OPINIONS

Γκριν, το εύκολο θύμα

Γκριν, το εύκολο θύμα

Ο Παντελής Βλαχόπουλος γράφει για την 48ωρη άδεια στον Έρικ Γκριν, τις πραγματικές αιτίες αυτής της κίνησης, πώς ο Γιάννης Σφαιρόπουλος πήρε αυτή την απόφαση και τι θα κάνει με τον Πάτρικ Γιανγκ.

Αδιάφοροι, γκρινιάρηδες, απροσάρμοστοι, αλαζόνες παίκτες και ο Ολυμπιακός πάνω απ' όλα και απ' όλους. Διαβάζοντας τα "κόκκινα" ρεπορτάζ το σαββατοκύριακο, νόμιζα ότι μέσα σε μια εβδομάδα όλα είχαν "γκρεμιστεί". Και από οικογένεια ο Ολυμπιακός έχει γίνει το απόλυτο "καφενείο".

Δεν είναι έτσι όμως. Οι πρωταθλητές Ελλάδας περνούν μια κρίση και ο προπονητής μαζί με τους διοικούντες την ομάδα πρέπει να βρουν μια λύση. Αυτό πρέπει να γίνει άμεσα, καθώς το σύστημα της Euroleague δεν αφήνει κανένα περιθώριο χαλάρωσης.

ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Όλα ξεκίνησαν στο παιχνίδι της Πόλης και την ήττα από τη Γαλατάσαραϊ. Εκεί ο Σφαιρόπουλος είδε τον Έρικ Γκριν να κάνει μορφασμό, δυσανασχετώντας για τον χρόνο συμμετοχής του. Μάλιστα, κάποιοι από τον Ολυμπιακό ισχυρίζονται ότι ήταν αδιάφορος όταν ο coach έδινε οδηγίες στα time out. Αυτό δεν απέχει από την αλήθεια. Όπως αλήθεια είναι ότι δεν ήταν ο μόνος που φαινόταν αδιάφορος για όσα είχε να πει ο προπονητής. Και άλλοι παίκτες (Έλληνες) είχαν ανάλογη συμπεριφορά στο ματς της Κωνσταντινούπολης και γι αυτό από το ρεπορτάζ "έβγαινε" ότι ενδεχομένως να ακολουθήσουν και άλλοι στο σύστημα των υποχρεωτικών αδειών.

Μετά την προπόνηση του Σαββάτου (12/11) ο Σφαιρόπουλος "έδιωξε" τον Αμερικανό για 48 ώρες. Μία κίνηση-μήνυμα από τον 49χρονο τεχνικό, με πολλούς αποδέκτες. Αλλά πραγματικά ποιοι είναι αυτοί οι παίκτες; Και σε πόσους από αυτούς ενδέχεται να δώσει άδεια o καθ' ύλην αρμόδιος; Ωστόσο, το πραγματικό ερώτημα δεν είναι αυτό. Το ερώτημα είναι αν ΜΠΟΡΕΙ ο "Σφαιρό" να δώσει άδεια σε όλους τους "γκρινιάρηδες".

Ο ΕΥΚΟΛΟΣ ΣΤΟΧΟΣ

Ο προπονητής των Πειραιωτών έπρεπε να κάνει ένα "ηλεκτροσόκ" στους παίκτες τους για την ήττα από τη Γαλατά, αλλά κυρίως εν όψει των ματς με Μπαρτσελόνα και Παναθηναϊκό. Προφανώς κάτι είχε δει στις προπονήσεις και όλη αυτή η κατάσταση "γιγαντώθηκε" στην Πόλη. Και αν πούμε ότι η τακτική του είναι σωστή, το δεδομένο είναι πως ξεκίνησε με ένα... εύκολο θύμα: τον Έρικ Γκριν.

Παίκτης του ενός εκατομμυρίου, που εμφανίστηκε στον Πειραιά για να γίνει ο ηγέτης του Ολυμπιακού, όταν δεν αγωνίζεται ο Σπανούλης. Είναι, όμως, και ο αθλητής που δεν προκαλεί προβλήματα στα αποδυτήρια. Όλοι όσοι τον ξέρουν, λένε πως πρόκειται για εξαιρετικό παιδί, απόλυτο επαγγελματία, με λίγους φίλους και με "μετρημένη" εξωγηπεδική ζωή. Δεν βγαίνει, δεν προκαλεί, έχει συγκεκριμένα στέκια στους λίγους μήνες που βρίσκεται στην Ελλάδα και προσέχει την κάθε κίνησή του. Έχει δείξει ότι ξέρει να σέβεται και είναι από τις ελάχιστες περιπτώσεις Αμερικανών που μιλούν στους δημοσιογράφους, στον πληθυντικό.

Έχει όμως, ένα "ελάττωμα": θέλει να παίζει! Το αντίστοιχο "ελάττωμα" έχουν και όλοι οι παίκτες που αγωνίζονται σε αυτό το επίπεδο -αν όχι σε κάθε επίπεδο. Είναι κοινό μυστικό ότι ο Αμερικανός γκαρντ επέλεξε τον Ολυμπιακό για να φτιάξει ξανά την καριέρα του, με σκοπό τα επόμενα χρόνια να επιστρέψει στο ΝΒΑ. Για να γίνει αυτό πρέπει να παίζει, ώστε και να αποδείξει πως μπορεί να ανταποκριθεί στο ρόλο του leader. Εξάλλου το καλοκαίρι οι συζητήσεις έκαναν λόγο για δεδομένο χρόνο συμμετοχής 20 λεπτών. Όπως γινόταν στην αρχή, όταν τα πράγματα πήγαιναν όπως τα ήθελαν και οι δύο πλευρές. Τώρα έχουν πάρει διαφορετική τροπή και όλοι είναι στο όριο.

ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΓΙΑΝΓΚ

Προφανώς ο Σφαιρόπουλος έχει αντιμετωπίσει και πιο ακραίες καταστάσεις. Εν τούτοις, πάντα στις ομάδες υπάρχουν ισορροπίες που πρέπει να διατηρούνται -για να μην καταρρεύσει το οικοδόμημα. Για παράδειγμα, είναι ξεκάθαρο πως ο κόουτς δεν μπορεί να διώξει τον Σπανούλη σε ανάλογη περίπτωση με αυτή του Γκριν. Το ίδιο έκανε ο Ιωαννίδης με τον Γκάλη και τον Τάρπλεϊ και ο Ομπράντοβιτς με τον Διαμαντίδη. Στην εποχή μας ο Ιτούδης με τον Τεόντοσιτς. Όλοι προσπαθούσαν να διαχειριστούν τις "βεντέτες" τους και τους παίκτες που έχουν επιρροή στα αποδυτήρια. Ο μοναδικός, ίσως, που δεν καταλάβαινε από τέτοιες συμπεριφορές στον Ολυμπιακό ήταν ο Γιώργος Μπαρτζώκας -με τις γνωστές συνέπειες.

Ο Σφαιρόπουλος, λοιπόν, κάνει το ίδιο. Έδωσε το μήνυμα με έναν "ακίνδυνο" και περιμένει τους υπόλοιπους... στη γωνία. Είναι σίγουρο πως αν συνεχίσουν κάποιοι να έχουν την ίδια συμπεριφορά όχι μόνο θα πάρουν άδεια, αλλά ενδεχομένως να φύγουν και από την ομάδα. Αλλά αυτό είναι πρωτίστως πρόβλημα του προπονητή. Το "χτίσιμό" του φετινού ρόστερ στηρίχτηκε σε δικές του επιλογές και από αυτές θα κριθεί. Ούτε είναι εύκολο να διώξεις παίκτες, μηδέ να παίζεις συνέχεια στο όριο. Είναι ο μοναδικός πλέον που μπορεί να φέρει την ηρεμία στο εσωτερικό των "ερυθρόλευκων". Αν δεν το κάνει ο Ολυμπιακός θα έχει πρόβλημα. Συν τοις άλλοις έχει ακόμη ένα θέμα που πρέπει να βρει λύση.

Ο καιρός περνάει και ο Πάτρικ Γιανγκ δεν βρίσκει τα "πατήματά" του. Ο coach Σφαιρόπουλος και η διοίκηση πρέπει να πάρουν τη μεγάλη απόφαση. Θα πάρουν έναν ακόμη παίκτη στη θέση των "ψηλών" ή όχι; Θα τον εμπιστευτούν μέχρι το τέλος της χρονιάς ή θα "θωρακίσουν" την ρακέτα με ακόμη έναν "αθλητικό ψηλό"; Αυτό κατά την κοινή λογική αποτελεί το μεγαλύτερο πρόβλημά του. Ακόμη και από τους "γκρινιάρηδες".

ΤΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΑΛΒΕΡΤΗ-ΛΕΒΙΝΓΚΣΤΟΝ

Αυτό που περνά τώρα ο Ολυμπιακός δεν είναι κάτι... το πρωτότυπο. Το 'χουν ζήσει όλες οι μεγάλες ομάδες, αυτές που 'χουν να διαχειριστούν μεγάλες προσωπικότητες και τεράστιες απαιτήσεις. Χαρακτηριστικά, θα αναφέρουμε την πρώτη σεζόν του Ζέλικο Ομπράντοβιτς στον Παναθηναϊκό. Τότε που μετά το σερί των 19 νικών σε τρεις διοργανώσεις, είχε έλθει η ήττα στο ΟΑΚΑ από την Άλμπα. Έξι ημέρες αργότερα, έφυγε ο Ολυμπιακός με το "διπλό" από την έδρα των "πρασίνων".Το καζάνι σιγοέβραζε για να γίνει η έκρηξη στη Δάφνη, στις 29/1. Ο Αλβέρτης δεν πάτησε το πόδι του σε αυτό το ματς και με τη λήξη του αγώνα, εξέφρασε τη δυσαρέσκεια του με αποχή από το "ζντο".

Μεταξύ αυτών που ελέχθησαν στα αποδυτήρια, ήταν ότι το "σε καθαιρώ από αρχηγό" του μεν και το "δεν μπορείς να μου γ... το μυαλό. Είμαι 10 χρόνια στην ομάδα και δεν έχω δημιουργήσει ποτέ πρόβλημα, ενώ εσύ είσαι λίγους μήνες" του δε, ο οποίος απουσίασε από την προπόνηση της επομένης. Είχε ζητήσει άδεια να διευθετήσει ένα προσωπικό θέμα. Ο "Ζοτς" αναζητούσε εκείνον που μαρτύρησε όσα συνέβησαν στα ΜΜΕ -παρεμπιπτόντως, τον βρήκε και τον απενεργοποίησε για το υπόλοιπο της σεζόν. Ακολουθούσε το ματς με τον Ερυθρό Αστέρα. Ο Σέρβος κόουτς είχε απαιτήσει τη συγγνώμη του Αλβέρτη, ενώπιον όλης της ομάδας. Ο τελευταίος διευκρίνισε αργότερα πως "ζήτησα συγγνώμη, γιατί έκρινα πως αυτή ήταν η υποχρέωση μου". Η ιστορία έληξε με το "σε πάω" ένθεν κι ένθεν... και με ευρωπαϊκό τρόπαιο.

Ο Ντούσαν Ίβκοβιτς στη μεγάλη κόντρα του με τον Κλιφ Λέβινγκστον δεν δίστασε να παίξει σε ένα ματς "ζωής και θανάτου" (Λιμόζ) με τον Γιώργο Κουκλάκη. Ήταν η περίοδος 1992-93 με τον Ντούντα να προσπαθεί να χωρέσει στην ίδια πεντάδα του ΠΑΟΚ των πρώην παίκτη των Μπουλς και τον Κεν Μπάρλοου. Ο Λέβινγκστον δεν αποδεχόταν τον νέο ρόλο του στη θέση "4" και ο Ίβκοβιτς τον έστειλε στις Ηνωμένες Πολιτείες για δύο εβδομάδες. Η ατάκα του επική: Για να ξεκουράσεις το σώμα σου και το μυαλό σου. Ο Αμερικανός φόργουορντ μετά από λίγες ημέρες επέστρεψε αποδέχτηκε τη νέα θέση του και έγινε το αγαπημένο παιδί της εξέδρας του "δικεφάλου". Ωστόσο οι μικρές κόντρες από τους δύο άντρες συνεχίστηκαν και η αιτία ήταν η λατρεία του παίκτη για την Coca-Cola.

* Επικοινωνιακά ο Ολυμπιακός γιατί αποφάσισε να δημοσιοποιήσει το γεγονός; Ποιος αποφάσισε να δοθεί τέτοια έκταση; Ο προπονητής ή διοίκηση; Να είστε σίγουροι ότι το μήνυμα οι παίκτες θα το έπαιρναν ακόμη και αν το θέμα είχε λυθεί εσωτερικά και δεν μάθαινε κανείς ποτέ.

** Δεν μπορεί ο Χάκετ από τους πιο καλούς παίκτες και με τη μεγαλύτερη ενέργεια βάσει χρόνου συμμετοχής, να έγινε μέσα σε λίγες ημέρες και μετά από 2-3 άσχημα παιχνίδια, ο αδύναμος κρίκος του Ολυμπιακού.

*** Ο Κώστας Παπανικολάου ακόμη να βρει ρυθμό. Ο Σφαιρόπουλος τον εμπιστεύεται και πολλοί θεωρούν ότι κάποια στιγμή θα βρει τον πραγματικό εαυτό του. Έχει την στήριξη της ομάδας και του μάνατζέρ του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ