OPINIONS

Ο Υδροχόος στον Σκορπιό

Ο Υδροχόος στον Σκορπιό

Οι Γκαρθία και Χιμένεθ φοβήθηκαν το ντέρμπι και έκαναν ό,τι μπορούσαν για να το χάσουν. Την ίδια στιγμή, ο Εργοτέλης του Γκώνια έχει βελτιωθεί και ο λόγος είναι ότι... "μπήκε ο Υδροχόος στον Σκορπιό". Ο Πάνος Βόγλης αναλύει.

"Κύριε Γκώνια, τι άλλαξε και η ομάδα σας δεν δέχεται γκολ στα τελευταία παιχνίδια της"; Αυτή ήταν η ερώτηση του δημοσιογράφου προς τον προπονητή του Εργοτέλη, μετά τη νίκη των Κρητικών με 1-0 επί της Αναγέννησης Καρδίτσας. Νίκη που τους φέρνει πιο κοντά στο στόχο της παραμονής, νίκη που ήταν η πρώτη εντός έδρας εφέτος στο πρωτάθλημα και ήρθε ως συνέχεια των διπλών σε Σέρρες και Βέροια και της ισοπαλίας στη Σπάρτη, επίσης χωρίς παραβίαση εστίας.

Η απάντηση του Τάκη Γκώνια, είναι το ζουμί της υπόθεσης. "Το μόνο που έχει αλλάξει είναι ότι μπήκε ο Υδροχόος στον Σκορπιό", ανέφερε και φυσικά εκεί έληξε η συζήτηση. Και όποιος κατάλαβε, κατάλαβε.

Πάμε στο δια ταύτα. Κάποιοι θα ειρωνευτούν τον Γκώνια "έλα μωρέ πάλι τον έξυπνο κάνει, σιγά τον προπονητή" και κάποιοι θα πουν « ωραία τα λέει στους δημοσιογράφους, καλά τους κάνει». Ναι, μόνο που η ουσία δεν είναι ούτε στη μία ούτε στην άλλη πλευρά.

Ο ΧΡΟΝΟΣ ΕΙΝΑΙ ΣΥΜΜΑΧΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗ

Αλλού κρύβεται η είδηση. Τι εννοεί λοιπόν ο... ποιητής; Το πιο απλό κύριοι. Ότι δεν άλλαξε απολύτως τίποτα. Απλώς οι παίκτες χρειάζονταν χρόνο για να κατανοήσουν και μετά να εφαρμόσουν κάτι που διδάχθηκαν για ΠΡΩΤΗ φορά. Χρόνο που συνήθως οι προπονητές δεν τον έχουν, στο βωμό μίας αδικαιολόγητης εμμονής των παραγόντων και των οπαδών με το αποτέλεσμα και όχι με τον τρόπο που πρέπει να έρθει το αποτέλεσμα.

Ο Γκώνιας στις ομάδες του ως τώρα δεν είχε καθόλου χρόνο, ενώ συνήθως συμβαίνει το εξής παράδοξο: Οι παίκτες του τον λατρεύουν για τις προπονητικές του μεθόδους, όμως στους αγώνες δεν έβγαινε η δουλειά τους. Έβγαινε ένα μέρος αυτής, όχι το πλέον αποτελεσματικό.

Μόνο που εκείνος δεν άλλαξε ΤΙΠΟΤΑ από όσα τους διδάσκει από το καλοκαίρι. Θέλω να πω (και κυρίως να τονίσει εκείνος αν κατανοώ την ατάκα του) πως δεν άλλαξε ούτε μία στιγμή το πλάνο του. Ούτε όταν έχανε, ούτε όταν δεν κρατούσε πίσω στο μηδέν, ούτε όταν κάποιοι οπαδοί και ΜΜΕ ζητούσαν από τη διοίκηση να τον διώξει.

ΚΡΙΝΟΥΜΕ ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΑ (ΜΟΝΟ) ΒΑΣΗ ΤΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΟΣ

Δεν ξέρω τι θα κάνει ο Εργοτέλης του Γκώνια και δεν είναι αυτό το θέμα μας. Ξέρω τι θέλει να πει ο προπονητής και δυστυχώς θέλουν να το πουν και πολλοί άλλοι συνάδελφοί του, αλλά δεν τους αφήνουμε εμείς. Όλοι εμείς που κρίνουμε μόνο βάση του αποτελέσματος και όχι βάση δουλειάς, εικόνας, πλάνου.

Ο προπονητής χρειάζεται χρόνο. Και ευτυχώς ο χρόνος τα ξεδιαλύνει όλα. Ο κακός προπονητής όσο χρόνο και αν πάρει, πάλι κακός θα παραμείνει. Ο καλός θα δικαιωθεί. Μέσα σε δύο μήνες δε χτίζονται οι ομάδες. Εδώ κοτζάμ Πεπ και στη Σίτι χρειάστηκε μία σεζόν ολόκληρη για να παρουσιάσει το εφετινό αριστούργημα.

ΤΙ ΠΛΑΝΟ ΕΙΧΑΝ ΓΚΑΡΘΙΑ ΚΑΙ ΧΙΜΕΝΕΘ;

Τίποτα δεν άλλαξε λοιπόν. Και τίποτα δεν θα αλλάξει αν έχεις πλάνο. Πάμε τώρα και στο ντέρμπι του Ολυμπιακού με την ΑΕΚ. Συγγνώμη, αλλά κανείς εκ των δύο τεχνικών δεν είχε σωστό πλάνο. Λίγο πιο διαβασμένος ο Χιμένεθ, αλλά με στόχο να πάρει το 0-0. Και τελικά όταν το ματς του γύρισε τούμπα, φάνηκε ότι μπορούσε να το κερδίσει νωρίτερα. Αφού τα κατάφερε σε 5-6 λεπτά, γιατί σπατάλησε ένα ολόκληρο 90λεπτο πριν; Γιατί δεν είχε πλάνο νίκης. Ή - πιο σωστά - άλλαξε το πλάνο του για να προσαρμοστεί στις ανάγκες του ντέρμπι. Λάθος. Έτσι την πατάς, εννιά φορές στις δέκα.

Ο Γκαρθία δεν έχει κανένα ελαφρυντικό για αυτό που παρουσίασε. Ούτε ότι βρίσκεται τρεις εβδομάδες στην ομάδα. Καμία λογική να βάλεις τον Μιραλάς φορ και να αφήσεις την ομάδα επιθετικά ακίνδυνη σε εντός έδρας ματς. Έχασε σε δημιουργία βάζοντας τον Φορτούνη στο πλάι, έχασε σε εκτέλεση βάζοντας τον Μιραλάς στην κορυφή. Αυτό ήταν που δούλευε στις προπονήσεις;

ΝΙΚΗΣΕ, ΟΤΑΝ ΦΟΒΗΘΗΚΕ ΟΤΙ ΘΑ ΧΑΣΕΙ

Στη μάχη δύο προπονητών που έδιναν ο ένας το ματς στον άλλον, το πήρε τελικά εκείνος που... φοβήθηκε ότι θα το χάσει. Το γκολ του Ολυμπιακού ήταν ευεργετικό για το σασπένς του αγώνα και για την ΑΕΚ. Ταρακουνήθηκε. Είπαν «παιδιά θα χάσουμε, ξυπνήστε!». Και μετά φάνηκε πόσο απλό ήταν να φτάσουν με αξιώσεις στην αντίπαλη περιοχή και να σκοράρουν δύο φορές.

Το ντέρμπι αυτό είναι για να το πάρουν σε σχολές προπονητικής και να δείχνουν στους επίδοξους τενχικούς τι να ΜΗΝ κάνουν. 100% για τον Γκαρθία και κατά 80% για τον Χιμένεθ.

ΜΟΝΟ Ο ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ ΔΕΝ ΑΛΛΑΖΕΙ ΠΛΑΝΟ

Η μόνη ομάδα στη Super League Σουρωτή που δεν αλλάζει το πλάνο της, ό,τι και να γίνεται, όποιος και να είναι ο αντίπαλος, είναι ο Ατρόμητος. Διαθέτει τον πιο ΚΑΝΟΝΙΚΟ προπονητή του πρωταθλήματος, με σχέδιο που δεν αλλάζει ανά εβδομάδα και ακόμη και στα ματς που δεν παίρνει αυτό που θέλει, η εικόνα του είναι σοβαρή και τακτοποιημένη. Το Λαμία-Ατρόμητος το είδα όλο: 1-3 και λίγο θα ήταν. Αυτό έπρεπε να είναι το τελικό σκορ. Δεν ήταν. Να τον διώξουμε τον Κάναντι; Σοβαροί να είμαστε.

ΔΕΝ ΕΚΑΝΕ ΜΑΤ, ΠΗΡΕ ΤΟ ΜΑΤ(Σ)

Δεν ξέρω αν μπήκε ο Υδροχόος στο Σκορπιό. Ξέρω ότι οι κανονικοί προπονητές δεν αλλάζουν μεθόδους προπόνησης, τακτικές και πλάνα από ματς σε ματς. Γιατί έτσι δεν είσαι προπονητής, αλλά κάτι άλλο. Επειδή ο Χιμένεθ, ο Γκαρσία και όχι μόνο αυτοί είναι κανονικοί προπονητές, προφανώς η πίεση μερικές φορές τους αναγκάζει να δουλέψουν με τρόπο που δεν επιθυμούν.

Πολύ μεγάλο μάθημα και για τους δύο τεχνικούς το μεταξύ τους παιχνίδι. Αρκεί να το δουν ως τέτοιο και οι ίδιοι και ο περίγυρος. Γιατί αν τώρα τον κρίνουν τον Γκαρθία με βάση τι θα κάνει στο επόμενο ματς, θα το καταλάβει και θα λειτουργήσει διαφορετικά. Και αν χάσει, ξέρετε.

Ο Χιμένεθ αν πιστεύει ότι έκανε ματ στον αντίπαλο, θα δεχθεί ισχυρό πλήγμα και σύντομα. Το ματ(ς) πήγε να χάσει και τελικά σώθηκε επειδή η ομάδα του έβγαλε τον κανονικό της εαυτό στο φινάλε. Τον εαυτό ομάδας που αρνείται να χάσει. Στοιχείο που της έχει προσδώσει η δουλειά του ίδιου του Χιμένεθ. Ντόκτορ Τζέκιλ και Μίστερ Χάιντ για ένα ματς; Κρίμα.

Photo Credits: Eurokinissi

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ