OPINIONS

Aν η Ελλάδα ήταν ομάδα, θα ήταν ΑΕΚ

Aν η Ελλάδα ήταν ομάδα, θα ήταν ΑΕΚ
INTIME SPORTS

Ο Πάνος Βόγλης βάζει στο μίξερ ΑΕΚ και Ολυμπιακό, Μελισσανίδη και Μαρινάκη, Δέλλα και Σίλβα (και Βενγκέρ και Μάμιτς!). Το αποτέλεσμα στο κείμενο...

Το ποδόσφαιρο στη βάση του είναι πολύ απλό σπορ. Σε όλα του. Και γίνεται περίπλοκο, όταν κάποιοι άνθρωποι δεν ξέρουν τη δουλειά ή έχουν κολλήματα. Επαγγελματικός αθλητισμός και άγνοια, απαγορεύεται να πηγαίνουν παρέα.

Η απόλυση Δέλλα στην ΑΕΚ δεν προκαλεί το τέλος του κόσμου, όμως δεν έχει καμία ποδοσφαιρική λογική. Τον 39χρονο τεχνικό τον έδιωξαν για τελείως λάθος λόγους από εκείνους που θα μπορούσαν να επικαλεστούν το καλοκαίρι. Τότε θα ήταν πιο κατανοητό να του πουν «Τράι, σε ευχαριστούμε για όσα έκανες, όμως στα μεγάλα σαλόνια, θέλουμε μεγάλο και πιο έμπειρο προπονητή». Και να βρουν έναν με τα συγκεκριμένα γνωρίσματα. Η ήττα σε δύο ντέρμπι δεν συνιστά λόγο απόλυσης του Δέλλα. Εκτός αν ισχύει αυτό που γράψαμε στο τελευταίο μας άρθρο, πως στην ΑΕΚ βιάζονται να γυρίσουν εκεί που δικαιωματικά ανήκουν. Στην κορυφή.

Αν βιάζονται θα σκοντάψουν. Το χειρότερο είναι να νομίζουν οι Μελισσανίδης και Μπάγεβιτς πως η ομάδα που έφτιαξαν (με φορ τον περίπου παλαίμαχο και προβληματικό Τζεμπούρ) πάει για πρωτάθλημα. Τότε η περίπτωση πηγαίνει σε άλλο επίπεδο, σίγουρα όχι ποδοσφαιρικό. Ο Δέλλας, λένε, ήταν το εξιλαστήριο θύμα. Μόνο που δεν αντιλαμβάνομαι ποιο ήταν το έγκλημα; Η ήττα με το βαρύ 4-0 από τον Ολυμπιακό; Σας παρακαλώ πολύ... Τότε ο Βενγκέρ και ο Μάμιτς πρέπει να παραιτηθούν που έχασαν στο γήπεδο τους από τον πρωταθλητή Ελλάδας, γιατί πιθανώς θα χάσουν και την πρόκριση στους 16 του Τσάμπιονς Λιγκ. Η ΑΕΚ μάλλον δεν θα χάσει τίποτα.

Για να πάμε στο ζουμί. Η απόλυση εξηγείται μόνο από τον εγωισμό του Μελισσανίδη που αρνείται να τού κάνει καζούρα ο Μαρινάκης και από την δεδομένη απροθυμία του Μπάγεβιτς να στηρίξει τον Δέλλα. Παράλογο; Μπορεί. Το μόνο που μπορώ να καταλάβω, χωρίς να το θεωρώ σωστό. Αντιθέτως, το θεωρώ εντελώς λάθος και αν ισχύει φανερώνει έλλειψη πλάνου και λήψη αποφάσεων με άλλα κριτήρια και όχι ποδοσφαιρικά.

Ο Δέλλας ως προπονητής δε μου γεμίζει το μάτι. Νομίζω πως η Ένωση μπορεί να βρει πολύ καλύτερο και μάλιστα τώρα, που καίει το πράγμα. Την (προσωρινή) λύση Στέλιου Μανωλά, μόνο ως... προσωρινή μπορεί να την εκλάβει κανείς. Η ουσία είναι άλλη. Πρέπει να έχεις σοβαρό λόγο που διώχνεις έναν προπονητή. Γιατί έτσι θα ξέρεις πώς και γιατί θα προσλάβεις τον επόμενο. Στην ΑΕΚ που 2 χρόνια τώρα ευαγγελίζονται ότι κινούνται βάση πλάνου, η απόλυση του Δέλλα δείχνει πανικό, έλλειψη καθαρού μυαλού και στόχευση στο εφήμερο και όχι στο μακροπρόθεσμο. Η ΑΕΚ ακόμη δεν είναι έτοιμη για πρωταθλητισμό και τέτοιες ήττες σε ωριμάζουν και σε κάνουν καλύτερο. Αν ξέρεις να τις διαχειριστείς. Αν δεν ξέρεις, ο Θεός μαζί σου…

Η ΑΕΚ είναι μία ομάδα με φοβερές δυνατότητες, που κάποιες περιόδους σε αναγκάζει να τη θαυμάσεις για τις καινοτομίες της, τη συσπείρωση, το ωραίο κλίμα που δημιουργεί στα παιχνίδια και άλλες φορές σε υποχρεώνει να απορείς με την εσωστρέφεια, τη φαγωμάρα, την δημιουργία αόρατων εχθρών, το πώς τρώει τις ίδιες της τις σάρκες. Αν η Ελλάδα ήταν ομάδα, σίγουρα θα ήταν η ΑΕΚ.

Ο Ολυμπιακός έμπλεξε τους υπόλοιπους στον όμιλο

Κατά τη γνώμη μου, από το βράδυ της Τρίτης, ο Ολυμπιακός εξασφάλισε κατά 80% την πρόκριση στους 16 του Τσάμπιονς Λιγκ. Όχι απαραίτητα γιατί είναι καλύτερη ομάδα από Άρσεναλ και Ντινάμο Ζάγκρεμπ, αλλά γιατί σαφώς διαθέτει πιο έξυπνο τεχνικό. Μου μοιάζει απίθανο ο Ολυμπιακός του Σίλβα να χάσει εντός έδρας από τη Ντινάμο και την Άρσεναλ. Λογικά το μίνιμουμ βαθμών των ερυθρόλευκων θα είναι οι 10, οπότε θα περάσει χωρίς δεύτερη κουβέντα. Νίκη επί της Ντινάμο και ισοπαλία (στη χειρότερη) επί της Άρσεναλ. Όλα αυτά υπό φυσιολογικές συνθήκες και χωρίς μεταφυσικές μεταβολές στη χημεία των ομάδων του ομίλου. Η Μπάγερν θα νικήσει την Άρσεναλ, ο Ολυμπιακός τη Ντινάμο την επόμενη αγωνιστική και η κατάσταση απλοποιείται.

Πέραν των υπολογισμών και των προβλέψεων, οι ερυθρόλευκοι κατάφεραν με πολύ δύσκολο πρόγραμμα, να μπλέξουν τις Άρσεναλ και Ντινάμο, ενώ οι ίδιοι κρατούν την τύχη τους στα χέρια τους.

Το ματς ήταν ακριβώς όπως το περιμέναμε. Οι Κροάτες διαθέτουν παίκτες με ποιότητα, έβγαλαν φάσεις, δοκάρια, καλό τρανζίσιον, όμως ο Ολυμπιακός εκτός από τυχερός, ήταν και καλά διαβασμένος. Και για να μη γράφουμε συνέχεια καλά πράγματα ΜΟΝΟ για τον Σίλβα, να τονίσουμε πως όλοι οι παίκτες ανταποκρίνονται σε απόλυτο βαθμό σε ό,τι τους ζητάει ο προπονητής. Δεν είναι εύκολο σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.

Αν δεν πετάξουν στα σύννεφα, τότε θα τελειώσουν τη δουλειά πριν μπει ο Δεκέμβριος. Άθλος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ