LONGREADS

Χρόνια πολλά "Santiago Bernabeu"

Χρόνια πολλά "Santiago Bernabeu"

To "Σαντιάγο Μπερναμπέου" κλείνει 69 χρόνια ζωής (14/12) και το Sport24.gr σας ξεναγεί στον ποδοσφαιρικό κολοσσό της Ρεάλ Μαδρίτης (VIDEO, PHOTOS)

Το Sport24.gr σας παρουσιάζει μια από τις ιστορικότερες έδρες του παγκόσμιου ποδοσφαίρου, το "Σαντιάγο Μπερναμπέου" των αμέτρητων τίτλων, των μεγάλων ποδοσφαιριστών και των απίστευτων ανατροπών. Θα σας μιλήσουμε για την ιστορία του, την ονομασία του, τις μεγάλες ποδοσφαιρικές του νύχτες, τις δόξες και τους τίτλους που έχουν κατακτηθεί στο χορτάρι του, θα σας το παρουσιάσουμε μέσα από σπάνιες φωτογραφίες και βίντεο και στο τέλος θα δώσουμε μερικές χρήσιμες πληροφορίες σε όσους βρεθούν στη Μαδρίτη και θελήσουν να το επισκεφθούν. ¡Hala Madrid! λοιπόν και ξεκινάμε την περιήγησή μας στο Τσαμαρτίν.

Η ΘΕΣΗ

Ανεβαίνοντας το "Paseo de la Castellana" - την κεντρική λεωφόρο Καστεγιάνα – προς το βόρειο μέρος της πόλης, λίγο πριν φτάσουμε στην πλατεία της "Καστίλης" και τους περίφημους δίδυμους κεκλιμένους πύργους "Κίο", στο ύψος της συνοικίας του Τσαμαρτίν – μιας από τις πλέον εύπορες περιοχές της Μαδρίτης – στο δεξί μας χέρι εμφανίζεται ο τεράστιος όγκος του "Estadio Santiago Bernabeu" που στεγάζει την ποδοσφαιρική ομάδα της Ρεάλ Μαδρίτης. Η επίσημη διεύθυνση του γηπέδου είναι Avenida de Concha Espina s/n, αφού εκεί (στη νότια πλευρά) βρίσκεται η κεντρική είσοδος των γραφείων του συλλόγου.

ΤΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Το "Σαντιάγο Μπερναμπέου" είναι έργο των αρχιτεκτόνων Λουίς Αλεμάνι και Μανουέλ Μουνιόθ και η τελευταία του επέκταση και ανακατασκευή στοίχισε 288 εκατομμύρια Ευρώ. Στις κερκίδες του υπάρχουν 80.354 θέσεις, ενώ οι διαστάσεις τού αγωνιστικού χώρου είναι 106 μέτρα μήκος και 66 μέτρα πλάτος. Το γήπεδο οριοθετείται από τους 4 ογκώδεις κυλινδρικούς πυλώνες ύψους 30 μέτρων που αποτελούν και τις βασικές προσβάσεις εισόδου για τους θεατές με τις υπερσύγχρονες κυλιόμενες σκάλες και τα αμέτρητα ασανσέρ. Το "Μπερναμπέου" διαθέτει 4 διαζώματα στη μια κεντρική κερκίδα και 5 στην άλλη καθώς και στα δυο πέταλα.

Χρόνια πολλά "Santiago Bernabeu"

Το "Σαντιάγο Μπερναμπέου" τη νύχτα. Αριστερά η λεωφόρος Καστεγιάνα, δεξιά η λεωφόρος Κόντσα Εσπίνα

Το 5ο διάζωμα, στο οποίο συνήθως κάθονται οι οπαδοί των φιλοξενούμενων, έχει ύψος 45 μέτρων και οι Μαδριλένιοι το αποκαλούν χαϊδευτικά "vomitorio" (το διάζωμα του εμετού!), λόγω του ιλίγγου που προκαλεί ο συνδυασμός του ύψους με την απίστευτη κάθετη κλίση (87%!!!) των κερκίδων. Για να καταλάβετε τη διαφορά, η κλίση των κερκίδων στο ΟΑΚΑ δεν ξεπερνά το 65%. Αυτό είναι και το χαρακτηριστικότερο στοιχείο του γηπέδου αυτού: στο "Μπερναμπέου" δεν συναντάμε την αμφιθεατρικότητα των άλλων σταδίων, αλλά τέσσερις τεράστιους κάθετους τοίχους, οι οποίοι κυριολεκτικά "πνίγουν" ψυχολογικά τον αντίπαλο. Όπως έλεγε και ο μεγάλος Ντι Στέφανο, "το Μπερναμπέου δεν έχει ουρανό, γιατί όποιος μπει μέσα για να παίξει, πάει κατευθείαν στην κόλαση!"

Η ΙΣΤΟΡΙΑ

Στις 27 Οκτωβρίου του 1944 τοποθετείται η θεμέλια λίθος και τρία χρόνια αργότερα, στις 14 Δεκεμβρίου του 1947 εγκαινιάζεται το καινούργιο γήπεδο της Ρεάλ Μαδρίτης με ένα φιλικό παιχνίδι εναντίον της πορτογαλικής Μπελενένσες. Η πρώτη ονομασία της έδρας των "μερένγκες" είναι "Nuevo Estadio Chamartín" και η χωρητικότητά του φτάνει τους 75.145 θεατές (27.645 καθήμενοι και 47.500 όρθιοι). Το 1954 γίνεται η πρώτη επέκταση στα πέταλα με αποτέλεσμα η χωρητικότητα να φτάσει τις 125.000, καθιστώντας το γήπεδο το μεγαλύτερο σε όλη την Ευρώπη. Ένα χρόνο αργότερα η Γενική Συνέλευση των μετόχων αποφασίζει ομόφωνα να δώσει καινούργιο όνομα στο στάδιο προς τιμή του προέδρου της ομάδας, ντον Σαντιάγο Μπερναμπέου.

Η κάθετη κλίση των κερκίδων στο "Μπερναμπέου" φτάνει το 87%! Για να καταλάβετε τη διαφορά, η κλίση στο ΟΑΚΑ δεν ξεπερνά το 65%.

Το 1957 μπαίνει σε λειτουργία η εγκατάσταση ηλεκτροφωτισμού, η οποία συνεχίζει μέχρι και σήμερα να είναι η καλύτερη και ισχυρότερη στον κόσμο. Η δεύτερη μεγάλη επιχείρηση εκμοντερνισμού του σταδίου γίνεται το 1980 με αφορμή τη διεξαγωγή του Μουντιάλ στην Ισπανία δυο χρόνια αργότερα. Η χωρητικότητα μειώνεται στις 91.000 θέσεις, ενώ ανακατασκευάζονται όλοι οι βοηθητικοί χώροι. Το 1990 η FIFA καταργεί τις θέσεις ορθίων στα ποδοσφαιρικά γήπεδα και το "Σαντιάγο Μπερναμπέου" υφίσταται τη μεγαλύτερη συρρίκνωση αλλά παράλληλα και επέκταση της 60χρονης ιστορίας του. Ο ντον Ραμόν Μεντόθα, ένας από τους μεγαλύτερους προέδρους του συλλόγου, πραγματοποιεί μέσα σε μια διετία (1992-1994) ένα από τα μεγαλύτερα όνειρα των οπαδών της Ρεάλ: σηκώνει δυο ακόμη διαζώματα και χτίζει τους 4 πύργους, δίνοντας έτσι μια φουτουριστική μορφή στο όλο κατασκεύασμα.

Συγχρόνως εγκαθίσταται και το πρωτοποριακό δίκτυο σωλήνων πολυπροπυλαίνιου κάτω από τον αγωνιστικό χώρο – συνολικού μήκους 30 χιλιομέτρων – το οποίο προστατεύει το χορτάρι από τον πάγο, τη βροχή και τη ζέστη. Σήμερα το "Σαντιάγο Μπερναμπέου" μετράει 67 χρόνια ζωής και συγκαταλέγεται στα κορυφαία στάδια του κόσμου. Η ΦΙΦΑ το έχει συμπεριλάβει στην ανώτερη δυνατή κατηγορία των 5 αστεριών, ενώ την τελευταία πενταετία έχουν τοποθετηθεί υπερσύγχρονα συστήματα παρακολούθησης των θεατών για την καταπολέμηση της βίας.

Χρόνια πολλά "Santiago Bernabeu"

Ο ένας από τους 4 πυλώνες, που αποτελούν σήμα κατατεθέν του "Σαντιάγο Μπερναμπέου"

Οι επισκέπτες μπορούν να χαρούν στην πραγματική του διάσταση το ποδόσφαιρο, αφού εκτός από τους αστέρες της ομάδας, υπάρχουν ειδικά συστήματα μεγαφώνων, τελευταίας τεχνολογίας μάτριξ, εγκατάσταση θέρμανσης στις κερκίδες, μπαρ, καφέ, εστιατόρια, ίντερνετ καφέ, μπουτίκ με τα προϊόντα του συλλόγου, ευκολίες στην πρόσβαση για άτομα με ειδικές ανάγκες, φοβερή οργάνωση και εξυπηρέτηση από ειδική ομάδα σεκιούριτι και μια διαρκής αίσθηση γιορτής ή μάλλον καλύτερα φιέστας.

Στην ανατολική μεριά του γηπέδου, επί της οδού Πάδρε Νταμιάν και στη Θύρα 55, βρίσκεται η κεντρική μπουτίκ του συλλόγου, η οποία στεγάζεται σε έναν χώρο 1500 τετραγωνικών μέτρων, όπου φιλοξενούνται η Adidas και τα επίσημα προϊόντα όλων των τμημάτων της Ρεάλ Μαδρίτης. Η μπουτίκ είναι ανοιχτή από Δευτέρα μέχρι Σάββατο από τις 10 το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ και τις Κυριακές από τις 11 μέχρι τις 7.30. Για περισσότερες πληροφορίες στο τηλέφωνο 0034-914587259.

DON SANTIAGO BERNABEU

Όταν μιλάμε για τον Σαντιάγο Μπερναμπέου, αναφερόμαστε σε έναν από τους κορυφαίους προέδρους στην ιστορία του παγκόσμιου ποδοσφαίρου. Ο Μπερναμπέου γεννήθηκε στην Αλμάνσα του Αλμπαθέτε το 1895. Πολύ μικρός ακολουθεί την οικογένειά του στη Μαδρίτη και λίγα χρόνια αργότερα μπαίνει στα παιδικά τμήματα της Ρεάλ. Το 1913 ντεμπουτάρει με την πρώτη ομάδα ως σέντερ φορ – όπου ήδη έπαιζαν δυο από τα αδέρφια του –, στην οποία αγωνίζεται για 16 χρόνια. Παράλληλα ολοκληρώνει τις σπουδές του στη Νομική Σχολή, σταματάει την ενεργό δράση και συνεχίζει να υπηρετεί την αγαπημένη του ομάδα από κάθε πιθανό πόστο: προπονητής, τεχνικός σύμβουλος, διοικητικός παράγοντας.

Χρόνια πολλά "Santiago Bernabeu"

Ο Σαντιάγο Μπερναμπέου χαιρετά τους φιλάθλους της Ρεάλ στο "Μπερναμπέου"

Στις 15 Σεπτεμβρίου του 1943 εκλέγεται ομόφωνα πρόεδρος του συλλόγου, θέση την οποία διατηρεί μέχρι και τον θάνατό του το 1978. Θέτει ως προτεραιότητα την κατασκευή ενός μεγάλου γηπέδου για τη Ρεάλ και μόλις 4 χρόνια αργότερα το όνειρό του γίνεται πραγματικότητα με τα επίσημα εγκαίνια του (μετέπειτα) "Σαντιάγο Μπερναμπέου". Αμέσως μετά αρχίζει να χτίζει τη μεγάλη Ρεάλ του ’50 και του ’60. Κατακτά τις 5 πρώτες κούπες του νεοσύστατου τότε Κυπέλλου Πρωταθλητριών και σκορπάει όποιον αντίπαλο βρεθεί απέναντι.

Μια ολόκληρη στρατιά αστέρων παρελαύνει στο γήπεδο που φέρει το όνομά του: Ρεγκέιρο, Μολόουνι, Χέντο, Ντι Στέφανο, Πούσκας, Ντομίνγκεθ, Σανταμαρία, Ριάλ, Κοπά, Αμάνθιο, Πίρι. Η ανίκητη ομάδα του αναγκάζει τους Γάλλους να αποκαλούν το Κύπελλο Πρωταθλητριών ως "Κύπελλο της Ρεάλ Μαδρίτης". Στα 35 χρόνια της προεδρίας του απογειώνει τη δόξα της Ρεάλ σε δυσθεώρητα ύψη και κατακτά όλους τους πιθανούς τίτλους του παγκόσμιου ποδοσφαιρικού στερεώματος. Φέρνει πάντα τους καλύτερους παίκτες στο Τσαμαρτίν (Σαντσίς, Νέτσερ, Μπράιτνερ, Στίλικε, Χουανίτο, Σαντιγιάνα και ένα σωρό άλλους) και διαχειρίζεται με υποδειγματικό τρόπο τις τύχες του συλλόγου.

"Το Μπερναμπέου δεν έχει ουρανό, γιατί όποιος μπει μέσα για να παίξει, πάει κατευθείαν στην κόλαση!" Αλφρέδο Ντι Στέφανο

Το 1977 κλονίζεται η υγεία του και λίγους μήνες μετά επέρχεται το μοιραίο. Στις 2 Ιουνίου του 1978 ο Σαντιάγο Μπερναμπέου πεθαίνει, αφήνοντας πίσω του όμως μια τεράστια παρακαταθήκη στον σύλλογο που υπηρέτησε για 60 ολόκληρα χρόνια: 119 τίτλους, 54 στο ποδόσφαιρο και 65 στο μπάσκετ. Ένας αριθμός που προκαλεί ίλιγγο στο άκουσμά του. Οι πιο σπουδαίοι από αυτούς είναι:

Ποδόσφαιρο: 16 πρωταθλήματα Ισπανίας, 6 Κύπελλα Ισπανίας, 6 Κύπελλα Πρωταθλητριών και 1 Διηπειρωτικό.

Μπάσκετ: 19 πρωταθλήματα Ισπανίας, 18 Κύπελλα Ισπανίας, 6 Κύπελλα Πρωταθλητριών και 3 Διηπειρωτικά.

ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ

Στις 4 Φεβρουαρίου του 2007 η Ρεάλ Μαδρίτης αντιμετώπισε στην έδρα της την Λεβάντε στα πλαίσια της 21ης αγωνιστικής της Πριμέρα Ντιβισιόν. Ήταν το χιλιοστό παιχνίδι πρωταθλήματος για τους "μερένγκες" στο χορτάρι του "Σαντιάγο Μπερναμπέου". Μια ημερομηνία σταθμός για τους Μαδριλένιους. Εκτός όμως από τα ματς της "βασίλισσας", στο «Μπερναμπέου» έχουν φιλοξενηθεί και διεθνείς αγώνες, είτε συλλόγων είτε Εθνικών ομάδων.

Χρόνια πολλά "Santiago Bernabeu"

Ρεάλ Μαδρίτης - Μπελενένσες. Φάση από το παιχνίδι με το οποίο εγκαινιάστηκε το "Σαντιάγο Μπερναμπέου" με την ονομασία "Nuevo Estadio Chamartín" στις 14 Δεκεμβρίου του 1947

Οι πιο σπουδαίοι από αυτούς είναι οι εξής (με χρονολογική σειρά):

- Τελικός Κυπέλλου Πρωταθλητριών Ευρώπης 1956/57

Ρεάλ Μαδρίτης – Φιορεντίνα 2-0 (Ντι Στέφανο, Χέντο)

- Τελικός EURO 1964

Ισπανία – ΕΣΣΔ 2-1 (Περέδα Ρουίθ, Μαρθελίνο / Κουσάινοφ)

- Τελικός Κυπέλλου Πρωταθλητριών Ευρώπης 1968/69

Μίλαν – Άγιαξ 4-1 (Πράτι 3, Σορμάνι / Βάσοβιτς)

- Τελικός Κυπέλλου Πρωταθλητριών Ευρώπης 1979/80

Νότιγχαμ Φόρεστ – Αμβούργο 1-0 (Ρόμπερτσον)

- Τελικός Παγκοσμίου Κυπέλλου España '82

Ιταλία – Δ. Γερμανία 3-1 (Ρόσι, Ταρντέλι, Αλτομπέλι / Μπράιτνερ)

- Τελικός Τσάμπιονς Λιγκ 2009/10

Ίντερ - Μπάγερν 2-0 (Μιλίτο 2)

ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ

Η ιστορία του "Σαντιάγο Μπερναμπέου" είναι γεμάτη από δόξα, τίτλους, θέαμα, συγκινήσεις, προκρίσεις, ποδοσφαιρική μαγεία. Η Ρεάλ Μαδρίτης έχει παρουσιάσει μέσα σε αυτό το γήπεδο 30 Κύπελλα Ισπανικού πρωταθλήματος, 10 Κύπελλα Ισπανίας και βέβαια 10 Κύπελλα Πρωταθλητριών ομάδων Ευρώπης. Κανένα όμως από όλα αυτά τα τρόπαια δεν συνδέθηκε τόσο με τον "μύθο" του "Μπερναμπέου", όσο οι δυο συνεχόμενες νικηφόρες πορείες στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ το 1984-85 και 1985-86, οι οποίες δημιούργησαν έναν από τους μεγαλύτερους σύγχρονους θρύλους απίστευτων ανατροπών στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο.

Πρωταγωνιστές του φαινομένου που στην Ισπανία ονομάζεται "Bernabeu-miedo escénico" (Μπερναμπέου - ο τρόμος πάνω στο σανίδι), υπήρξαν πέντε παίκτες προερχόμενοι από τα σπλάχνα των ακαδημιών της Ρεάλ που έγιναν γνωστοί ως "Quinta del Buitre", δηλαδή "η Σειρά του γύπα". Πρόκειται για τους Εμίλιο Μπουτραγκένιο, Μιγκέλ "Μίτσελ" Γκονθάλεθ, Ραφαέλ Μαρτίν Μπάθκεθ, Μιγκέλ Παρδέθα και Μανουέλ Σαντσίς. Αυτοί οι πέντε, πλαισιωμένοι από τους Καμάτσο, Σαντιγιάνα, Γκορδίγιο, Βαλντάνο, Τσέντο, Γκαγιέγο, Στίλικε, Μαθέδα και Ούγκο Σάντσες, έγραψαν μερικές από τις πιο χρυσές σελίδες στην ιστορία της "βασίλισσας".

Α) ΟΥΕΦΑ 1984-85

Στον πρώτο γύρο η Ρεάλ αντιμετωπίζει την Αντμίρα Βάκερ, χάνει 2-0 εκτός και καθαρίζει εύκολα στο "Μπερναμπέου" με 5-0. Στον δεύτερο γύρο οι 'μερένγκες" βρίσκουν απέναντί τους την Ριέκα, χάνουν 3-1, αλλά στη Μαδρίτη επικρατούν 3-0. Στον επόμενο γύρο η Άντερλεχτ ρίχνει στο καναβάτσο τους Μαδριλένιους με το κρυστάλλινο 3-0, όμως ο νόμος του Μπερναμπέου είναι αμείλικτος: 6-1 στη ρεβάνς σε μια παράσταση για ένα ρόλο.

Χρόνια πολλά "Santiago Bernabeu"

Ρεάλ Μαδρίτης – Φιορεντίνα 2-0 (Ντι Στέφανο, Χέντο). Το δεύτερο Κύπελλο Πρωταθλητριών των "μερένγκες" κατακτήθηκε μέσα στο "Μπερναμπέου" (1957)

Στον ημιτελικό η Ίντερ παίρνει προβάδισμα με 2-0 μέσα στο Σαν Σίρο, όμως ο επαναληπτικός κρύβει το δυσάρεστο 3-0 για τους Ιταλούς. Ο δρόμος προς τον πρώτο Ευρωπαϊκό τίτλο της Ρεάλ μετά την εποχή του ντον Μπερναμπέου (19 χρόνια μετά το έκτο Πρωταθλητριών του’66) είναι ορθάνοιχτος. Οι Ούγγροι της Βιντεότον δεν μπορούν να προβάλλουν αντίσταση και το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ γεμίζει την πλατεία της Κυβέλης από χιλιάδες παραληρούντες οπαδούς "ρεαλίστας".

Β) ΟΥΕΦΑ 1985-86

Η επόμενη χρονιά είναι ακόμα πιο δύσκολη για τη Ρεάλ Μαδρίτης. Χάνει κατά σειρά από τις ΑΕΚ, Γκλάντμπαχ, Ξαμάξ, Ίντερ και Κολονία, αλλά καταφέρνει να υπερασπιστεί με επιτυχία τον τίτλο της. Απαντάει με 5 γκολ στο 1-0 της ΑΕΚ και προκρίνεται εύκολα στην επόμενη φάση. Στον τρίτο γύρο πέφτει πάνω στην πανίσχυρη Μπορούσια του Μένχενγκλάντμπαχ και γυρίζει από την Γερμανία με το βαρύ 5-1. Όμως στην Μαδρίτη, μέσα στο ναό τους, οι "μερένγκες" μεταμορφώνονται και παραδίδουν μαθήματα ποδοσφαίρου καταφέρνοντας μια από τις μεγαλύτερες ανατροπές στην ιστορία των Ευρωπαϊκών Κυπέλλων. Το τελικό 4-0 κάνει το γύρο του κόσμου και απογειώνει τον "μύθο" του απροσπέλαστου "Μπερναμπέου".

Στα προημιτελικά η Ξαμάξ δεν καταφέρνει να γυρίσει το 3-0 του πρώτου αγώνα και έτσι οι Ισπανοί περνούν στον ημιτελικό, όπου για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά βρίσκουν απέναντί τους την μεγάλη Ίντερ των Ρουμενίγκε, Μπέργκομι, Αλτομπέλι και Λίαμ Μπρέιντι. Πρώτο παιχνίδι στο Σαν Σίρο 3-1 υπέρ των Ιταλών. Επαναληπτικός στο "Μπερναμπέου" και οι "μπλάνκος" ξεθάβουν το τσεκούρι του πολέμου: 2 γκολ του Ούγκο Σάντσες, άλλα 2 του Σαντιγιάνα και το κερασάκι στην τούρτα από τον Ράφα Γκορδίγιο. 5-1 το τελικό σκορ (στην παράταση) και ακόμα ένας τελικός εν όψει.

Χρόνια πολλά "Santiago Bernabeu"

Νότιγχαμ Φόρεστ – Αμβούργο 1-0 (Ρόμπερτσον). Το δεύτερο συνεχόμενο Πρωταθλητριών για την Φόρεστ του Μπράιαν Κλαφ πανηγυρίστηκε μέσα στο "Μπερναμπέου" το 1980

Η Κολονία των Άλοφς, Λιτμπάρσκι και Σουμάχερ περιμένει. Πρώτος τελικός στη Μαδρίτη και οι Γερμανοί κάνουν το "λάθος" να προηγηθούν με τον Κλάους Άλοφς 0-1. Η θύελλα της Ρεάλ ξεσπάει πάνω στους αντιπάλους και τα τέρματα των Βαλντάνο (2), Σάντσες, Σαντιγιάνα και Γκορδίγιο γράφουν το τελικό 5-1. Ο δεύτερος αγώνας στη Γερμανία είναι διαδικαστικός (2-0 υπέρ της Κολονίας) και ο "Μπουίτρε" μαζί με τις "σειρές" του ξαναφέρνουν το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ στην Ισπανική πρωτεύουσα.

EL CLÁSICO

Όπως είπαμε στην αρχή, το "Σαντιάγο Μπερναμπέου" έκανε τα επίσημα εγκαίνιά του τον Δεκέμβριο του 1947. Από τότε, στα 67 χρόνια της "ζωής" του, έχει φιλοξενήσει 68 clásicos για το ισπανικό πρωτάθλημα. Η αντιπαλότητα των "μερένγκες" και των "μπλαουγκράνα" έχει μεταφερθεί λοιπόν και μέσα στην έδρα της Ρεάλ. Εκεί, η "βασίλισσα" ως γηπεδούχος έχει κερδίσει 40 φορές, έχει χάσει 15 φορές και 13 συναντήσεις έχουν λήξει ισόπαλες. Το πρώτο clásico στο "Μπερναμπέου" διεξήχθη στις 19 Σεπτεμβρίου του 1948 με την Μπαρτσελόνα να παίρνει τη νίκη. Ακολούθησε ένα εντυπωσιακό σερί 16 νικών για τη Ρεάλ, το οποίο έσπασε τον Δεκέμβριο του 1965 με το 1-3 των "μπλαουγκράνα".

Η μεγαλύτερη νίκη των "μερένγκες" σε clásico του ισπανικού πρωταθλήματος μέσα στο "Μπερναμπέου" είναι το 6-1 του 1949, που ήταν και η πρώτη νίκη της Ρεάλ επί της Μπαρτσελόνα στην καινούργια της έδρα. Η "βασίλισσα" έχει πετύχει δυο φορές νίκες με 5-0, το 1953 και το 1995. Οι μεγαλύτερες ήττες της σε clásico μέσα στο "Μπερναμπέου" είναι το 0-5 του 1974, στο πρώτο ισπανικό ντέρμπι του Γιόχαν Κρόιφ και το 2-6 του 2009 από την Pep Team. Το 1997, τη χρονιά που το εμβληματικό γήπεδο της Ρεάλ συμπλήρωσε 50 χρόνια ζωής, οι "μπλαουγκράνα" κέρδισαν 2-3 με τα γκολ των Λουίς Ενρίκε, Ριβάλντο και Ζιοβάνι (με τον πανηγυρισμό με τις butifarras). Στο πιο πρόσφατο clásico, αυτό της φετινής Λίγκας, η Ρεάλ κέρδισε μέσα στο "Μπερναμπέου" 3-1, σε μια από τις μεγαλύτερες νίκες της τα τελευταία χρόνια.

Χρόνια πολλά "Santiago Bernabeu"

Η Ισπανία κατέκτησε τον πρώτο μεγάλο της τίτλο μέσα στο "Μπερναμπέου" νικώντας 2-1 τη Σοβιετική Ένωση στον τελικό του EURO 1964

Η ΠΡΟΣΒΑΣΗ

Α) Από την πόλη

Η πρόσβαση στο γήπεδο είναι πολύ εύκολη. Το "Σαντιάγο Μπερναμπέου" βρίσκεται πάνω στην μεγαλύτερη οδική αρτηρία της Μαδρίτης, το "Πασέο δε λα Καστεγιάνα" . Εκεί μπορείτε να φτάσετε με το άρτια οργανωμένο Μετρό της πόλης. Αναζητήστε τη Γραμμή 10 (Linea 10). Είναι η σκούρα μπλε γραμμή πάνω στο σχεδιάγραμμα του Μετρό και η στάση που πρέπει να αποβιβαστείτε ονομάζεται "Santiago Bernabeu". Άρα αδύνατον να χαθείτε! Υπάρχουν επίσης αρκετές γραμμές λεωφορείων που σταματούν είτε απ’ έξω, είτε πολύ κοντά στο γήπεδο. Οι γραμμές αυτές είναι οι: 14, 27, 40, 43, 120, 147 και 150.

Β) Από το αεροδρόμιο

Αν θελήσετε να πάτε κατευθείαν από το αεροδρόμιο στο γήπεδο (13 χιλιόμετρα απόσταση), τότε πρέπει να ακολουθήσετε το παρακάτω δρομολόγιο: Παίρνετε από το αεροδρόμιο τη Γραμμή 8 (Linea 8) του Μετρό (ροζ γραμμή) και κατεβαίνετε στη στάση Mar de Cristal. Εκεί παίρνετε τη Γραμμή 4 (καφέ γραμμή) με κατεύθυνση προς Arguelles και αποβιβάζεστε στη στάση Avenida de America. Από εκεί συνεχίζετε στη (γκρίζου χρώματος) Γραμμή 6 (Circular) και φτάνετε στη στάση Nuevos Ministerios.

Εκεί έχετε πλέον δυο επιλογές. Η πρώτη είναι να πάρετε τη σκούρα μπλέ Γραμμή 10 με κατεύθυνση προς Hospital del Norte και να κατεβείτε στην επόμενη στάση που δεν είναι άλλη από την "Santiago Βernabeu". Η δεύτερη, που εμείς συνιστούμε ανεπιφύλακτα, είναι να περπατήσετε από το Nuevos Ministerios μέχρι το γήπεδο με τα πόδια. Δεν είναι πάνω από 500 μέτρα απόσταση, αποκαλύπτουν όμως όλο το μεγαλείο και την ομορφιά της "Καστεγιάνα".

Χρόνια πολλά "Santiago Bernabeu"

Ιταλία – Δ. Γερμανία 3-1 (Ρόσι, Ταρντέλι, Αλτομπέλι / Μπράιτνερ). Ο τελικός του España '82 διεξήχθη στο "Σαντιάγο Μπερναμπέου"

Η περιοχή ονομάζεται "το Μανχάταν της Μαδρίτης", είναι το οικονομικό και επιχειρηματικό κέντρο της Ισπανικής πρωτεύουσας και συγκεντρώνει τους περισσότερους ουρανοξύστες της πόλης: ο Πύργος Europa, ο Πύργος Picasso, το κτίριο της BBV, το κτίριο Windsor, το κτίριο Trieste, ο Μαύρος Πύργος και τα Nuevos Ministerios δεσπόζουν στην περιοχή του "Μπερναμπέου". Φτάνοντας στο γήπεδο, στο βάθος της μεγάλης λεωφόρου διακρίνονται οι κεκλιμένοι Πύργοι Κίο, που μαζί με την πλατεία της Καστίλης οριοθετούν τη βόρεια έξοδο της πόλης. Εκεί δίπλα βρισκόταν το παλιό προπονητικό κέντρο της Ρεάλ, ενώ σήμερα στη θέση του μπορείτε να θαυμάσετε τους 4 πύργους της "Business Area", που οι κάτοικοι της Μαδρίτης ονομάζουν χαϊδευτικά Φίγκο, Ζιντάν, Ρονάλντο και Μπέκαμ, από τους "γκαλάκτικος" της πρώτης θητείας του Φλορεντίνο..

TOUR ΣΤΟ "BERNABEU"

Η Ρεάλ Μαδρίτης εδώ και πάνω από μια δεκαετία έχει οργανώσει μια μοναδική ξενάγηση στους χώρους του γηπέδου για τους επισκέπτες. Αν έχετε το χρονικό περιθώριο σας συνιστούμε να μην τη χάσετε. Εμείς σας δίνουμε όλα τα απαραίτητα στοιχεία για να γνωρίζετε τι ακριβώς είναι το Tour Bernabeu.

- Ωράριο: Δευτέρα – Σάββατο: 10.00 – 19.00 / Κυριακές & Αργίες: 10.30 – 18.30

- Κλειστό μόνο στις 25 Δεκεμβρίου και την 1η Ιανουαρίου

- Επίσκεψη στους παρακάτω χώρους: Πανοραμική θέα του γηπέδου, προεδρικό πάλκο, αποδυτήρια, τούνελ αποδυτηρίων, πάγκοι, αγωνιστικός χώρος, μουσείο και μπουτίκ.

ΠΡΟΣΟΧΗ! Τις ημέρες με αγωνιστικό πρόγραμμα το ωράριο επισκέψεων σταματάει 5 ώρες πριν την έναρξη του αγώνα και το Tour είναι πολύ πιο περιορισμένο (δεν υπάρχει πρόσβαση στα αποδυτήρια και τον αγωνιστικό χώρο). Εισιτήρια για την ξενάγηση μπορείτε να προμηθευτείτε στο Ταμείο 10 δίπλα στη Θύρα 7 (από τη μεριά της "Καστεγιάνα") και κοστίζουν 19 Ευρώ (για τους μικρότερους των 14 ετών 13 Ευρώ). Η είσοδος για το Tour Bernabeu βρίσκεται στη Θύρα 20, πάνω στην οδό Avda. de Concha Espina, στο νότιο πέταλο του γηπέδου. Χρήσιμες πληροφορίες στο 0034-913984370.

ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

Αν υπάρχει κάτι το οποίο πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθείτε στο "Σαντιάγο Μπερναμπέου", αυτό δεν είναι άλλο από το Μουσείο της Ρεάλ Μαδρίτης. Πρόκειται για την περίφημη "Sala de Trofeos" (αίθουσα των τροπαίων), η οποία συγκεντρώνει όλη την ιστορία του συλλόγου σε μια μοναδικά οργανωμένη έκθεση. Εκεί θα δείτε μακέτες, φωτογραφίες, μετάλλια, χρυσές μπάλες, χρυσά παπούτσια, αναμνηστικά αντικείμενα των θρύλων που φόρεσαν τη φανέλα των "μερένγκες" και πάνω απ’ όλα εκατοντάδες Κύπελλα που αντιπροσωπεύουν την αθλητική ιστορία του μεγαλύτερου συλλόγου του εικοστού αιώνα. Το μουσείο έχει ανακαινιστεί πρόσφατα και οι σύγχρονες τεχνολογίες βοηθούν στην ακόμα αρτιότερη παρουσίαση.

Χρόνια πολλά "Santiago Bernabeu"

Η σημαντικότερη προθήκη του παγκοσμίου ποδοσφαίρου σε συλλογικό επίπεδο. Τα 10 Κύπελλα Πρωταθλητριών των "μερένγκες" στο μουσείο της Ρεάλ

Ξεχωρίζουν βέβαια τα 18 Κύπελλα Πρωταθλητριών (10 στο ποδόσφαιρο και 8 στο μπάσκετ) που προκαλούν δέος σε κάθε φίλαθλο. Το Μουσείο είναι ανοιχτό καθημερινά από Τρίτη έως και Κυριακή 10.30 το πρωί έως 19.30 το απόγευμα, ενώ παραμένει κλειστό τις Δευτέρες. Η επίσκεψη αποκλειστικά για το μουσείο (αν δεν θέλετε να κάνετε όλο το Tour Bernabeu) κοστίζει 16 Ευρώ για τους ενήλικες και 11 Ευρώ για τους μικρότερους των 14 ετών. Η αγορά των εισιτηρίων αλλά και η είσοδος στο Μουσείο γίνονται από την Θύρα 5 (από τη μεριά της λεωφόρου Καστεγιάνα). ΠΡΟΣΟΧΗ! Τις ημέρες που υπάρχει αγώνας, το μουσείο κλείνει 3 ώρες πριν την έναρξη του παιχνιδιού.

REAL CAFÉ BERNABEU

Μέσα στο γήπεδο λειτουργεί το περίφημο Real Café Bernabeu. Πρόκειται για ένα χώρο με δυο επίπεδα. Το κάτω φιλοξενεί το κεντρικό καφέ-μπαρ, ενώ το πάνω στεγάζει το εστιατόριο. Και τα δυο επίπεδα φυσικά έχουν καταπληκτική οπτική πρόσβαση στον αγωνιστικό χώρο του "Μπερναμπέου". Το καφέ μπαρ είναι ανοιχτό από τις 12 το μεσημέρι έως τις 12 τα μεσάνυχτα. Το εστιατόριο λειτουργεί από τις 13.30 έως τις 16.00 και το βράδυ από τις 20.30 έως τα μεσάνυχτα. Το μενού του εστιατορίου βασίζεται στην ασιατική κουζίνα και τις μεσογειακές γεύσεις, ενώ υπάρχει και μεγάλη ποικιλία κρασιών.

"Κύριοι, θα χτίσουμε ένα γήπεδο τόσο μεγάλο, ώστε να μπορεί να στεγάσει τα όνειρά μας" Σαντιάγο Μπερναμπέου

Αν αποφασίσετε να το επισκεφθείτε, υπολογίστε γύρω στα 30 Ευρώ το άτομο για ένα πλήρες γεύμα. Έχετε όμως υπόψη σας πως δεν θα μπορέσετε να παρακολουθήσετε από εκεί το παιχνίδι, αφού ο χώρος κλείνει δυο ώρες πριν την έναρξη των ματς και ανοίγει ξανά μια ώρα μετά τη λήξη. Η είσοδος στο Real Café γίνεται από τη Θύρα 30 στην οδό Concha Espina (στο νότιο πέταλο του γηπέδου). Αν θέλετε να κλείσετε τραπέζι, επικοινωνήστε στο 0034-914583667.

PUERTA 57, ASADOR & ZEN MARKET

Στην ακριβώς αντίθετη πλευρά του γηπέδου, στο βόρειο πέταλο της οδού Padre Damian, βρίσκεται το εστιατόριο "Θύρα 57", το οποίο λειτουργεί από το 2004. Πρόκειται για έναν πανέμορφο κλασικά διακοσμημένο χώρο, ο οποίος επίσης έχει οπτική πρόσβαση στον αγωνιστικό χώρο. Το "Puerta 57" είναι ανοιχτό καθημερινά, εκτός από τις Κυριακές το βράδυ. Θα πρέπει όμως να σας προειδοποιήσουμε πως απευθύνεται σε πιο "γερά" πορτοφόλια, αφού ένα πλήρες γεύμα κοστίζει για κάθε άτομο 50 – 80 Ευρώ περίπου. Η είσοδος σε αυτό γίνεται από τη Θύρα 57. Για περισσότερες πληροφορίες καλέστε το 0034-914573361.

Λίγο πριν την "Puerta 57", στη Θύρα 46, υπάρχει το "Asador de la Esquina", η "ψησταριά της γωνίας". Σε αυτό το εστιατόριο μπορείτε να απολαύσετε ψητά και τοπικές σπεσιαλιτέ σε λογικές τιμές (περίπου 15-25 ευρώ το άτομο). Αν το επισκεφθείτε, μην παραλείψετε να δοκιμάσετε τα εκπληκτικά γλυκά του, ανάμεσά τους τα περίφημα "τσουρίτος μαδριλένιος". Το "Asador" είναι ανοιχτό από τις 12 το μεσημέρι έως τις 12 τα μεσάνυχτα. Αν θέλετε τη γνώμη μας, είναι το καλύτερο από τα 4 εστιατόρια του "Μπερναμπέου", κυρίως λόγω της μεγάλης του ποικιλίας σε πιάτα, ψητά και μαγειρευτά. Είναι ανοιχτό καθημερινά από τις 12 το μεσημέρι μέχρι τις 12 τα μεσάνυχτα.

Ολοκληρώνοντας την γαστριμαργική πλευρά του "Μπερναμπέου", αξίζει φυσικά μια αναφορά και στο "Zen Market", το πιο κυριλέ ασιατικό εστιατόριο της Ευρώπης. Από αυτό και μόνο καταλαβαίνετε ότι το "Ζεν" είναι πανάκριβο. Η εσωτερική του διακόσμηση είναι εκπληκτικής ομορφιάς και προέρχεται αποκλειστικά από την Άπω Ανατολή. Εδώ, αν το επισκεφθείτε, πρέπει να γνωρίζετε ότι δεν θα πληρώσετε λιγότερα από 100 ευρώ, ενώ θα μπορέσετε να διαλέξετε ανάμεσα σε 350 διαφορετικά κρασιά ισπανικής και διεθνούς προέλευσης. Η είσοδος του "Zen Market" βρίσκεται στη Θύρα 20 στην οδό Concha Espina (στη δυτική μεριά του νότιου πέταλου). Είναι ανοιχτό καθημερινά από τη 1 το μεσημέρι μέχρι τη 1 μετά τα μεσάνυχτα.

ΤΟ "ΜΠΕΡΝΑΜΠΕΟΥ" ΤΟΥ ΑΥΡΙΟ

Χρόνια πολλά "Santiago Bernabeu"

Το "Σαντιάγο Μπερναμπέου" σε όλη του τη μεγαλοπρέπεια

Ο Φλορεντίνο Πέρεθ, ήδη από το 2011, έχει ανακοινώσει ότι θα υπάρξει γενική ανακαίνιση, αλλά και επέκταση του γηπέδου της Ρεάλ, το οποίο με αυτόν τον τρόπο ανάμεσα σε άλλα, θα αυξήσει τη χωρητικότητά του κατά 8.000 θέσεις, θα αποκτήσει σκέπαστρο πάνω από όλες τις κερκίδες, καθώς και ένα ξενοδοχείο και ένα εμπορικό κέντρο, αμφότερα ιδιόκτητα. Το όλο σχέδιο έχει υπολογιστεί ότι θα κοστίσει πάνω από 400 εκατομμύρια ευρώ. Η διοίκηση της Ρεάλ αναζητεί από το 2013 έναν χορηγό που θα δώσει το όνομά του στο γήπεδο έναντι ενός "βασιλικού" ποσού, το οποίο θα καλύψει στο μεγαλύτερο βαθμό τα έξοδα της ανακαίνισης. Οι φήμες λένε ότι κάποια μεγάλη πολυεθνική - πιθανότατα πετρελαϊκή εταιρία - θα είναι αυτή που θα γίνει η σούπερ χορηγός του "Σαντιάγο Μπερναμπέου".

Εδώ τελειώνει η μικρή περιήγηση στην ιστορία και τους χώρους ενός από τα πλέον ιστορικά στάδια του κόσμου. Το "Σαντιάγο Μπερναμπέου" είναι πλέον συνώνυμο της έννοιας ποδόσφαιρο, δικαιώνοντας έτσι με τον καλύτερο τρόπο τα λόγια του εμπνευστή του, ντον Σαντιάγο Μπερναμπέου, στην πρώτη του ομιλία ως προέδρου του συλλόγου στις 15 Σεπτεμβρίου του 1943: "Κύριοι, θα χτίσουμε ένα γήπεδο τόσο μεγάλο, ώστε να μπορεί να στεγάσει τα όνειρά μας".

Πηγές: realmadrid.com, As, Marca, dailymail.co.uk

Βίντεο: Η ιστορία του "Σαντιάγο Μπερναμπέου" μέσα σε 7 λεπτά. Δείτε το εκπληκτικό βίντεο, αξίζει τον κόπο!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ