OPINIONS

Ο Σλούκας είναι αγώνας δρόμου και όχι σπριντ

Ο Σλούκας είναι αγώνας δρόμου και όχι σπριντ

Ο Παντελής Βλαχόπουλος γράφει για τον μοναδικό στην κατηγορία του Κώστα Σλούκα, το ηγετικό μέλλον του στην Ευρωλίγκα και τη "μάχη" για την απόκτησή του.

Ο Κώστας Σλούκας είναι αυτή τη στιγμή το πιο "καυτό" όνομα στην Ευρώπη. Όποια ομάδα τον αποκτήσει, θα "χτίσει" πάνω του μία ισχυρή γραμμή περιφερειακών για τα επόμενα τρία χρόνια. Και εκεί βρίσκεται το μυστικό της επιτυχίας.

Ο 30χρονος διεθνής (15 Ιανουαρίου 1990) θα έχει την ευκαιρία να υπογράψει τις επόμενες εβδομάδες, το καλύτερο συμβόλαιο της καριέρας του. Και μάλιστα τριετές. Βρίσκεται στο υψηλότερο σκαλοπάτι της πορείας του, είναι στην καλύτερη ηλικία, έχει πολλές παραστάσεις και δύο (τουλάχιστον) μεγάλες ευρωπαϊκές ομάδες τον διεκδικούν.

Ο Κώστας Σλούκας (1.90) τα τελευταία χρόνια έχει εξελίξει το παιχνίδι του και γι' αυτό τον λόγο έχει αυξήσει το κασέ του. Δεν είναι απίθανο να αγγίξει τα 6 εκατομμύρια ευρώ για τρία χρόνια. Αυτό που τον κάνει μοναδικό στο είδος του είναι ότι μπορεί πλέον να προσαρμοστεί σε κάθε κατάσταση. Να παίξει και τις δύο θέσεις στους κοντούς, να οργανώσει, να εκτελέσει, να βγει μπροστά στα κρίσιμα λεπτά και να ηρεμήσει την ομάδα εντός και εκτός παρκέ.

Τα τρία χαρακτηριστικά που κάνουν unique τον Κώστα Σλούκα:

1) Αριστερόχειρας: Ταιριάζει πάρα πολύ με ψηλούς που πάνε μόνο δεξιά και αυτοί είναι το 90% που αγωνίζονται στην EuroLeague. Το ίδιο συμβαίνει όταν ο Σλούκας κάνει διείσδυση από τα αριστερά, καθώς πάρα πολλοί σουτέρ είναι αρκετά εύστοχοι από τη γωνία της δεξιάς πλευράς. Γενικότερα ένας παίκτης που παίζει με το αριστερό έχει πάρα πολλά πλεονεκτήματα, καθώς όλοι αμυντικοί έχουν συνηθίσει να παίζουν άμυνα στο αντίθετο χέρι και ενστικτωδώς κλίνουν προς τα εκεί.

2) Mid range jumper: Το έχουν πολλοί λίγοι παίκτες μετά το σκριν στο pick and roll. Ο Σλούκας μετά από μία ή δύο ντρίμπλες έχει μάθει ότι αν ο αντίπαλος αμυντικός τον σταματήσει βγαίνοντας πιο επιθετικά -μαζί με τον ψηλό- να βρίσκει το "5" μέσα στη ρακέτα, ο οποίος συνήθως είναι μόνος του. Συνεπώς ένας αθλητής που "απειλεί" από μεσαία απόσταση μετά από ντρίμπλα στο pick είναι εξαιρετικά χρήσιμος, γιατί συνήθως -επειδή οι "κοντοί" έχουν διαρκώς τη μπάλα στα χέρια τους- τις περισσότερες φορές γίνονται προβλέψιμοι και πάνε μέσα στο καλάθι ή κάνουν πάσα.

Ο Σλούκας μπορεί να πάει και στο drive, να κάνει πάσα, αλλά και να σταματήσει να σουτάρει, αυτό το δύσκολο σουτ -το mid range- το οποίο δεν το έχουν πολλοί που αγωνίζονται και στις δύο περιφερειακές θέσεις. Γι αυτό κιόλας είναι πολλές οι ομάδες που κατά βάση επιλέγουν να "δώσουν" ένα τέτοιο σουτ στον αντίπαλο περιφερειακό, από το να αφήσουν είτε το τρίποντο είτε διάδρομο προς το καλάθι (ειδικά αν ο αμυντικός ψηλός δεν έχει γρήγορα πόδια ή είναι κάτω από τον μέσο όρο στο μπλοκ). Οι τρεις παίκτες που -αυτή την στιγμή- εμπιστεύονται τόσο πολύ την ικανότητά τους στο mid range είναι ο Κώστας Σλούκας, ο Βασίλης Σπανούλης και ο Μάικ Τζέιμς. Είναι χαρακτηριστικό που το έχουν κυρίως τα σούτινγκ γκαρντ.

3) Με σουτέρ ή 1on1 παίκτη: Μπορεί να συνυπάρξει με κλασικό πόιντ γκαρντ και να είναι υποστηρικτικός στο "2", μπορεί να συνυπάρξει με κλασικό σουτέρ και μπορεί να συνυπάρξει με γκαρντ που θέλει να παίζει ένας εναντίον ενός. Και αυτό συμβαίνει γιατί μπορεί να διαχειριστεί πνευματικά το να είναι πρωταγωνιστής, αλλά σε ορισμένες συνθήκες να έχει και δεύτερο ρόλο. Δηλαδή έχει τέτοια αυτοπεποίθηση που μπορεί να πάρει το τελευταίο κρίσιμο σουτ, μπορεί όμως να είναι ο γκαρντ που θα οργανώσει κάτι για να "εκτελέσει" κάποιος άλλος. Ενδεχομένως να είναι παραπάνω του κανονικού αλτρουιστής. Ωστόσο οι περισσότεροι προπονητές προτιμούν τέτοιους παίκτες, ειδικά όπως παίζεται τώρα το παιχνίδι στην EuroLeague. Να έχουν έναν παίκτη δηλαδή που δεν θα επηρεαστεί αν σε ένα ματς έχει 5 πόντους και κακά ποσοστά. Ο Σλούκας είναι ένας αθλητής που "σβήνει" αμέσως τον προηγούμενο αγώνα και πάει για τον επόμενο.

Όλα αυτά έγιναν με την καθοδήγηση του Ζέλικο Ομπράντοβιτς, ο οποίος ήταν ο προπονητής που του άλλαξε επίπεδο.

Ωστόσο δεν πρέπει να λησμονήσουμε ότι τις βάσεις για τον παίκτη που βλέπουμε τώρα τις είχαν βάλει δύο Έλληνες προπονητές. Οι Γιώργος Μπαρτζώκας και Γιάννης Σφαιρόπουλος.

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΜΑΝΑΤΖΕΡ

Ο παίκτης της Φενέρμπαχτσε, λοιπόν, είναι έτοιμος για την εκτόξευση. Θα διανύσει τα πιο παραγωγικά χρόνια της καριέρας του. Πιο έμπειρος από ποτέ και με την αυτοπεποίθησή του στα ύψη. Η απόκτησή θα είναι δρόμος αντοχής και όχι 100 μέτρα. Δεν βιάζεται να απαντήσει και δίνει ιδιαίτερη βάση στην άποψη του μάνατζέρ του, ο οποίος βλέπει τα πράγματα "ψυχρά" και άκρως επαγγελματικά. Ο πρώην δημοσιογράφος, Παναγιώτης Καπάζογλου, γνωρίζει πολύ καλά ότι ο πελάτης του θα βάλει την υπογραφή του σ' ένα πλουσιοπάροχο συμβόλαιο. Το μόνο που τον αφορά είναι πώς ο αθλητής θα είναι ο Νο1 στην ομάδα την οποία θα επιλέξει και πώς θα εξασφαλίσει το μάξιμουμ των αποδοχών του. Στην παρούσα φάση κανείς δεν έχει το πάνω χέρι.

Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΨΑΧΝΕΙ ΤΟΝ ΗΓΕΤΗ ΤΟΥ

Μετά από χρόνια ο Ολυμπιακός με επικεφαλής τον Γιώργο Μπαρτζώκα, θα προσπαθήσει να αλλάξει σελίδα. Μετά την αποχώρηση του Νίκολα Μιλουτίνοφ οι "ερυθρόλευκοι" θέλουν να φτιάξουν ένα πολύ καλό περιφερειακό κορμό. Ο Κώστας Σλούκας αποτελεί τον βασικό στόχο. Οι Γιώργος και Παναγιώτης Αγγελόπουλος καθώς και ο coach της ομάδας, θεωρούν ότι είναι η προσωπικότητα - leader που θα οδηγήσει εκ νέου τον Ολυμπιακό στις επιτυχίες. Η πρώτη πρόταση της διοίκησης στον παίκτη είναι συγκεκριμένη (5.4 εκατομμύρια για τρία χρόνια) και αναμένονται κι άλλες συναντήσεις με τον ατζέντη του αθλητή. Σύμφωνα με πληροφορίες του Sport24.gr η πλευρά του Σλούκα έχει ζητήσει δύο εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο για τριετές συμβόλαιο. Η προσφορά του Ολυμπιακού δεν αγγίζει αυτό το ποσό, αλλά η διαπραγμάτευση συνεχίζεται.

Η ΡΕΑΛ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙ ΠΡΟΤΑΣΗ

Η "βασίλισσα" με όπλο την τεράστια ιστορία της και την οικονομική ευμάρειά της, μπορεί να καταθέσει μία μεγάλη πρόταση σε οποιοδήποτε γκαρντ της Ευρώπης. Ο Λάσο ενδεχομένως να χρειαστεί έναν παίκτη τύπου Σλούκα, καθώς ακόμη δεν ξέρει τι θα γίνει με τον Καμπάτσο και την απόφασή του να αγωνιστεί στο ΝΒΑ. Δεν ξέρει επίσης σε τι κατάσταση θα βρεθεί ο Γιουλ τη νέα σεζόν, ο οποίος ταλαιπωρείται από σοβαρούς τραυματισμούς τα τελευταία χρόνια. Αλλά αυτή τη στιγμή επίσημη πρόταση προς τον Κώστα Σλούκα δεν υπάρχει. Οι διοικούντες την Ρεάλ θα αποφασίσουν για τον αν θα μπουν στη διεκδίκηση του Σλούκα, όταν ο 29χρονος Αργεντινός πλέι μέικερ (1.81) κάνει γνωστές τις προθέσεις του.

* Οι ελληνικές ομάδες στη Euroleague έχουν ανάγκη από μεταγραφές τύπου Σλούκα, Καλάθη, Ντιλέινι. Για να ανεβάσουν το αγωνιστικό επίπεδό τους και το πρεστίζ τους. Και γράφουμε για τις ομάδες της Euroleague, καθώς η Basket League είναι έτοιμη να πιάσει πάτο.

** Στις 12/05 το Sport24.gr είχε γράψει για την συνέντευξη Τύπου του Δημήτρη Γιαννακόπουλου ενόψει της νέας χρονιάς. Ο ιδιοκτήτης της ΚΑΕ Παναθηναϊκός θα αποκαλύψει τα πλάνα του για την ομάδα την Τετάρτη (3/6, 14:00), σε μία Σ/Τ που καθυστέρησε μερικές ημέρες, ώστε να αξιολογηθεί πρώτα η απόφαση της EuroLeague για το αν θα συνεχιζόταν το πρωτάθλημα τη φετινή περίοδο. Το σίγουρο είναι ότι το μπάτζετ του Παναθηναϊκού θα έχει μείωση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ