OPINIONS

Ομπράντοβιτς, ο πατέρας τους

Ομπράντοβιτς, ο πατέρας τους

Ο Παντελής Βλαχόπουλος γράφει για τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς. Τη σχέση του με τους αθλητές και τους απαράβατους κανόνες του. Γιατί δεν θα μιλήσει ποτέ στον Σπανούλη. Ο Σλούκας που δεν θα πάει σε Ολυμπιακό-Παναθηναϊκό, ο Ούντο που είχε προταθεί στους "αιωνίους" και οι "σειρήνες" για Πρίντεζη.

Ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς δεν έχει ανάγκη να τον "γλείφουν" (δημοσιογράφοι) αλλά ούτε και να τον απαξιώνουν οπαδοί (μπάτζετ). Και δεν το έχει ανάγκη όχι γιατί έχει κατακτήσει εννιά τρόπαια στην Ευρωλίγκα. Δεν το έχει ανάγκη γιατί οι ίδιοι οι παίκτες που έχει προπονήσει του έχουν δώσει το μεγαλύτερο παράσημο.

Πριν γραφτεί αυτό το άρθρο μιλήσαμε ξανά με παίκτες που έχουν συνεργαστεί με τον Σέρβο coach. Πολλές ατάκες γράφονται, άλλες όχι. Όμως οι λέξεις εμπιστοσύνη, ο άνθρωπος μας, ο ηγέτης μας, ο πατέρας μας, οι απαράβατοι κανόνες, η δημιουργία, ο σεβασμός, ήταν λέξεις και χαρακτηρισμοί που ακούστηκαν απ' όλους. Ένας από αυτούς είπε μεταξύ σοβαρού και αστείου: αν σε λίγες ημέρες που θα κάνει τις διακοπές του στο Μαρόκο, του σκάσει το λάστιχο στη μέση του δρόμου και πάρει τηλέφωνο 100 παίκτες του για να τον βοηθήσουν, οι 99 απ' αυτούς χωρίς καμία σκέψη θα βρεθούν κοντά του. Και αυτό θα γίνει όχι επειδή είναι καλός προπονητής αλλά επειδή τον θεωρούν έναν άνθρωπο που τους βοήθησε. Αγωνιστικά, πνευματικά, οικονομικά. "Τεχνικά μπορεί να μην είναι ο καλύτερος και ο πιο καταρτισμένος προπονητής της Ευρώπης. Αλλά είναι νικητής". Και αυτό είναι πιο ισχυρό.

ÅÕÑÙËÉÃÊÁ / ÔÅËÉÊÏÓ / ÖÅÍÅÑÌÐÁ×ÔÓÅ - ÏÓÖÐ / EUROLEAGUE / FINAL / FENERBAHCE - OLYMPIAKOS (ÊÙÓÔÁÓ ÌÁÊÑÕÄÇÌÁÓ / Eurokinissi Sports)
ÅÕÑÙËÉÃÊÁ / ÔÅËÉÊÏÓ / ÖÅÍÅÑÌÐÁ×ÔÓÅ - ÏÓÖÐ / EUROLEAGUE / FINAL / FENERBAHCE - OLYMPIAKOS (ÊÙÓÔÁÓ ÌÁÊÑÕÄÇÌÁÓ / Eurokinissi Sports) EUROKINISSI SPORTS

Οι απαράβατοι κανόνες

Ο Ομπράντοβιτς κερδίζει από την πρώτη στιγμή τους παίκτες του με μια κίνηση. Καθορίζει εξ' αρχής τους κανόνες μέσα και έξω από το γήπεδο. Και είναι απαράβατοι για όλους. Από τον Μποντίρογκα, τον Διαμαντίδη και τον Σάρας μέχρι τους Βεργίνη, Μπάξτερ, Γκαγκαλούδη. Και οι κανόνες ήταν-είναι απλοί. Και τους ακολουθούν όλοι. Δουλειά και επιβράβευση. Ο Ζοτς είναι απαιτητικός στις προπονήσεις αλλά θέλει οι αθλητές του να περνούν καλά. Γι' αυτό μέσα στις ομάδες του πρωταρχικός στόχος του είναι οι αθλητές να είναι αφοσιωμένοι στην προπόνηση. Παλεύει καθημερινά για τις ανθρώπινες σχέσεις και έχει επαφή με κάθε μπασκετμπολίστα ξεχωριστά. Το ξέσπασμα του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφο γιατί έδωσε ολιγοήμερη άδεια στον Αουγκούστο Λίμα προκειμένου να δώσει το παρών στη γέννηση του παιδιού του, ήταν μια φυσιολογική αντίδραση από έναν coach που έχει γαλουχηθεί στα χέρια του Ομπράντοβιτς. Πολλοί αναρωτήθηκαν τι θα έκανε ο Ζοτς στην περίπτωση του πούλμαν. Το αυτονόητο είπαν όλοι οι αθλητές με τους οποίους μιλήσαμε. "Θα πλήρωνε τα εισιτήρια, θα πετούσαμε με το αεροπλάνο και θα έλεγε στον πρόεδρο "μένουμε όλοι για να πάρουμε το πρωτάθλημα απέναντι στον Ολυμπιακό ή φεύγουμε όλοι". Καμία διαπραγμάτευση.

Η μαρτυρία

Οι παίκτες είναι όλοι μαζί. Στη χαρά και στη λύπη. Συγκλονιστική ήταν η μαρτυρία ενός αθλητή από το εξωτερικό που είχε χάσει ένα συγγενικό πρόσωπό του. Μας εξιστορούσε με συγκίνηση πώς είδε όλους τους συμπαίκτες του και τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς στην κηδεία. Δεν το επέβαλε ο Σέρβος προπονητής. Η ομάδα δεν έβαλε πούλμαν, ούτε είχε δοθεί κάποια εντολή. Ήταν παρόντες όλοι. Γιατί ο Ζοτς το είχε ως δεδομένο. Ότι άπαντες θα ήταν δίπλα του. Πήραν τα αυτοκίνητά τους και χωρίς κάποιος να τους υποχρεώσει συμπαραστάθηκαν στον συμπαίκτη τους. Υπάρχουν εκατοντάδες τέτοια περιστατικά, που έκαναν τις ομάδες του Ομπράντοβιτς πιο δυνατές και πιο ενωμένες.Πάνω απ' όλα οι ανθρώπινες σχέσεις.

Γι' αυτό δεν μιλά στον Σπανούλη

Για όλους αυτούς τους λόγους οι παίκτες θεωρούν τον Ζοτς πατέρα τους. Ένα κομμάτι της ζωής τους. Και έτσι αισθάνθηκε ο Ομπράντοβιτς στο θέμα με τον Βασίλη Σπανούλη. Ότι τον πρόδωσε το ίδιο του το παιδί. Ότι δεν τον πήρε ποτέ τηλέφωνο. Ότι δεν του έδωσε ποτέ την ευκαιρία να τον διεκδικήσει. Το θεώρησε προδοσία από έναν παίκτη που τον πήρε άσημο από το Μαρούσι, του έμαθε τα μυστικά του μπάσκετ και του πρωταθλητισμού, έβαλε τον Παύλο Γιαννακόπουλο να πληρώσει ξανά για να τον φέρει πίσω από το Χιούστον και τον έκανε βασικό κομμάτι της αχτύπητης ομάδας του Παναθηναϊκού.

EUROLEAGUE / FINAL-4 / ÓÕÍÅÍÔÅÕÎÇ ÔÕÐÏÕ (LATO KLODIAN / Eurokinissi Sports)
EUROLEAGUE / FINAL-4 / ÓÕÍÅÍÔÅÕÎÇ ÔÕÐÏÕ (LATO KLODIAN / Eurokinissi Sports) EUROKINISSI SPORTS

Γι' αυτό όσα χρόνια και αν περάσουν δεν θα του μιλήσει ξανά. Γιατί από τις 21 Ιουνίου του 2010 δεν τον πήρε ούτε ένα τηλέφωνο για να του εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους αποχώρησε από τους "πράσινους". Σημείωση: αυτά που περιγράψαμε ήταν τα γεγονότα σύμφωνα με τον Σέρβο τεχνικό και τον Δημήτρη Ιτούδη σε συνέντευξη που μας έδωσαν στις 23 Απριλίου του 2012. Ο Βασίλης Σπανούλης σε όσες συνεντεύξεις έχει ερωτηθεί γι' αυτή την κόντρα δεν έχει απαντήσει.

Η "αρπαγή" του Σλούκα

Πολύ δύσκολα ο Ζοτς αν θέλει έναν παίκτη θα τον χάσει στην περίοδο των μεταγραφών. Σαφώς υπάρχει το πλεονέκτημα του μπάτζετ της Φενέρμπαχτσε αλλά ο τρόπος με τον οποίο διαχειρίζεται έναν αθλητή είναι μοναδικός. Είναι ουσιαστικός και με ειλικρινή λόγο. Δεν είναι ανακόλουθος και δίνει επ' ακριβώς στον μπασκετμπολίστα να καταλάβει, ότι μαζί του θα παίξει το καλύτερο μπάσκετ που μπορεί και βέβαια θα αυξήσει το κασέ του. Αυτό έγινε και με τον Κώστα Σλούκα. Ουσιαστικά τον "άρπαξε" από τον Ολυμπιακό γιατί τον έπεισε ότι θα είναι βασικό εργαλείο στην τούρκικη ομάδα. Όσο για το επόμενο συμβόλαιο του; Ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς ανανέωσε για άλλα τρία χρόνια με τη Φενέρμπαχτσε και θα "χτίσει" μία ομάδα ακόμη πιο δυνατή μετά την κατάκτηση της Ευρωλίγκας στην Κωνσταντινούπολη. Ο Σλούκας θα είναι αναπόσπαστο κομμάτι της νέας εποχής και με βασικό ρόλο.

Ομπράντοβιτς, ο πατέρας τους

Έτσι κι αλλιώς οι "αιώνιοι" δεν θα μπορέσουν με τίποτα να προσεγγίσουν το νέο τριετές συμβόλαιο που θα προσφέρουν οι πρωταθλητές Ευρώπης στον Έλληνα διεθνή. Το ποσό μπορεί να αγγίξει τα 4.5 εκατομμύρια ευρώ. Συνεπώς όλα τα σενάρια περί επιστροφής Σλούκα στην Ελλάδα αποτελούν φρούδες ελπίδες των οπαδών και όχι επί της ουσίας κινήσεις των ομάδων. Σε μερικές περιπτώσεις είναι και λανθασμένη επικοινωνιακή πολιτική.

* Όπως αποκαλύψαμε με τον Γιώργο Συρίγο στον Sport24 Radio 103.3 και την εκπομπή "Είναι να γελάει κανείς" (16:00-18:00), o Έκπε Ούντο είχε προταθεί σε Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό πριν από μερικά χρόνια. Οι "αιώνιοι" τότε εκτίμησαν λανθασμένα. Οι πρωταθλητές Ελλάδας επένδυσαν στον Γιανγκ και οι "πράσινοι" στον Ραντούλιτσα. Το συμβόλαιο του 30χρονου Αμερικανού τότε ήταν 900.000 ευρώ.

** Ο Σλούκας όταν μιλά σε δημοσιογράφους για τον Ολυμπιακό, τους φιλάθλους της ομάδας και τον Σπανούλη εκφράζει τον απόλυτο σεβασμό του και είναι με το κεφάλι κάτω. Είναι ένα μπασκετικό "κόσμημα" του ελληνικού μπάσκετ στην Ευρώπη, που ακόμη και οι Τούρκοι οπαδοί τον έκαναν σύνθημα στα χείλη τους.

*** Ο Μέλι είναι ο πρώτος στόχος της Φενέρμπαχτσε. Αν δεν καταφέρει να τον αποκτήσει τότε θα στραφεί στον Πρίντεζη. Το ποσό που έχει να προσφέρει για τη θέση "4" είναι πάνω από 2 εκατομμύρια ευρώ για ένα χρόνο. Ο Μπένετ αμείβεται με 2.4 για να βλέπει τους αγώνες από τον πάγκο. Προτεραιότητα του Πρίντεζη είναι να μείνει στην Ελλάδα και στον Ολυμπιακό. Στο παιχνίδι της απόκτησής του θα μπει η ΤΣΣΚΑ Μόσχας και τουλάχιστον μία ομάδα από το ΝΒΑ.

**** Ποτέ δεν "χτυπάς" κάποιον που είναι στην κορυφή και τον λατρεύουν οι οπαδοί σου.

instagram: pvlachopoulos

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ