OPINIONS

Λεβαντόφσκι, ο καλύτερος όλων

Bayern's Robert Lewandowski celebrates after scoring his side's third goal during the German Bundesliga soccer match between FC Bayern Munich and Hannover 96 in Munich, Germany, Saturday, Dec. 2, 2017. (AP Photo/Matthias Schrader)
Bayern's Robert Lewandowski celebrates after scoring his side's third goal during the German Bundesliga soccer match between FC Bayern Munich and Hannover 96 in Munich, Germany, Saturday, Dec. 2, 2017. (AP Photo/Matthias Schrader) AP

Ο Πάνος Βόγλης γράφει για τον Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι ο οποίος καταρρίπτει όλα τα ρεκόρ χωρίς να έχει τη λάμψη του Μέσι, του Νεϊμάρ και του Κριστιάνο Ρονάλντο.

Με αφορμή μία πρόσφατη συνέντευξη του Ρότσα (με ολίγον Βαζέχα) σκέφτηκα πόσο διαφορετική θα μπορούσε να είναι η ζωή ορισμένων ποδοσφαιριστών, αν είχαν κάνει τη λάθος επιλογή. Ή την πλέον σωστή. Ανάλογα την περίπτωση.

Φαντάζεστε να είχε πει ναι ο Λεβαντόφσκι τότε στους πράσινους; Μάλλον, για να είμαστε πιο ακριβείς, φαντάζεστε να είχε κάνει ΚΑΝΟΝΙΚΗ πρόταση το τριφύλλι στον Πολωνό σούπερ σταρ; Ποια πιστεύετε ότι θα ήταν η εξέλιξη του; Θα σας πω εγώ, μην κουράζεστε. Θα έτρωγε...ξύλο, εντός και εκτός γηπέδου. Από αντιπάλους, οπαδικό Τύπο, μπορεί να πήγαινε και στα δικαστήρια ως μάρτυρας για κάποιο "ματιασμένο" ματς, αν φυσικά συνέβαινε κάτι τέτοιο στο ελληνικό πρωτάθλημα. Αλίμονο.

Μπορεί βέβαια να ερχόταν, να έβλεπε το γλέντι και τελικά να την έκανε πάλι για μεγαλύτερο πρωτάθλημα του εξωτερικού. Σε κάθε περίπτωση, ο "Λέβα" ήταν τυχερός, έξυπνος και φυσικά αφού δεν είχε κάποια δελεαστικότατη πρόταση από ομάδα υπανάπτυκτου πρωταθλήματος, ορθώς πήγε στη Μπορούσια Ντόρτμουντ.

ΜΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ

Προφανώς επειδή δεν έχει τις δεξιότητες του Μέσι, το star quality του Ρονάλντο, το πακέτο που συνοδεύει το project Νεϊμάρ, περνάει λίγο σε δεύτερη μοίρα η εντυπωσιακή του παρουσία και επιδραστικότητα στο παιχνίδι της Μπάγερν. Ο τύπος καταρρίπτει ρεκόρ, σκοράρει με κλειστά μάτια, δίνει νίκες, τίτλους, προκρίσεις στην....Εθνική Πολωνίας, αλλά το ευρύ κοινό παραδόξως δεν τον θεωρεί τον καλύτερο επιθετικό των ημερών μας. Και όμως είναι. Ο 29χρονος Πολωνός, είναι μία κατηγορία μόνος του.

Παίζει σε μία ομάδα που δεν έχει εναλλακτική λύση πίσω από αυτόν, σε σημείο να παίζει συνέχεια, να μην παίρνει ανάσα και να ζητάει ο ίδιος από τη διοίκηση, μία μεταγραφή back up, για να αντέξει ως το τέλος της σεζόν σε υψηλό επίπεδο. Θα του πάρουν τον Βάγκνερ από τη Χόφενχαιμ.

ΑΡΙΘΜΟΙ ΠΟΥ... ΤΡΟΜΑΖΟΥΝ

Ο τύπος έφτασε τα 166 γκολ σε μόλις 240 ματς στη Μπουντεσλίγκα! Απίθανο. Έπιασε στη δέκατη θέση του πίνακα των σκόρερ όλων των εποχών στο γερμανικό ποδόσφαιρο τον θρύλο της Κολωνίας, Χάνες Λερ, ο οποίος τα πέτυχε σε 381 ματς.

Ο Λεβαντόφσκι τα 74 από αυτά τα τέρματα τα πέτυχε με τη φανέλα της Ντόρτμουντ σε τέσσερις σεζόν. Από την ημέρα που πήγε στη Μπάγερν, πάτησε και άλλο το γκάζι και έφτασε με το πρόσφατο επί της Κολωνίας τα 92 τέρματα σε μόλις 109 παιχνίδα πρωταθλήματος με τους Βαυαρούς. Αδιανόητη επίδοση. Σε λιγότερο από 3,5 σεζόν μάλιστα.

ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΗ ΣΥΧΝΟΤΗΤΑ ΣΤΟ ΣΚΟΡΑΡΙΣΜΑ

Όπως γίνεται εύκολα κατανοητό, πέραν της ευστοχίας του, εξίσου εντυπωσιακό είναι το αποτέλεσμα που προκύπτει από τη συχνότητα που βρίσκει δίχτυα. Μόνο ο μύθος Γκερντ Μίλερ μπορεί να υπερηφανεύεται για καλύτερο αποτέλεσμα στη συγκεκριμένη σύγκριση. Ο Μίλερ είχε 365 γκολ καριέρας σε 427 παιχνίδια. Όλοι οι υπόλοιποι, ακόμη και εκείνοι που βρίσκονται πιο ψηλά από τον “Λέβα” στη λίστα, έχουν χειρότερη επίδοση στο "goals-per-minute ratio".

ΚΥΝΗΓΑΕΙ ΤΟΝ ΠΙΣΑΡΟ

Με τα 166 γκολ ο άσος της Μπάγερν, μπορεί άνετα εφέτος να ξεπεράσει Κλάους Άλοφς, Ντίτερ Μίλερ, Στέφαν Κουντζ, Ουλφ Κίρστεν και να σκαρφαλώσει στην 6η θέση. Βρίσκεται ήδη εφέτος στα 15 τέρματα. Πέρυσι και πρόπερσι σταμάτησε στα 30 κάθε σεζόν. Από τους εν ενεργεία μόνο ο φανταστικός Κλάουντιο Πισάρο βρίσκεται πιο πάνω, με 25 γκολ περισσότερα. Απλώς ο νυν άσος της Κολωνίας, δεν αγωνίζεται ιδιαίτερα πια, οπότε αργά ή γρήγορα θα δει την πλάτη του. Ιδού η σχετική λίστα.

Ο πίνακας των σκόρερ

Όνομα Σκορ
Γκερντ Μίλερ 365
Κλάους Φίσερ 268
Γιουπ Χάινκες 220
Μάνφρεντ Μπεργκσμίλερ 213
Κλαούντιο Πισάρο 191
Ουλφ Κίρστεν 181
Στέφαν Κουντς 179
Ντίτερ Μίλερ 177
Κλάους Άλοφς 177
Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι 166
Χένες Λερ 166

ΜΥΘΟΣ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΥ ΠΡΟΦΙΛ

Στα μάτια μου ο Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι, είναι ένας μύθος του γερμανικού ποδοσφαίρου, με τρομερή επίδραση στις ομάδες που έχει αγωνιστεί. Πρόσφατα ο Θέμης Καίσαρης, έγραψε ένα ιδιαίτερα εύστοχο κείμενο για τα xGoals, που αλλάζουν τον τρόπο που βλέπουμε ποδόσφαιρο.

Εκεί βάση αριθμών ξεχωρίζει ο Χάρι Κέιν, λίγο παραπάνω από τον Πολωνό, στο πόσα γκολ πετυχαίνει ανά ευκαιρίες που δημιουργεί. Σωστό. Αυτό όμως που βλέπει ο καθένας είναι πως ο Λεβαντόφσκι είναι ο μόνος επιθετικός που συνδυάζει, ευστοχία, συχνότητα, επιδραστικότητα και παράλληλα τίτλους. Γιατί καλά τα γκολ, αλλά αν δεν συνδυάζονται και με τρόπαια, όταν παίζεις σε top επίπεδο, τότε δεν ανεβάζεις το κασέ σου.

Αυτή είναι η...ατυχία του Χάρι Κέιν, που αγωνίζεται στην Τότεναμ. Η Μπάγερν δίνει στον Λεβαντόφσκι τη δυνατότητα να εκπληρώνεις τους στόχους του. Κάτι που βέβαια είχε κάνει και στη Ντόρτμουντ. Δεν είναι τυχαίο πως με το που έφυγε ο Πολωνος η Μπορούσια σταμάτησε να κατακτά τίτλους, σχεδόν σε απόλυτο βαθμό.

ΤΣΙΤΑ ΤΑ ΓΚΑΖΙΑ

Πρόσφατα δήλωσε πως αν κάτι τον ηρεμεί εκτός ποδοσφαίρου, είναι να παίρνει το αυτοκίνητο του και να ταξιδεύει με τις ώρες, οδηγώντας ενίοτε στο...κόκκινο. Και πως σκέφτεται πολύ σοβαρά μόλις κρεμάσει τα παπούτσια του, να λάβει μέρος στο Ράλι Ντακάρ! Είναι προφανές πως δεν έχει ως στόχο να πάρει το πόδι από το γκάζι ακόμη και όταν τερματίσει την ποδοσφαιρική του καριέρα. Α, ρε Λέβα. Τι έχασες που δεν ήρθες στην Ελλάδα. Εδώ έχουμε και Ράλι Ακρόπολις. Πιο ιστορικό..

Photo credits: AP Photo/Matthias Schrader

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ