OPINIONS

Ο νέος ρόλος του Βασίλη Σπανούλη στον Ολυμπιακό

Ο νέος ρόλος του Βασίλη Σπανούλη στον Ολυμπιακό
Σπανούλης ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ο Παντελής Βλαχόπουλος κάνει ντεμπούτο στο Sport24.gr και γράφει για τη νέα τάξη πραγμάτων στο παιχνίδι του Ολυμπιακού. Πώς θα παίζει από φέτος ο Βασίλης Σπανούλης σε άμυνα και επίθεση, ποια είναι τα σχέδια του προπονητή και ποιος θα είναι ο ρόλος των Παπαπέτρου - Παπανικολάου. Το plan B για το "4".

Ο Ολυμπιακός "χτίζεται" από τον Γιάννη Σφαιρόπουλο και τους συνεργάτες του σε μια χρονιά άκρως απαιτητική και απρόβλεπτη, λόγω της νέας δομής διεξαγωγής της Euroleague. Όταν το πλεονέκτημα έδρας στην πρώτη φάση της διοργάνωσης κρίνεται περίπου στις 20 νίκες και η πρόκριση στις 15, είναι αυτονόητο ότι οι προπονητές θα πρέπει να αλλάξουν ριζικά τον τρόπο σκέψης τους. Και το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει ο coach των "ερυθρόλευκων" είναι να διατηρήσει "φρέσκο", υγιή και σε φόρμα τον καλύτερο παίκτης της ομάδας του, τον Βασίλη Σπανούλη.

Οι τρεις άξονες

Σκριν: Ο τεχνικός των πρωταθλητών Ελλάδας θα προσπαθήσει να... "μικρύνει" το γήπεδο για τον αρχηγό του, προκειμένου να μην επιβαρύνεται το κορμί του. Γι' αυτό τον λόγο η κίνηση που βλέπουμε εδώ και δύο χρόνια, με τον Σπανούλη να ξεκινά την προσπάθειά του κάτω από το καλάθι και να δέχεται σκριν το κέντρο του τριπόντου θα αντικατασταθεί με πιο κοντινά σκριν. Γενικότερα θα γίνει προσπάθεια να αποφευχθούν οι κινήσεις με μεγαλύτερη σωματική επαφή και plays που απαιτούν μεγάλο χώρο και τρέξιμο. O Βασίλης Σπανούλης είναι πλέον στα 34 (7/8/1982) και όλο το προπονητικό staff προγραμματίζει και μελετά κάθε βήμα του αρχηγού. Από τα συστήματα μέχρι και το χρόνο συμμετοχής μέσα στο παρκέ.

Αγώνες: Το νέο σύστημα διεξαγωγής της Euroleague προβλέπει πρωτάθλημα με 16 ομάδες, οι οποίες θα συμμετέχουν σε λίγκα 30 αγωνιστικών. Δηλαδή θα παίζουν όλοι με όλους και κάθε αγωνιστική ο Ολυμπιακός θα κληθεί να αντιμετωπίσει έναν μεγάλο αντίπαλο. Σε αυτά τα παιχνίδια ο Βασίλης Σπανούλης πρέπει να έχει το μέγιστο χρόνο συμμετοχής και βεβαίως την καλύτερη δυνατή απόδοση. Η απόφαση που έχει ληφθεί από την τεχνική ηγεσία της ομάδας είναι ο "Kill Bill" να έχει περιορισμένο χρόνο συμμετοχής στο ελληνικό πρωτάθλημα. Την περυσινή περίοδο αγωνιζόταν σε κάθε ματς σχεδόν 25 λεπτά (24:19). Ο εφετινός στόχος είναι να παίζει κάτω από τα 20 λεπτά σε κάθε αγώνα ενώ υπάρχουν σκέψεις σε άλλα να μην αγωνίζεται καθόλου.

Άμυνα: Η "καυτή" πατάτα στον σχεδιασμό της νέας ομάδας του Ολυμπιακού. Πώς ο Σφαιρόπουλος θα προσπαθήσει να "κρύψει" -ακόμη καλύτερα- τον Σπανούλη στον αμυντικό προσανατολισμό των "ερυθρόλευκων". Είναι γεγονός ότι με τις "ευλογίες" του προπονητή, ο 34χρονος γκαρντ κρατάει δυνάμεις στην άμυνα, προκειμένου να είσαι όσο γίνεται περισσότερο αποδοτικός στην επίθεση. Πέρυσι αυτή η επιλογή δικαιώθηκε στο Ελλάδα, όμως στοίχισε στην Ευρώπη. Στον φετινό "μαραθώνιο" κάθε λεπτομέρεια μετράει.

Ο νέος ρόλος του Βασίλη Σπανούλη στον Ολυμπιακό
Σπανούλης ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Πώς θα παίζει

Ο Σπανούλης είναι το κορυφαίο επιθετικό όπλο της Ευρώπης, χωρίς καμία αμφιβολία. Ο ρόλος του δεν θα αλλάξει. Θα σουτάρει και θα πασάρει όπως θέλει, αλλά θα υπάρξουν μικρές αλλαγές για να προστατευτεί ο ίδιος και η ομάδα. Η συνεργασία παίκτη και προπονητή είναι ίσως το πιο κομβικό κομμάτι για την πορεία του Ολυμπιακού στην Ευρώπη και φαίνεται ότι εφέτος το έχουν καταλάβει και οι δύο πολύ καλά, κάνοντας αμοιβαίες υποχωρήσεις. Πάντα υπάρχουν διαφωνίες και ενστάσεις, όμως αμφότεροι εργάζονται για το καλό του Ολυμπιακού.

Θα πασάρει περισσότερο

Το έκανε πέρυσι, θα το κάνει περισσότερο εφέτος. Αυτή την σαιζόν θα πασάρει περισσότερο ειδικά στο pick and roll. Και σε αυτό θα βοηθήσουν οι δύο σέντερ του Ολυμπιακού Γιανγκ και Μπιρτς, οι οποίοι αρέσκονται να παίζουν πάνω από το καλάθι. Η τροφοδότησή τους θα είναι ένα από τα νέα στοιχεία που θα παρουσιάσει ο Σφαιρόπουλος. Κάτι που έλειπε πέρυσι λόγω έλλειψης σέντερ μετά από τους τραυματισμούς βασικών παικτών και λανθασμένων επιλογών.

Κάτι αντίστοιχο είχε κάνει και ο Νίκος Γκάλης στις αρχές της δεκαετίας του '90 όταν μετακόμισε από τον Άρη στον Παναθηναϊκό και όταν είχε φτάσει πλέον 37 ετών. Προτιμούσε να δημιουργεί και να "εκτελεί" όταν το θεωρούσε απαραίτητο.

Γκριν, ο Σλούκας που του έλειπε

Η αποχώρηση του Κώστα Σλούκα σε συνάρτηση με την "άστοχη" (ποσοστά) χρονιά του Βαγγέλη Μάντζαρη, έκαναν τον Ολυμπιακό να έχει τεράστια κενά στην περιφερειακή γραμμή του. Ο Έρικ Γκριν είναι ένας παίκτης που δεν θα βοηθήσει τους πρωταθλητές μόνο επιθετικά. Θα έχει ένα διττό ρόλο. Πέρα από την έφεση του στο σκοράρισμα (είτε με ντράιβ είτε με σουτ) θα προσπαθήσει να παίξει τον ρόλο του αντί-Σλούκα. Να ξεκουράζει τον Σπανούλη, να παίζουν μαζί και να τον βοηθάει όταν όλη η άμυνα των αντιπάλων πέφτει πάνω του και βεβαίως να αλλάζει τον ρυθμό του παιχνιδιού στις κακές βραδιές του "Kill Bill". Όλα αυτά βέβαια αν ο Αμερικανός γκαρντ προσαρμοστεί γρήγορα στις ανάγκες της Euroleague και της Basket League.

Τα γρήγορα "4"

Και το μεγάλο στοίχημα. Με τη σύμφωνη γνώμη του Βασίλη Σπανούλη ο Ολυμπιακός δεν απέκτησε -λανθασμένα για τους περισσότερους- το αθλητικό "4". Προτιμήθηκε να δοθεί η ευκαιρία κυρίως στον Παπαπέτρου και μετά στον Παπανικολάου να δώσουν τη "μάχη" τους γι' αυτή τη θέση. Το ρίσκο μεγάλο καθώς οι ανάγκες είναι διαφορετικές. Και o "δεύτερος ψηλός" πρέπει να διαθέτει δύναμη, κυρίως στην άμυνα. Ωστόσο Σφαιρόπουλος και Σπανούλης θεωρούν ότι οι δύο "μικροί" του Ολυμπιακού μπορεί να τα καταφέρουν πίσω από τους Πρίντεζη και Αγραβάνη διαθέτοντας ως "όπλο" τους το εξαιρετικό σουτ από μακριά. Στο σχήμα με κοντό "4" και μετά από pick and roll οι προπονητές του Ολυμπιακού πιστεύουν ότι ο Σπανούλης θα "βλέπει" πάντα το ελεύθερο σουτ από το τρίποντο. Και σε αυτή την θέση θέλουν να βρίσκονται οι Παπαπέτρου και Παπανικολάου.

* Για ακόμη ένα καλοκαίρι ο Βασίλης Σπανούλης έκανε τις διακοπές του χωρίς life style, χωρίς ακρότητες και εντυπωσιασμούς, προσέχοντας απόλυτα την διατροφή του. Δεν πήρε ούτε ένα κιλό και εφήρμοσε κατά γράμμα τις οδηγίες των γυμναστών και των διατροφολόγων του Ολυμπιακού, αποδεικνύοντας για ακόμη μία φορά πόσο επαγγελματίας είναι.

** Ο Βασίλης Σπανούλης πριν από περίπου ένα μήνα "χτύπησε" άλλα δύο τατουάζ. Απόρροια της λατρείας του σε δύο αγαπημένα πρόσωπά του. Τον πατέρα του και την κόρη του.

*** Η επιλογή να μην αποκτηθεί "4" από τον Ολυμπιακό αν και το είχε προαναγγείλει (ατυχώς) ο Μίλαν Τόμιτς δεν σημαίνει ότι το προπονητικό επιτελείο της ομάδας δεν έχει plan Β, στην περίπτωση που οι Πρίντεζης, Αγραβάνης, Παπαπέτρου δεν ανταποκριθούν στα "θέλω" της συγκεκριμένης θέσης. Στη λίστα τους υπάρχουν αρκετά ονόματα "οικονομικών" Αμερικανών τύπου Μπερντ Πέτγουεϊ. Παίκτες που να έχουν αγωνιστεί στην Ευρωλίγκα και μάξιμουμ να κοστίζουν 250.000 δολάρια.

**** Είναι για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια που ο Ολυμπιακός έκανε προετοιμασία με όλους τους παίκτες του παρόντες. Μάλιστα αυτός που έχει κάνει ιδιαίτερη εντύπωση στο τεχνικό επιτελείο είναι ο Ματ Λοτζέσκι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ