OPINIONS

Δύο άσοι και ένα διπλό

Δύο άσοι και ένα διπλό

AEK, ΠΑΟΚ και Ολυμπιακός μπορούν νίκες και πρόκριση. Αρκεί να βελτιωθούν σε σχέση μα τα πρώτα ματς. Ο Πάνος Βόγλης γράφει για τις ρεβάνς των τριών Ευρωπαίων.

Έφτασε η στιγμή της κρίσεως για τους τρεις Ευρωπαίους. Βρίσκονται εκεί που στόχευαν, ένα βήμα πριν τους ομίλους. Αυτό το βήμα όμως φαντάζει το πιο δύσκολο, το πιο... αργό της πορείας τους μέχρι στιγμής. Όχι τόσο λόγω των σκορ των πρώτων αγώνων, όσο λόγω του άγχους και της σημασίας των παιχνιδιών. Μπορεί κανείς να πει με σιγουριά που θα πλασαριστεί η κάθε ομάδα; Δε νομίζω. Και κάθε ζευγάρι είναι διαφορετικό.

Εγώ πάντως ρισκάρω. Βλέπω δύο άσους και ένα διπλό. Όχι με εθνικιστική παρόρμηση, αλλά με ρεαλιστική ποδοσφαιρική προσέγγιση.

Να τα δούμε με χρονική σειρά.

ΑΕΚ - ΒΙΝΤΙ

Η ΑΕΚ στα μάτια πολλών έχει ξεκάθαρο προβάδισμα και μόνο αν εκείνη το επιτρέψει θα προκριθεί η πρωταθλήτρια Ουγγαρίας. Συμφωνώ εν μέρει. Η ομάδα του Ουζουνίδη είναι καλύτερη από την αντίπαλο της. Πήρε καλό σκορ στην Ουγγαρία, παίζει στην έδρα της, έχει δίψα, κίνητρο, κόσμο στα υπέρ της.

CHAMPIONS LEAGUE / ΒΙΝΤΙ - ΑΕΚ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI)
CHAMPIONS LEAGUE / ΒΙΝΤΙ - ΑΕΚ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Μόνο που αν θυμάστε η Ένωση κυριάρχησε με αριθμητικό πλεονέκτημα, έχασε τα αυγά και τα καλάθια μόλις μείωσαν οι Μαγυάροι και ειδικότερα όταν και εκείνη έμεινε με δέκα και έπρεπε να τρέξει περισσότερο. Είναι καλύτερη, όμως όχι ακόμη απόλυτα έτοιμη η ΑΕΚ και η εικόνα από το 65’ και μετά με θορύβησε. Εκτιμώ πως θα περάσει, εύχομαι να περάσει, όπως και όλες οι ομάδες μας. Δεν θα είναι εύκολο και πιστεύω θα γίνει πολύ σκληρό ματς στο ΟΑΚΑ.

Άλλωστε η σκληράδα είναι το μόνο στοιχείο που υπερτερούν οι Ούγγροι και σε αυτό θα ποντάρουν. Χωρίς Μπακασέτα δεν αλλάζουν τα πλάνα, αλλάζει λίγο η επιθετική λογική. Πρέπει να μπει παίκτης που θα απειλεί από παντού όπως ο δημιουργός του 0-1 και σκόρερ του 0-2 εκεί μέσα. Την αξίζει πάντως την πρόκριση η ΑΕΚ και δεν θα είναι επιτυχία, αν πέσει στο Europa League με τέτοιες συνθήκες.

ΠΑΟΚ - ΜΠΕΝΦΙΚΑ

Αν του έλεγαν πως θα παίζει την πρόκριση στους ομίλους του Champions League για πρώτη φορά στην ιστορία του, με ρεβάνς στην Τούμπα και σκορ εκτός έδρας το 1-1, μάλλον θα πανηγύριζε. Ο παλιός (άπειρος) ΠΑΟΚ μπορεί. Ο τωρινός πολύ έτοιμος, σοβαρός και ισχυρός, δεν πανηγυρίζει, αντιθέτως πηγαίνει προσγειωμένα για την υπέρβαση. Διότι παίζει με έναν πολύ έμπειρο και ποιοτικό αντίπαλο, με χρόνια παρουσίας στου ομίλους του Champions League, με συμμετοχές σε τελικούς Europa League και που έδειξε την κλάση του ως το 60’ στο Ντα Λουζ.

CHAMPIONS LEAGUE / ÌÐÅÍÖÉÊÁ - ÐÁÏÊ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: EUROKINISSI)
CHAMPIONS LEAGUE / ÌÐÅÍÖÉÊÁ - ÐÁÏÊ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Η ομάδα του Λουτσέσκου υπέφερε εκεί, μέχρι που ηρέμησε, έμεινε όρθια, τους κούρασε και τους χάλασε το μυαλό. Δεν ξέρω αν ο ΠΑΟΚ είναι καλύτερος αυτήν την περίοδο από την Μπενφίκα. Ξέρω και βλέπω πως έχει όλα τα στοιχεία που απαιτούνται για να περάσει. Γνωρίζει όμως ότι θα πρέπει να τα δώσει όλα και εδώ μέσα, καθώς οι Πορτογάλοι ζουν για τέτοια ματς. Και έχουν δώσει πολλά τέτοια, σε αντίθεση με τον Δικέφαλο. Πιο δύσκολη αποστολή από όλους. Ξεκάθαρα. Τεράστιο μέγεθος η Μπενφίκα. Τεράστια και η επιθυμία του οργανισμού ΠΑΟΚ για πρόκριση. Ποντάρω περισσότερο στον Λουτσέσκου και μετά στην "καυτή Τούμπα".

ΜΠΕΡΝΛΙ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Δεν έχει σχέση η μία ομάδα με την άλλη. Είναι να απορείς πως αυτό το σύνολο τερμάτισε σε "εκλόγιμη" θέση στην Premier League. Καλή η αψάδα, καλό το ξύλο, ακόμη καλύτερο το πάθος, αλλά πόσο μακριά να πας έτσι; Στο "Καραϊσκάκης" έμοιαζε ομάδα άλλης λογικής από τον Ολυμπιακό. Οι ερυθρόλευκοι ανώτεροι σε ατομική ποιότητα, δεν έχουν φτιάξει ακόμη δεμένο σύνολο όπως οι Άγγλοι, αλλά δεν φάνηκε να τους επηρεάζει αυτό στο πρώτο ματς. Αν αντέξουν στο ρυθμό των Βρετανών, οι παίκτες του Μαρτίνς μπορεί να φύγουν και νικητές από εκεί. Υπάρχει όμως κάτι σημαντικό.

EUROPA LEAGUE / ÏÓÖÐ - ÌÐÅÑÍËÉ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: EUROKINISSI)
EUROPA LEAGUE / ÏÓÖÐ - ÌÐÅÑÍËÉ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Ο Ολυμπιακός ασχολείται πολύ με τη διαιτησία, γεγονός που δεν βοηθάει σε τίποτα μία ομάδα, ειδικά την ώρα του αγώνα. Αν χαλάσει το μυαλό του με αποφάσεις εις βάρος του, οι Άγγλοι θα το εκμεταλλευτούν. Πρέπει να μείνουν συγκεντρωμένοι στο στόχο και όχι να αναλωθούν σε κουβέντα για τον ρέφερι. Θα είναι έγκλημα αν αποκλειστεί αυτός ο Ολυμπιακός από αυτήν την Μπέρνλι.

Ναι, στις προβλέψεις δεν είμαι καλός. Εδώ πάντως πιστεύω πως 2/3 θα το πετύχω. Μακάρι και 3/3. Σε κάθε περίπτωση θα επαναλάβω κάτι που έγραψα και προ 25 ημερών. Να αγαπάτε τις ομάδες σας περισσότερο από τις νίκες και τις προκρίσεις. Αυτό μετράει περισσότερο για τις υγιείς ομάδες. Η στήριξη του κόσμου ανεξαρτήτως αποτελέσματος.

Υ.Γ. Η κουβέντα για το αν κινδυνεύει με υποβιβασμό ο Παναθηναϊκός, ίσως είναι άδικη, άστοχη, προσβλητική. Οι απαντήσεις δίνονται μόνο στο γήπεδο και όχι στα ΜΜΕ ή από τα ΜΜΕ. Ειδικά το δεύτερο φαντάζει αφελές. Θίγεται ο δημοσιογράφος περισσότερο από τον παίκτη που φοράει τη φανέλα του Παναθηναϊκού, όταν διαβάζει τέτοια σενάρια; Σας παρακαλώ.

Ο Δώνης ξέρει τι ομάδα φτιάχνει. Η νίκη στην Ξάνθη ήταν τονωτική ένεση, αλλά δεν λύνει τα προβλήματα, ούτε φέρνει τους πράσινους σε καλύτερη μοίρα. Απλώς θα πιστέψουν περισσότερο στους εαυτούς τους. Για μένα πιο σημαντικό και από την συζήτηση για υποβιβασμούς, είναι να κριθεί ποδοσφαιρικά αυτή η ομάδα, κάτι που έχει χαθεί τα δύο τελευταία χρόνια. Τα υπόλοιπα θα τα δούμε εν ευθέτω.

Photo Credits: Eurokinissi

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ