LONGREADS

Zambrano: Carlito's way

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΗΣ ΤΟΥ ΠΑΟΚ Ο ΚΑΡΛΟΣ ΣΑΜΠΡΑΝΟ (MOTION TEAM)
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΗΣ ΤΟΥ ΠΑΟΚ Ο ΚΑΡΛΟΣ ΣΑΜΠΡΑΝΟ (MOTION TEAM) MOTIONTEAM

Στις πρώτες ώρες του στην Ελλάδα, είπε την πρώτη φράση στα ελληνικά, τραγούδησε στη γλώσσα μας και "έντυσε" στα χρώματα του ΠΑΟΚ το προφίλ του στο Twitter. Ο Carlos Zambrano είναι ένας παθιασμένος άνθρωπος, με αυτό το στοιχείο να χαρακτηρίζει και το παιχνίδι του. Ας τον γνωρίσουμε.

O Carlos Zambrano αφίχθη στη Θεσσαλονίκη την Πέμπτη 31/8 και πέρασε από ιατρικές εξετάσεις, πριν πάει το θέμα στη FIFA, ώστε να διαπιστωθεί αν η συμφωνία του ΠΑΟΚ με τη Rubin Kazan και τον παίκτη έγινε εμπρόθεσμα. Το βράδυ της Παρασκευής 1/9 η παγκόσμια ομοσπονδία ενέκρινε το δανεισμό, για να ακολουθήσει η ανακοίνωση του και να ενημερωθείς μέσω του Sport24.gr και για την πρώτη φράση που έμαθε στα ελληνικά.

Τώρα ήλθε η ώρα να σου συστήσουμε τον 28χρονο σέντερ μπακ που προστέθηκε στο ρόστερ του "Δικεφάλου του Βορρά" και το πιθανότερο είναι πως θα κερδίσει τον κόσμο της νέας του ομάδας σε σύντομο χρονικό διάστημα. Αν κάτι κατέστη σαφές στην έρευνα που κάναμε για τον Περουβιανό, είναι πως τον χαρακτηρίζει το πάθος και η αποφασιστικότητα με την οποία μπαίνει τις φάσεις. Είναι από τους τύπους που δεν διστάζουν να βάλουν το σώμα τους... στη φωτιά, να κάνει ό,τι χρειαστεί "για να πηγαίνει καλά η ομάδα". Ξεκινάμε με τη σελίδα του στο Twitter, την οποία ανανέωσε τη στιγμή που ανακοινώθηκε από τον ΠΑΟΚ. Δες λίγο το πρώτο post.

Zambrano: Carlito's way

Ο Carlos Augusto Zambrano Ochandarte άφησε το Peru και την Academica Cantolao στα 16 (χωρίς να προλάβει να ζήσει την εμπειρία της συμμετοχής σε μεγάλη λίγκα), για να πάει στη Γερμανία και στη FC Schalke 04. Όπως είπε στη ρωσική ιστοσελίδα Realnoe Vremya, τον Δεκέμβριο του 2016 "η περουβιανή νοοτροπία που έχω, δεν θα αλλάξει ποτέ. Πάντα προσπαθώ να προσαρμόζομαι στις συνθήκες που βρίσκω, όπου και αν παίζω. Για παράδειγμα, στη Γερμανία οφείλεις να είσαι ακριβής και υπεύθυνος. Στην αρχή ήταν δύσκολο, γιατί στην πατρίδα μου, όπως και σε όλη τη Νότιο Αμερική, συνηθίζουμε να καθυστερούμε 10-15 λεπτά. Στη Γερμανία, πηγαίνουν στα ραντεβού δέκα λεπτά νωρίτερα. Είναι πειθαρχημένοι, αυστηροί και επαγγελματίες, ενώ στη χώρα μου επικρατεί το χάος (γελάει), αλλά παρ' όλα αυτά είμαστε ευτυχισμένοι".

Τους Γερμανούς τους γνώρισε καλά, από το 2008 έως το 2016 που έμεινε εκεί. Σίγουρα λάτρεψε το γεγονός ότι "οι πόλεις δεν ήταν όσο επικίνδυνη είναι η γενέτειρα μου. Με μια αναζήτηση στο Internet, μπορείτε να δείτε αμέσως τι εννοώ".

Μεγάλωσε μέσα στο έγκλημα

Κάναμε την αναζήτηση και μεταξύ αυτών που βρήκαμε για την περιοχή Callao, στη Lima του Peru, όπου βρίσκεται το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας, είναι ότι"πολύ επικίνδυνο μέρος, με έντονη εγκληματικότητα, ειδικά στο δρόμο από το αεροδρόμιο. ΜΗΝ ΠΑΤΕ" στο TripAdvisor. Επισκεφτήκαμε και το OSAC (United States Department of State Bureau of Diplomatic Security) και διαβάσαμε, σε έκθεση του 2017- πως "η εγκληματικότητα στους δρόμους είναι σύνηθες φαινόμενο. Στην περιοχή γίνονται πολλές ένοπλες ληστείες, επιθέσεις, απαγωγές, διακίνηση ναρκωτικών, δολοφονίες, κλοπές αυτοκινήτων και ληστείες. Τα βίαια εγκλήματα έχουν αυξηθεί την τελευταία πενταετία. Το έτος 2015 έγιναν 1.749 δολοφονίες.

Ήταν η περίοδος που η κυβέρνηση του Περού κήρυξε τη γενέτειρα του Zambrano σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, οι δρόμοι γέμισαν με αστυνομικούς που προέβαιναν σε συλλήψεις και εφόδους χωρίς να χρειάζονται εντάλματα ή λόγοι και επιβλήθηκε στρατιωτικός νόμος έως τον Μάιο του 2016. Δηλαδή, στρατιώτες έκαναν βόλτες στους δρόμους, για να βοηθήσουν το έργο της αστυνομίας των 3.200 οργάνων "ενώ χρειαζόμαστε 7000", όπως είχε πει ο Υπουργός Εσωτερικών, Jose Luis Perez, αφότου από τον Ιανουάριο έως και τον Μάρτιο είχαν γίνει 29 φόνοι από πληρωμένους δολοφόνους. Είκοσι επτά από αυτούς συνελήφθησαν στους μήνες που ακολούθησαν. Αλλά ας επιστρέψουμε στο θέμα μας.

Zambrano: Carlito's way


Η μητέρα του, Marilini Ochandarte με τον υπεύθυνο επικοινωνίας της περουβιανής ομοσπονδίας

Αν δεν γινόμουν ποδοσφαιριστής, θα ήμουν εγκληματίας

"Υπάρχει έντονη εγκληματικότητα και πολλές κλοπές. Αν για παράδειγμα, θέλουν να κλέψουν το τηλέφωνο σου, μπορούν να φτάσουν έως το φόνο προκειμένου να κάνουν αυτό που θέλουν. Και το παράδειγμα που έδωσα είναι καθημερινό. Μεγάλωσα με αυτές τις εικόνες", εξήγησε σε μια από τις πρώτες του συνεντεύξεις. Στην ερώτηση "θα γινόσουν και εσύ εγκληματίας, αν δεν έπαιζες ποδόσφαιρο;" απάντησε "πιθανότατα θα έμπλεκα σε αυτό το "σύστημα".

Υπήρχε λόγος που έγινε η εξαίρεση στον κανόνα του Callao. "Το οφείλω στους γονείς μου. Μου μιλούσαν καθημερινά και με βοηθούσαν να έχω καθαρό μυαλό, ως προς τα ζητούμενα από αυτήν τη ζωή. Ήμασταν πολύ ενωμένοι και από πολύ νωρίς ξεκαθάρισαν στο μυαλό μου το καλό από το κακό. Αν κάποιος από την οικογένεια διάλεγε τον κακό το δρόμο, τα υπόλοιπα μέλη ήταν δίπλα του και τον βοηθούσαν να επιστρέψει στον ορθό".

26 DE MARZO DEL 2008
LA SELECCION PERUANA DE FUTBOL JUGO UN PARTIDO AMISTOSO CONTRA LA SELECCION DE COSTA RICA, EN EL ESTADIO SLEDE IQUITOS.
EN LA IMAGEN: CARLOS ZAMBRANO
FOTO: GERMAN FALCON / EL COMERCIO
26 DE MARZO DEL 2008 LA SELECCION PERUANA DE FUTBOL JUGO UN PARTIDO AMISTOSO CONTRA LA SELECCION DE COSTA RICA, EN EL ESTADIO SLEDE IQUITOS. EN LA IMAGEN: CARLOS ZAMBRANO FOTO: GERMAN FALCON / EL COMERCIO EL COMERCIO


Στα 16, με την εθνική (προσωπικό αρχείο)

Βοήθησε και ο Lúcio, ο διεθνής (από το 1000 έως το 2011) Βραζιλιάνος σέντερ μπακ, με καριέρα σε Serie A, Bundesliga και το εγχώριο πρωτάθλημα. Αυτός ήταν το είδωλο του Zambrano, κάτι που μπορείς να διαπιστώσεις από τον τρόπο που παίζει (στην άμυνα, την επίθεση και σε ό,τι αφορά την ταχύτητα). Θα μου πεις πού τον είδα οι της FC Schalke 04 και τον κάλεσαν στη Γερμανία, σε ηλικία 16 χρόνων. Θα σου πω στο Παγκόσμιο U17, του 2005 που διεξήχθη στο Peru.

"Δεν είχα προγραμματίσει αυτήν την εξέλιξη. Ήταν ξεκάθαρο πως ήθελα να παίξω ποδόσφαιρο σε καλύτερο επίπεδο και αν γινόταν, στην Bundesliga, ώστε να εξελιχθώ, αλλά αυτό που έγινε δεν το περίμενα. Φυσικά, το λάτρεψα. Το ποδόσφαιρο είναι πολύ σημαντικό στη χώρα μου, αλλά δεν μπορείς να κερδίσεις τα χρήματα που βγάζεις στην Ευρώπη, ως επαγγελματίας παίκτης όσο σκληρά και αν δουλέψεις. Η οικογένεια μου πάντα είχε άγχος με τα λεφτά, ποτέ δεν είχε αρκετά. Ζούσαμε επτά άτομα, σε δυο δωμάτια. Ένιωσα λοιπόν, πολύ τυχερός που είχα την ευκαιρία να τη στηρίξω".

Δεδομένου ότι ήταν μικρός, σε ηλικία, θα υπήρχε κάτι που του έλειψε από την πατρίδα. "Ναι, η ποικιλία της περουβιανής κουζίνας" είχε ενημερώσει. Πρόσθεσε -μέσω συνέντευξης στο FIFA.com- πως "όταν ήλθα δεν μιλούσα λέξη γερμανικά -η FC Schalke 04 με έβαλε σε σχολείο, είχα μαθητική visa τότε. Ξαφνικά βρέθηκα σε ένα άρδην διαφορετικό περιβάλλον, μια άλλη χώρα, άλλη κουλτούρα και δεν είχα την οικογένεια κοντά μου. Επιπροσθέτως, ήθελα να κάνω υπερήφανους τους συγγενείς μου, για τη μετακόμιση μου στην Bundesliga και την εξέλιξη μου σε επαγγελματία. Αυτό έγινε το κίνητρο μου, με έκανε πιο δυνατό". Δεν πέρασε εύκολα, αλλά ζούσε το όνειρο του. Εν τω μεταξύ, ακόμα κάνει παρέα με τα παιδιά που γνώρισε στον πρώτο του χρόνο στη Γερμανία.

Schalke's Marcelo Bordon, Bochum's Stanislav Sestak, Schalke's Mineiro and Carlos Zambrano, from left, challenge for the ball during the German first division Bundesliga soccer match between FC Schalke 04 and VfL Bochum in Gelsenkirchen, Germany, Sunday, Aug. 16, 2009. (AP Photo/Martin Meissner) ** NO MOBILE USE UNTIL 2 HOURS AFTER THE MATCH, WEBSITE USERS ARE OBLIGED TO COMPLY WITH DFL-RESTRICTIONS, SEE INSTRUCTIONS FOR DETAILS **
Schalke's Marcelo Bordon, Bochum's Stanislav Sestak, Schalke's Mineiro and Carlos Zambrano, from left, challenge for the ball during the German first division Bundesliga soccer match between FC Schalke 04 and VfL Bochum in Gelsenkirchen, Germany, Sunday, Aug. 16, 2009. (AP Photo/Martin Meissner) ** NO MOBILE USE UNTIL 2 HOURS AFTER THE MATCH, WEBSITE USERS ARE OBLIGED TO COMPLY WITH DFL-RESTRICTIONS, SEE INSTRUCTIONS FOR DETAILS ** ASSOCIATED PRESS


AP Photo/Martin Meissner

Έγινε βασικός στην U19, χάριν των όσων έκανε στην άμυνα, ενώ σκόραρε και ουκ ολίγες φορές. Για αυτούς τους λόγους φόρεσε το περιβραχιόνιο του αρχηγού, που σε εκείνες τις ηλικίες προσφέρεται σε γηγενείς. Τη σεζόν 2006-07 μετείχε σε 17 ματς. Την επόμενη αγωνιστική περίοδο έκανε το 20/20 στην U19 και... μια guest star εμφάνιση στην πρώτη ομάδα (ήταν στον πάγκο, στον αγώνα με τη Hamburger SV, στις 10/11 του 2007). Ο Fred Rutten τον κάλεσε στους άνδρες για τη σεζόν 2008-09, τον έβαλε 9 φορές στην αποστολή (σε προκριματικά Champions League, UEFA Cup, λίγκα και κύπελλο), αλλά ποτέ στο γήπεδο. Δεν τον εμπιστευόταν, δεν του έδινε ευκαιρίες, αλλά δεν ζήτησε να φύγει, ως δανεικός, όπως γράφτηκε. Όπως δεν μπήκε ποτέ στη διαδικασία να μιλήσει με την AC Florence που ενδιαφέρθηκε για εκείνον, το καλοκαίρι του 2009 "γιατί προτεραιότητα μου ήταν η FC Schalke 04. Όταν η ομάδα άλλαξε προπονητή και ανέλαβε ο Felix Magath, άλλαξε και η μοίρα του Περουβιανού. Έκανε πρώτη εμφάνιση την 1η Αυγούστου του 2009, εναντίον της Germania Windeck για το Κύπελλο και σκόραρε.

Ο Magath τον εμπιστεύτηκε, εξηγώντας πως "δουλεύει σαν Γερμανός"

Στις 16 Νοεμβρίου του 2009 και ενώ είχε προηγηθεί το "δουλεύει σαν Γερμανός, είναι δεκτικός και έχει πάντα θέληση" του Magath, αλλά και η αποθέωση που γνώρισε από τον Dario Rodriguez, η ιστοσελίδα SPOX τον κάλεσε να απαντήσει σε μια σειρά από ερωτήσεις. Για αρχή, εξήγησε το λόγο που λάτρευε τον Lúcio. "Έδειξε με εντυπωσιακό τρόπο την κλάση του, για χρόνια, στην Bundesliga. Θαύμαζα και άλλους, όπως τον Marcelo Bordon ή τον John Terry. Αλλά ο Lúcio είχε το δικό του, μοναδικό, στιλ". Η ομάδα του είχε επιστρέψει μεταξύ των καλύτερων στη Γερμανία, παίζοντας ξεκάθαρο και αποτελεσματικό ποδόσφαιρο.

Σε συζήτηση που είχε με την schalke-unser.de, τον ρώτησαν αν υπήρξε θύμα ρατσισμού "από τη στιγμή που η ομάδα σου μάχεται κατά αυτού και της ξενοφοβίας" του είχαν πει. "Το παραμικρό" απάντησε, πριν περάσουν στην επόμενη ερώτηση που αφορούσε το ενδιαφέρον των περουβιανών μέσων για τη ζωή του. "Δεν είμαι γνωστός εκεί, οπότε δεν έχω τέτοια θέματα. Επίσης, ζω μια πολύ ήρεμη ζωή, γιατί οφείλω να είμαι προσεχτικός και δη απέναντι σε τύπους που ψάχνουν να βρουν κάτι να σου προσάψουν".

Είχε ήδη αποκτήσει οικογένεια (έχει τρία αγόρια), οπότε είχε άλλες προτεραιότητες. Για παράδειγμα, να πάρει στη Γερμανία τη γυναίκα του και τους γιους του, οι οποίοι έως τότε ζούσαν μακριά του, για να μπορεί να είναι αφοσιωμένος στη δουλειά του. Έπειτα από 16 εμφανίσεις με την πρώτη ομάδα (2009-10, χάνοντας έξι ματς λόγω προβλήματος σε τένοντα του απαγωγού), δόθηκε ως δανεικός στην FC St. Pauli, που είχε εξασφαλίσει τη συμμετοχή της στην πρώτη τη τάξει κατηγορία. Απέκτησε άλλες 20 εμπειρίες (2010-11) από την Bundesliga και τις 19 ως βασικός, με τις εννέα απουσίες που μέτρησε στο τέλος της χρονιάς, να αφορούν ρήξη τένοντα.

Δεν μπορείς να προγραμματίζεις στο ποδόσφαιρο

Στις 5/11/2010 έπαιξε για πρώτη φορά ως αντίπαλος της FC Schalke 04 και αυτή ήταν η αφορμή για να μιλήσει στην επίσημη σελίδα της γερμανικής λίγκας. "Έπαιξα τέσσερα χρόνια στη FC Schalke 04, πέρασα τα... νιάτα μου εκεί και ήταν υπέροχα γιατί είχαμε πολλούς Νοτιοαμερικανούς στο ρόστερ, όπως οι Jefferson Farfan, Kevin Kuranyi και Vicente Sanchez. Έκανα ντεμπούτο στην Bundesliga ως παίκτης της Schalke και αυτό δεν είναι κάτι που ξεχνάς εύκολα. Τώρα όμως, είμαι παίκτης της FC St. Pauli και οφείλω να επικεντρωθώ σε αυτό. Κανείς δεν θα μου χαρίσει τίποτα". Όχι, δεν τον είχε ενοχλήσει ο δανεισμός. "Δεν επηρεάζει κάπως το κίνητρο που έχω", είχε ξεκαθαρίσει.

Η συμφωνία του δανεισμού ήταν για δυο χρόνια, αλλά η FC Schalke 04 είχε προβλήματα στην άμυνα. Για αυτό και τον ρώτησαν αν υπήρχε περίπτωση να επιστρέψει νωρίτερα. "Δεν έχω ιδέα τι μπορεί να γίνει, γιατί ασχολούμαι μόνο με το τώρα", είπε, "με υποδέχθηκαν με ανοιχτές αγκάλες και νιώθω χαρούμενος. Η ομάδα έχει φιλοδοξίες και εγώ είμαι ακόμα νέος. Θέλω να εμπλουτίσω τις εμπειρίες μου από το κορυφαίο επίπεδο. Συν του ότι πιστεύω πως το Αμβούργο είναι η πιο όμορφη πόλη στη Γερμανία".

Ήταν βασικός στα έξι ματς από τα πρώτα επτά της σεζόν, για να αναγνωρίσει ότι "περνώ στο επόμενο στάδιο της εξέλιξης μου. Πέραν αυτού, δεν μπορώ να προγραμματίσω κάτι άλλο. Γενικά στο ποδόσφαιρο δεν μπορείς να προγραμματίζεις. Κάποιες φορές, τα πράγματα αλλάζουν από τη μια μέρα στην άλλη, χωρίς να το περιμένεις. Όλοι οι ποδοσφαιριστές θέλουν να παίζουν σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Έχω χρόνο να τα καταφέρω. Προς το παρόν επικεντρώνομαι στην προσπάθεια που κάνει η ομάδα μου να "κρατηθεί" στην Bundesliga".

Stanislawski: "Ναι, υπάρχει μια επιθετικότητα στο παιχνίδι του, αλλά μου αρέσει"

Κάπου εκεί προέκυψαν τα πρώτα δημοσιεύματα που ανέφεραν ότι η FC Schalke 04 θα τον ζητήσει πίσω το καλοκαίρι -με την FC St. Pauli να αγωνίζεται στην 2. Βundesliga. Το Kicker είχε γράψει ότι παρ' ότι έχει δοθεί έως το 2012 στη FC St. Pauli, οι καλές του εμφανίσεις δεν είχαν περάσει απαρατήρητες από την ομάδα που 'χε τα δικαιώματα του. "Έχει κάνει πολύ καλή δουλειά και ναι, υπάρχει μια επιθετικότητα στο παιχνίδι του, αλλά είμαι χαρούμενος που 'χω παίκτη με αυτά τα χαρακτηριστικά, από το να είχα κάποιον άλλον που δεν θα έπαιζε με το ίδιο πάθος υπό τις ίδιες συνθήκες", είπε ο προπονητής του, Holger Stanislawski στο εν λόγω δημοσίευμα, με τον Zambrano να παραδέχεται ότι "ξέρω πως κάποιες φορές θα μπορούσα να είμαι πιο ψύχραιμος".

Ο Stanislawski τον είχε χαρακτηρίσει "εκ των καλύτερων αμυντικών της Bundesliga". Τι είχε να πει εκείνος; "Είμαι πολύ υπερήφανος που ο κόουτς εκφράστηκε έτσι για εμένα. Θα προσπαθήσω να κάνω το καλύτερο, σε κάθε ματς. Είμαι πολύ χαρούμενος για ό,τι ζω και μπορεί να ακουστεί κλισέ, αλλά αυτό που ενδιαφέρει είναι να κάνω ό,τι καλύτερο μπορώ, ώστε η ομάδα να λειτουργεί καλύτερα. Αυτό είναι το πιο σημαντικό".

Οι αντίπαλοι του είχαν εκφραστεί με άλλα λόγια. Όχι τα καλύτερα δυνατά. Είχαν σταθεί στο πόσο σκληρός είναι στο παιχνίδι του. "Μα είμαι αμυντικός, οπότε αυτή είναι η δουλειά μου: να μην επιτρέπω τα γκολ. Όλα μπορεί να συμβούν, εκτός του να μην έχει επαφές ο τρόπος που παίζω". Στη σεζόν 2010-11 είδε πέντε κίτρινες -και έχασε ένα ματς με σχετική τιμωρία.

St. Pauli's Carlos Zambrano of Peru, right, and Hoffenheim's Vedad Ibisevic of Bosnia-Herzegovina challenge for the ball during the German first division Bundesliga soccer match between FC St. Pauli and 1899 Hoffenheim in the stadium in Hamburg, northern Germany, on Saturday, Aug. 28, 2010. Hoffenheim won by 0-1. (apn Photo/Axel Heimken) ** NO MOBILE USE UNTIL 2 HOURS AFTER THE MATCH, WEBSITE USERS ARE OBLIGED TO COMPLY WITH DFL-RESTRICTIONS, SEE INSTRUCTIONS FOR DETAILS ***
St. Pauli's Carlos Zambrano of Peru, right, and Hoffenheim's Vedad Ibisevic of Bosnia-Herzegovina challenge for the ball during the German first division Bundesliga soccer match between FC St. Pauli and 1899 Hoffenheim in the stadium in Hamburg, northern Germany, on Saturday, Aug. 28, 2010. Hoffenheim won by 0-1. (apn Photo/Axel Heimken) ** NO MOBILE USE UNTIL 2 HOURS AFTER THE MATCH, WEBSITE USERS ARE OBLIGED TO COMPLY WITH DFL-RESTRICTIONS, SEE INSTRUCTIONS FOR DETAILS *** APN


AP Photo/Axel Heimken

Τραυματισμός στο γοφό, τον άφησε εκτός από τις 13/3 έως τις 19/12 του 2011. Επέστρεψε στις 4 Φεβρουαρίου του 2012 και έως τις 2/4 είχε δει κάρτες που τον τιμώρησαν με ένα ματς. Tελείωσε τη σεζόν με 10 συμμετοχές -όλες ως βασικός. Βάσει συμφωνίας, το καλοκαίρι του 2012 έπρεπε να επιστρέψει στη FC Schalke 04 και οι διοικούντες είχαν ενημερώσει πως τον θέλουν στο ρόστερ. Έμενε να πει η FC St. Pauli αν θα κάνει χρήση του δικαιώματος της να τον αγοράσει. Η "Recklinghäuser Zeitung" αποκάλυψε πως αυτό έγινε, μόνο που δεν πρόλαβε παρά να δώσει 2 ματς για την ομάδα του Αμβούργου, γιατί τον είχε βάλει...σ το μάτι ο Armin Veh και τον πήρε μαζί του, στην Εintracht Frankfurt. Μάλιστα, ο προπονητής είχε πει "μπορεί να ταιριάξει στις κορυφαίες ομάδες της Ευρώπης", του έδωσε 1.2 εκατ. ευρώ και τον έκανε δικό του.

ΤΟ ΡΕΚΟΡ ΚΑΡΤΩΝ ΚΑΙ Η ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΗ

Η πρώτη του συμμετοχή με τη νέα του ομάδα ήταν στο 2-1 επί της Bayern Leverkusen, στις 17/8 του 2012. Στο match program ενόψει του αγώνα με την Hamburger SV (14/9) έκανε τις πρώτες του δηλώσεις, ως παίκτης των "αετών". "Η αλήθεια είναι πως για να έλθω εδώ, προηγήθηκε μια περίπλοκη και χρονοβόρα διαδικασία, που αφορούσε και τη νομική οδό, αλλά τέλος καλό, όλα καλά. Επέλεξα αυτήν την ομάδα, λόγω της παράδοσης που έχει, αλλά και του γεγονότος ότι είναι ένας καλός οργανισμός. Ήθελα επίσης, να παίξω στην πρώτη τη τάξει κατηγορία". Ως κύρια προτεραιότητα έθεσε "το να μείνω υγιής, να μην τραυματιστώ. Επίσης, ελπίζω να συνεχίσω από εκεί που σταμάτησα. Να μπορώ να παίξω όπως μπορώ, από το ξεκίνημα. Ο προπονητής μου έχει πει πως με εμπιστεύεται, έχω καταλάβει τι ζητά από εμένα και μένει να το δείξω". Τα media έγραφαν πως "ο Kaiser (είναι το παρατσούκλι του) έγινε ένας από τους λόγους που η Eintrecht διαγράφει πορεία εξόδου στο Champions League" που δεν ήλθε, αλλά ήλθε αυτή στο Europa League, στην ολοκλήρωση μιας εκ των καλύτερων σεζόν, στην ιστορία του συλλόγου.

Τη σεζόν 2012-13 αγωνίστηκε σε 30 παιχνίδια, σε όλα ως βασικός, πήρε δυο απουσίες λόγω κατάγματος σε δάχτυλο του ποδιού και άλλες δύο λόγω κίτρινων καρτών. Είχε δει συνολικά 11. Έκανε νέο ατομικό ρεκόρ την αγωνιστική περίοδο 2013-14, όταν είδε 16 σε 43 ματς για τη Bundesliga, το Europa League (έκανε... πρεμιέρα με την FK Qarabağ, στις 22/8, στο 2-0 της παρέας του) και το DFB-Pokal. Συνέχισε να λάμπει ως βασικός, εξ ου και το ενδιαφέρον της Liverpool τον Μάρτιο του 2013. Η αγοραστική του αξία είχε εκτιμηθεί στα 5 εκατ. ευρώ. Δεν πήγε πουθενά, διότι ήταν ένας από τους κύριους λόγους που η ομάδα του βρισκόταν σε βαθμολογική θέση, από αυτές που στέλνουν ομάδες στην Ευρώπη.

Ο τραυματισμός και οι Fiorentina, Sevilla, Benfica και Galatasaray

Ξεκίνησε που λες, η περίοδος 2014-15, ήταν βασικός στα πέντε πρώτα ματς της λίγκας και στα τέσσερα, πήρε κίτρινη. Στις 23/9, μετά το ματς με τη Mainz 05, ο Christian Heidel είχε κάνει δηλώσεις, σχετικές με τα επί τούτου φάουλ που δέχθηκε από τον Zambrano ("με κλώτσησε στο καλάμι επίτηδες") και κάπως έτσι "άνοιξε" άλλη μια συζήτηση για το επιθετικό του παιχνιδιού του. Εκείνος είπε "δεν έχω ποτέ πρόθεση. Αλλά όταν είμαστε σε διεκδίκηση, κάποιες φορές δεν μπορείς να αποφύγεις το χτύπημα. Έχω δε, την αίσθηση πως ίσα που τον ακούμπησα".

Είχαν ήδη ξεκινήσει συζητήσεις για επέκταση της συνεργασίας του "αλλά δεν έχω ιδέα τι γίνεται, γιατί ο εκπρόσωπος μου είναι αυτός που χειρίζεται το θέμα" είχε πει. Εκ του παραλλήλου, είχε συγκεντρώσει το ενδιαφέρον και άλλων ομάδων, με τη Schalke (για τη θέση του τραυματία αρχηγού Benedikt Höwedes) να είναι στη λίστα, όπως και οι Fiorentina, Sevilla, SL Benfica και Galatasaray.

Στις 13/10 (του 2014) έπαθε ρήξη χιαστού και χρειάστηκε να μείνει μακριά από τα γήπεδα έως το τέλος του Γενάρη του 2015. Προ αυτής, ενώ η Bundesliga είχε ακόμα... διάλειμμα, μίλησε στην ιστοσελίδα fr.de.

Ο αρθρογράφος που τον συνάντησε στο Abu Dhabi, σημείωσε πως ήταν χαμογελαστός και ευτυχισμένος που διένυε τα τελευταία μέτρα της επιστροφής, τη στιγμή που η ομάδα του φερόταν έτοιμη να του δώσει πενταετή επέκταση "αλλά δύσκολα θα τον κρατήσει, γιατί τον θέλουν πολλοί. Στην ανατολική Ευρώπη μπορεί να "βγάλει" πολλά περισσότερα, από ό,τι στη Φρανκφούρτη και μόλις πριν ένα χρόνο εμφανίστηκε η Dynamo Kiev, για να του δώσει 4.5 εκατ. ευρώ. Ο εξαιρετικός αμυντικός χρειάζεται τα χρήματα και γιατί στην πατρίδα του συντηρεί πολυμελή οικογένεια".

Στην αποθεραπεία περνούσε όλη τη μέρα στο γήπεδο. Σαφέστατα και αισθανόταν κουρασμένος ("για να είμαι σίγουρος πως θα ξυπνήσω, βάζω τρία ξυπνητήρια"), αλλά ήθελε να γυρίσει "και να βρω το ρυθμό μου, το συντομότερο δυνατό. Υπολογίζω ότι σε δυο εβδομάδες θα είμαι έτοιμος". Επισήμανε πως οφείλει να είναι προσεχτικός "γιατί με τα γόνατα ποτέ δεν μπορείς να είσαι σίγουρος" και ενημέρωσε ότι "είναι η πρώτη φορά που παθαίνω κάτι σε αυτό το σημείο. Στην St. Pauli είχα χτυπήσει στο γοφό και έμεινα εκτός για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα".

Το "παράθυρο" για ενδεχόμενη μετακίνηση του "έκλεινε" στις 2/2. Αν η Eintracht ήταν σίγουρη για κάτι, ήταν πως δεν θα τον έδινε στη Schalke. Αν ήταν και για κάτι δεύτερο, ήταν πως θα ξεκινούσε το ματς με την VfL Wolfsburg, το πρώτο μετά τη διακοπή (3/2). Ναι, είχαν αποφασίσει να τον κρατήσουν. Άπαξ και επέστρεψε, μπήκε στο κανονικό πρόγραμμα, είδε σερί κάρτες, έχασε δυο ματς με αυτόματες τιμωρίες και τελείωσε τη σεζόν με 17 συμμετοχές στη Bundesliga, εκ των οποίων οι 16 ήταν στη βασική ενδεκάδα.

Στο ποδόσφαιρο είναι όλα σχετικά, τη μια μέρα παίζεις, την άλλη όχι

Στις 30 Ιουνίου του 2015, ολοκληρώθηκε το τριετές συμβόλαιο που είχε. Υπέγραψε μονοετή επέκταση και τη σεζόν 2015-16 έφτασε έως στα playoffs της γερμανικής λίγκας, συνολικά αγωνίστηκε σε 27 ματς. Έπαιξε και στην εθνική, για την οποία θα ενημερωθείς στο τέλος. Το θέμα είναι πως ο κύκλος του στην Eintracht φάνηκε να 'χει κλείσει. Γεγονός που αντιλήφθηκαν και οι διοικούντες και αυτή τη φορά μελέτησαν τις προτάσεις που είχαν για πώληση. Στις 3/7 του 2016 πήραν 3 εκατ. ευρώ από την Rubin Kazan και τον άφησαν να φύγει. Δεν αγωνίστηκε στα πρώτα 4 ματς "αλλά δεν αγχώθηκα. Από όταν ξεκίνησα το ποδόσφαιρο, έπαιζα σχεδόν πάντα. Ήξερα πως αν θέλω να ενσωματωθώ, θα έπρεπε να ξεκινήσω από το μηδέν, να δουλέψω πιο σκληρά και έτσι θα ερχόταν η ευκαιρία" που ήλθε. "Στο ποδόσφαιρο είναι όλα σχετικά. Τη μια μέρα παίζεις εσύ, την άλλη ο συμπαίκτης σου. Η ουσία είναι στο να νικά η ομάδα. Να θέλουν όλοι, να πηγαίνει καλά". Ένα από τα πρώτα πράγματα που έκανε ήταν να βρει δάσκαλο, ώστε να μάθει τη γλώσσα "και να μπορώ να συνεννοούμαι για καθημερινά πράγματα".

Μετά, έκανε screenshots τις θερμοκρασίες, στο Kazan "όταν ήταν στο -15 και κάτω. Πολλοί συμπατριώτες μου, με ρωτούσαν αν ήμουν τρελός που βρισκόμουν εκεί. Απαντούσα πως αυτή είναι η δουλειά μου. Στη χώρα μου τέτοιες θερμοκρασίες δεν υπάρχουν (γελάει). Μεταξύ άλλων έμαθα πως η vodka είναι ένας τρόπος να αντέχεις το κρύο".

Είχε και άλλες προτάσεις, αλλά επέλεξε αυτήν της Rubin "λόγω των χρημάτων. Ήθελα να αλλάξω παραστάσεις, να γνωρίσω ένα άλλο πρωτάθλημα, να βάλω μια νέα πρόκληση στον εαυτό μου, αλλά χρειαζόμουν και τα χρήματα, για την οικογένεια μου. Δεν θα πήγαινα για πολλά λεφτά, σε μια μικρή ομάδα -είχα τέτοια πρόταση και την απέρριψα. Θέλω να μπορώ να εμπνέομαι, να υπάρχουν φιλοδοξίες".

Του αρέσει να "βγαίνει" στην επίθεση

Στη συνέντευξη που έδωσε στην Realnoe Vremya διευκρίνισε ότι "είμαι μεν, σέντερ μπακ, αλλά προσπαθώ να παίζω και στην επίθεση, δημιουργώντας ευκαιρίες για γκολ, χωρίς να με ενδιαφέρει αν θα σκοράρει συμπαίκτης μου ή εγώ. Βέβαια, οι αμυντικοί δεν μπορούμε να βγαίνουμε διαρκώς στην επίθεση. Είναι σημαντικό να μελετούμε τους αντιπάλους και να ξέρουμε πότε μπορούμε να το κάνουμε". Μέτρησε 21 συμμετοχές στην Premier Liga και 3 στο ρωσικό κύπελλο και περιορίστηκε στις 4 κίτρινες.

Η εθνική είναι ό,τι καλύτερο μπορεί να συμβεί στη ζωή ενός ποδοσφαιριστή

Φορώντας τη φανέλα με το εθνόσημο στο στήθος ήταν που απέκτησε την πρώτη, μεγάλη, ευκαιρία της ζωής του: τη μετακόμιση στη Γερμανία. Έκανε ντεμπούτο με την ανδρών, στις 26/3 του 2008, σε φιλικό εναντίον της Costa Rica και μάλιστα, συνδύασε την "πρώτη" με γκολ -στο 45ο λεπτό, με κεφαλιά. Ήταν 18 χρόνων, 8 μηνών και 16 ημερών. Επιλέχθηκε να μετάσχει στο Copa América, το 2011, αλλά τραυματίστηκε στο φιλικό με τη Σενεγάλη λίγα εικοσιτετράωρα πριν την έναρξη της διοργάνωσης και τέθηκε νοκ άουτ. Επέστρεψε τον Σεπτέμβριο του 2012, οπότε σκόραρε στα προκριματικά του 2014 World Cup, εναντίον της Αργεντινής, σε ματς που τελείωσε 1-1. Η ομάδα του τερμάτισε στην τελευταία θέση του ομίλου και τα ΜΜΕ έκαναν... πάρτι οργής εναντίον της. Ήταν στην τρίτη θέση του Peru, στο Copa América του 2015, αλλά η τελευταία κλήση ήταν στις 25/3 του 2016.

"Θέλω να πω ότι η εθνική είναι ό,τι καλύτερο μπορεί να συμβεί στη ζωή ενός ποδοσφαιριστή. Να φοράς τη φανέλα, να τραγουδάς τον εθνικό ύμνο. Αυτά είναι απίστευτα πράγματα. Το πρώτο ματς ήταν όνειρο και δεν μπορώ να σας εξηγήσω πώς αισθάνθηκα, όταν σκόραρα. Ήμουν μόλις 18. Το θέμα είναι πως από όταν πήγα στο Kazan, δεν με κάλεσαν. Γιατί; Ουδείς μιλά για το λόγο, εντός της ομάδας και ο κόσμος δεν μπορεί να ξέρει την αλήθεια. Μόνο όσα γράφουν τα media. Ξέρω πως είμαι καλός παίκτης και δεν περιμένω κάποιον να μου το επιβεβαιώσει. Πιστεύω στον εαυτό μου και θέλω να πηγαίνει καλά η εθνική της χώρας μου. Είτε ανήκω στο ρόστερ, είτε όχι".

Τον ρώτησαν αν έχει σκεφτεί κάποιο λόγο που δεν παίζει στην εθνική. Είπε "ελάτε τώρα. Ξέρω πως παρακολουθούν όλους τους παίκτες. Αν λοιπόν, θέλουν να τον καλέσουν, ξέρουν τα πάντα για αυτόν. Υπάρχουν προβλήματα που πρέπει να τακτοποιηθούν και εν πάση περιπτώσει, έχω παίξει περισσότερα από 40 παιχνίδια ως διεθνής (43, σε προκριματικά Παγκοσμίου, διεθνή φιλικά και Copa América, εκ των οποίων τα 35 στην ανδρών). Δεν είμαι εγώ αυτός που 'χει το πρόβλημα". Ξεκάθαρα μέσω όσων κάνει για τον ΠΑΟΚ, θα επιδιώξει και την επιστροφή του στην εθνική Περού. Αυτή είναι μια από τις δεσμεύσεις του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ