OPINIONS

Άλλοι θα πλήρωναν για να παίξουν σ' αυτή την Εθνική

Άλλοι θα πλήρωναν για να παίξουν σ' αυτή την Εθνική

Ο Παντελής Βλαχόπουλος γράφει για την φιλόδοξη και με προοπτική Εθνική ομάδα, το γεμάτο ρόστερ, το ξάφνιασμα με την επιλογή του Κώστα Αντετοκούνμπο και τον αποκλεισμό από την προεπιλογή του Κώστα Κουφού.

Η Εθνική ομάδα μπάσκετ, έπειτα από πολλά χρόνια, δείχνει ικανή να επιστρέψει στην ελίτ των κορυφαίων. Ένα σύνολο με βάθος, ταλέντο, σκληράδα, εμπειρία και με έναν αδιαμφισβήτητο ηγέτη. Τον Γιάννη Αντετοκούνμπο.

Ο Θανάσης Σκουρτόπουλος έχει να διαχειριστεί μία ομάδα, η οποία μπορεί να υποστηρίξει κάθε είδους μπάσκετ, προσαρμοσμένο πάντα στο στυλ και στην αθλητική ικανότητα του θεωρητικά καλύτερου παίκτη μπάσκετ στον κόσμο. Το κίνητρο είναι μεγάλο, η επιθυμία για διάκριση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Κίνας (31 Αυγούστου έως 15 Σεπτεμβρίου) είναι δεδομένη και η προετοιμασία της Ελλάδας -αρχίζει στις 24 Ιουλίου- για μια θέση στη 12αδα φαντάζει ένα μικρό τουρνουά. Εκεί αρκετοί αθλητές θα πρέπει να αποδείξουν ότι είναι ικανοί να κάνουν το μακρινό ταξίδι. Ο coach είναι έμπειρος αλλά και δίκαιος. Όμως η απόφασή του για το οριστικό σχήμα, φαντάζει αρκετά δύσκολη με την υπάρχουσα κατάσταση. Οι εννιά θέσεις μοιάζουν "κλειδωμένες" και ο ομοσπονδιακός τεχνικός πρέπει να επιλέξει τους άλλους τρεις για να στελεχώσει την Εθνική.

Οι "18" της Ελλάδας:

PG: Νικ Καλάθης, Κώστας Σλούκας, Αντώνης Κόνιαρης, Βαγγέλης Μάντζαρης.

SG: Γιαννούλης Λαρεντζάκης, Τάιλερ Ντόρσεϊ, Γιάννης Αθηναίου.

SF: Θανάσης Αντετοκούνμπο, Κώστας Παπανικολάου, Ιωάννης Παπαπέτρου, Χρήστος Σαλούστρος.

PF: Γιάννης Αντετοκούνμπο, Γιώργος Πρίντεζης, Ντίνος Μήτογλου, Παναγιώτης Βασιλόπουλος.

C: Γιάννης Μπουρούσης, Γιώργος Παπαγιάννης, Κώστας Αντετοκούνμπο.

Στη θέση των περιφερειακών, οι Σλούκας και Καλάθης είναι με το διαβατήριο στο χέρι. Θα αποτελέσουν το βασικό δίδυμο των γκαρντ και οι παίκτες που θα καθορίσουν εν πολλοίς το παιχνίδι του Giannis. Είναι και οι δύο μέσα στην καλύτερη πεντάδα των γκαρντ στην Ευρωλίγκα και η πείρα τους εντός και εκτός παρκέ θα είναι κομβική. Οι Κόνιαρης, Μάντζαρης, Λαρεντζάκης και Ντόρσεϊ έχουν τις ίδιες πιθανότητες. Λιγότερες ο Αθηναίου.

Στα φόργουορντ υπάρχει υπεροπλία και παίκτες με διαφορετικά χαρακτηριστικά που ο ένας θα συμπληρώνει τον άλλον. Οι Παπανικολάου και Παπαπέτρου αποτελούν εγγύηση. Έχουν το σουτ, τη δύναμη, τις παραστάσεις και τη δίψα. Ο Θανάσης Αντετοκούνμπο έρχεται από πίσω να δώσει ενέργεια, αμυντικό φίλτρο και πάθος, ο Γιώργος Πρίντεζης με την απαράμιλλη ποιότητά του -στο τελευταίο τουρνουά του- έχει να αποδείξει πολλά. Ο Βασιλόπουλος μοιάζει να είναι το αουτσάιντερ, αλλά και μόνο που έχει φτάσει έως εδώ αποτελεί ένα μικρό θαύμα. Και ο Γιάννης Αντετοκούνμπο.

Ο άσος των Μπακς δεν έχει θέση. Θα παίζει νοητά στο "4" αλλά και στη θέση του σέντερ, όπως είχε εκμυστηρευτεί ο Θανάσης Σκουρτόπουλος στο Sport24.gr στις 6 Φεβρουαρίου 2019. Ο προπονητής της Ελλάδας έχει ταξιδέψει στις Ηνωμένες Πολιτείες, έχει πάρει πολλές ιδέες από το παιχνίδι του Μιλγουόκι και θα προσαρμόσει, ως οφείλει, όλο το παιχνίδι της Εθνικής πάνω στον Γιάννη Αντετοκούνμπο. Οι Μπουρούσης και Παπαγιάννης είναι δύσκολο να μείνουν εκτός. Η κίνηση να μπει στην προεπιλογή ένας παίκτης σαν τον Κώστα Αντετοκούνμπο (21,2.11) είναι σωστή και ας είχε λίγη γκρίνια λόγω αδερφού. Τέτοιοι παίκτες πρέπει να "ψήνονται" από νωρίς στον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η Εθνική και να "μυρίζουν" αποδυτήρια προκειμένου να αποκτήσουν το μέταλλο του παίκτη που αγωνίζεται σε υψηλό επίπεδο.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ BRAND

Η εθνική ομάδα θα αποτελέσει ένα από τα πιο ισχυρά brand στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Κίνας. Η παρουσία του MVP του αμερικάνικου μπάσκετ καθιστά την Ελλάδα, μία από τις πιο ελκυστικές ομάδες του τουρνουά. Το μέγεθος του Γιάννη Αντετοκούνμπο δεν έχει όριο και αυτό το ξέρουν πολύ καλά οι αντίπαλοι. Και κυρίως η Εθνική ομάδα των Ηνωμένων Πολιτειών. Θα είναι ένα πρωτάθλημα των αποδείξεων. Ο Giannis είναι επιδραστικός και στις δύο πλευρές του παρκέ. Αλλά θα κληθεί να πιστοποιήσει αν μπορεί να παίξει με διαφορετικούς κανονισμούς και άμυνες που θα του αφήνουν επιδεικτικά το σουτ. Αυτή ήταν και η ερώτησή μας όταν τον συναντήσαμε στο Ζάππειο κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του νέου Zoom Freak 1. Η απάντησή του ήταν αφοπλιστική και γεμάτο αυτοπεποίθηση:

"Πιστεύω ότι όλα με τη δουλειά βελτιώνονται. Έτσι και το σουτ μου πρέπει να βελτιωθεί. Πιστεύω όμως ότι έχω καλό σουτ. Και γι' αυτό το λόγο το Μιλγουόκι έκανε μία εκπληκτική χρονιά. Έφτασε στους τελικούς της Ανατολής μετά από συγκλονιστικά παιχνίδια και αγωνιστήκαμε απέναντι στους Τορόντο Ράπτορς. Προφανώς θα δουλέψω κι άλλο πάνω σε αυτό το κομμάτι (σουτ), αλλά και σε άλλα μικρά πράγματα προκειμένου να είμαι πιο έτοιμος". Αυτός είναι ο Γιάννης Αντετοκούνμπο. Ένας αθλητής που όλος ο πλανήτης υποκλίνεται μπροστά του. Το Παγκόσμιο είναι ακόμη μία δοκιμασία για τον άνθρωπο που έχει καταφέρει να κάνει τα μικρά παιδιά να πιστεύουν στα όνειρά τους. Η Κίνα ενδεχομένως να αποτελέσει την αρχή για την εκ νέου καθιέρωση της Εθνικής μεταξύ των μεγάλων του σπορ παγκοσμίως. Ποιος δεν θα ήθελε, λοιπόν, να παίξει γι' αυτή την Εθνική ομάδα;

Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΥΦΟ

Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι η ιστορία με τον Κώστα Κουφό (30, 2.13) έχει αρκετές αντιφάσεις και μία αλήθεια που χωρίζεται στη μέση. Ο Θανάσης Σκουρτόπουλος "θυσίασε" για την ηρεμία των αποδυτηρίων, έναν παίκτη που αγωνίστηκε εφέτος στο ΝΒΑ με τη φανέλα των Σακραμέντο Κινγκς, έχοντας 3.7 πόντους και 4.2 ριμπάουντ σε 12 λεπτά συμμετοχής στην κανονική περίοδο. Η αλήθεια είναι ότι αυτός ο σέντερ έπρεπε να ήταν στη 12αδα της Ελλάδας. Όμως, όλα αυτά τα χρόνια υπήρχαν δύο σημαντικοί παράγοντες που απομάκρυναν τον παίκτη από το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα. Ο Κουφός όλα αυτά τα χρόνια σκεφτόταν πιο... αμερικάνικα, δίνοντας έμφαση στην καριέρα του. Επί της ουσίας, δεν "καιγόταν" να έρθει να παίξει για την Εθνική.

Από την άλλη, όμως, υπήρχε η αυστηρή κριτική και η έντονη δυσαρέσκεια από τους "παλιούς" της ομάδας, κάτι που τον είχε ενοχλήσει έντονα. Και είναι γεγονός ότι υπήρχαν αρκετά περιστατικά στα αποδυτήρια και τα ξενοδοχεία της Εθνικής. Μάλιστα ο αρχηγός, Γιάννης Μπουρούσης, είχε τοποθετηθεί ανοιχτά στο θέμα Κουφού, λέγοντας "εγώ θέλω να έρθει, αλλά τα παρακάλια κάποια στιγμή πρέπει να σταματήσουν". Είναι αυτονόητο ότι οι τρεις πλευρές (ΕΟΚ, προπονητής, παίκτης) κάποια στιγμή πρέπει να δώσουν τις δικές τους εξηγήσεις για τη συμμετοχή του Κουφού στην Εθνική.

* Η Εθνική ομάδα μπάσκετ θα αντιμετωπίσει στην πρώτη φάση του τουρνουά τη Βραζιλία, το Μαυροβούνιο και τη Νέα Ζηλανδία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ