OPINIONS

Ανάλωση κατά προτίμηση: στο “καπάκι”

Ανάλωση κατά προτίμηση: στο “καπάκι”

Ο Μάνος Μίχαλος γράφει για τη νίκη του Ολυμπιακού που έχει ημερομηνία λήξης, το γκάζι που πρέπει να πατήσει ο Γιώργος Μπαρτζώκας και το φρένο (δηλαδή το άγχος) που πρέπει να αφήσουν οι παίκτες. Όλα τα άλλα, Λονδίνα, προκρίσεις και τα συναφή, είναι για την επόμενη εβδομάδα…

Το κείμενο που διαβάζετε έχει μικρό χρόνο ζωής, αν μπορούσα δηλαδή θα του έδινα και εντολή αυτοκαταστροφής, αφού περάσουν το πολύ 24 ώρες. Σαν τη νίκη δηλαδή του Ολυμπιακού επί της Εφές, που πέρα από το πολύτιμο 1-0, δεν προσφέρει πολλά περισσότερα.

Όμως, αυτό το πρώτο βήμα στην προσπάθεια που κάνουν οι ερυθρόλευκοι για να βρεθούν και φέτος στο Φάιναλ Φορ της Ευρωλίγκα, είναι το 30% της πρόκρισης, όχι μόνο για πρόκειται για τη μία από τις τρεις νίκες που χρειάζεται η ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα, αλλά κι επειδή ο έχων το πλεονέκτημα έδρας, πρέπει να δείξει στον διεκδικητή τουbreak, πως κάνει όνειρα και μάλιστα κλεμμένα.

Ο Ολυμπιακός πέρα από το να πιάσει πολύ καλή απόδοση στους αγώνες με τους Τούρκους (κάτι που δεν έγινε στο πρώτο παιχνίδι, αφού οι ερυθρόλευκοι έπαιξαν τόσο όσο για να κάμψουν την αντίσταση της Εφές, ίσως επηρεασμένοι από το άγχος της πρεμιέρας τωνplayoffs, ίσως κουρασμένοι από το πραγματικά εξαντλητικό πρόγραμμα αγώνων φέτος ή απλά γιατί δεν είναι η ομάδα που θα πάει τρένο, μέχρι το Λονδίνο – αλλά σημασία έχει να πάει ακόμη και με τα πόδια), καλείται να διαχειριστεί των ψυχολογία αυτών των παιχνιδιών. Οι δύο πρώτοι αγώνες, στην ίδια έδρα κρίνονται πολλές φορές, αν όχι όλες, από τη συγκέντρωση και την ψυχολογία των παικτών και πώς αυτή διαμορφώνεται στα 80 λεπτά μέσα σε 48 ώρες.

Οι Κάιλ Χάινς και Έισι Λο στο Sport24.gr

Αν κρίνουμε, λοιπόν από την επιβολή του ρυθμού που πέτυχε ο Ολυμπιακός, την αδράνεια στην οποία έθεσε τους Φάρμαρ και Βούγιασιτς, αφήνοντας στη μοναξιά του τον (καλύτερο παίκτη που έχασε ποτέ ο Ολυμπιακός) Λούκας Γκόρντον, τη δυνατότητα να παρουσιάσει τον Γιώργο Πρίντεζη ως πρωταγωνιστή, μία εβδομάδα μετά το κρεσέντο του Κώστα Παπανικολάου και σε ένα ματς όπου ο Βασίλης Σπανούλης ταλαιπωρήθηκε πολύ από τα βάλε-βγάλε του Μαχμούτι στο μαρκάρισμά του και τη φιλοσοφία του Γιώργου Μπαρτζώκα που έχει αλλάξει (πλέον δεν κάνει πολλές αλλαγές και παίζει με αυτούς που έχει πραγματικά ανάγκη κάθε στιγμή η ομάδα, ακόμη και αν τους ανεβάζει το χρόνο συμμετοχής – π.χ. Σπανούλης χθες και Πρίντεζης), μπορούμε να πούμε ότι ο Ολυμπιακός είναι εγκεφαλικά έτοιμος για αυτή τη σειρά αγώνων.

Το επιθετικό ριμπάουντ του Κάιλ Χάινς

Βέβαια, η ψυχολογία δεν είναι μια σταθερά και αλλάζει ανάλογα με την εξέλιξη ή το αποτέλεσμα ενός αγώνα και στην περίπτωση του Ολυμπιακού με την Εφές, το 1/19 των Τούρκων είναι θεωρητικά απίθανο (για να μην πω αδύνατο) να επαναληφθεί την Παρασκευή, όπως και τα ρηχά νερά που κολύμπησαν οι Φάρμαρ και Βούγιασιτς, δύο παίκτες από αυτούς που στη βραδιά τους, μπορούν να χαλάσουν τα σχέδια οποιουδήποτε γηπεδούχου, ακόμη και του ίδιου του πρωταθλητή Ευρώπης. Και στην αντίπερα όχθη, όμως, θα είναι δύσκολο ο Ολυμπιακός να έχει 10/18 βολές στο γήπεδό του, να μην μπορεί να πάρει περισσότερους πόντους από τον Σπανούλη και να μην βγουν παίκτες επιθετικά όπως ο Παπανικολάου και ο Περπέρογλου.

Ολυμπιακός - Εφές 67-62

Προσωπική (αν και πιστεύω ότι θα βρω αρκετούς από εσάς σύμφωνους), είναι ότι ο Ολυμπιακός στην έδρα του, με το 1-0 στο χέρι, καλείται να τρέξει περισσότερο. Σε όσα σημεία, προσπάθησε να εκμεταλλευτεί την ενέργειά του και αυτή που βγάζει ο κόσμος στο ΣΕΦ, η Εφές λύγισε. Το φρένο είναι καλό για να μη φύγει η ομάδα στις επικίνδυνες στροφές, αλλά ο κόουτς Μπαρτζώκας θα πρέπει να βάλει το πόδι της ομάδας και λίγο περισσότερο στο γκάζι. Σε αυτή την τελική ευθεία που βρίσκεται η ομάδα, παίζοντας την πρόκρισή της στο Φάιναλ Φορ, χρειάζεται όλα τα όπλα της και το παιχνίδι στοtransitionαλλά και τον πρωτεύοντα αιφνιδιασμό είναι αυτό που την ξεχωρίζει από πολλές ομάδες της Ευρωλίγκα.

O Κώστας Παπανικολάου στη Super BasketBALL 10.04

Άλλωστε, όπως συζητούσαμε χθες στην εκπομπήSuperBasketBALLμαζί με τον Παντελή Διαμαντόπουλο (και τον Στέφανο Τριαντάφυλλο, προφανώς, δεν προσπαθώ να τον βγάλω από το κάδρο), ο Ολυμπιακός βρίσκεται ήδη μέσα στους στόχους του. Η συμμετοχή του στις 8 καλύτερες ομάδες της Ευρωλίγκα είναι επιτυχία, όχι η μεγαλύτερη, αλλά είναι ένα δείγμα σταθερότητας και υγείας της συγκεκριμένης ομάδας, όπως έχουμε γράψει και παλιότερα.

Εικόνες από τον αγώνα Εφές-Ολυμπιακός (10/4)

Ενδεχόμενη πρόκριση στο Φάιναλ Φορ, για υπεράσπιση του τίτλου, θα είναι υπέρβαση όχι σε σχέση με τις δυνατότητες της (αξίζει ο Ολυμπιακός μια θέση στο Λονδίνο – τουλάχιστον, όπως δείχνουν τα ζευγάρια), αλλά κυρίως σε σχέση ότι δεν γίνεται κάθε χρόνο να θαμπώνεται η Ευρώπη από “αυτά τα παιδιά” που λένε άπαντες οι φίλαθλοι του Ολυμπιακού, για την ομάδα που επανέφερε το σύλλογο στην κορυφή της Ευρώπης.

Highlights: Ολυμπιακός-Εφές 67-62

Οπότε, σε αυτή τη σειρά με την Εφές, ο Ολυμπιακός θέλει άλλες δύο νίκες για να περάσει στο Φάιναλ Φορ και να ολοκληρώσει ιδανικά μια ευρωπαϊκή πορεία (το τι συμβαίνει στο Λονδίνο, μένει στο Λονδίνο – εννοώ είναι ανεξάρτητο κομμάτι, το οποίο θα διεκδικήσει το τρόπαιο), αλλά καλό θα ήταν να δείξει και τα δόντια του. Να παίξουν οιπαίκτες στο 100% για 40 λεπτά, πάνω από όλα αφήνοντας για μια φορά το άγχος σπίτι τους. Όλα θα πάνε καλύτερα, όλα θα γίνουν πιο εύκολα…

Υ.Γ.Το είπαμε και στην αρχή: μην αργήσετε να το διαβάσετε το κείμενο, γιατί έχει ανάλωση κατά προτίμηση μέχρι: 12/4, 21:45 το βράδυ, αρχίζει το δεύτερο ματς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ