OPINIONS

Ολυμπιακός, με ορίζοντα την Α1

Ολυμπιακός, με ορίζοντα την Α1

Ο Παντελής Βλαχόπουλος γράφει για τα επόμενα βήματα του Ολυμπιακού και τις σκέψεις του Γιώργου Μπαρτζώκα για τη δημιουργία μιας διαφορετικής ομάδας, τη νέα τάξη πραγμάτων στο ελληνικό μπάσκετ και την αποδόμηση της Basket League από τα ίδια της τα μέλη.

Η κατάσταση που έχει περιέλθει και το ελληνικό μπάσκετ λόγω Κορονοϊού, κάνει τις ομάδες να σκέφτονται το μέλλον και λιγότερο το παρόν. Έτσι κι αλλιώς Ολυμπιακός και Μπαρτζώκας, σ' αυτό το κομμάτι -του σχεδιασμού- είχαν στοχεύσει και συνεχίζουν να δουλεύουν πάνω σε συγκεκριμένα πλάνα.

Επί της ουσίας διοίκηση και προπονητής εργάζονται καθημερινώς και αδιαλείπτως για τη δημιουργία του νέου Ολυμπιακού. Και αυτό το πλάνο περνάει πάνω και μέσα από την EKO Bsket League. Οι Παναγιώτης και Γιώργος Αγγελόπουλος, πιστεύουν ότι στο άμεσο μέλλον ανοίγεται μία διαφορετική σελίδα, ενδεχομένως πιο αισιόδοξη, για το ελληνικό μπάσκετ. Κι αυτό θα γίνει μέσω των εκλογών της ΕΟΚ, μέσα από τις οποίες αναμένεται να αλλάξουν πολλά σε όλα τα επίπεδα. Οι "ισχυροί" άνδρες των "ερυθρολεύκων" είναι πεπεισμένοι ότι οποιαδήποτε παράταξη κι αν επικρατήσει, θα είναι σε θέση να συζητήσουν σε στέρεες βάσεις και με σοβαρότητα την επιστροφή του Ολυμπιακού στα μεγάλα σαλόνια.

Αυτή τη στιγμή ο πρωταθλητής Ευρώπης του 1987, βουλευτής και δήμαρχος Παναγιώτης Φασούλας, καθώς και ο ιδιοκτήτης του Προμηθέα και άνθρωπος με όραμα για το μπάσκετ, Βαγγέλης Λιόλιος, δείχνουν να είναι τα απόλυτα φαβορί για την προεδρία της ελληνικής ομοσπονδίας. Οι Αγγελόπουλοι θεωρούν ότι οι δύο εν δυνάμει πρόεδροι της ΕΟΚ, μπορούν και θέλουν να επικρατήσει κανονικότητα στα γήπεδα της Basket League. Μέσα σ' αυτή τη συνθήκη ,λοιπόν, και με τις απαραίτητες εγγυήσεις για τον τρόπο λειτουργίας της ΚΕΔ, η επιστροφή του Ολυμπιακού μοιάζει να είναι ολοένα και πιο υπαρκτό σενάριο.

ΓΙΑΤΙ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΕΙ ΚΑΙ Η ΑΠΟΔΟΜΗΣΗ ΤΗΣ ΛΙΓΚΑΣ

Ο Ολυμπιακός θέλει να επιστρέψει στην Α1. Είναι σαφές. Η απουσία στοίχισε στην ομάδα αγωνιστικά και οικονομικά. Αλλά κυρίως αυτή που έχασε από τη στάση των "ερυθρόλευκων" ήταν η ίδια η λίγκα. Η πλήρης αποδόμηση. Ένα πρωτάθλημα στα όρια της ανυποληψίας. Με χαμηλά έσοδα, μηδαμινό ενδιαφέρον από τους φιλάθλους, ξένους αμφιβόλου αξίας και αυταπάτες του παρελθόντος. Η Basket League είναι στα όρια της διάλυσης. Και είναι μία "χρυσή" ευκαιρία με την επιστροφή του Ολυμπιακού να δομηθεί από την αρχή. Αν και αυτή η κίνηση από μόνη της δεν αρκεί για να σώσει την κατάσταση.

Πρέπει να ληφθούν σκληρές και σύγχρονες αποφάσεις. Από ανθρώπους τεχνοκράτες και γνώστες του αντικειμένου. Ώστε να εξαλειφθούν εικόνες όπως οι φετινές. Με άδεια γήπεδα, ομάδες μίας χρήσης και φάουλ στο κέντρο του γηπέδου όταν η διαφορά ήταν στους 30 πόντους. Και η αναβάθμιση του ελληνικού πρωταθλήματος θα έρθει μέσα από την προοπτική των δύο "αιωνίων". Δεν μπορεί κανείς να σώσει ένα προϊόν που είναι παρηκμασμένο, εάν δεν θέλει να κάνει θυσίες. Πάνω σε αυτές τις διαφορετικές ράγες, ο Ολυμπιακός θέλει να βγει στην επιφάνεια. Για κυρίως δικό του καλό και μετά της διοργανώτριας αρχής. Και από τώρα έχει αρχίσει να προετοιμάζεται σε διοικητικό και αγωνιστικό επίπεδο.

ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΟΥ ΜΠΑΡΤΖΩΚΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΝΕΟ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας άρχισε από τα πρώτα παιχνίδια του Ολυμπιακού στην Ευρωλίγκα, να δείχνει κάτι πολύ σημαντικό. Η ομάδα του έγινε και πάλι ένα κανονικό μπασκετικό σύνολο. Είτε με κανονική 12αδα είτε με συνθέσεις ανάγκης. Ο 54χρονος τεχνικός ξέρει ότι ο δρόμος της επιτυχίας δεν θα είναι καθόλου εύκολος. Αλλά έχει τέσσερα προτερήματα.

α. Είναι εργασιομανής και λατρεύει να δουλεύει με πλάνο.

β. Ξέρει τους παίκτες και τα αποδυτήρια. Και δεν θέλει να υποπέσει στα λάθη του παρελθόντος.

γ. Είναι έτοιμος να πάρει σκληρές αποφάσεις.

δ. Ξέρει να παίρνει από κάθε παίκτη το 100% των δυνατοτήτων τους.

Σ' αυτό το πρίσμα ο Μπαρτζώκας θέλει να φτιάξει μία ομάδα πιο ανταγωνιστική με καθαρές δομές και βάσεις. Μαζί με τη διοίκηση γνωρίζουν ότι πλέον βάσει μπάτζετ ο Ολυμπιακός δεν είναι στην πρώτη βαθμίδα των συλλόγων της Ευρωλίγκα. Ωστόσο την ίδια στιγμή ξέρουν πολύ καλά, ότι στο λιμάνι πρέπει να επιστρέψει το παλιό ρητό που έχει ξεφτίσει εδώ και δύο χρόνια. Refuse to lose. Αν γίνει αυτό τότε ο προπονητής θα έχει κερδίσει το πρώτο από τα πολλά στοιχήματα που έχει βάλει με τον εαυτό του.

* Είναι νωρίς για μεταγραφές αλλά οι προπονητές έχουν κυκλώσει πραγματικά ποιους θέλουν.

** Θα έρθουν και άλλοι Αμερικανοί για να μιλήσουν για την "ανισορροπία" του φετινού πρωταθλήματος.

*** Οι Αγγελόπουλοι δεν ξεχνούν την υπόθεση του γηπέδου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ