OPINIONS

VAR-ethikame

SUPERLEAGUE / ΛΑΜΙΑ - ΑΕΚ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)
SUPERLEAGUE / ΛΑΜΙΑ - ΑΕΚ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Ο Πάνος Βόγλης γράφει για τις κακές διαιτησίες που είδαμε το Σαββατοκύριακο στη Super League Σουρωτή και τη μόνη ρεαλιστική λύση για την καταπολέμηση του προβλήματος, που είναι το VAR.

Υπάρχουν στιγμές που σκέφτεσαι πως δεν έχει νόημα να ασχολείσαι με κάτι που δε θα αλλάξει ποτέ. Τη διαιτησία στην Ελλάδα. Ήταν, είναι και κατά τα φαινόμενα θα παραμείνει πρόβλημα. Όμως όταν βλέπεις πως υπάρχει σήμερα μία πολιτική ηγεσία που δε θέλει να κάνει νταραβέρια πάνω σε αυτό το ζήτημα –και αναφέρομαι στον Υφυπουργό Αθλητισμού. Όταν βλέπεις πως πλέον έχει έρθει ξένος αρχιδιαιτητής (με τα καλά του και τα στραβά του) και η «αμαρτωλή» ΕΠΟ δε μπορεί να κάνει τα δικά της παιχνίδια. Ε, τότε κάπου αγανακτείς και λες, τι άλλο πρέπει να γίνει για να αλλάξει προς το καλύτερο αυτό το πράγμα;

Ο Βασιλειάδης για την ώρα δε δείχνει καμία διάθεση να αναμιχθεί με αυτό το ζήτημα για να παραγοντίσει. Υποψιάζομαι πως η κεντρική εξουσία θα ήθελε, για πολλούς και διάφορους λόγους να το κάνει, αλλά εκείνος κρατάει αποστάσεις από αυτό το θέμα. Και μεταξύ μας σοφά λειτουργεί. Αφήστε δε που ο άνθρωπος κατάφερε το…αδιανόητο τόσα χρόνια και εμείς το περάσαμε στο ντούκου. Έσπασε το δέσιμο της ΚΕΔ με την ΕΠΟ. Και έφερε έναν Πορτογάλο παλιό μεγάλο διαιτητή να διευθύνει την ορχήστρα. Αρνούμαι να δεχθώ πως και ο Περέιρα είναι στημένος και άσχετος. Φοβιτσιάρης, μπορεί, δεν το ξέρω. Αλλά όλο αυτό το πλαίσιο είναι μία αρχή.

Η UEFA ελέγχει τη διαιτησία, η UEFA έχει βάλει δικούς της ανθρώπους να ελέγχουν την ΕΠΟ, η UEFA συνομιλεί σε ανθρώπινο επίπεδο με την Πολιτεία. Να είναι και η UEFA στημένη για να παίρνουν πέτσινα πέναλτι και ανάποδα αράουτ οι ομάδες μας; Ε, όχι δα. Άρα;

Άρα μία πρώτη προσέγγιση είναι να καταλάβουμε πως έχουμε κακούς διαιτητές. Ναι και νταραβεριτζήδες και «στημένους» και καλούς. Απ' όλα έχει ο μπαξές. Η πλειοψηφία τους όμως είναι χαμηλού επιπέδου, πως το λένε; Κακοί διαιτητές. Τέλος.

Εμένα δε μου φάνηκε ο διαιτητής στο Περιστέρι, φορτσάτος να ευνοήσει την ΑΕΚ. Σε καμία φάση. Άρα απλώς είδε λάθος τη φάση του πέναλτι.

Και επίσης ο Κουτσιαύτης δεν έδειξε καμία επιθυμία να ευνοήσει ή να αδικήσει τον Ολυμπιακό με τον Αστέρα. Ό,τι έβλεπε έδινε.

Εδώ έρχεται το πρόβλημα. Οι άνθρωποι δεν βλέπουν καλά. Σοβαρά το γράφω. Οι περισσότεροι δεν κάνουν για τη δουλειά. Δεν ξέρω ποιος φταίει για αυτό, πέραν των ίδιων. Ούτε μπορώ να κάνω κάθε μέρα θεωρίες συνωμοσίας. Εγώ ότι βλέπω καταγράφω.

ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ Η ΜΟΝΗ ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΗ ΛΥΣΗ

Και για να μην τα πολυλογούμε, η βασική λύση είναι μία. Αφού δεν ξέρουμε αν έχουμε κάπου (και τους κρύβουμε;) καλύτερους ρέφερι, μόνο το βίντεο μπορεί να μας σώσει. VAR κύριοι. Video Assistant Referee. Το 80% των προβλημάτων μας θα λυθεί. Οι περισσότερες περιπτώσεις πέναλτι θα δίνονται σωστά και φυσικά θα μπει μία τάξη και στα καταραμένα οφ σάιντ (ή μη) που καταλήγουν άμεσα σε γκολ. Έτσι και εγώ να σφυρίζω ματς που είμαι πιο άσχετος ακόμη και από αυτούς τους διαιτητές που βλέπουμε στη Super League Σουρωτή, θα βγαίνω άρχοντας μετά το τέλος.

Όσο πιο γρήγορα έρθει το βίντεο στα ελληνικά παιχνίδια, τόσο πιο γρήγορα θα ξεμπλέξουμε με αυτό το βάσανο. Προφανώς οι διαιτητές θα παραμείνουν ανεπαρκείς, οι φάσεις όμως θα ξεκαθαρίζουν και θα τελειώσει το παραμύθι.

Χωρίς VAR, τον Κολίνα με τον Μερκ να φέρεις μαζί, δύσκολα θα δούμε προκοπή. Εκτός αν υπάρχει λύση και δεν τη βλέπω εγώ. Παρακαλώ να ακούσουμε προτάσεις…

ΥΓ Είχα την πρόθεση να ασχοληθώ με αγωνιστικά θέματα, αλλά ήταν τόσο κακό το θέαμα που παρουσίασαν οι ομάδες μας αυτό το διήμερο, που πραγματικά δεν αξίζει τον κόπο. Δυο λόγια μόνο για τον Παναθηναϊκό σε επόμενο άρθρο, ίσως έχουν κάποια αξία. Αγωνιστικά εννοώ, όχι τα υπόλοιπα που είναι μεν σημαντικά, αλλά αφού τελείωσαν οι διαπραγματεύσεις, τι να συζητάμε;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ