OPINIONS

"Λάζαρε μπες μέσα και…"

ÐÑÏÊÑÉÌÁÔÉÊÁ ÐÁÃÊÏÓÌÉÏÕ ÊÕÐÅËËÏÕ / ÅËËÁÄÁ - ÅÓÈÏÍÉÁ / WORLD CUP PRELIMINARY / GREECE - ESTONIA (LATO KLODIAN / EUROKINISSI)
ÐÑÏÊÑÉÌÁÔÉÊÁ ÐÁÃÊÏÓÌÉÏÕ ÊÕÐÅËËÏÕ / ÅËËÁÄÁ - ÅÓÈÏÍÉÁ / WORLD CUP PRELIMINARY / GREECE - ESTONIA (LATO KLODIAN / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Ο Πάνος Βόγλης γράφει για τις αβλεψίες του Μίχαελ Σκίμπε, οι οποίες ελπίζει να μην κοστίσουν στην Εθνική την πρόκριση στα μπαράζ του Μουντιάλ, ενώ θυμάται μία ιστορία με πρωταγωνιστή τον Αλκέτα Παναγούλια, με αφορμή την υπόθεση του Χριστοδουλόπουλου.

Να κρίνεται ένα μεγάλος μέρος της πρόκρισης σου, σε παίκτη που δεν υπολόγιζες τόσον καιρό (τον Χριστοδουλόπουλο). Και να θεωρείς πως πρέπει να μπει μέσα και να πάρει πρωτοβουλίες για να σκοράρουμε. Μάλιστα.

Και αυτό λέγεται σωστός σχεδιασμός τεχνικού επιτελείου και… μάτι που κόβει από τον Σκίμπε. Οκ. Η περίπτωση Σκίμπε-Λάζαρου, μου θύμισε τον μεγάλο Αλκέτα Παναγούλια, που κάποτε στον Ηρακλή δεν υπολόγιζε τον Μιρτσέκη, με το ζόρι αποστολή τον έπαιρνε και σε ένα ματς που έχανε ο "Γηραιός" ξαφνικά στο 70’ νομίζω του κάνει νεύμα " Μιρτσέκης, μπες μέσα και…" τη συνέχεια δεν τη γράφω γιατί μας διαβάζουν και παιδιά. Από το πουθενά να ψάχνεις τον ήρωα, δε λέγεται τακτική, αλλά αναζήτηση σωσιβίου.

Γενικά έχω ως αρχή να μην κάνω σκληρή κριτική ανήμερα ενός αγώνα, όχι για να μην εκτεθώ, αλλά γιατί δε μου αρέσει να πιστεύουν κάποιοι πως κάνω πολεμική και δε θέλω να πετύχει η ομάδα. Θέλω και πολύ μάλιστα, να νικήσουμε την Κύπρο, να προκριθούμε στο Μουντιάλ, να σηκώσουμε και το τρόπαιο. Αλλά αν πρέπει στο όνομα ενδεχόμενων νικών και προκρίσεων να κάνουμε τα στραβά μάτια σε απίστευτα λάθη επαγγελματιών, τότε έχουμε και εμείς ευθύνη για αυτά που συμβαίνουν.

ΑΒΛΕΨΙΕΣ ΠΟΥ ΚΟΣΤΙΖΟΥΝ

Θα αναφέρω μόνον τούτο. Ο Σκίμπε στα ματς που θα έκριναν σε μεγάλο βαθμό τα μπαράζ, κατέβασε πειραματικές ενδεκάδες, με απουσίες, χωρίς Λάζαρο και 1-2 άλλους ακόμη, με διαφορετικό σχηματισμό από Πέμπτη σε Κυριακή και τελικά με ένα βαθμό από τους έξι διαθέσιμους. Και εμείς μείναμε ικανοποιημένοι που τα δώσαμε όλα με το Βέλγιο.

Το έγραψα και τότε. Πάλι καλά για τον Σκίμπε που τη 2η θέση διεκδικεί το συνονθύλευμα αστέρων της Βοσνίας, που έχουν ελλιπέστατη προπονητική καθοδήγηση και κατάφεραν το 2-0 υπέρ τους μέσα στην Κύπρο να το κάνουν… 3-2 εις βάρος τους και να μπούμε όλοι στο παιχνίδι της πρόκρισης.

ΔΥΣΚΟΛΟ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑΣ

Απόψε πιστεύω πως θα νικήσουμε, αλλά ομολογώ δε μπορώ να δω το πώς. Ποδοσφαιρικά και τακτικά πρέπει να κάνουμε κάτι που δε μας ταιριάζει. Να επιβάλλουμε το ρυθμό μας και να έχουμε τη μπάλα στα πόδια μας. Να παρουσιάσουμε παιχνίδι κυριαρχίας. Το πλέον δύσκολο.

Εμείς σε αυτόν τον τομέα έχουμε χτυπητές αδυναμίες. Λέτε για μία βραδιά να μεταμορφωθούμε σε Ισπανία; Το βέβαιο είναι πως η Κύπρος επιθετικά δεν έχει δυναμική και θα επιδιώξει να μας βρει στην κόντρα. Θα ντυθεί… Ελλάδα δηλαδή και ό,τι γίνει.

Η ΚΡΙΤΙΚΗ ΜΕΤΑ ΤΟ 0-0 ΜΕ ΤΗΝ ΕΣΘΟΙΝΙΑ

Έγραφα μετά το 0-0 με τους Εσθονούς: "Οι επιλογές Σκίμπε σηκώνουν αρκετή συζήτηση. Προφανώς δεν δικαιώθηκε, εκ του αποτελέσματος, όμως δεν βρίσκω λογική και πριν ξεκινήσει το ματς. Οι απουσίες τον μπλόκαραν, η συνύπαρξη έμπειρων με νιάτα δεν του βγήκε και εμφανίστηκε μία πειραματική και χωρίς χημεία ενδεκάδα".

Συνέχιζα ως εξής: "Ο ομοσπονδιακός τεχνικός πληρώνεται για να βρίσκει λύσεις στα προβλήματα. Ο Σκίμπε δε βρήκε σε δύο. Τη δημιουργία και το σκοράρισμα. Η Εθνική μας στα τέσσερα τελευταία παιχνίδια της έχει σκοράρει μόλις δύο φορές. Μία με τον Τζαβέλα με το σουτ-τηλεφώνημα στο 1-1 με τη Βοσνία και μία με τον Μήτρογλου όταν κοιμόντουσαν οι Βέλγοι στα πρώτα δευτερόλεπτα του δευτέρου ημιχρόνου στο Βέλγιο. Κανένα από τα δύο γκολ δεν προήλθε από σχέδιο".

Και κατέληγα έτσι: "Οι Εσθονοί ήταν τόσο μέτριοι σε όλους τους τομείς, τόσο προβλέψιμο το 5-4-1, που νομίζω ότι το τεχνικό τιμ της Εθνικής, επεδίωξε να μη χάσει και να κάνει ροντέο το ματς με τους Βέλγους "όπου κανείς δε θα σου πει γιατί έχασες από το φαβορί". Σε τέτοια ματς βγάζουμε καλό πρόσωπο και "δίνουμε απαντήσεις στους επικριτές".

ΨΥΧΗ ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΣΧΕΔΙΟ

Κάτι που τελικά συνέβη. Γουέστερν με τους Βέλγους, μπορούσαμε και να το πάρουμε το ματς, μείναμε με τα μπράβο και τώρα ελπίζουμε σε γκέλα των Βοσνίων στο Σαράγεβο.

Δηλαδή στα ματς που χρειάζονται ψυχή και λιγότερο σχέδιο, πάμε καλά. Όταν πρέπει να "μιλήσει" το αγωνιστικό πλάνο και όχι μόνο ο τσαμπουκάς μας, είμαστε για κλάματα.

Είναι από τις φορές που προτιμώ να μη δικαιωθώ, αλλά ακόμη και αν μας κάτσουν τα αποτελέσματα και πάμε στα μπαράζ, για να περάσουμε θα χρειαστούμε λίφτινγκ και ένα κανονικό ποδοσφαιρικό σχέδιο.

Ο Σκίμπε μου είναι πολύ συμπαθής ως προσωπικότητα, απλώς ακόμη προσπαθώ να καταλάβω τι ιδέες έχει για το παιχνίδι της Εθνικής μας ομάδας. Εύχομαι να δω κάτι απόψε που θα με εκπλήξει ευχάριστα. Αλλιώς "από τη Ρωσία με αγάπη, θα μας γράφουν οι άλλοι, όχι εμείς".

Υ.Γ. Αφήστε δε που έτσι όπως κύλησαν τα ματς στους άλλους ομίλους, μοιάζει πολύ πιθανό ο όμιλος μας να βγάλει τον χειρότερο δεύτερο. Ακόμη χειρότερα δηλαδή. Για να καταλάβετε πόσο χάλια έχουμε παίξει και εμείς και οι Βόσνιοι...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ