OPINIONS

Ο φρέσκος αέρας του Τορίνο

Ο φρέσκος αέρας του Τορίνο
INTIME SPORTS

Ο Πάνος Βόγλης καταθέτει τις εικόνες που συλλέγει στην Ιταλία ενόψει του αποψινού Γιουβέντους - Μάντσεστερ Σίτι.

Στο Τορίνο των ελάχιστων βαθμών Κελσίου μας ταξίδεψαν οι υποχρεώσεις μας στον ΟΤΕ TV. Για την αναμέτρηση της Γιουβέντους με τη Μάντσεστερ Σίτι. Ντέρμπι κορυφής στον 4ο όμιλο, με τους Άγγλους να έχουν προκριθεί και τους Ιταλούς να χρειάζονται ψίχουλα για να σφραγίσουν με τη σειρά τους το εισιτήριο για τους 16.

Το λογικό συνέβη σε αυτό το γκρουπ. Περνούν οι καλύτεροι, από ένα γκρουπ με μεγάλα ονόματα, όπως η Σεβίλλη και η Γκλάντμπαχ. Μία από τις πιο φορμαρισμένες γερμανικές ομάδες το τελευταίο 40ημερο και η κάτοχος του Γιουρόπα Λιγκ θα μονομαχήσουν για τη θέση που οδηγεί στους 32 του Γιουρόπα Λιγκ.

Επιστροφή στο ταξίδι μας. Το πρωί στο «Ελ. Βενιζέλος» πετύχαμε αρκετούς φίλους του Ολυμπιακού που ετοιμάζονταν για τον «σταθμό του Μονάχου». Νυσταγμένοι, αλλά ορεξάτοι όλοι τους. Το έβλεπες στα μάτια τους πόσο πολύ το ήθελαν αυτό το ταξίδι, να ξεφύγουν από την ελληνική πραγματικότητα, όπου πλέον στα ντέρμπι αιωνίων η κουβέντα δεν περιστρέφεται στο ποιος ήταν καλύτερος, αλλά στο γιατί δεν ξεκίνησε καν η αναμέτρηση.

Την ίδια ανάγκη είχαμε και εμείς μπαίνοντας στο αεροπλάνο, που μας μετέφερε στην αστυνομοκρατούμενη Ρώμη και μετά στο παγωμένο Τορίνο. Να ξεφύγουμε για λίγο από τα απίθανα που συμβαίνουν στη χώρα μας και να αφεθούμε στη μαγεία του Τσάμπιονς Λιγκ και στην αίγλη που αναδύεται από τα ονόματα των μονομάχων.

Η τρομοκρατία και ο έλεγχος

Ωστόσο, σε έναν κόσμο που αλλάζει προς το χειρότερο εσχάτως, εδώ δεν μιλούμε μόνο για ποδόσφαιρο με τους Ιταλούς και τους υπεύθυνους του γηπέδου και της τηλεοπτικής μετάδοσης. Η έξαρση της τρομοκρατίας και το ποιος μπορεί να είναι ο επόμενος στόχος, βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα σε όλα τα πηγαδάκια που στήθηκαν στην αίθουσα Τύπου. Όπως μας εξήγησε και ο υπεύθυνος του γηπέδου, ένας ευγενέστατος Ιταλός 45άρης, με μεγάλη εμπειρία από αγώνες υψηλής σημασίας «πρέπει να κάνετε λίγη υπομονή το βράδυ της Τετάρτης κατά την είσοδο σας στο γήπεδο. Συνήθως οι αστυνομικοί δεν ψάχνουν τους δημοσιογράφους, όμως τώρα τα πράγματα είναι αλλιώς, καταλαβαίνετε», μας είπε με μεγάλη αμηχανία, αφού νομίζω πως σπανίως στο παρελθόν έχει υποχρεωθεί να αναφερθεί σε αντίστοιχο ζήτημα. Η φιλοξενία υποδειγματική, η ασφάλεια υποχρεωτική.

Ολάντ, Ρέντσι, Πλατινί και… Λίβερπουλ

Άλλωστε πρώτο θέμα στον πολιτικό ιταλικό Τύπο είναι οι επιθέσεις των τρομοκρατών, οι επαφές Ολάντ με Κάμερον και Ομπάμα, η επικείμενη συνάντηση του με τον Ρέντσι και τα… ρέστα. Η παρουσία των αστυνομικών δυνάμεων πέριξ και εντός του γηπέδου, ακόμη και την παραμονή του μεγάλου ματς, είναι εντυπωσιακά μεγάλη και αξιοπρόσεκτα διακριτική για την ώρα. Στον αθλητικό Τύπο παρεμπιπτόντως, ασχολούνται αρκετά με τους μπελάδες του Πλατινί, για τον οποίον δεν θίξαμε το θέμα με τους ανθρώπους της Γιουβέντους, διότι μπορεί να μας κοιτούσαν με μισό μάτι. Τον λατρεύουν ακόμη εδώ ως Θεό και όχι άδικα. Μύθος για τους «μπιανκονέρι» τη δεκαετία του 1980.

Στο καθαρά αγωνιστικό σκέλος, οι Ιταλοί δείχνουν πολύ ανεβασμένοι, οι Άγγλοι το ακριβώς αντίθετο. Σημαίνει κάτι για το ματς; Μάλλον όχι, ειδικά αν θυμηθούμε πως στην αρχή της σεζόν η εικόνα των δυο ομάδων ήταν αντιστρόφως ανάλογη και τελικά η Γιούβε πήρε ένα αντρικό και απρόσμενο διπλό.

Πονοκέφαλος για τον Αλέγκρι ο τραυματίας Εβρά, που μπήκε οριακά στην αποστολή. Και για τον Πελεγκρίνι οι Άγγλοι δημοσιογράφοι που δεν τον αφήνουν να ξεχάσει το στραπάτσο από τη Λίβερπουλ.

ΥΓ. Περιμένοντας με τεράστια όρεξη την αναμέτρηση, σας αφήνουμε με μία «εικόνα» από τη βόλτα μας στους δρόμους του Τορίνο. Οι Άγγλοι οπαδοί (περίπου 1.700 θα βρίσκονται στις εξέδρες), είναι χαρά Θεού, αρκεί να έχουν πιει τόσο-όσο. Τραγούδια, πλάκες, αλλά και καζούρα στους Ιταλούς περαστικούς που τους πείραζαν σε μία καφετέρια. Μακάρι να μη γράφουμε άλλα, μετά το 90’.

ΥΓ. 1 Το γήπεδο ακόμη και άδειο είναι επιβλητικό, πραγματικό στολίδι. Η ξενάγαση του από τους οικοδεσπότες συναδέλφους μας, απολαυστική παρά το ψύχος. Ακόμη και αν δεν υποστηρίζεις τη Γιουβέντους, νιώθεις δέος, με τις φωτογραφίες παλαιών παικτών και ιστορικών στιγμών στους τοίχους του κτηρίου. Τεράστιο κλαμπ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ