OPINIONS

Η σκληρή αλήθεια του Γιάννη για τον Giannis

ΤΟΥΡΝΟΥΑ "ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ" / ΕΛΛΑΔΑ - ΣΕΡΒΙΑ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI)
ΤΟΥΡΝΟΥΑ "ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ" / ΕΛΛΑΔΑ - ΣΕΡΒΙΑ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Ο Παντελής Βλαχόπουλος σχολιάζει σε 10 σημεία την παρουσία της Εθνικής ομάδας στο τουρνουά Ακρόπολις. Η ενότητα στα αποδυτήρια, ο Γιάννης Αντετοκούνμπο που έφερε ξανά την ελπίδα στον κόσμο, αλλά και οι σκληρές αλήθειες του αρχηγού Γιάννη Μπουρούση.

Η Εθνική ομάδα πήρε μέρος σε ένα τουρνουά που πραγματικά θα την ωφελήσει ενόψει του Παγκοσμίου Κυπέλλου στην Κίνα (31 Αυγούστου - 15 Σεπτεμβρίου). Οι αγώνες ήταν σκληροί κόντρα σε δυνατούς αντιπάλους και καταξιωμένους παίκτες. Η σημασία της νίκης πραγματικά δεν μετράει σε αυτές τις αναμετρήσεις, αλλά το βλέμμα του Γιάννη Αντετοκούνμπο μετά την ήττα από την Σερβία και τα ευπρόσδεκτα καμπανάκια στο κατάμεστο ΟΑΚΑ, μαρτυρούν το πάθος και τη "φωτιά" που υπάρχει στην καρδιά για διάκριση.

Το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα, λοιπόν, έδωσε τρία ματς με Ιταλία, Τουρκία, Σερβία -και οι τρεις ομάδες συμμετέχουν στο Παγκόσμιο- και μέσα από 10 σημεία θα προσπαθήσουμε να αποκρυπτογραφήσουμε τη συμμετοχή της ελληνικής ομάδας στο Ακρόπολις.

  • Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο μπορεί να οδηγήσει την Εθνική στο μετάλλιο. Όμως το ζητούμενο δεν είναι αυτό. Ο MVP του ΝΒΑ κατάφερε να μεταμορφώσει την Ελλάδα ξανά σε κορυφαία ομάδα και να γεμίσει το ΟΑΚΑ στις 18 Αυγούστου με 20.000 φιλάθλους. Αυτή θα είναι η παρακαταθήκη για τα επόμενα χρόνια.
  • Ο Γιάννης Μπουρούσης είπε μια μεγάλη αλήθεια: δεν πρέπει να πέσουμε όλοι πάνω στον Γιάννη (σ.σ. Αντετοκούνμπο). Μην τον ζαλίζουμε, είναι ο καλύτερος παίκτης στο ΝΒΑ και πρέπει να τον αφήσουμε να βοηθήσει αυτός εμάς και εμείς εκείνον". Ο αρχηγός γνωρίζοντας καλά τη ψυχολογία των αποδυτηρίων, των δημοσιογράφων και του κόσμου μίλησε ανοιχτά γι αυτό που όλοι έχουν στο πίσω μέρος του μυαλού τους. Η διάκριση δεν μπορεί να έρθει προσωποκεντρικά, αλλά μέσα από την ομαδική δουλειά. Ο ψηλός της Εθνικής το δήλωσε με κομψό τρόπο, αλλά έπιασε τον παλμό του υπόλοιπου συνόλου, αλλά και του ίδιου του Αντετοκούνμπο. Επί της ουσίας είπε ότι "αφήστε μας να κάνουμε τη δουλειά μας, ξέρουμε εμείς".
  • Η άμυνα των Σέρβων με τους τρεις παίκτες στην κορυφή να μαρκάρουν τον Αντετοκούνμπο είχε αποτέλεσμα και αποσυντόνισε τον άσο των Μπακς. Με μια υποσημείωση. Ο Γιάννης ξέρει πολύ καλά να "σπάει" τέτοιες άμυνες και ειδικά όταν θα έχει δίπλα του τον Σλούκα, τον Παπαπέτρου και τον Παπανικολάου. Ωστόσο, η αντιμετώπιση αλά ΝΒΑ, ήταν ένα καλό μάθημα για το τεχνικό επιτελείο και τον ίδιο τον αθλητή. Οι περισσότερες ομάδες έτσι θα παραταχθούν απέναντι στον "Greek Freak".
  • Χωρίς τον Κώστα Σλούκα η συνθήκη θα είναι διαφορετική. Ο άσος της Φενέρμπαχτσε δίνει όλα αυτά τα στοιχεία που λείπουν αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα. Καθαρό σκορ και επιλογές, έκρηξη, αλλαγή ρυθμού, ηγετικές ικανότητες, πίεση στην μπάλα και ολοκληρωμένο pick and roll.
  • Ο Θανάσης Αντετοκούνμπο δίνει απαντήσεις -για ακόμη μία φορά- σε όλους όσοι τον αμφισβητούν. Και οι πιο δύσπιστοι πλέον δεν πιστεύουν ότι παίζει στην Εθνική λόγω του αδερφού του. Στο τουρνουά ήταν εκπληκτικός σε άμυνα και επίθεση. Προσοχή όμως: το ενίοτε άναρχο παιχνίδι του μπερδεύει μερικές φορές τον αδερφό του.
  • Οι αποστάσεις, λοιπόν, θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στο παιχνίδι της Εθνικής. Γιατί μπορεί στην άμυνα το γήπεδο να μικραίνει για τους αντιπάλους με σχήματα όπως: Καλάθης, Παπαπέτρου, Παπανικολάου, Θάνασης και Γιάννης, αλλά στην άλλη μεριά του παρκέ πρέπει ευλαβικά να τηρούνται οι αποστάσεις για να βρίσκει χώρους ο Giannis να κάνει το παιχνίδι του.
  • Η Εθνική έτρεξε, αλλά πρέπει να το κάνει περισσότερο. Οι κλειστές άμυνες θα δίνουν το σουτ και η Ελλάδα δεν έχει ούτε έναν "καθαρό" σουτέρ γι' αυτές τις καταστάσεις.
  • Το κλίμα στα αποδυτήρια είναι πολύ καλό. Υπάρχει σεβασμός στην κυριαρχία του Γιάννη Αντετοκούνμπο. Όλοι τον αντιμετωπίζουν ως σταρ. Την ίδια ώρα, το αστέρι του Μιλγουόκι με τη συμπεριφορά του εντός και εκτός γηπέδου έχει κερδίσει τους συμπαίκτες του. Η καθολική στήριξη στον Αθηναίου και τα (αυτονόητα) μηνύματα μέσα από την καρδιά των διεθνών, δείχνουν ότι όλοι είναι μια γροθιά.
  • Ο Θανάσης Σκουρτόπουλος δίνει τον δικό του αγώνα και έχει την ευκαιρία της ζωή του. Όλοι θα βρεθούν με το δάχτυλο στην σκανδάλη, αλλά αυτός δείχνει σοβαρός και ψύχραιμος. Η κομβική κατάσταση που έχει πρωτίστως να διαχειριστεί είναι το καλό κλίμα εντός αποδυτηρίων. Υπάρχουν μεγάλες προσωπικότητες μέσα στην ομάδα και τα "θέλω" τους μερικές φορές υπερβαίνουν τη μπασκετική λογική. Σ' αυτές τις φάσεις πρέπει να βρει ισορροπία.
  • Η Εθνική ομάδα έχει μέλλον. Ο Γιάννης και τα αδέρφια του μπορεί να παίζουν αλλά 10 χρόνια. Από πίσω έρχονται με φόρα οι Παπαγιάννης, Λαρεντζάκης, Κόνιαρης, Μήτογλου και άλλα παιδιά. Με σωστές κινήσεις από την ομοσπονδία μπορεί να χτιστεί εκ νέου μια πάρα πολύ δυνατή ομάδα.

Η Εθνική αρχίζει τις υποχρεώσεις της στο Παγκόσμιο με αντίπαλο το Μαυροβούνιο την 1η Σεπτεμβρίου. Εν συνεχεία θα αντιμετωπίσει τη Βραζιλία (03/09) και τη Νέα Ζηλανδία (05/09). Έως τότε η ελληνική ομάδα θα έχει βρει ξεκάθαρους ρόλους, με την ελπίδα να μην υπάρξουν άλλοι τραυματισμοί και να έχει επιστρέψει ο Κώστας Σλούκας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ