OPINIONS

"Θα μου χαλάσει την ομάδα το πεθαμένο"

"Θα μου χαλάσει την ομάδα το πεθαμένο"

Ο Πάνος Βόγλης μετέδωσε το Ιντερ – Φιορεντίνα και θυμήθηκε τις ημέρες που ξεροστάλιαζε στη μάντρα της Παιανίας για μια δήλωση του Πάουλο Σόουζα...

Στρωθήκαμε με ανυπομονησία βράδυ Κυριακής να παρακολουθήσουμε το ντέρμπι κορυφής στην Ιταλία. Ίντερ εναντίον Φιορεντίνα. Η πρώτη με τη δεύτερη. Με 5 νίκες σε ισάριθμα ματς οι μεν, με 4 στα 5 οι δε. «Απρόσμενο ντέρμπι, για να δούμε αν θα αντέξει και άλλο η Φιορεντίνα», σκεφτόμασταν. Αμ δε. Εκείνη που δεν άντεξε ήταν το θεωρητικό φαβορί. Οι «νερατζούρι» του Μαντσίνι διασύρθηκαν, γνώρισαν βαριά ήττα μέσα στο σπίτι τους με σκορ 4-1 από τους «Βιόλα» του Πάουλο Σόουζα. Ναι, του παλιού παίκτη του Παναθηναϊκού, που άκουγε τον Άγγελο Αναστασιάδη προ 15ετιας να τον φωνάζει «πεθαμένο» στις προπονήσεις. Αγαπημένη ατάκα του Άγγελου. «Ξέρει πολλή μπάλα αυτό το πεθαμένο, αλλά θα μου χαλάσει την ομάδα», έλεγε στους δικούς του ο Μακεδόνας τεχνικός. Σαν τώρα θυμάμαι να τον περιμένουμε με άλλους συναδέλφους στη…μάντρα της Παιανίας, για μία δήλωση, καθώς μας είχαν σφυρίξει πως πλακώθηκε στην προπόνηση ξανά με τον κόουτς και τον έστειλε στα αποδυτήρια. Κύριος όπως πάνταoΠορτογάλος,σταμάτησε, μας είπε «ειλικρινά δεν κατάλαβα τι έγινε» και έφυγε για το σπίτι του.

Δεν ξέρω αν χάλασε εκείνον τον Παναθηναϊκό, σίγουρα όμως ο 45αρης κοσμογυρισμένος Πάουλο φτιάχνει πολύ ωραία ομάδα στη Φλωρεντία. Με αρχή, μέση και τέλος. Για πρωτάθλημα το βλέπουμε δύσκολο, ωστόσο στην πιο απρόβλεπτηSerieAτων τελευταίων ετών, μην αποκλείσετε τίποτα. Από το να ανακάμψει η… πεθαμένη Γιουβέντους, μέχρι να γίνει κάποιο θαύμα τύπου Φιορεντίνα.

Ο Σόουζα, είδε να γεννούν και τα κοκόρια του στο «Μεάτσα», φρόντισε πάντως και εκείνος να βάλει τις βάσεις για το τεράστιο διπλό. Πίεσε από την αρχή μέχρι και τον επιρρεπή στη γκέλα τερματοφύλακα Χαντάνοβιτς, πήρε πέναλτι με αυτόν τον τρόπο στο 3’. Άπλωσε το παιχνίδια σε όλο πλάτος του γηπέδου, άνοιξε έξυπνα την άμυνα της Ίντερ, ευτύχησε να έχει σε μεγάλη βραδιά τον Κάλινιτς (τον ήθελε πριν από επτά χρόνια στον Παναθηναϊκό ο Γιάσμινκο Βέλιτς) που έκανε χατ-τρικ και τον Ίλιτσιτς, που κεντούσε στο χορτάρι. Οι δυο τους εξέθεσαν όλη την άμυνα της Ίντερ και έφεραν τους οπαδούς των γηπεδούχων σε κατάσταση σοκ. 0-3 στο 23’ και «καλώς τα παιδιά». Αποβολή για την Ίντερ του στόπερ Μιράντα στο 31’ καιgameover.

Ο Σόουζα έχει το εξής παράδοξο: Σε αυτά τα 10 χρόνια που προπονεί ομάδες, με εξαίρεση τηνUnder16 της Πορτογαλίας, δεν έχει καθίσει στον πάγκο κανενόςclubστην πατρίδα του. Σπάνιο. ΚΠΡ, Σουόνσι, Λέστερ, Βιντεότον, Μακάμπι Τελ Αβίβ, Βασιλεία και τώρα Φιορεντίνα. Το αγροτικό του είναι πλήρες και μάλιστα με τίτλους στην καρότσα. Τώρα ήρθε η ώρα να καταλάβουμε αν μπορεί να σηκώσει το βάρος του πρωταθλητισμού σε έναtop classπρωτάθλημα. Ως γενικότερη προπονητική φυσιογνωμία μας αρέσει πολύ, γιατί είναι κουλ, χωρίς ακρότητες στον πάγκο και με μοντέρνες ιδέες στο παιχνίδι του. Ίδωμεν. Τι κοινό έχει με τον παλιό «καλό» Αναστασιάδη; Έχει τρελάνει τους ρεπόρτερ της Φιορεντίνα, που δε μπορούν να προβλέψουν την ενδεκάδα, ούτε καν το σύστημα. Για το ματς με την Ίντερ, οι περισσότεροι έγραφαν πως θα έπαιζε στην επίθεση ο Μπαμπακάρ. Ο Σόουζα είδε…όνειρο, έβαλε τον Κροάτη Κάλινιτς και εκείνος τον αποζημίωσε με 3 γκολ.

Για την Ίντερ τι να γράψεις; Σοκ. Είχε δεχθεί ένα γκολ σε 5 ματς και έφαγε 4 σε 75 λεπτά. Εκεί που έλεγαν για πρωτάθλημα, τώρα μαζεύτηκαν και το πάνε πάλι «παιχνίδι με παιχνίδι».

Το μόνο σίγουρο είναι πως εφέτος θα δούμε μια…τρελή, απίθανηSerieA.

ΥΓ. Ο Παναθηναϊκός δεν είναι τόσο κακή ομάδα όσο…προσπαθεί να πείσει και τον πλέον καλόπιστο οπαδό του. Μπλοκαρισμένος είναι και με ψυχολογία στο ναδίρ. Αυτό δε γυρίζει εύκολα και δεν είναι μόνο θέμα προπονητή. Απλώς ο Αναστασίου δεν δουλεύει καθόλου σωστά τον συγκεκριμένο τομέα. Διότι και η ψυχολογία και η νοοτροπία και η συγκέντρωση, προπονούνται και μάλιστα καθημερινά. Ναι, προπονούνται, όπως οι στημένες φάσεις, οι σέντρες κτλ. Οι παίκτες έχουν χάσει το κίνητρο τους, παίζουν υπό το φόβο της γκέλας, ο προπονητής δεν τους εμπνέει και έφτασαν στο σημείο, όπου ούτε οι νίκες γιατρεύουν το πρόβλημα. Συνήθως η αλλαγή τεχνικής ηγεσίας φέρνει πρόσκαιρα θετικά αποτελέσματα και μετά τι; Μόνο αν ο διάδοχος είναι καλύτερος του προκατόχου, θα υπάρχει διάρκεια και λύση τους προβλήματος. Αν φύγει ο Αναστασίου, πρέπει να έρθει καλύτερος του. Τελεία. Αν στηριχθεί, πρέπει όλοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να μην κρύβονται πίσω από τον «χαμένο στη μετάφραση» 42χρονο προπονητή.

ΥΓ 1. Ο Μπερμπάτοφ είναι πολυτέλεια για το ελληνικό πρωτάθλημα. Όπως ο Καμπιάσο και άλλοι κατά καιρούς. Είναι λάθος η αποθέωση του τόσο νωρίς, αλλά ομολογώ πως η εμφάνιση του στο Περιστέρι, σε αναγκάζει να γράψεις κολακευτικά σχόλια, χωρίς μάλιστα να κινδυνεύουν να πάρουν τα μυαλά του αέρα. Αλίμονο. Το 50%των ικανοτήτων του αν δώσει στονΠΑΟΚ, η σεζόν θα αποδειχθεί ενδιαφέρουσα για τον Δικέφαλο.


ΥΓ 2. Τον Ολυμπιακό μην τον ξεγράφετε κόντρα στην Άρσεναλ. Ο.Κ., έριξε 5 στη Λέστερ του Ρανιέρι το συγκρότημα του Βενγκέρ, όμως άλλο Λέστερ, άλλο Ολυμπιακός. Οι ερυθρόλευκοι πάνε με προβλήματα στο Λονδίνο, όμως έχουν θετική ψυχολογία και 15 ημέρες παραπάνω αγώνων και προπονήσεων. Αρχίζουν και μαθαίνουν καλύτερα ο ένας τον άλλον και φαίνεται. Λίγη τύχη να έχει ο Ολυμπιακός στο πρώτο ημίχρονο και όλα γίνονται. Πάντως επιθετικά είναι η πιο επικίνδυνη Άρσεναλ των τελευταίων ετών, γεγονός που το γνωρίζουν στον Πειραιά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ