OPINIONS

Ο ορισμός των "στημένων"

Ο ορισμός των "στημένων"
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ο Πάνος Βόγλης γράφει για τα επεισόδια στη Λεωφόρο, τον ρόλο του κράτους, τον Παναθηναϊκό, τον Αλαφούζο, τον Παππά, το παρελθόν και το μέλλον της ανομίας στα ελληνικά γήπεδα.

Εδώ και πολλά χρόνια έχω παγιώσει μέσα μου την άποψη πως τα επεισόδια στα ελληνικά γήπεδα, στην πλειονότητά τους είναι στημένα. Έχω παρακολουθήσει από κοντά δεκάδες ματς, έχω καλύψει επεισόδια παντού, σε ΟΑΚΑ, Λεωφόρο, «Καραϊσκάκης», Καυτανζόγλειο, Τούμπα, Νέα Φιλαδέλφεια, «Ζωσιμάδες», Χαριλάου, Τουρκία. Παντού ρε παιδί μου. Αυθόρμητες αντιδράσεις ανεγκέφαλων, ένιωσα λίγες φορές πως έβλεπα μπροστά μου. Ελάχιστες. Τις οποίες (αν και ξέρω πως θα παρεξηγηθώ) τις κατανοώ.

Καλά, προφανώς είμαι κατά της βίας, όχι μόνο της σωματικής αλλά και της λεκτικής. Εναντίον κάθε μορφής της. Δεν το γράφω ως κλισέ, το εννοώ. Ωστόσο μπορώ να δεχθώ ότι πάνω στα νεύρα τους κάποιος, μία φορά θα ξεφύγει από τα όρια. Συμβαίνει στο δρόμο, όταν οδηγούμε. Κακώς, αλλά συμβαίνει. Θα πλακωθούμε λοιπόν μία φορά πάνω στα νεύρα μας, θα πάρουμε το μάθημα μας ότι αυτό ήταν λάθος και δεν θα το επαναλάβουμε.

Εδώ τώρα τι συζητάμε; Ότι όσα είδαμε χθες βράδυ στη Λεωφόρο, ήταν αυθόρμητες ενέργειες εκνευρισμένων οπαδών που αγαπούν την ομάδα τους; Μιλάμε σοβαρά τώρα; Αν αυτά τα επεισόδια δεν ήταν «ο ορισμός των στημένων», τότε ποια ήταν. Το θέμα είναι πως εδώ ξεκινάει η σπέκουλα και η παράνοια. «Και ποιος τα έστησε ρε Πάνο τα επεισόδια», θα ρωτήσετε εύλογα;

Έλα ντε. Ο Αλαφούζος γιατί ήθελε να γίνει μπάχαλο και να σηκωθεί να φύγει μία ώρα νωρίτερα από αυτό το πράγμα που δεν πάει πουθενά; Ο Ολυμπιακός για να μην γίνει το ματς και να διαλυθεί ο αιώνιος αντίπαλος; Ο Μελισσανίδης και ο Σαββίδης για να πλήξουν τους αντιπάλους τους; Η Πολιτεία μέσω της Αστυνομίας, βάζοντας «δικούς τους» στις εξέδρες, να τα κάνουν γυαλιά καρφιά;

Ειλικρινά δεν ξέρω. Αυτό που ξέρω και δεν αλλάζει τη γνώμη μου κανείς πια, είναι πως όσα συμβαίνουν, βολεύουν πολύ την εκάστοτε Κυβέρνηση. Τα θέλει τα επεισόδια, πώς το λένε; Αν δεν τα ήθελε, αν την ενοχλούσαν τόσο πολύ, θα είχε κάνει κάτι δραστικό εδώ και χρόνια για να το αντιμετωπίσει. Και ακόμη και στην Ελλάδα της ανικανότητας, κάποια στιγμή θα είχε βρεθεί μία κάποια λύση. Μεσοβέζικη, ίσως προσωρινή, μπορεί πλαδαρή, αλλά διάολε μία λύση θα την έβρισκαν. Και πιθανώς μία ημέρα να την τελειοποιούσαν. Γελάω όταν ακούω πως «θα παρθούν μέτρα, θα ψηφιστούν νόμοι, δεν πάει άλλο» και διάφορες τέτοιες μπούρδες από πολιτικούς της μίας σεζόν. Τους βολεύουν, τελεία και παύλα.

Όχι, δε θα τα ρίξω στην Κυβέρνηση και γενικά στην Πολιτεία για να αποφύγω την κριτική στους ισχυρούς των ομάδων. Όμως για να μη χάνουμε το μέτρο, ό,τι και αν θέλουν, ό,τι και αν κάνουν οι μεγαλοπαράγοντες των ΠΑΕ, το Κράτος βρίσκεται πάνω από όλους.

Θέλετε ή δεν μπορείτε κύριοι πρόεδροι να προστατέψετε τις ομάδες και το προϊόν σας, δικό σας θέμα. Εγώ ως Κράτος, σας αγνοώ και παίρνω τα εξής μέτρα. Ο Κοντονής κάτι πάει να κάνει, αλλά και αυτός δείχνει κάπως άβουλος σε βαθιές τομές και ρήξεις.

Για ό,τι έγινε χθες φταίει η ΠΑΕ Παναθηναϊκός. Ξεκάθαρα. Την έστησαν; Δεν ξέρω, δεν με απασχολεί. Όταν κάνω πάρτι στο σπίτι μου και κάψουμε όλη την πολυκατοικία, δεν θα τα ρίξω στους καλεσμένους. Εγώ θα αναλάβω την ευθύνη.

Η απόφαση του Παππά

Κατά τη γνώμη μου πολύ σωστά ο διαιτητής Παππάς δεν ξεκίνησε το ματς. Απορώ μάλιστα γιατί περίμενε τόση ώρα να πάρει την προφανή απόφαση. Αυτό ήταν το λάθος του. Όχι ότι δεν επέτρεψε να αγωνιστούν οι ομάδες.

Και ο νόμος του το επιτρέπει και πάνω από όλα είναι η σωματική ακεραιότητα. Αφήστε δε, που δεν του εγγυόταν ο Υπεύθυνος της Αστυνομίας την ομαλή διεξαγωγή του ματς. Όμως μισό λεπτό, για να είμαστε ειλικρινείς. Αυτό που ενοχλεί τον κόσμο του Παναθηναϊκού και όχι μόνο, είναι η αίσθηση έως και βεβαιότητα, πως αν τα ίδια γεγονότα συνέβαιναν στο «Καραϊσκάκης», ο ίδιος διαιτητής δεν θα λειτουργούσε με τον ίδιο τρόπο. Εκεί (λένε όλοι πως) θα το ξεκινούσε το ματς. Άρα αυτό που έχει σημασία μετά τη χθεσινή δύσκολη και πρωτοποριακή απόφαση του Παππά, είναι να υπάρξει συνέχεια, χωρίς διακρίσεις. Να μην ξεκινάει ένας αγώνας οπουδήποτε πέφτει μισή φωτοβολίδα.

Έγινε στη Λεωφόρο, θα γίνει παντού πλέον. Αλλιώς θα μιλάμε για στοχοποίηση και γελοιότητα. Και φυσικά θα αποκτήσει άλλοθι ο (κάθε) Παναθηναϊκός για 100 χρόνια. Αυτό μένει να το δούμε.

Η παραίτηση Αλαφούζου

Ο Αλαφούζος μέρες πριν το ανακοινώσει χθες, είχε τονίσει σε συνεργάτες του πως αν γινόταν το παραμικρό στο ντέρμπι θα δήλωνε παραίτηση. Μάλιστα φέρεται να το είπε και σε μερίδα των οργανωμένων. Προφανώς για να τους θέσει προ των ευθυνών τους και να συμμαζέψουν την κατάσταση. Δεν τα κατάφερε και (προφορικά) έκανε πράξη την προειδοποίηση του. Είναι παρορμητικός χαρακτήρας και μερικές φορές, ανακαλεί κάποιες δηλώσεις, καθώς σκέφτεται πιο ψύχραιμα τα πράγματα. Μόνο που εδώ δεν μιλάμε για δήλωση πάνω στα νεύρα, αφού ήταν κάτι που το σκεφτόταν και το έλεγε τις προηγούμενες ημέρες. Άρα; Αν φύγει ο Αλαφούζος, ο Παναθηναϊκός θα περιέλθει σε μεγαλύτερη δίνη. Όχι ότι αν μείνει θα επανέλθει η ομάδα σε δρόμους δόξας και ευμάρειας. Μόνο που τώρα υπάρχει κάποιος που ηγείται ενός σχήματος, πληρώνονται αρκετοί άνθρωποι χάρη σε αυτόν και τη διοίκησή του και το σημαντικότερο, δε βλέπω ποια είναι η διάδοχη κατάσταση. Αν υπάρχει, καλώς. Αν όχι, τότε μιλάμε για πισωγύρισμα και τρία χαμένα χρόνια για το σύλλογο.

Κουραστήκαμε πια…

Κάπου εδώ κλείνω τις σκέψεις μου, γιατί ομολογώ πως κουράστηκα πια. Κουραστήκαμε όλοι να γινόμαστε στο ίδιο έργο θεατές κάθε χρόνο. Βαρεθήκαμε. Δεν βγάζει πουθενά. Μας έχουν χαλάσει τα Σαββατοκύριακα, αλλά ευτυχώς βλέπουμε ματσάρες στο εξωτερικό και η αποζημίωση είναι μεγάλη. Ειλικρινά σας λέω, ούτε που με νοιάζει ποια θα είναι η τιμωρία του Παναθηναϊκού, αν χαίρεται ή όχι ο Ολυμπιακός, τι σκέφτεται ο σοφός Κοντονής για όλα αυτά. Με νοιάζει η κατάσταση του τραυματία αστυνομικού, αν έφυγε καλά η κουμπάρα μου που πήγε στο γήπεδο (ακόμη απορώ γιατί) και μόνο αυτά.

Θα με νοιάξει όμως, αν με τις ίδιες αφορμές δεν δω ξανά διακοπές αγώνων, ματαιώσεις και αυστηρές αποφάσεις διαιτητών και παρατηρητών.

ΥΓ. Το σκηνικό πάντως μου θυμίζει πολύ όσα έγιναν τη σεζόν 2010-2011, σε ένα άλλο ματς του Παναθηναϊκού (νομίζω με τον Ολυμπιακό Βόλου) στο ΟΑΚΑ. Όταν μπήκαν μέσα οι γνωστοί-άγνωστοι, τα έκαναν λαμπόγυαλο και εκείνο το βράδυ αποφάσισε ο Νικόλας Πατέρας να φύγει από την ΠΑΕ. Α, ναι, και ο Βγενόπουλος την «έκανε» μαζί του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ