής που έχει κάνει μέχρι και σήμερα ότι μπορεί να παίζει έως στα 40 του. Θέλει να γίνει ο Τζινόμπιλι της Ευρώπης και έχει το αθλητικό υπόβαθρο να το κάνει. Αρκεί να καταλάβει τον ρόλο του μέσα στο ρόστερ και κυρίως ο τεχνικός του Ολυμπιακού να τον διαχειριστεί σύμφωνα με την ηλικία του (7/8/1982), αλλά και τις απαιτήσεις του σύγχρονου μπάσκετ και της Euroleague.

Αυτό σημαίνει ότι ο μεγαλύτερος Έλληνας στην ιστορία του Ολυμπιακού, πρέπει να προφυλαχθεί (επαφές - κούραση) και να αγωνίζεται μάξιμουμ 15 λεπτά σε κάθε ματς. Και ο λόγος έχει δύο ερμηνείες. Αφενός για να είναι πιο φρέσκος και ξεκούραστος όταν παίζει σε ευρωπαϊκούς ρυθμούς και αφετέρου να αποφεύγει τραυματισμούς, οι οποίοι τον αφήνουν αρκετό καιρό εκτός δράσης και αυτομάτως εκτός ρυθμού.

Επίσης πρέπει να έχει και ένα ρόλο βοηθού προπονητή μέσα στο γήπεδο και μέντορα εκτός παρκέ για τους νέους παίκτες που μετακομίζουν στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Αυτό είναι το τρίπτυχο από το οποίο Σπανούλης και Ολυμπίακός, ενδεχομένως να βγουν κερδισμένοι για όσο διάστημα ο "Kill Bill" πιστεύει ότι μπορεί να προσφέρει σε υψηλό επίπεδο.

Το είπε άλλωστε στη συνέντευξή του στην εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ". "Θέλω να μπω στο γήπεδο και... να φάω όποιον βρεθεί μπροστά μου", δήλωσε με τον χαρακτηριστικό λόγο του αρχηγού. Η αναφορά του στον κατά πολλούς καλύτερο αθλητή που έπαιξε τένις σ' αυτόν τον πλανήτη, Ρότζερ Φέντερερ, δεν είναι τυχαία. Ο Σπανούλης ακόμη και στα 37 του, νιώθει ότι έχει μπάσκετ μέσα του και μπορεί να το βγάλει σε όλους τους τομείς. Αρκεί να το κάνει με το σωστό τρόπο. Γιατί όπως έχουμε πει κι άλλες φορές, ο αθλητής είναι πρωτίστως το σώμα του και όταν τα χρόνια περνούν η διαχείριση πρέπει να είναι το "Α" και το "Ω" για έναν παίκτη που αγωνίζεται σε υψηλό επίπεδο.

* Οι αρχηγοί είναι παντοτινοί. Ο Σπανούλης συγκίνησε τον Φορτούνη στο Φάληρο. Το δέσιμο τους είναι μεγάλο εντός και εκτός παρκέ.

** Στον Ολυμπιακό πιστεύουν ότι η ομάδα τη νέα σεζόν θα αγωνίζεται στην Α1. Επίσης πιστεύουν ότι η ΚΕΔ θα αλλάξει μορφή.

*** Ο Μάντζαρης αποχαιρετά τον Ολυμπιακό μετά από ένα χρόνο με τον Μπλατ στο τιμόνι. Είναι οξύμωρο πάντως πώς ένας προπονητής κράτησε για 12 μήνες έναν παίκτη, που αρχικά δεν τον υπολόγισε. Στον περυσινό σχεδιασμό αρχικά ήταν εκτός πλάνου και στη συνέχεια συνέχισε στην ομάδα ως τέταρτος γκαρντ. Ήταν μία ανακολουθία του 60χρονου coach, απέναντι σε έναν παίκτη που δεν κάλυπτε τα μπασκετικά "θέλω" του.

**** Μπάλντγουιν, Πολ, Σπανούλης, Πάντερ, Κόνιαρης είναι μέχρι στιγμής περιφερειακή γραμμή. Οι "ερυθρόλευκοι" ψάχνουν σίγουρα έναν δημιουργό για να τους καθοδηγεί. Και τα χρήματα που έχουν εξοικονομήσει από τους Γκος, Μάντζαρη και ενδεχομένως Μιλουτίνοβ είναι πάρα πολλά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ