OPINIONS

Παναθηναϊκός: Οι τρεις φορές που ο Πασκουάλ έγινε ευάλωτος

Παναθηναϊκός: Οι τρεις φορές που ο Πασκουάλ έγινε ευάλωτος

Ο Παντελής Βλαχόπουλος γράφει για τις τρεις "πληγές" του Πασκουάλ καθώς και για τις ανακολουθίες που παρουσιάζει το παιχνίδι του Παναθηναϊκού. Τι χρειάζεται για να μην κινδυνέψει να μείνει εκτός οκτάδας στην EuroLeague.

Ο Παναθηναϊκός όσο και αν ακούγεται οξύμωρο βρίσκεται στο σταυροδρόμι κρίσιμων αποφάσεων όσον αφορά στο μέλλον του. Και είναι αντιφατικό αν σκεφτεί κανείς ότι προέρχεται από δύο πολύ μεγάλες νίκες επί του "αιώνιου" αντιπάλου Ολυμπιακού, μία στην EuroLeague και μία στην Ελλάδα. Η μίνι κρίση -για άλλους μεγαλύτερη- που βρίσκεται η ομάδα προέρχεται από τις κακές εμφανίσεις στην Ευρώπη, αλλά και τις πρόσφατες δηλώσεις του Δημήτρη Γιαννακόπουλου, ο οποίος εξέφρασε δημοσίως τον προβληματισμό του για την απόδοση του Παναθηναϊκού. Αυτό το γεγονός όμως ήταν το τρίτο που ο Τσάβι Πασκουάλ έγινε ευάλωτος και επί της ουσίας δεν ήλεγχε τα εσωτερικά ζητήματά του "τριφυλλιού".

ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΠΛΗΓΕΣ ΤΟΥ ΠΑΣΚΟΥΑΛ

1. Όλα άρχισαν στις 26 Απριλίου 2017 όταν ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος μετά τον αποκλεισμό του Παναθηναϊκού από τη Φενέρμπαχτσε, ακύρωσε τα αεροπορικά εισιτήρια με αποτέλεσμα η ομάδα να επιστρέψει στην Αθήνα με πούλμαν από την Κωνσταντινούπολη. Όλοι πίστεψαν ότι μετά από αυτή την κίνηση του ιδιοκτήτη της ΚΑΕ, ο Καταλανός προπονητής θα αντιδράσει. Πρωτίστως ότι θα μιλήσει με τον ισχυρό άνδρα της ομάδας προκειμένου να ακυρώσει αυτή την απόφαση και σε δεύτερη φάση να μιλήσει με τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο προκειμένου να μάθει τους λόγους αυτής της τόσο σκληρής και πρωτοφανούς κίνησης για τα χρονικά του πρωταθλητή Ελλάδας.

Τίποτα από τα δύο δεν έγινε. Οι παίκτες και το προπονητικό επιτελείο επέστρεψαν οδικώς από την Τουρκία και ο Τσάβι Πασκουάλ συνέχιζε να προπονεί κανονικά τους αθλητές τους σαν να μην συμβαίνει τίποτα. Μάλιστα ο Γιαννακόπουλος γνώρισε την αποδοχή και την αποθέωση από πολλούς οπαδούς των "πράσινων", την ίδια ώρα που ο Ισπανός coach είχε χάσει πλήρως τα αποδυτήρια, την εκτίμηση των παικτών του και βλέποντας χωρίς να αντιδρά άλλους μπασκετμπολίστες του Παναθηναϊκού να μην υπακούν στην εντολή του προέδρου και να επιστρέφουν με δικά τους έξοδα στη χώρα μας. Ο Πασκουάλ μετά πήρε το πρωτάθλημα, αλλά ουσιαστικά κερδισμένος βγήκε ο Γιαννακόπουλος, ο οποίος "καπέλωσε" τον προπονητή του χωρίς ο Ισπανός να έχει κανένα τρόπο να επιβάλλει τα δικά του "θέλω".

2. Ο Τσάβι Πασκουάλ το καλοκαίρι που πέρασε και λίγες ημέρες μετά τους τελικούς με τον Ολυμπιακό, είχε μελετήσει το πλάνο να πορευτεί χωρίς τον Νίκο Παππά για συγκεκριμένους λόγους. Το είχαμε επισημάνει ουκ ολίγες φορές με τον Γιώργο Συρίγο στην εκπομπή του Sport24 Radio 103.3 "Είναι να γελάει κανείς". Μάλιστα ο 46χρονος τεχνικός είχε βρει και τον παίκτη που θα του έδινε τα στοιχεία τα οποία θα ταίριαζαν με τη φιλοσοφία του. Και αυτός ήταν ο Πέτερι Κόπονεν. Η προσθήκη του Φινλανδού θα έδινε στον Παναθηναϊκό ένα στοιχείο που λείπει ακόμη και σήμερα από την περιφέρεια των "πράσινων": Το σταθερό περιφερειακό σουτ. Με τον Λοτζέσκι να είναι επιρρεπής σε τραυματισμούς και τον Κέι Σι Ρίβερς στην πόρτα της εξόδου λόγω του τραυματισμού του στον ώμο, ο Πασκουάλ είχε καταλάβει ότι αποτελούσε άμεση ανάγκη η προσθήκη ενός σουτέρ που θα ανοίγει χώρους για τον Νικ Καλάθη, γι αυτό και είχε προκρίνει την περίπτωση του Κόπονεν. Όλα άλλαξαν, όμως, όταν ο Γιαννακόπουλος συνάντησε τον Παππά. Για δεύτερη φορά ο ιδιοκτήτης της ΚΑΕ βγήκε μπροστά, συμφώνησε με τον 28χρονο γκαρντ και το σχέδιο του Καταλανού πήγε στα σκουπίδια.

3. Το τρίτο περιστατικό έγινε το βράδυ της Παρασκευής (18/11/2018) αμέσως μετά από μία σπουδαία νίκη επί του Ολυμπιακού στο ΟΑΚΑ. Και μάλιστα ήταν η δεύτερη μέσα σε εννιά ημέρες. Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος ουσιαστικά έστησε στον τοίχο τον προπονητή του λέγοντας: " Είμαστε προβληματισμένοι με την απόδοσή μας στη EuroLeague, πιστεύω ότι όλα θα διορθωθούν και θα φτάσουμε στους στόχους μας. Το υλικό κατ' εμέ είναι εξαιρετικό, είναι αυτό που ζήτησε ο προπονητής. Εκείνος οφείλει να βρει τις λύσεις για να παίξουμε καλύτερα". Δεν ήταν μια απλή δήλωση, αλλά σαφέστατη αιχμή προς τον Πασκουάλ και την εικόνα που παρουσιάζει ο Παναθηναϊκός. Ήταν η τρίτη φορά που ο Ισπανός έμεινε αμίλητος σε μια τόσο σοβαρή τοποθέτηση ως προς το έργο του και την ποιότητα της δουλειάς του. Η τρίτη φορά που έγινε ευάλωτος.

ΟΜΑΔΑ ΧΩΡΙΣ ΒΕΛΤΙΩΣΗ

Ο Πασκουάλ βρίσκεται για 3η χρονιά στον πάγκο του Παναθηναϊκού και βάσει τίτλων (2) θεωρείται επιτυχημένος. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα κριθεί ολοκληρωτικά εφέτος και μετά τη λήξη της κανονικής περιόδου της Euroleague. Το γράψαμε και για τον Γιάννη Σφαιρόπουλο, με το συγκεκριμένο μπάτζετ οι προπονητές προσπαθούν πρωτίστως να μην εκτεθούν και να παρουσιάσουν το καλύτερο δυνατό σύνολο. Ωστόσο η ομάδα μέσα σ' όλα αυτά τα χρόνια δεν έχει αποκτήσει τη χημεία, αλλά πάνω απ' όλα την ταυτότητα που θα την έκανε ξεχωριστή και θα έβρισκε εκ νέου το μεγάλο ευρωπαϊκό προφίλ της. Το μεγαλύτερο αγωνιστικό πρόβλημα συνεχίζεται και δεν φαίνεται να έχει λύση. Και είναι ότι ο Παναθηναϊκός δεν έχει το μέταλλο πλέον να κάνει μεγάλες νίκες εκτός έδρας. Στηρίζεται κυρίως στο ΟΑΚΑ και την ενέργεια που βγάζει στην άμυνα και στο ατομικό μπάσκετ.

Ο Παναθηναϊκός είναι πλήρως εξαρτημένος από τον Καλάθη και μπορεί στα ματς του ελληνικού πρωταθλήματος και κόντρα στον Ολυμπιακό να βγαίνει μπροστά, όμως, όταν στην Ευρωλίγκα το επίπεδο ανεβαίνει τότε οι "πράσινοι" στερούνται λύσεων και επιλογών. Συν τοις άλλοις ο Πασκουάλ επέλεξε να φτιάξει μία σύνθεση ψηλών, η οποία έχει χαρακτηριστικά μπάσκετ προηγούμενων ετών. Δύο "δεινόσαυροι" (Βουγιούκας-Παπαγιάννης) οι οποίοι είτε δεν παίζουν είτε είναι εκτός ρυθμού στην άμυνα και δύο ημίψηλους (Γκιστ-Λάσμε) που δεν έχουν την αθλητική ικανότητα λόγω ηλικίας και τραυματισμών. Το έλλειμμα ψηλά και στο σουτ είναι δεδομένο για τον Παναθηναϊκό και μπορεί ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος να μην μίλησε για μεταγραφές και να "έβγαλε στη σέντρα" τον Πασκουάλ, ωστόσο οι ομάδα χρειάζεται προσθήκες προκειμένου να μην μπει σε περιπέτειες για πρόκριση στην οκτάδα της Euroleague.

ΤΑ "ΜΟΝΤΕΛΑ" ΖΟΤΣ ΚΑΙ ΣΑΡΑΣ

Ακούμε κυρίως στην εκπομπή τους οπαδούς να λένε για το μοντέλο Ομπράντοβιτς και για το πώς παίζει η Ζαλγκίρις του Σάρας. Οι δύο προπονητές μπορεί να μοιάζουν σε επίπεδο τακτικής, αλλά το μπάσκετ που πρεσβεύουν είναι διαφορετικό. Ο Ζοτς είναι ο κορυφαίος προπονητής της Ευρώπης και το μπάτζετ που είχε τις περισσότερες χρονιές στον Παναθηναϊκό ήταν αυτό που κάλυπτε τις ανάγκες του Σέρβου. Το ίδιο κάνει και τώρα στη Φενέρ. Ο Σέρβος δεν μπαίνει πλέον στη διαδικασία να κάνει υπέρβαση με ομάδες προοπτικής.

Από την άλλη πλευρά, ο Σαρούνας Γιασισκεβίτσιους -ευσεβής πόθος των φίλων του Παναθηναϊκού- έχει ένα "βίτσιο". Θέλει να ελέγχει πλήρως την ομάδα την οποία προπονεί. Να είναι πρόεδρος, GM, coach, παίκτης στις προπονήσεις και να έχει λόγο ακόμη και για την πρόσληψη του φύλακα στο γήπεδο. Αυτό το μοντέλο είναι δύσκολο (όχι ακατόρθωτο) να ευδοκιμήσει στον Παναθηναϊκό, καθώς ο πρόεδρος του "τριφυλλιού" είναι ένας παράγοντας που θέλει να έχει τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο. Η Άννα Δούκα πάντως, σύζυγος του Σάρας, είναι ένα πολύ καλό διαπραγματευτικό "όπλο" για όποιον πρόεδρο θέλει να προσεγγίσει τον Λιθουανό προπονητή. Προσοχή όμως: ο Γιασισκεβίτσιους δεν κάνει σπιθαμή πίσω από τις αρχές του και την μπασκετική φιλοσοφία του.

* Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος πρέπει να στηρίξει τον προπονητή του και όχι φυσικά να τον σχολιάζει σε live μετάδοση. Και το έκανε μέσω Instagram την ώρα που γραφόταν αυτό το κείμενο. Η στήριξή του όμως πρέπει να είναι με πράξεις και να έχει διττό ρόλο. Αφενός να τον αφήσει να δουλέψει απερίσπαστα και να τον κρίνει στο τέλος της χρονιάς και όταν έχουν συμπληρωθεί τρία χρόνια από τότε που ο Πασκουάλ κάθισε στον πάγκο του Παναθηναϊκού. Αφετέρου να του φέρει τους παίκτες που θέλει (εάν θέλει) προκειμένου να βελτιώσει την εικόνα της ομάδας.

** Ο Παναθηναϊκός και ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος δαπάνησαν το καλοκαίρι παραπάνω από δύο εκατομμύρια ευρώ, για να κρατήσουν τον κορυφαίο καθαρό playmaker της Ευρώπης, τον Νικ Καλάθη. Ωστόσο, το κενό του Μάικ Τζέιμς είναι μεγάλο. Είναι ο παίκτης με τα τρία βασικά χαρακτηριστικά του σύγχρονου μπάσκετ: να περνάει στα ίσα τον αντίπαλό του, να είναι το ίδιο καλός στο σουτ μετά από ντρίμπλα και να πιέζει την μπάλα. Αυτό όμως που χρειάζεται παραπάνω απ' όλα ο Πασκουάλ είναι το μακρινό σουτ. Και για τέτοιον παίκτη θα κινηθεί σε περίπτωση που ο Παναθηναϊκός βγει στην αγορά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ