OPINIONS

"Διώξτε την μπάλα"

"Διώξτε την μπάλα"

Ο Πάνος Βόγλης, με αφορμή τη μεταγραφή του Ντίνου Μαυροπάνου στην Άρσεναλ, γράφει για τους Έλληνες στόπερ που αποτελούν το Νο1 εξαγώγιμο προϊόν, αλλά στη χώρα μας διδάσκονται το γκρέμισμα και όχι τη δημιουργία.

Με αφορμή τη μεταγραφή του Ντίνου Μαυροπάνου στην Άρσεναλ, διάβασα ένα πολύ ενδιαφέρον θεματάκι στο Sport24.gr για τους δεκάδες Έλληνες στόπερ που έχουν φύγει από τη χώρα μας με προορισμό ομάδες του εξωτερικού. Κάποιοι εξ αυτών με πολύ καλές προοπτικές, άλλοι χάρη στην καπατσοσύνη των μάνατζερ. Όλοι όμως με ένα κοινό σημείο. Ότι έχουν εκπαιδευτεί από τους προπονητές στην Ελλάδα, σε ένα πράγμα: Να διώχνουν τη μπάλα.

ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΑΙ ΤΟ ΓΚΡΕΜΙΣΜΑ, ΟΧΙ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ

Αυτό είναι το βασικό στοιχείο που διδάσκονται οι νεαροί παίκτες μας, στα γήπεδα ανά την επικράτεια. Διώξιμο της μπάλας όσο πιο μακριά γίνεται χωρίς ρίσκο. Μάλιστα. Μετά μην απορείτε που η Εθνική Ανδρών δεν παίζει καλό ποδόσφαιρο και δε μπορεί να δημιουργήσει. Πώς να το κάνει, αφού τα παιδιά δεν εκπαιδεύονται σωστά;

Αυτό φωνάζουμε τόσο καιρό. Πρέπει κάποια στιγμή να μην μας ικανοποιεί η παραδοχή πως "αυτούς τους παίκτες έχουμε, αυτό το ποδόσφαιρο θα βλέπουμε". Δηλαδή σφιχτά στην άμυνα, μπαμ-μπουμ μακριά η μπάλα και μετά Άγιος ο Θεός.

ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΕΛΠΙΔΩΝ Ο,ΤΙ ΜΠΑΛΑ ΔΟΥΜΕ

Δεν είναι επίσης τυχαίο πως μέχρι την Εθνική Ελπίδων, κάτι βλέπουμε, διότι εκεί αφήνουν οι προπονητές ελεύθερους τους παίκτες και εκείνοι παίζουν με ένστικτο και ταλέντο. Μετά, στις ομάδες, "στο βωμό του αποτελέσματος και της σκοπιμότητας" τους βάζουν σε καλούπια και φυσικά δεν επιτρέπουν... μαγκιές και τσαλιμάκια. Το λάθος τιμωρείται παραδειγματικά και ο παίκτης (κυρίως ο στόπερ) υπό τον φόβο του να φάει πάγκο και να χάσει την ευκαιρία να κάνει καριέρα, υπακούει και απλώς διώχνει τη μπάλα μακριά από την περιοχή.

ΤΟ... ΚΑΚΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΗΣ ΙΤΑΛΙΑΣ

Είναι προφανές πως θεωρούμε θετικό να εξάγουμε παίκτες και μάλιστα να θεωρούμαστε αξιόπιστη δεξαμενή για τα κλαμπ του εξωτερικού, σε μία συγκεκριμένη θέση. Και οι Ιταλοί έχουν σχολή σε στόπερ και τερματοφύλακες. Μόνο που βλέπετε τα αποτελέσματα εσχάτως της εθνικής τους ομάδας. Αποκλεισμός από το Μουντιάλ, πρόβλημα στο γκολ και στην παραγωγή φάσεων. Και ας έχουν αυτοί οι τίμιοι έναν Ιμόμπιλε, έναν Τζάτζα κτλ κτλ. Δεν φτάνουν. Χρειάζεται εκπαίδευση και στόχευση.

Ο ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΤΗΣ ΑΕΚ, Ο ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΤΗΣ ΝΤΟΡΤΜΟΥΝΤ

Επιστρέφουμε στα δικά μας. Ο Σωκράτης στην ΑΕΚ "δάγκωνε" τον αντίπαλο, ήταν πολύ δυναμικός, ανίκητος στη μονομαχία. Στο εξωτερικό και δη στη Γερμανία, έμαθε να κουβαλάει τη μπάλα, να πασάρει σωστά, να παίζει το οφσάιντ, να μην είναι μόνο ένας άριστος "μαν-του-μαν-δόρος", που λέει και ο Αλέφαντος. Αυτά γιατί δεν μπορούμε να τα μαθαίνουμε στους στόπερ μας από τις μικρές ηλικίες, στις Ακαδημίες των ομάδων; Δε θέλουμε; Δεν ξέρουμε;

Ίσως να αλλάζει κάτι τα τελευταία χρόνια με πιο καταρτισμένους τεχνικούς στις Ακαδημίες. Ίσως. Ακόμη δεν έχουμε δει απτά αποτελέσματα. Κάποια στιγμή πάντως, μερικές ομάδες που μπορούν να το αντέξουν και σίγουρα ΟΛΕΣ οι Ακαδημίες, πρέπει να διδάξουν στους εκκολαπτόμενους άσους τα σωστά βασικά του ποδοσφαίρου. Όχι αυτά που μάθαιναν εκείνοι τις προηγούμενες δεκαετίες.

Photo Credits: AP Photo

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ