OPINIONS

Ο Γκιστ έπρεπε να μείνει... χθες

Ο Γκιστ έπρεπε να μείνει... χθες

Η Νίκη Μπάκουλη γράφει για το καλοκαίρι που δεν είναι η λειψυδρία το πρόβλημα, αλλά η λειψανδρία και πιο συγκεκριμένα, σε ψηλούς. Εξ ου και ήταν απαραίτητη η επέκταση στο συμβόλαιο του Τζέιμς Γκιστ.

Τα δεδομένα είναι πολύ συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά τους ψηλούς πρώτης γραμμής και τις ομάδες της Euroleague. Δηλαδή, όσοι αναζητούν μια λύση εγνωσμένης αξίας για τα ρόστερ τους, είναι σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Βλέπετε, το προσεχές καλοκαίρι αναμένεται να γίνει ένας μικρός χαμός, με τις ομάδες που είναι διατεθειμένες να ρίξουν εκατομμύρια στα πόδια των ψηλών να παίρνουν ήδη... χαρτάκια, για την ουρά.

Ας γίνουμε όμως, λίγο πιο συγκεκριμένοι. Όταν -με το καλό- ολοκληρωθεί η φετινή αγωνιστική περίοδος σε όλα τα πρωταθλήματα, θα γίνει μετακίνηση πληθυσμού και πιο συγκεκριμένα, ύψους από 2.05 και πάνω. " Σιγά το νέο", θα πείτε. " Πρώτα διαβάστε και μετά μιλήστε", θα απαντήσω.

Η Βαλένθια -που το προσεχές καλοκαίρι αναμένεται να αλλάξει άρδην πρόσωπο- έτρεξε να "κλείσει" τον Μπόγιαν Ντούμπλιεβιτς για άλλα τρία χρόνια, όχι γιατί δεν είχε τι να κάνει, αλλά επειδή ο Μαυροβούνιος πάουερ φόργουορντ/σέντερ είχε ήδη αρχίσει να δέχεται ουκ ολίγες ενοχλήσεις. Προκειμένου λοιπόν, να βρεθούν οι Ισπανοί εν μέσω πολέμου για τον παίκτη τους, σε λίγους μήνες, έπραξαν τα δέοντα, για να μείνει εκεί που είναι.

Παράλληλα, έριξαν μια ματιά και στη λίστα με τους παίκτες που θα μπορούσαν να κάνουν παρέα στον Ντούμπλιεβιτς και εστίασαν στον Ντάμιαν Κούλιγκ, πάουερ φόργουορντ της Τούροφ που αν μη τι άλλο έκανε αισθητή την παρουσία του, όσο έμειναν οι Πολωνοί στην κορυφαία ευρωπαϊκή διοργάνωση -σε συλλογικό επίπεδο. Οι πληροφορίες του Sport24.gr αναφέρουν πως ο 27χρονος πάουερ φόργουορντ, ύψους 2.06, διατίθεται, αλλά όχι μόνος. Αυτό όμως, δεν είναι της παρούσης. Πάμε παρακάτω.

Ο Άντε Τόμιτς επιβεβαίωσε αυτό που ακούγεται τον τελευταίο καιρό και τον θέλει να σκέφτεται πιο σοβαρά από ποτέ το ενδεχόμενο να δοκιμάσει την τύχη του στο ΝΒΑ. Η ακριβής δήλωση ήταν " ν ιώθω πως αυτό θα είναι το τελευταίο τρένο ", ενώ φέτος απέκτησε και Αμερικανό μάνατζερ, για να διεκδικήσει με καλύτερες προϋποθέσεις το όνειρο. Στις αρχές του μήνα, η Utah που έχει τα δικαιώματα του, να έχει ξεκαθαρίσει την πρόθεση της να πληρώσει το buyout, προκειμένου να τον κάνει δικό της άμεσα.

Το επόμενο όνομα είναι σε άμεση εξάρτηση... με το προηγούμενο: πριν ένα μήνα, το Euroleague Greece σας είχε ενημερώσει για την πληροφορία που ήθελε τον Μπόμπαν Μαριάνοβιτς να 'χει βρει δουλειά, για τα δύο επόμενα χρόνια. Αλλού. Όχι στο Βελιγράδι. Στη Βαρκελώνη, ως αντικαταστάτης του Τόμιτς. Εξυπακούεται πως ακόμα και αν μείνει εκεί που είναι ο Κροάτης, υπάρχει πάντα ο Τίμπορ Πλάις που δεν θα αναμένεται να μείνει στην Καταλονία. Εκείνος θα ήθελε να πάει στο ΝΒΑ (και του Γερμανού τα δικαιώματα, ανήκουν στους Jazz). Μένει να δούμε... πόσο θέλει το ΝΒΑ, τον Πλάις. Λόγω ύψος, είναι ξεκάθαρο πως θα βρει δουλειά. Αλλά για να ολοκληρώσουμε, όταν έχεις τη δυνατότητα να πάρεις παίκτη του τύπου του Μαριάνοβιτς, προφανώς και δεν την προσπερνάς και η "Μπάρτσα" φαίνεται να 'χει κάνει αυτό που είναι λογικό.

Ο Τόμιτς δεν θα είναι ο μόνος που θα κάνει το υπερατλαντικό ταξίδι φέτος. Πληροφορίες αναφέρουν πως αυτήν την προοπτική συζητά και ο Νεμάνια Μπιέλιτσα (της Φενέρμπαχτσε), του οποίου τα δικαιώματα ανήκουν από το 2010 στους Wolves (στο ΝΒΑ draft εκείνης της χρονιάς, είχε επιλεγεί στο Νο35 από τους Wizards που μετά τα έδωσαν στη Minnesota). Ο εκπρόσωπος που απέκτησε ο Σέρβος στις ΗΠΑ, είναι ο Arn Tellem.

Για να βοηθήσω... τη συνέχεια, ο Ντέρικ Μπράουν (της Λοκομοτίβ Κουμπάν, που σύμφωνα με πληροφορίες του Sport24.gr είχε όντως, πρόταση φέτος από την ΤΣΣΚΑ και το deal "κόλλησε" σε 200.000 δολ., πριν ερωτηθεί ο παίκτης και πει "δεν πάω πουθενά") έχει -επίσης- ενημερώσει επί της πρόθεσης του να διεκδικήσει μια θέση στο ΝΒΑ (μετά το "αντίο" των Spurs, το 2012). Αν δεν τη βρει, έχει ο Θεός...

Επόμενος σταθμός, η ΤΣΣΚΑ Μόσχας, με τον Σάσα Καούν να 'χει ξεκαθαρίσει πως αυτή είναι η τελευταία χρονιά του στην ενεργό δράση. Σαφέστατα και οι Ρώσοι έχουν κάνει αμέτρητες απόπειρες για να τον μεταπείσουν, κάτι τέτοιο όμως, δεν φαίνεται δυνατό. Πράγμα που σημαίνει ότι... βρέξει-χιονίσει (είτε πάρει η "ομάδα του στρατού" τη Euroleague, είτε όχι), οι διοικούντες τον οργανισμό θα κινηθούν για ψηλό. Για την ακρίβεια, ψηλούς, αφού τελειώνει και το συμβόλαιο που έχει μαζί τους ο Κάιλ Χάινς. Εν τοιαύτη περιπτώσει, ο κύριος που φέρεται να είναι στο στόχαστρο της ΤΣΣΚΑ είναι ο Άρτσιομ Παρακχούσκι, ο MVP της Νίζνι Νόβγκοροντ, γνωστή και ως η ευχάριστη έκπληξη της φετινής Euroleague.

Η λίστα με τους ψηλούς που θα απασχολήσουν αυτό το καλοκαίρι, έχει και άλλα ονόματα. Για παράδειγμα, αυτό του Μπράιαν Ντάνστον, αλλά και εκείνο του Ολασένι Λαβάλ, της Σάσαρι. Παίκτης που απασχόλησε τον Παναθηναϊκό, προ ολίγων μηνών, τότε που τελικά οι καθ' ύλην αρμόδιοι κατέληξαν στον Γκάνι Λαουάλ (αμφότεροι ανήκουν στον ίδιο μάνατζερ). Στο ΤΟΡ3 αναμένεται να είναι και ο Τρέι Τόμπκινς, της Νίζνι, ο οποίος ανήκει στο πρακτορείο που εκπροσωπείται στην Ευρώπη από τον Άλεξ Ράσκοβιτς -μάνατζερ του Ζέλικο Ομπράντοβιτς. Αρχική πρόθεση είναι να πάει ΝΒΑ. Αν δεν βρει θέση, θα αναζητήσει... στέγη τον Σεπτέμβριο.

Κατόπιν όλων αυτών, θα συμφωνείτε πως ο ΠΑΟ ορθώς έκανε την εξαίρεση στον κανόνα (δεν έχει υπογράψει -τουλάχιστον επισήμως- πολλούς, μεσούσης της περιόδου) και κράτησε τον Τζέιμς Γκιστ, για άλλες δυο σεζόν και για ποσό που δεν το λέτε ευκαταφρόνητο (800.000 δολ. το χρόνο).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ