OPINIONS

Βράχηκε λίγο, αλλά η δουλειά έγινε

Βράχηκε λίγο, αλλά η δουλειά έγινε
INTIME SPORTS

Ο Μάνος Μίχαλος αναλύει την πολύ καλή εμφάνιση του Ολυμπιακού με το ωραίο μπάσκετ και την καλύτερη ψυχολογία των παικτών, σημειώνει την αξία του να μαθαίνουν άπαντες να παίζουν (όσο δύσκολο κι αν είναι αυτό) και χωρίς τον Βασίλη Σπανούλη και υπογραμμίζει ότι από την πλημμύρα στο τέλος, έμεινε μόνο λίγη γκρίνια και ένα μικρό βρέξιμο. Τίποτα παραπάνω.

Είναι μάλλον η μοίρα του Ολυμπιακού να μην μπορεί να χαρεί μια πραγματικά καλή εμφάνιση. Βέβαια, λένε ότι τη μοίρα σου τη φτιάχνεις μόνος σου, οπότε τη γκρίνια που προέκυψε από μια μερίδα του κόσμου αμέσως μετά το ματς με την Κάχα Λαμποράλ, σχετικά με την απώλεια της διαφοράς στα τελευταία λεπτά, έβαλαν και ο Γιώργος Μπαρτζώκας με τους παίκτες του το χεράκι τους για να την «αποκτήσουν».

Για την ακρίβεια έβαλαν λάθος τα χέρια τους σε αρκετές φάσεις στο τελευταίο μέρος του αγώνα (με πρώτο και χειρότερο σε αυτό το σημείο τον Πέρο Άντιτς), με συνέπεια τα λάθη να κοστίσουν και να μην είναι ολοκληρωτικά γλυκιά η γεύση που άφησε ο Ολυμπιακός στο συγκεκριμένο παιχνίδι.

Πάντως, πικρή δεν είναι και δεν το λέω για να χρυσώσω το χάπι, αλλά γιατί στην περίοδο που βρισκόμαστε (και με βάση τη βαθμολογία στον όμιλο της ομάδας και με βάση το χρονικό σημείο της σεζόν), η εμφάνιση του Ολυμπιακού ήταν κάτι παραπάνω από υποσχόμενη. Ανεβασμένος ρυθμός (που όπως γράψαμε πρόσφατα, ήταν στα πλάνα του Μπαρτζώκα και του γυμναστή Ανδρέα Γκατζούλη να αρχίσει να βγαίνει από αυτό το μήνα και μετά), πίεση στην μπάλα, σωστές αποστάσεις σε άμυνα κι επίθεση, αιφνιδιασμοί και ωραίο μπάσκετ και γενικώς μια πιο δυναμική ψυχολογία από όλους.

Χάινς: "Ο Λο ήταν εκεί για εμάς..."

Βέβαια, σαφώς και έγιναν λάθη στο τέλος, από όλους. Ο Άντιτς έκανε τη μία γκάφα μετά την άλλη, ο Μπαρτζώκας επέλεξε να μην τον περάσει στον πάγκο (για να φτάσουμε και στις 0/2 βολές πριν ισοφαρίσει τη διαφορά η Κάχα), οι γκαρντ είχαν πνιγεί κάπως σε μια πλημμύρα παρόμοια με αυτή που έπληξε την Αττική την ίδια μέρα, ενώ η χαλάρωση του μυαλού και η προστασία που αποφάσισε να δώσει ο (επίσης ασθενής με πυρετό Γιώργος Μπαρτζώκας) στον επί ημέρες άρρωστο Βασίλη Σπανούλη (και τον Παπανικολάου για τον ίδιο λόγο) στα τελευταία πέντε λεπτά, οδήγησαν τους ερυθρόλευκους σε μια run & gun λογική, που ήταν εξαιρετικά εφαρμόσιμη για 35 λεπτά αλλά όχι και για το τέλος του παιχνιδιού.

Ολυμπιακός - Κάχα Λαμποράλ 82-74

Και αυτή η χαλάρωση, είναι επί της ουσίας και το βασικό πρόβλημα του Ολυμπιακού φέτος, ότι έχει σκαμπανεβάσματα, τα οποία ωστόσο δείχνει αυτή την περίοδο να διαχειρίζεται καλύτερα, ό,τι και αν λέει το τελικό σκορ με τους Ισπανούς που ήρθαν στην Ελλάδα για να παίξουν ντέρμπι και από το φρενήρες ξεκίνημα του πρώτου γύρου, βρίσκονται τώρα κάτω από τον Ολυμπιακό. Και αν πιάσουμε και το νόημα των δηλώσεων του Λο και του Παπανικολάου μετά τον αγώνα, οι ερυθρόλευκοι δεν σκέφτονται διαφορές και goal averages, αφού αυτό που έχει σημασία είναι οι νίκες και η διασφάλιση της πρόκρισης στην επόμενη φάση, στην καλύτερη δυνατή θέση.

Με το ματς στην Τουρκία να ακολουθεί, την Μπαρτσελόνα να έρχεται στο Φάληρο και τις ίδιες αγωνιστικές τη Σιένα να δίνει δύσκολα ματς με Ούλκερ εντός και Χίμκι εκτός, ο Ολυμπιακός έχει στα χέρια του τη μοίρα του. Αν είναι σοβαρός και παίζει όπως στο πρώτο ημίχρονο με την Κάχα, τότε όταν θα πάει στην Ιταλία θα παίζει πολλά περισσότερα από την πρόκριση στους 8. Συνεπώς, δεν υπάρχει λόγος (παρά μόνο αφορμή) για περισσότερη γκρίνια, ούτε ο Άντιτς χρειάζεται να περάσει αυτά που περνάει ακόμη ο Πάουελ (ο οποίος έχει δώσει πολλά περισσότερα δικαίωματα προφανώς) τώρα που ο Αμερικανός έκανε μια ικανοποιητική εμφάνιση.

Παπανικολάου: "Απογοητεύσαμε τους εαυτούς μας"

Η ομάδα του Ολυμπιακού έχει καταφέρει να γυρίσει υπέρ της μια δύσκολη βαθμολογική κατάσταση, ο δεύτερος γύρος του Top 16 μπαίνει τώρα στο ζουμί του και με τον Πέρκινς να προστίθεται, τον Σπανούλη να παίρνει τις απαιτούμενες σωματικές αλλά και εγκεφαλικές ανάσες για να βρει πάλι τον εαυτό του, οι επόμενες εβδομάδες φαντάζουν περισσότερο αισιόδοξες και όχι κατάλληλες για γκρίνια. Βέβαια, το τι ισχύε στη θεωρία και τις ασκήσεις επί χάρτου δεν πιάνει μία μπροστά σε αυτά που βγαίνουν στο γήπεδο, αλλά τουλάχιστον στο παιχνίδι με την Κάχα ο Ολυμπιακός έπαιξε μπάσκετ που είχε πραγματικά αρκετά καιρό να παίξει.

Εκνευρισμένος στο τέλος ο Σπανούλης

Και το έκανε με τον Σπανούλη σε άσχημη μέρα, καθώς ήταν επηρεασμένος από την ίωση, ο οποίος προφανώς και δεν έχει συνηθίσει να βλέπει τα τελευταία λεπτά ενός αγώνα από τον πάγκο, αφού ο Μπαρτζώκας τον χρησιμοποιεί πάντα με τον ίδιο τρόπο, αλλά όχι αυτή τη φορά, αφού προτίμησε να τον προστατέψει (στην τελευταία φάση τον σήκωσε βέβαια, γιατί το λιγότερο θα απασχολούσε πολύ έναν αμυντικό, όπως κι έγινε).

Όμως, το παρακάτω ισχύει: ο Ολυμπιακός μόνο κερδισμένος θα βγαίνει κάθε φορά που οι υπόλοιποι θα ανταποκρίνονται χωρίς τον αρχηγό τους στο παρκέ, γιατί όταν η συγκεκριμένη ομάδα, πέρυσι τέτοια εποχή πήγαινε από νίκη σε νίκη, δεν ήταν μόνο λόγω του κορυφαίου της παίκτη, αλλά κι επειδή όλοι είχαν πάρει το ρόλο τους στα σοβαρά. Όπως, πολύ σοβαρά έχουν πάρει το θέμα της πρόκρισης φέτος και αυτό είναι που μετράει. Το είπε (ο πρώτος που δεν το σκέφτηκε ή δεν το περιτύλιξε με κλισέ δηλώσεις) και ο Στράτος Περπέρογλου, ότι οι ερυθρόλευκοι θέλουν μία από τις δύο πρώτες θέσεις του ομίλου τους.

Ηighlights: Ολυμπιακός-Κάχα Λαμποράλ 82-74

Αν μη τι άλλο, είναι σημαντική εξέλιξη το να πιστεύει και κυρίως να μπορεί να κατακτήσει το πλεονέκτημα έδρας στην επόμενη φάση, με βάση τη διακύμανση της πορείας του στο Top 16. Μην πάτε πολύ παλιά, σκεφτείτε τι λέγαμε και γράφαμε πριν δύο μήνες και θα καταλάβετε, ότι οι ερυθρόλευκοι έπαθαν μια πλημμύρα στο τέλος του αγώνα με την Κάχα Λαμποράλ, αλλά σε καμία περίπτωση δεν πνίγηκαν όπως η Αθήνα. Αντιθέτως, έκαναν κανονικά τη δουλειά τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ