OPINIONS

Ποιος θα ρίξει τον Ολυμπιακό στην Α2;

Ποιος θα ρίξει τον Ολυμπιακό στην Α2;

Ο Παντελής Βλαχόπουλος γράφει για τη μεγάλη απόφαση των Παναγιώτη και Γιώργου Αγγελόπουλου. Οι ιδιοκτήτες της ΚΑΕ Ολυμπιακός βρίσκονται σε τεντωμένο σχοινί. Να ρίξουν την ομάδα τους για πρώτη φορά στην ιστορία της στην Α2 ή να πάρουν πίσω το #mexritelous.

Ο Ολυμπιακός πλέον ορίζει τις εξελίξεις ολόκληρου του ελληνικού μπάσκετ. Μία απόφαση η οποία θα σημαδέψει το οικοδόμημα του αθλήματος τα επόμενα χρόνια σε οικονομικό, μπασκετικό και τηλεοπτικό επίπεδο. Αλλά τη στιγμή που γραφόταν αυτό το κείμενο και λίγες ώρες μετά τον ορισμό του Παναγιώτη Αναστόπουλο στο ματς του Ολυμπιακού με τον Προμηθέα, κανείς δεν μπορεί να πει με ασφάλεια πώς θα κινηθούν οι "ερυθρόλευκοι".

To άκουσμα της είδησης μάς βρήκε στον αέρα της εκπομπής "Είναι να γελάει κανείς" στον Sport24 Radio 103.3 μαζί με τον Γιώργο Συρίγο. Το τηλεφωνικό κέντρο "άναψε". Οι φίλοι του Ολυμπιακού ήθελαν μετ' επιτάσεως να παρέμβουν στην εκπομπή. Οι απόψεις διίστανται. Και αυτό θα συνεχίζεται να γίνεται έως και την Τετάρτη. Μία φράση ενός ακροατή, όμως, μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση. "Μπαίνουν στο σπίτι να σε κλέψουν, το παρατάς και φεύγεις;".

Οι πρόεδροι του Ολυμπιακού είναι σαφές ότι θεωρούν ότι κάποιοι κλέβουν τον κόπο τους, τα χρήματά τους, τον ιδρώτα των παικτών τους, τη στήριξη των οπαδών τους. Ήμασταν από την αρχή αντίθετοι με την απόφαση να αποχωρήσουν από το ΟΑΚΑ στο ματς (13/2/2019) με τον Παναθηναϊκό. Ουσιαστικά ήταν μία κίνηση χωρίς κόστος. Στην παρούσα φάση, όμως, οι Αγγελόπουλοι καλούνται να πάρουν τη μεγάλη απόφαση του #mexritelous και να ρίξουν την ομάδα τους στην Α2. Μία κίνηση ιστορική, μία κίνηση που κανείς φίλαθλος του Ολυμπιακού δεν θα φανταζόταν πριν αρχίσει η χρονιά.

Η ΕΠΙΣΗΜΗ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΗΡΘΕ

Ο Ολυμπιακός κλήθηκε τους τελευταίους μήνες να διαχειριστεί πολλές και διαφορετικών ειδών τρικυμίες. Ακόμη δεν τις έχει ξεπεράσει. Στο "Φάκελο Ολυμπιακός" του Sport24.gr, μπορείτε να διαβάσετε μερικά από τα αίτια που η ομάδα έφτασε σ' αυτό το σημείο. Υπόθεση Ρόμπερτς, καθυστέρηση στους μισθούς των παικτών, ηχητικό Πρίντεζη, αποχώρηση από το ΟΑΚΑ στο ημίχρονο, αποκλεισμός από τα play off της Euroleague. Όλοι πίστευαν ότι μετά απ' όλα αυτά οι διοικητικοί ηγέτες του Ολυμπιακού, θα είχαν εκφράσει τη θέση τους μέσω μιας επίσημης τοποθέτησης. Δεν έγινε.

Συνεπώς η αμφιβολία στις τάξεις των φιλάθλων παραμένει. Τι θα γίνει την επόμενη χρονιά; Το ίδιο ισχύει και τώρα. Αμέσως μετά τον ορισμό του Αναστόπουλου, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη μεταξύ των αδερφών Αγγελόπουλων και των στελεχών της ΚΑΕ. Οι ιδιοκτήτες δεν θα λάβουν άμεση απόφαση. Και γι αυτό το λόγο ο Σπύρος Καβαλιεράτος στο live chat του Sport24.gr, προέβλεψε ότι θα υπάρξει θρίλερ έως και την Τετάρτη. Και με ιδιαίτερη αγωνία -εκτός αν μέχρι τότε υπάρξει επίσημη τοποθέτηση του Ολυμπιακού- αναμένεται το ΔΣ του ΕΣΑΚΕ (6/5/2019) με τη συμμετοχή όλων των ομάδων της Basket League.

Είναι σαφές ότι τις επόμενες ημέρες το θερμόμετρο θα φτάσει στα ύψη. Από τη μία ο Ολυμπιακός που με τις αποφάσεις του κρίνει τις εξελίξεις, από την άλλη ο Παναθηναϊκός που περιμένει και τον πρόεδρο του να πανηγυρίζει μέσω των social media για τον ενδεχόμενο υποβιβασμό του "αιώνιου" αντιπάλου και τον Γιώργο Βασιλακόπουλο να κλείνει για ακόμη μία φορά τα μάτια του μπροστά στα μεγάλα προβλήματα του ελληνικού μπάσκετ.

ΚΑΜΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ, ΚΑΜΙΑ ΕΥΘΥΝΗ

Ο Γιώργος Βασιλακόπουλος συμπεριφέρεται μέσα σε όλο αυτό σκηνικό σαν ένας ουδέτερος παρατηρητής. Αν και σύμφωνα με τους κύριους Αγγελόπουλους πριν από χρόνια (1/6/2014) μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες τον είχαν χαρακτηρίσει άρρωστο Παναθηναϊκό και ότι κάνει παρεμβάσεις με τους παίκτες στην Εθνική ομάδα. Από τότε πέρασαν πέντε χρόνια. Η άποψη των αδερφών για την κατάσταση του ελληνικού μπάσκετ παραμένουν οι ίδιες. Σκληρή ήταν και η τοποθέτηση του Υφυπουργού Αθλητισμού, Γιώργου Βασιλειάδη, ο οποίος μίλησε για διαφαινόμενη διάλυση του μπάσκετ με ονοματεπώνυμο.

Όποια άποψη και να έχεις για τον Γιώργο Βασιλακόπουλο, η ουσία είναι μία. Στα τελευταία χρόνια της προεδρίας του είναι αμέτοχος και δεν έχει καμία παρέμβαση ώστε δύο ομάδες και τρεις νέοι άνθρωποι, οι οποίοι σε άλλες χώρες θα ήταν πρεσβευτές του σπορ, στην Ελλάδα να είναι επί της ουσίας "αιώνιοι" εχθροί. Δεν έχει κάνει τίποτα για τη σταθεροποίηση αυτής της τοξικής κατάστασης και με επιδεικτικό τρόπο δεν παρεμβαίνει για να λύσει τα προβλήματα.

Όσο για την ΚΕΔ λειτουργεί με ένα τρόπο, τουλάχιστον απαρχαιωμένο. Για οτιδήποτε άλλο πεις ή γράψεις για την κεντρική επιτροπή διαιτησίας πρέπει να έχεις αποδείξεις ή ενδείξεις. Όπως ιστορικής αθλητικής ευθύνης είναι η απόφαση του Ολυμπιακού για την Α2, έτσι και ιστορικής ευθύνης θα είναι η απόφαση του Γιώργου Βασιλακόπουλου να συμβάλει για την επόμενη μέρα του σπορ ή να αποχωρήσει.

Η ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος μπορεί να αισθάνεται δικαιωμένος απ' αυτή την εξέλιξη -της προοπτικής ο Ολυμπιακός να αγωνίζεται στην Α2- αλλά ουσιαστικά και πρακτικά ο Παναθηναϊκός δεν μπορεί να παίζει μόνος του. Χωρίς ίχνος υποτίμησης των υπόλοιπων ομάδων και ειδικά της ΑΕΚ, οι "αιώνιοι" είναι αυτοί που σηκώνουν το βάρος της προβολής, της ούτως ή άλλως παρηκμασμένης Basket League. O αντίπαλος σε κάνει πιο δυνατό. Είναι νόμος. Και αυτό φαίνεται από την πορεία του Παναθηναϊκού κυρίως αλλά και του Ολυμπιακού στην Euroleague.

Η φθίνουσα πορεία του ελληνικού πρωταθλήματος σε συνάρτηση με τη μείωση των μπάτζετ, έχουν επιφέρει τις ευρωπαϊκές αποτυχίες. Στη συγκεκριμένη περίπτωση ο Παναθηναϊκός θα έπρεπε να είχε ως πλάνο τη δημιουργία μια ισχυρής ομάδας με δομές και βάσεις και όχι βέβαια την καταστροφή του Ολυμπιακού. Θα ήταν ουτοπικό να ισχυριζόμαστε ότι μπορούμε να δούμε τους "πράσινους" και "κόκκινους" παράγοντες να πορεύονται μαζί για το καλό του ελληνικού μπάσκετ.

Αλλά τουλάχιστον πρέπει να υπάρχει σεβασμός για τον πιο δυνατό αντίπαλο. Γιατί πάνω σ' αυτή την κόντρα διαχρονικά, "χτίστηκαν" οι καλύτερες ομάδες.

Ο ιδιοκτήτης της ΚΑΕ Παναθηναϊκός πήγε σήμερα (3/5/2019) στη ΚΕΔ και αφού αρχικά μίλησε για κράτος μπουρδέλο, μετά από λίγο και όταν ορίστηκε ο Αναστόπουλος έκανε λόγο για επιστροφή στη τάξη. Ό,τι και να ισχύει από τα δύο, είναι πλέον δεδομένο ότι το μπάσκετ είναι παρατεταμένα άρρωστο. Και είναι επίσης πασιφανές ότι βρίσκεται λίγο πριν την κατάρρευσή του.

* Η γενική είσοδος 1 ευρώ στο ματς με τον Προμηθέα, επιβεβαιώνει ακόμη μία φορά, ότι η ΚΑΕ δημιουργεί την αμφιβολία στους οπαδούς της. Το κανονικό θα ήταν η ανακοίνωση να έγραφε παίζουμε ή δεν παίζουμε τον αγώνα. Το #mexritelous θέλει ξεκάθαρη φρασεολογία.

** Ο μάνατζερ του Σλούκα για να έρθει ο παίκτης του στην Ελλάδα θέλει περίπου 5.5 εκατομμύρια ευρώ για τρία χρόνια. Αυτό το γνωρίζουν στον Ολυμπιακό. Έτσι κι αλλιώς η υπόθεση είναι αρκετά δύσκολη καθώς ο 29χρονος διεθνής γκαρντ αποτελεί στόχο δύο κορυφαίων ομάδων της Euroleague. Τα προσωπικά θέματα δεν αποτέλεσαν ούτε τότε που έφυγε για την Τουρκία, ούτε τώρα που τελειώνει το συμβόλαιό του με τη Φενέρ, λόγο για να του αλλάξουν την απόφασή του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ