OPINIONS

Θες πρωτάθλημα; Απόδειξη

SUPERLEAGUE / ΑΕΚ - ΠΑΟΚ (ICONPRESS/ΧΡΗΣΤΟΣ ΝΤΟΥΝΤΟΥΜΗΣ) ΦΑΣΗ
SUPERLEAGUE / ΑΕΚ - ΠΑΟΚ (ICONPRESS/ΧΡΗΣΤΟΣ ΝΤΟΥΝΤΟΥΜΗΣ) ΦΑΣΗ ICON

Ο Πάνος Βόγλης γράφει το ντέρμπι της ΑΕΚ με τον ΠΑΟΚ που δεν πρόκειται να κρίνει κάποιον τίτλο, αλλά θα αποτελέσει απόδειξη για τους διεκδικητές αυτού.

Το Νοέμβριο δεν κρίνεται κανένας τίτλος. Πολύ δύσκολα λοιπόν το ντέρμπι της Κυριακής ανάμεσα στην ΑΕΚ και τον ΠΑΟΚ, θα καθορίσει το ποιος θα κόψει πρώτος το νήμα στο τέλος της σεζόν.

Αφήστε που δεν παίζουν μόνοι τους για το πρωτάθλημα. Στην κορυφή άλλωστε μέχρι να αρχίσει η τρέχουσα αγωνιστική βρίσκόταν ο Ατρόμητος, ενώ προφανώς φαβορί παραμένει ο πρωταθλητής των τελευταίων 7 ετών Ολυμπιακός και πιθανώς οι...φτωχοί πλην τίμιοι παίκτες του Ουζουνίδη. Έχουμε δρόμο μπροστά μας.

Η ΗΡΕΜΙΑ ΤΟΥ ΛΟΥΤΣΕΣΚΟΥ ΠΕΡΝΑΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΟΑΚΑ

Άρα τι κρίνει το μεγάλο ματς των Δικεφάλων; Αρχικά την ηρεμία του Ραζβάν Λουτσέσκου. Μου μοιάζει αδιανόητο ο Ρουμάνος μετά την ήττα στο "Καραϊσκάκης", το "ούτε ένα διπλό ως τώρα", να περάσει 15 ήρεμες ημέρες, αν δεν νικήσει στο ΟΑΚΑ. Στη χειρότερη, να φέρει ισοπαλία με εξαιρετική εμφάνιση. Ο Σαββίδης έχει επενδύσει χρόνο και χρήμα για να δει τον ΠΑΟΚ του πρώτο και καλύτερο.

Ο συνδυασμός θα τον ικανοποιήσει. Και πρώτος και καλύτερος. Σίγουρα το πρώτο, αποκλείεται μόνο το δεύτερο.Η ήττα από τον Ολυμπιακό πλήγωσε πολύ το πρεστίζ του ΠΑΟΚ και αναμφίβολα αφαίρεσε "ζωές" από την πίστα που βρίσκεται ο Λουτσέσκου. Πειστική εμφάνιση και νίκη, αλλάζει το κλίμα, ξεχνιέται ως τις γιορτές η όποια κουβέντα για το "αν μπορεί να κάνει δουλειά με αυτό το ρόστερ ο Ρουμάνος" και δουλεύει με λιγότερο άγχος το επιτελείο.

Η ΜΙΛΑΝ ΤΗΣ ΔΙΝΕΙ ΗΡΕΜΙΑ ΚΑΙ ΠΙΣΤΗ

Κρίνει κάτι για την ΑΕΚ; Λογικά όχι, εκτός αν σε περίπτωση ήττας, μπει στη λογική του "θα είναι όλα δύσκολα χωρίς τον Μάνταλο" και αγχωθεί από μόνη της. Κλασική ΑΕΚ δηλαδή, του παρελθόντος. Ο Χιμένεθ δεν διατρέχει κανέναν κίνδυνο, τα δύο ματς με τη Μίλαν κατέδειξαν σε όλους πως η ομάδα μπορεί να σταθεί και σε πιο υψηλό επίπεδο, έχει πλάνο στην άμυνα, υπάρχει σχέδιο και στην επίθεση, οπότε μόνο κάτι απρόσμενο θα τη βάλει σε...ζαλάδες.

Ένα βαρύ σκορ.Με την προσέγγιση που κάνουμε, λογικά η ισοπαλία φαντάζει ως το πιθανότερο αποτέλεσμα, καθώς δεν θα διαταράξει δραστικά το οικοσύστημα κανενός. Αφήστε δε, που η ΑΕΚ χωρίς Μάνταλο και ο ΠΑΟΚ χωρίς Μαουρίσιο, θα δημιουργήσουν λιγότερες ευκαιρίες για γκολ από το αναμενόμενο.

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ;

Το +1 του ΠΑΟΚ από την ΑΕΚ, μαρτυρά πως τις δύο ομάδες δεν τις χωρίζουν πολλά, ούτε καν στο βαθμολογικό πίνακα. Κάπως έτσι είναι, μόνο που όλοι παραδέχονται πως το υλικό των Θεσσαλονικέων είναι πιο ποιοτικό. Ναι, μόνο που δεν είναι και τόσο αποτελεσματικό. Η ΑΕΚ μου δείχνει πιο ομάδα, ο ΠΑΟΚ στηρίζεται περισσότερο σε ατομικές πρωτοβουλίες. Αν έπρεπε να απαντήσω, θα έλεγα πως τώρα μου αρέσει και με πείθει περισσότερο το πλάνο που παρουσιάζει ο Χιμένεθ. Η ΑΕΚ του παράγει περισσότερες τελικές προσπάθειες από οποιαδήποτε άλλη ομάδα της Σούπερλιγκ. Έχει ήδη 128 τελικές και αφήνει τους αντιπάλους της να της κάνουν ως τώρα μόλις 48.Ο ΠΑΟΚ την ίδια στιγμή έχει 115 τελικές και δέχθηκε 49.Πέραν των αριθμών, στη μεγάλη εικόνα η Ένωση ξέρει τι θέλει και πως να το πάρει στο γήπεδο. Ο ΠΑΟΚ οπωσδήποτε ξέρει τι ζητάει, αλλά δεν είμαι σίγουρος πως γνωρίζει το πως θα το πάρει. Ελαφρύ προβάδισμα στην ΑΕΚ τη δεδομένη στιγμή. Σε βάθος χρόνου, ίσως ο ΠΑΟΚ να γίνει πιο αποτελεσματικός και να μακιγιάρει τις αδυναμίες του.

ΝΤΕΡΜΠΙ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΝ

Για να μιλήσουμε πιο πρακτικά πάντως, τέτοια παιχνίδια δημιουργούν χαρακτήρα και σε πηγαίνουν παρακάτω. Αν θέλει ο ΠΑΟΚ να πάρει τον τίτλο, δε γίνεται να χάνει και στο Καραϊσκάκης και στο ΟΑΚΑ. Και σίγουρα δε γίνεται να φτάνουμε στη δέκατη αγωνιστική και να μη μπορεί να...σταυρώσει νίκη μακριά από την Τούμπα. Ούτε στη Λάρισα, ούτε στη Ριζούπολη, ούτε στη Λιβαδειά, ούτε στο Φάληρο.Πρέπει να αποδείξει αρχικά στον εαυτό του, πως μπορεί και εκτός έδρας, διαφορετικά θα δημιουργήσει ψυχολογία ηττοπάθειας όταν απομακρύνεται από τη βάση του.Για την ΑΕΚ, πιο σημαντικό είναι να καταφέρει να διαχειριστεί το Πέμπτη - Κυριακή, καθώς η παραδοχή του Χιμένεθ πως "δεν είμαστε έτοιμοι για τόσο δύσκολα ματς μέσα σε τέσσερις ημέρες", είναι αληθής, αλλά πρέπει να δουλέψει πάνω σε αυτό. Σωστή η διαπίστωση, τι κάνει πάνω σε αυτό;Οφείλει να αποδείξει στον περίγυρο της ομάδας, ότι υπάρχει πρόοδος σε αυτόν τον τομέα.

ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ

Ατού της ΑΕΚ: Ομαδικότητα, πιο compact ομάδα, έδρα, πιο δεμένη σχέση προπονητή με παίκτες, διοίκηση, κόσμο

Μειονεκτήματα ΑΕΚ: Η απώλεια του ηγέτη Μάνταλου, η δυστοκία και το ντεφορμάρισμα του Αραούχο, η ευάλωτη άμυνα όταν παίζει με τέσσερις.

Ατού ΠΑΟΚ: Η ατομική ποιότητα. Πρίοβιτς, Βιερίνια, Μάτος δε βρίσκεις εύκολα (σε αντιστοιχία) στις άλλες ομάδες.Η δυναμική της ΠΑΕ. Σε πείθει πως είναι εδώ για να λύσει κάθε πρόβλημα. Εντός και εκτός γηπέδου. Το καταλαβαίνει ο παίκτης αυτό.Μειονεκτήματα ΠΑΟΚ: Έλλειψη ομαδικότητας και πρόβλημα στην επιθετική λειτουργία. Χάνει σε δύναμη μακριά από την Τούμπα. Η αδυναμία του Λουτσέσκου να παίρνει το 100% από όλους τους παίκτες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ