OPINIONS

Ευρωλίγκα 2018-2019: Τα 10 νέα πράγματα που θα δούμε στην εφετινή διοργάνωση

Ευρωλίγκα 2018-2019: Τα 10 νέα πράγματα που θα δούμε στην εφετινή διοργάνωση

Ο Παντελής Βλαχόπουλος γράφει για τους νέους κανονισμούς, την "αμερικανοποίηση" των γκαρντ και την αρχή του (αργού) τέλους για το pick and roll. Η εφετινή Ευρωλίγκα έχει αλλαγές, αντιθέσεις και δεν έχει φαβορί.

Η Ευρωλίγκα 2018-2019 θα είναι πιο απαιτητική, σκληρή και θα αποτελέσει την απαρχή για σειρά αλλαγών στο ευρωπαϊκό μπάσκετ τα επόμενα πέντε χρόνια. Διαφοροποιήσεις οι οποίες άλλοτε θα είναι ορατές και σε άλλες περιπτώσεις θα μπαίνουν οι βάσεις και οι σταθερές για σταδιακή αλλαγή. Σας παραθέτουμε δέκα σημεία για όσα περιμένουμε να δούμε κατά τη διάρκεια της εφετινής περιόδου.

1. ΤΑ ΔΙΔΥΜΑ ΤΩΝ ΓΚΑΡΝΤ

Μια βασική αλλαγή σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια -αναγκαία πορεία των πραγμάτων- είναι η ενίσχυση στα γκαρντ και η δημιουργία "ταλαντούχων διδύμων".
Η Εφές των Λάρκιν-Μπομπουά, η Αρμάνι των Νέντοβιτς-Τζέιμς, η Μακάμπι των Ουίλμπεκιν-Πάργκο, η ΤΣΣΚΑ των Σέρχιο-ΝτεΚολό, η Φενέρ των Σλούκα-Ένις, ο Παναθηναϊκός των Καλάθη-Λάνγκφορντ και ο Ολυμπιακός των Γκος-Σπανούλη δημιουργούν την εικόνα των κυρίαρχων διδύμων. Αυτή η "αμερικανοποίηση" έχει να κάνει με τις σύγχρονες ανάγκες του παιχνιδιού.
α) Τα παιχνίδια είναι πολλά και η προπόνηση λίγη, οπότε το ταλέντο όσο κυλούν τα ματς υπερισχύει της ομαδικής δουλειάς

β) Το παιχνίδι έχει γίνει πολύ γρήγορο. Υπάρχει και η σχετική αμυντική προσαρμογή (αλλαγές) που απαιτεί παίκτες με ικανότητα στο pull-up και στο 1on1.

Επί της ουσίας οι ομάδες -ειδικά αυτές που έμειναν πέρυσι εκτός πλέι-οφ, δηλαδή οι Μακάμπι, Εφές, Μιλάνο, αποφάσισαν να γεμίσουν ταλέντο και να τζογάρουν. Στοίχημα σ' αυτή τη λογική είναι πάντα η χημεία και η ομοιογένεια. Όμως την ίδια συνταγή την οποία εφέτος την διεύρυναν σε μεγαλύτερο βαθμό, ακολουθούν και τα φαβορί για το F4.

2. ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟΥΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥΣ

Η πιο σημαντική εξ' αυτών -αυτή που αναμένεται να έχει τη μεγαλύτερη επίδραση στα παιχνίδια- είναι η κατάργηση της αλλαγής κατοχής έπειτα από τεχνικές ποινές, στα πρότυπα δηλαδή και του ΝΒΑ. Συνολικά οι αλλαγές θα είναι επτά και ακόμη μία που αναμένεται να ξεχωρίσει είναι η εξής: οι παίκτες που θα καθυστερούν το παιχνίδι στα τελευταία δύο λεπτά του αγώνα ή της παράτασης, προσπαθώντας να εμποδίσουν με αντικανονικό τρόπο μία επαναφορά, θα χρεώνονται με τεχνική ποινή.

3. ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΔΗΛΩΣΕΩΝ

Ο Τζόρντι Μπερτομέου συναποφάσισε με τους συνεργάτες του, ότι πρέπει να προστατέψουν το κύρος της διοργάνωσης. Και ένα από τα μέτρα που θα εφαρμοστούν από εφέτος είναι η απαγόρευση δηλώσεων οι οποίες θα αφορούν στη διαιτησία από παράγοντες, προπονητές και παίκτες. Όσοι δεν ακολουθήσουν αυτή την οδηγία, θα έρχονται αντιμέτωποι με πρόστιμο.

4. ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ ΧΩΡΙΣ ΣΤΑΡ ΚΑΙ ΦΑΒΟΡΙ

Είναι γεγονός ότι εφετινή Ευρωλίγκα δεν έχει ξεκάθαρο φαβορί για την κατάκτηση του τροπαίου. Σίγουρα υπάρχουν ομάδες οι οποίες έχουν προβάδισμα για το Final-4 της Βιτόρια, όμως και αυτό δεν φαντάζει σίγουρο. Άλλωστε παρακολουθήσαμε το ίδιο έργο δύο διαδοχικές χρονιές. Η ομάδα που έρχεται από την 5η θέση να κατακτά και το τρόπαιο (Φενέρ, Ρεάλ)!

Οι κορυφαίοι σύλλογοι πλέον της Ευρώπης δεν μοιάζουν άτρωτοι, την ίδια στιγμή που οι παίκτες - σταρ της διοργάνωσης ολοένα και εξαφανίζονται. Μετά τη φυγή Ντόντσιτς, σταρ με την στενή έννοια του όρου στην Ευρωλίγκα δεν υπάρχουν. Αν εξαιρέσεις τον Γιούλ της Ρεάλ Μαδρίτης, ο οποίος περισσότερο ηγέτης είναι παρά σταρ, στις υπόλοιπες ομάδες αυτό το είδος τείνει να εκλείψει.

Ο Βασίλης Σπανούλης ήταν ένας από αυτούς αλλά λόγω ηλικίας και αλλαγής ρόλου, πλέον δεν κατέχει αυτή τη θέση. Προσοχή: η συζήτηση γίνεται για τους σταρ και όχι για τους leaders των ομάδων. Και αν στην περιφερειακή γραμμή υπάρχουν αρκετοί επιδραστικοί αθλητές (Καλάθης, Ροντρίγκεζ, Τζέιμς, Σλούκας κ.α) στους σέντερ πραγματικά η διοργάνωση στερείται καλών και ποιοτικών παικτών. Γι' αυτό βλέπουμε ακόμη αρκετά ρόστερ να έχουν στη σύνθεσή τους ψηλούς-"δεινόσαυρους", οι οποίοι είναι αδύνατο να αντιμετωπίσουν (κυρίως στην άμυνα-πλάγια βήματα) τις νέες επιταγές του σπορ.

5. Η ΑΡΧΗ ΤΟΥ (ΑΡΓΟΥ) ΤΕΛΟΥΣ ΤΟΥ PIC N' ROLL

Οι προπονητές το έχουν αποφασίσει. Ελευθερία στο ένας εναντίον ενός και περισσότερα off-ball screen. Προφανώς το ευρωπαϊκό μπάσκετ δεν μπορεί να γίνει ΝΒΑ και να πάει στη λογική των Γκόλντεν Στέιτ Γουόριορς, αλλά έχει ληφθεί η απόφαση να υπάρχει όσο γίνεται λιγότερο η συνεργασία ψηλού-κοντού.

Το πόσο θα εφαρμοστεί είναι ένα από τα μεγάλα ερωτηματικά στην εφετινή Ευρωλίγκα. Οι coach θέλουν να το αλλάξουν, αλλά μπορούν; Ειδικά στα play-off όταν τα πράγματα θα ζορίσουν με μοναδικό γνώμονα και τις νίκες και τις προκρίσεις;

6. Η ΤΡΙΤΗ ΧΡΟΝΙΑ ΤΩΝ BACK-TO-BACK ΑΓΩΝΩΝ

Οι ομάδες που έχουν πολλούς παίκτες και "βαθύ" ρόστερ είναι οι ομάδες που αναμένεται να αντέξουν και να πάνε έως το τέλος. Οι προπονητές ξέροντας ότι τουλάχιστον το 70% των παικτών τους έχουν παίξει δύο "μπασκετικούς μαραθωνίους" και πάνε για τον τρίτο, έχουν στο μυαλό τους ότι θα χρειαστούν πολλούς, δυνατούς και ανθεκτικούς αθλητές γι' αυτή τη περίοδο.

Είναι η τρίτη απαιτητική χρονιά με back to back αναμετρήσεις και κανείς από τα προπονητικά και ιατρικά επιτελεία δεν μπορεί να ξέρει με ακρίβεια τις αντοχές όλων όσοι παίζουν στα κόκκινα. Ομάδες όπως οι Φενέρ, η ΤΣΣΚΑ και η Ρεάλ που έχουν μεγαλύτερο ρόστερ-μπάτζετ, θα έχουν ένα μικρό προβάδισμα.

7. Η (ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ) ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΤΗΣ ΑΡΜΑΝΙ

Αναμφισβήτητα το δίδυμο Μάικ Τζέιμς και Νεμάνια Νέντοβιτς θα είναι από τα πιο "καυτά" της εφετινής διοργάνωσης. Οι Ιταλοί δαπάνησαν παραπάνω από 3 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο για να έχουν στην ομάδα τους δύο γκαρντ, οι οποίοι με διαφορετικούς τρόπους ορίζουν το παιχνίδι. Το Μιλάνο έχει δημιουργήσει το πιο ελπιδοφόρο ρόστερ τα τελευταία χρόνια και αυτοί οι δύο top class περιφερειακοί ενδεχομένως να της αλλάξουν επίπεδο. Όπως και να έχει η Αρμάνι είναι ίσως η Νο1 ομάδα που έχεις την περιέργεια να δεις πώς θα επιβεβαιώσει ή θα διαψεύσει τη φήμη της.

8. ΓΚΡΑΝ ΚΑΝΑΡΙΑ, ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΟ ΑΓΝΩΣΤΟ

Όπως είχαμε γράψει και στο Sport24.gr, αποτελεί τον ταξιδιωτικό "εφιάλτη" της EuroLeague. Αγωνιστικά τα πράγματα θα είναι εύκολα -κυρίως για τις μεγάλες ομάδες- όμως η καταπόνηση από αυτό το ταξίδι μπορεί να στοιχίσει στις επόμενες αγωνιστικές. Απευθείας πτήση θα απολαμβάνουν μόνο όσοι έχουν δικό τους αεροπλάνο, αλλιώς οι ομάδες χρειάζεται να κάνουν στάση σε Μαδρίτη ή Βαρκελώνη για να φτάσουν μέχρι τον τελικό προορισμό τους.

9. Η ΕΚΕΧΕΙΡΙΑ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ-ΜΠΕΡΤΟΜΕΟΥ

Η σχέση αυτή δοκιμάστηκε τους τελευταίους 15 μήνες και αναμένεται να δοκιμαστεί τη νέα περίοδο. Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος έδειξε ότι έκανε πίσω για το καλό του Παναθηναϊκού, ο Τζόρντι Μπερτομέου κατάλαβε ότι δεν μπορεί να πηγαίνει συνεχώς στα άκρα με έναν μέτοχο σε ένα συνεταιρισμό στον οποίο είναι υπάλληλος και έτσι το τουρνουά "Παύλος Γιαννακόπουλος" έφερε τους δύο άντρες μετά από αρκετό πάρα πολύ κοντά. Ζητούμενο: θα καταφέρει ο ιδιοκτήτης της πρωταθλήτριας Ελλάδας να μην ασχοληθεί με το θέμα που αποτέλεσε κόκκινη γραμμή (διαιτησία) στην κόντρα του με τον εκτελεστικό διευθυντή της διοργάνωσης αλλά και τις υπόλοιπες ισχυρές ομάδες-μέλη της Ευρωλίγκα; Το πρώτο βήμα έγινε, αλλά θα χρειαστούν κι άλλα προκειμένου να εξομαλυνθεί πλήρως η αντιπαράθεση.

10. NOVA ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΤΑ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Την EuroLeague μπορούμε να την δούμε για δεύτερη σερί σεζόν αποκλειστικά από τα κανάλια Novasports. Οπως και πέρυσι, έτσι και φέτος δεν υπάρχει "ανοιχτό" κανάλι να μεταδίδει τους αγώνες, από την αρχή μέχρι το final 4 της Βιτόρια θα βλέπουμε τα παιχνίδια από το συνδρομητικό κανάλι. Ο Γιώργος Συρίγος και η ομάδα του έχουν αναλάβει τις μεταδόσεις όλων των αναμετρήσεων, γνωρίζοντας άλλωστε πολύ καλά τη διοργάνωση.

* Κάθε ημέρα -Δευτέρα έως Παρασκευή- θα σχολιάζουμε και θα αναλύουμε όλους τους αγώνες της Euroleague μαζί με τον Γιώργο Συρίγο στον Sport24 Radio 103.3 (16:00-18:00)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ